Keratin zararları öncesinde keratinin ne olduğunu, saç yapısı için neden ihtiyaç duyulduğunu bilmek önem taşır. Keratin, vücutta en çok saç, tırnak ve cilt yapısının sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlayan bir protein grubudur. Epitel hücrelerde yapısal ve koruyuculuk görevi üstlenir. Keratinlerin bazıları hücre büyümesi ve protein sentezinde görevlidir. Bu sebeple tırnak ve saçlar sürekli uzar.
Doğal olarak vücutta bulunduğunda saç, tırnak ve cilt yapısı daha güçlü olur. Saç, tırnak ve cilt yapısında yeterince olmadığı zaman en çok başvurduğumuz yöntem kozmetik yollarla zenginleştirmeye çalışılmaktadır. Son yıllarda özellikle kadınlar, saçlarını güçlendirmek ve bakım yapmak için keratin tercih etmektedir. Çoğunlukla saç bakımında öne çıkar. Kıvırcık saçların düzleştirilmesinde de tercih edilen keratin bakımı ile keratin yüklemesi yapılır. Ancak bu işlem çok da masum değildir.
Keratin Bakımı Zararları Nelerdir?
Keratin bakımı, içeriğinde bakım olarak geçse de kimyasal olarak uygulanan bir işlemdir. Keratin vücudun doğal olarak ürettiği bir madde olup, besinler ve takviye ile de alınabilir.
Ancak son zamanlarda popüler olan keratin bakımları bu görevi üstlenerek saç, tırnak ve cilt yapısında kozmetik bir sektörün oluşmasına neden olmaktadır. Kozmetik işlemler ile uygulanan bakımlar adı gibi masum değildir. Böylelikle keratin zararları ortaya çıkar.
Keratin bakımı zararları özellikle üç farklı şekilde incelenebilir; saç, tırnak ve cilt olarak. Saç, tırnak ve cilde yapılan bu işlemler doğal yapının bozulmasına neden olur. Özellikle ülkemizde keratin bakımı adı altında çok büyük bir sektör oluşmuş olup hiçbirinin gerçek anlamda keratin takviyesi yapmadığı uzmanlar tarafından söylenmektedir.
Keratin Saça Zarar Verir mi ?
Keratin saça zarar verir mi, sorusu keratin bakımında en çok merak edilen sorulardan biridir. Saçları düzleştirmek ve bakım yapmak için tercih edilen keratin bakımında pres yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem ile saçlara ilk işlem yapıldığında canlı ve parlak görünür.
Ancak ilk yıkamadan itibaren saçlar canlılığını kaybeder. Saça uygulanan keratin bakımı etkisini kısa sürede kaybeder. Bakımın etkisi azaldıkça saçlar mat bir görünüme dönüşür. İşlem sırasında yoğun bir ısıl işlem uygulanması saçın kurumasına ve kırılgan bir yapıya dönüşmesini sağlar.
- Keratin bakımı sırasında ısıl işlem yapılır. Bu işlem ile saçın dış koruyucu tabakasında çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar saçta kuruluğa, kırılmaya ve daha fazla kabarmaya neden olur.
- Keratin bakımı sırasında amaç keratini saça mühürlemektir. Bu keratinin saçta uzun süre kalması için çeşitli özel solüsyonlar kullanılır. Bu solüsyonlar aracılığıyla saç zarar görebilir. Ayrıca solunması ciddi sağlık problemlerine neden olur.
- Piyasada çok fazla saç keratin bakım ürünü bulunmaktadır. Bunların çoğunun içeriğinde zehirli maddeler yoğun şekilde bulunur. Bu etken zehirli maddeler keratin bakım zararlarının ciddi olmasına neden olur. Keratin saç bakım ürünlerinin çoğunun içeriğinde formaldehit adı verilen çok zehirli bir madde bulunmaktadır. Bu zehirli etken madde, bakımın ilk aşamasında kullanılır. Solunması veya cilt yoluyla emilmesi ile çok ciddi keratin zararları ortaya çıkar. Bu zehirli madde ciltte ve böbreklerde tahribata neden olur. Formaldehit içeriğine sahip ürünler Japonya, İsviçre, Amerika ve Kanada’da bakım ürünleri içeriğinde kullanılması yasaklanmıştır.
- İçeriğinde formaldehit bulunan keratin ürünlerinin zararları bazen kısa sürede ortaya çıkar. İşlem sırasında gözde sulanma, yanma ve kaşınma ortaya çıkar. Boğazda gıcıklanma hatta burun kanaması olabilir. Bazen de uzun bir zaman diliminde ortaya çıkarak sağlığa zarar verir. Bu etken maddeyi soluduğumuz zaman çok ciddi zararları oluşur. Astım, bronşit, solunum problemleri ortaya çıkar.
- Yine keratin bakım ürünlerinin içeriğinde bulunan formaldehit etken maddesi çok ciddi bir kimyasal olup kanser çeşitlerine davetiye çıkarır. Bu zehirli etken madde sigara dumanında, odun-kömür ocaklarında, egzoz gazlarında da bulunur.
- Keratin bakım zararları arasında göze çarpan kanserdir. Kanser riskinin yanında uzun süre formaldehit etken maddesine maruz kalan kişilerde merkezi sinir sistemi zarar görür. Şiddetli baş ağrıları, depresyon, uyku problemleri, dikkat eksikliği ve unutkanlık yaşanabilir.
- Keratin bakım zararları arasında ciltte alerjik reaksiyona neden olabilir. Keratin zararları ile ciltte kaşıntı, yanma ve kızarıklık oluşabilir.
- Hatalı ve miktarı ayarlanamayan bakım sonrasında saçlarda ciddi anlamda saç dökülmesi olabilir.
Keratin etken maddeli piyasada birçok ürün bulunmaktadır. Keratinli saç bakım maskesi, saç serumu, keratin şampuan bu ürünlerin bazılarıdır. Bunların hiçbirisi saçın ihtiyacı olan keratin bakımını yapmaz. Çünkü bu içerilerin oluşturulmasında çok farklı etken maddeler kullanılır.
Saçların ihtiyacı olan keratin, bu yüzden saf bir şekilde bu içeriklerin içinde bulunmaz. Bu sebeple de sağlıklı bir keratin bakımı gerçekleşmez. Yanlış uygulamalar ve içeriği uygun olmayan ürünler çok fazla zarara neden olur.
Parlak ve canlı saç görünümü elde etmek için sürekli alışkanlık haline gelen bu bakım beraberinde birçok sağlık sorunu risklerini taşımaktadır. Çok ciddi kronik rahatsızlıklar varsa keratin bakımı zararları yan etkilerini daha hızlı hissedersiniz. Bu yan etkiler sizde daha zararlı hale gelebilir.
Evde Keratin Bakımı Zararlı mı?
Keratin botoksu veya bakımı adı altında birçok ürün piyasada satılmaktadır. Kuaföre gitmeden evde kolaylıkla yapılmaktadır. Zamanda kolaylık sağlaması ve ekonomik olması nedeniyle son zamanlarda tercih edilir olmuştur. Bu sebeple çok büyük bir kozmetik sektör oluşmuştur.
Ancak satın almadan önce evde yapacağınız bakımda doğal olan ürünleri tercih etmelisiniz. Alacağınız bakım ürünlerinin içeriğinde paraben, sülfat, tuz, formaldehit, silikon ve SLS içermediğine dikkat etmeliyiz.
Ayrıca içeriğinde zararlı etken maddelerin çok fazla olması nedeniyle ev ortamında daha uzun soluklu yan etkilere neden olur. Kullandığınız keratinin kalitesinden ve güvenliğinden emin olmalısınız. Çok sık yapmamalı, ayda en fazla bir kez bakım yapmalısınız.
Keratin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Keratin Bakımı Nedir?
Keratin bakımı, saç, cilt ve tırnakların ihtiyacı olan keratini dış etki ile vermeyi hedeflemektedir. Saçlarda keratin bakımı ile saçın ihtiyacı olan protein ve amino asitler karşılanmaktadır. Zamanla boya ve ısıl işlem ile yıpranan saçın ihtiyaçlarını karşılamak hedeflenir. Amaç saçı nemlendirme, uzatma, yumuşaklık vererek parlak sağlıklı bir saç görünümü oluşturmaktır. Ayrıca saçların kabarmasını önleyerek, düzleştirme işleminde kullanılmaktadır.
Tırnaklarda keratin bakımı ile çok sık kırılan ve kat kat ayrılan tırnakları güçlendirmeyi hedeflenmektedir. Keratin eksikliği giderilerek, tırnak kırılmasının önüne geçilerek daha güçlü tırnakların olması hedeflenir. Özellikle son zamanlarda artış gösteren kalıcı oje ve protez tırnakların verdiği hasarı gidermeyi sağlar. Cildin parlak ve sağlıklı görünmesinde keratin maddesi etkin rol oynar. Yıpranan cilt yapısını düzenlemede keratin kullanılır.
Saç, tırnak ve cildin ihtiyacı olan keratini nasıl sağlarım?
Vücudumuzda doğal yollarla keratin proteini üretilmektedir. Ancak zaman zaman sağlık sorunlarına bağlı olarak yetersiz kalabilir. Böyle dönemlerde keratin takviyesini beslenme ile sağ lamak en sağlıklısıdır. İçeriğinde keratin olan besinler tüketmeliyiz. İçeriğinde keratin olan besinler: soğan, tatlı patates, somon, havuç ve yumurtadır.
Keratin zararları nelerdir?
Keratin vücudumuzda saç, tırnak, cilt yapısının onarılmasında görev alır. Ancak yeterli düzeyde keratinin vücudumuzda üretilmemesi sonucunda dışarıdan alma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bunun sonucunda kozmetik sektöründe keratin bakımı sektörü oluşmuştur. Bu sektörde yer alan birçok ürün içeriğinin zehirli maddeler bulundurması nedeniyle zararlı hale gelmektedir. Tercih edeceğiniz ürünlerin içeriğinde zararlı etken bu maddelerin olmamasına dikkat etmelisiniz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Zennure Takcı
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/DAssvgRp.jpg
Dermatoloji (Cildiye)
VM Medical Park VM Medical Park Samsun
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Dermatoloji (Cildiye)
2.4.2024
2.4.2024
20250
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.