Kıl dönmesi iltihabı, kişinin kıl ya kıl köklerinin etkilendiği ve cilt altında küçük delikler açarak enfeksiyon oluşturduğu bir hastalıktır. Kıl dönmesi, çoğunlukla kuyruk sokumunda oluşur ve apse şeklinde kendini gösterir. Her ne kadar erkeklerde görülme sıklığı daha yüksek olsa da 16-20 yaş arası kadınlarda da görülebilir.
Bu rahatsızlık vücuttaki kılların kuyruk sokumuna yerleşerek batması ve devamında da sinüs bölgelerinin açılmasını ifade eder. Kıl kökü iltihabı ile benzer bir problemdir. Hayati bir tehlike göstermese de bu problem kişinin hayat kalitesini düşürerek kızarıklık ve irin gibi istenmeyen belirtiler verir.
Hastalık doktor tarafından teşhis edilmişse öncelikle yüzeysel enfeksiyonu azaltmak adına ilaç tedavisine başvurulabilir. Bu aşamada kesin tedavi için cerrahi operasyonla bölgenin ve kıl köklerinin temizlenmesi, devamında yara bakım sürecinin takip edilmesi önemlidir.
Kıl Dönmesi İltihabı Nedir?
Kıl dönmesinin tıbbi tanımı pilonidal sinüstür. Latincede saç ve konak kelimelerinden türeyen bir rahatsızlıktır. Bölgenin kıllardan arındırılması ve steril şartların oluşturulması ile bu rahatsızlıktan önlenebilir. Bu şartları sağlanamadığında ve hastalık oluştuğunda ise zorunlu olarak cerrahi operasyon uygulanabilir.
Kıl köklerinin ya da saçların dökülerek kuyruk sokumunda batması ve ufak kistler halinde apse yapması tipik bir durumudur. Her ne kadar kıl dönmesi iltihabı bir cilt enfeksiyonu olarak bilinse de tedavi edilmediğinde apse büyüyebilir ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Toplumda görülme olasılığı ortalama olarak %0.7 olarak belirtilirken tekrarlama riskinin fazla olması da negatif taraflarındandır. Kişiler bu problemi enfeksiyon arttıkça ve apse büyüdükçe fark edebilir, çoğunlukla da iç çamaşırına gelen akıntı ile göze çarpabilir.
Enfeksiyon cepleri şiştikçe kişi oturma pozisyonunda dahi rahatsızlık duymaya başlayabilir. Cilt üzerinde şişen bu ceplerle birlikte cilt altında da boş kısımlar da gözlemlenebilir. Genel olarak bakıldığında kuyruk sokumunu etkileyen bir problem olsa da kıl yoğunluğuna bağlı göbek, kasık, sakal ya da koltuk altında da ortaya çıkabilir.
Kıl Dönmesi İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Kıl dönmesi iltihabı kişide semptomlar ilerledikçe anlaşılabilir. Bunun da nedeni kuyruk sokumu bölgesinin görülememesinden kaynaklıdır. Kişinin genel olarak vücudunda kıl batması görülüyorsa ve yoğunluğu fazla ise ortaya çıkma riski de fazladır. Bunun yanında rahatsızlık apse büyüdükçe ağırlaşır ve semptomlar belirginleşir.
Tüm bu süreçte kıl dönmesi iltihabının belirtileri aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:
- Kalçada ya da kuyruk sokumuna doğru ağrının artış göstermesi
- Kişinin oturma halindeyken ağrısının şiddetlenmesi
- Enfeksiyonun artmasıyla mide bulantısı, yorgunluk ve yüksek ateş gibi semptomların öne çıkması
- İrinli bölgenin şişmesine bağlı olarak akıntının görülmesi ve bu nedenle kötü bir koku duyulması
- Akıntıya bağlı iş çamaşırında nemliliğin artması
- İrinin şişmesi ve enfeksiyonun yayılması ile kanlı akıntı oluşması
- Meydana gelen akıntı bakteri enfeksiyonuna açık hale gelir, böylece enfekte olduğunda yeşil akıntının görülmesi
- Anüs bölgesinde kaşıntı, cilt tahrişi ve kızarıklık belirtilerinin dikkat çekmesi
Bölgede semptomların ağırlaşması ağrı düzeyini maksimuma çıkarabilir, bu doğrultuda kişinin günlük rutinlerinin sağlayamamasına neden olabilir. Hatta kişi yürüme ya da hareket halindeyken performansı ciddi bir şekilde düşebilir.
Bu semptomlar kıl olan ya da kıl olmayan bölgede ortaya çıkabilir, burada dikkat edilmesi gereken nokta apse ya da deliklerin bulunduğu bölgeyi tespit etmektir. Bu şişkinliklerin çapları ise bölgede yer alan kıl sayısı ve kalınlığına göre değişkenlik gösterebilir. Tüm bu bilgilerle birlikte problemin başlangıç aşamasında fark edilirse cerrahi operasyonun uygulanacağı bölge küçültülebilir.
Kıl Dönmesi İltihabı Nedenleri
Kıl dönmesi iltihabı, kuyruk sokumunda kılların birikmesi ya da toplanması ile oluşan bir problemdir. Enfeksiyon arttıkça sıvı şeklinde kistik oluşumlar semptomların ağırlaşmasına sebebiyet verebilir. Özellikle erkeklerin ergenlik sürecinde hormonların yükselmesi ve kılların çoğalması bu durumun tetikleyici unsurudur.
Bunun yanında kişinin gereğinden fazla kiloya sahip olması da enfeksiyonu arttırabilir. Esmer kişilerde kıl yoğunluğunun fazla olması da sorunun oluşmasına neden olabilir. Tüm bu bilgilerden sonra bu rahatsızlığın altında yatan etkenler ve tetikleyici unsurlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Gereğinden fazla kiloya sahip ya da obezite hastası kişiler dar giyim tarzından dolayı sürtünmesi artabilir ve risk oluşur
- Sürekli oturarak iş yapan kişiler, motosiklet ya da bisiklet benzeri araçları devamlı kullananlar için kuyruk sokumu bölgesinde ezilme olabilir
- Daha önce bu rahatsızlığı geçiren kişiler risk altındadır
- Oturma pozisyonunda uzun süre çalışma ve hareketsiz bir hayat sürmek rahatsızlığın başlıca nedenler arasındadır
- Bölgesel temizliğin yapılmaması, terleme hali ve hijyen koşullarının yeterli olmaması diğer etken bir durumdur
- Vücutta kıl benzeri yapıların kalın ve sert yapıda yer alması riski arttırabilir.
- Kuyruk sokumu makat kemiğine yakın olması da bu bölgede kılcal damar problemleri ve çatlamalar süreci tetikleyebilir
Özellikle bölgenin terlemesi deri gözeneklerinden kıl benzeri yapıların derinin altında gömülmesine neden olabilir.
Bu kıl benzeri yapılar deri altında biriktiğinde ise kistik yapılarda sıvı dolu apseler oluşabilir. Bu süreçte kıl yoğunluğu olan kişilerin bölgeyi temizlemesi ve tıraşlanması alınacak önlemlerin başında gelir.
Geçmeyen Kıl Dönmesi İltihabına Ne İyi Gelir?
Hastanın bu rahatsızlığında genel cerrah fiziki muayenede teşhisi kolayca koyabilir. Eğer bölgesel bir apse oluşumu varsa doktorun önceliği enfeksiyonu azaltmaktır ve bu nedenle ilaç verilebilir. Sonrasında ise kesin bir tedavi için cerrahi yönteme başvurulabilir. Bu süreçte enfeksiyon azalmıyorsa ilaç tedavisinin yanında alternatif yöntemlerden de faydalanılabilir. Bu anlamda problemli bölgeye sıcak kompres uygulanabilir ve ağrı azaltılabilir.
Aynı şekilde şişkinlik ve ağrının azaltılması için kan akışını yükseltmek için spor yapılabilir. Oturma pozisyonunda ise yastıkla destek alarak bölgedeki basınç azaltılabilir. Krem olarak bazı sabit ve uçucu yağlar sürülebilir. Özellikle çay ağacı yağı ve haşhaş yağı tercih edilebilir. Ayrıca ağız yoluyla anti-inflamatuar özellikli gıda takviyeleri de alınabilir.
Kıl Dönmesi İltihabı Nasıl Geçer?
Bu rahatsızlığın tam anlamıyla geçmesi için cerrahi operasyon şarttır. Doktor kontrolünde bazı steroid içerikli kremler ya da antibiyotikler verilerek enfeksiyon kontrol altına alınmak istenebilir. Enfeksiyon azaldığında ise bölge cerrahi operasyona hazırlanır.
Kıl Dönmesi İltihabı Tedavisi
Rahatsızlığın tedavisi için ameliyat yöntemlerinde drenaj ya da kesi tekniği kullanılabilir. Bu iki yöntemde de bölgenin temizlenmesi hedeflenir. Kılın deri altında kapladığı alan ve açılan delik büyüklüğüne göre genel ya da lokal anestezi yapılabilir. Bölge temizlendikten sonra etkilenen alana bağlı olarak dikiş atılır.
Eğer rahatsızlık ilerlemiş ise açık iyileşme tekniği ya da geniş eksizyon yöntemlerinden yararlanılarak cerrahi müdahale yapılabilir. Genel olarak kesi atılan bölgede irin boşaltılır ve bozulan doku ile kıl aynı anda temizlenir. Bu yöntemde dikiş atılmadan ameliyat sonrası yara bakımı yapılarak kapanması beklenir. Diğer bir yandan yeni tekniklerden fayda sağlayarak; lazerle kıl dönmesi ameliyatı, fenol tedavisi ya da kistin içinin boşaltılması da sağlanabilir.
Kıl Dönmesi İltihabı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kıl Dönmesi İltihabı İlaç Kullanımı ile Geçer mi?
Bu rahatsızlığın tedavi sürecinde doktorun antibiyotik gibi verdiği bazı ilaçlar enfeksiyonun kurutulması içindir. Bölgenin tamamen rahatlaması ve tekrar apse oluşmaması için ana kaynak çıkarılmalıdır. Bundan dolayı hasar gören dokuyla beraber kılın çıkarılması esastır. Bu nedenle cerrahi operasyon ile kıl benzeri yapılar deri altından temizlenerek rahatsızlık geçirilebilir.
Kıl Dönmesi En Sık Kimlerde Görülür?
Bu rahatsızlığın erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre ortalama 3 kat daha fazladır. Bunun temel nedeni ise erkeklerde kıl yoğunluğu ve sertliğinin yoğun olmasıdır. Genç yaşta hormonal dengenin yükselmesi kılların yoğun çıkmasına neden olur, bundan kaynaklı 15 - 35 yaş arası erkeklerde görülme sıklığı artar.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Aydın İnan
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/SPv6Qubj.jpg
Genel Cerrahi
Medical Park Ankara (Batıkent)
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Genel Cerrahi
29.11.2024
29.11.2024
178
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.