satır arası

Kil maskesi cilt bakım rutinlerinde ciltteki fazla yağın azaltılması, gözeneklerin derinlemesine temizlenmesi için sıkça tercih edilir. Akne tedavisi için etkili bir içeriktir.

İçerisinde bulunan magnezyum, demir, kalsiyum gibi mineraller sayesinde cilde daha canlı ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. Cildin doğal olarak ürettiği sebum fazla üretildiğinde ve gözeneklerde biriktiğinde komedonlar oluşur. Kil maskesi sebum üretimini dengeleyerek komedon oluşumunu azaltır.

Özellikle burun bölgesinde karşılaşılan siyah noktaların temizlenmesini sağlar. Düzenli kullanımla siyah nokta oluşumunu azaltır. Farklı cilt tiplerine uygun çeşitli killer bulunmaktadır. Cilde uygun olanı seçmek için bir uzmana danışmak uygun olacaktır. Kil maskeleri günlük değil haftalık cilt bakımı için uygundur. Cildi kurutucu etkilerinden dolayı gereğinden sık kullanılmamalıdır.

Kil Maskesi Nedir?

Toprak doğal olarak yüksek oranda kil mineralleri içerir. Bu mineraller ayrıştırılarak eski çağlardan bu yana pek çok alanda kullanılmıştır. Yara iyileştirme, iltihabı kurutma, mide rahatsızlıkları gibi çeşitli alanlarda kullanımına kaynaklarda rastlanır. Hipokrat ve Aristoteles tarafından tıbbi amaçla reçetelerde tercih edilmiştir.

En sık kullanımına başvurulduğu alan cilt güzelleştirme ve cilt temizliğidir. Cildin temizlenmesi, fazla yağın giderilmesi için maske olarak hazırlanarak cilde uygulanır.

Kil maskesi toz formundaki kilin su, gül suyu çeşitli sıvılarla karıştırılarak hazırlanır. Cilt üzerine sürülerek kuruması beklenir. Kil kurudukça gözeneklerin içindeki yağı çeker ve deri yüzeyini derinlemesine temizler.

Kil maskesi hazırlamak için cilde uygun olan kil türü seçilir. Killer bulundukları bölge, içerdikleri kimyasallara göre farklılık gösterir. Örneğin kırmızı kil nemsiz ve lekeli ciltlere uygunken yeşil kil yağlı ve geniş gözeneklere sahip ciltlerde etkilidir. Cilde uygun olan kile karar vermek için bir cilt uzmanına danışmak uygun olacaktır. Hassas bir cilde sahip kişilerin kil maskesi kullanması istenmeyen etkilere yol açabilir.

Kil Maskesi Faydaları Nelerdir?

Kil maskesi cilt bakım rutinlerinde sıkça karşımıza çıkar. İnsanların aklında kil maskesi ne işe yarar sorusu oluşabilir. Kil maskesi ölü derinin temizlenmesi, lekelerin giderilmesi gibi etkilere sahiptir.

Kil maskesinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ciltteki fazla yağın temizlenerek akne ve komedon oluşumunu engeller.
  • Ölü derinin ciltten uzaklaştırarak cildin yenilenmesi ve mat görünümün giderilmesini sağlar.
  • Gözeneklerin içinde biriken kir ve yağı temizler. Genişlemiş gözeneklerin zamanla küçülmesini sağlar.
  • Düzenli kullanıldığında cilt lekelerinin görünümünü hafifletir. Cilt renginin açılmasına yardımcı olur. Renk eşitsizliklerini gidererek cildin renk tonunu eşitler.
  • Kil içerisinde bulunan mineraller sayesinde cildi besler ve canlandırır. Cildin daha canlı ve parlak görünmesini sağlar.
  • Kil maskesi antibakteriyel ve antienflamatuar etkileri ile akne tedavisinde tercih edilir. İltihaplı sivilceleri kurutarak iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Kil uygulandığı bölgedeki kan dolaşımını arttırır, hücre yenilenmesini hızlandırır. Kolajen üretimini destekleyerek daha dolgun ve genç görünmesini sağlar.
  • Burun ve çene bölgesinde sıklıkla görülen siyah noktaların temizlenmesine yardımcı olur. Düzenli olarak kullanıldığında siyah nokta ve yağ filamentlerinin oluşumunun önüne geçer.

Kil Maskesi Nasıl Yapılır?

Kil maskesi faydaları sivilce üzerine etkileri için sıkça kullanılır. Kil maskesi nasıl yapılır, kil maskesi nasıl kullanılır konuları merak edilen konulardandır. Cildin ihtiyaçları ve cilt tipine uygun olan kil tipine karar verilir.

Toz halindeki kil su, gül suyu veya herhangi bir aromatik su ile karıştırılır. Kilin kurutucu etkisini azaltmak için içerisine nemlendirme özelliği yüksek badem yağı, argan yağı, hindistan cevizi yağı gibi aromatik yağlardan birkaç damla eklenebilir. İnce bir tabaka halinde uygulanan kil maskesinin kuruması içi 8-10 dakika bekletilir.

Hassas cilde sahip kişilerde kuruluk ve kızarıklığa neden olabileceğinden daha kısa süre içinde yıkanması daha uygun olacaktır. Yüzde kaşınma ve kızarıklık belirtileri oluşuyorsa ne kadar süre geçtiği önemsenmeden kil yüzden temizlenmelidir. Kil maskesi etkili bir üründür bu sebeple haftada 1 veya 2 kez kullanımı yeterlidir.

Günlük olarak tercih edilmesi ciltte hassasiyet, sivilce artışı ve kuruluk gibi istenmeyen etkilere neden olabilir. Karma ciltli kişilerde tüm yüz yerine bölgesel olarak uygulanabilir.

Kil Maskesi Nasıl Temizlenir?

Kil maskesi ciltte kuruduktan sonra sertleşir ve doğru şekilde temizlenmediğinde cildi tahriş edebilir. Kuruyan kil ılık su yardımıyla cilt üzerinde bir miktar yumuşatılarak direkt akan suyla durulanabilir. Bir kap içerisine ılık su konularak bu suyla yüzdeki kilin bir miktar gevşetilmesi sağlanır. Yüzde kalan diğer kil parçaları yıkanarak temizlenir.

Son yıkama esnasında yağ bazlı bir temizleyici uygulandığında siyah nokta ve yağ filamentlerinin tümüyle temizlenmesi sağlanabilir. Bu tip bir temizleyici bulamayanlar su bazlı jel veya köpük kullanarak yıkama yapabilir. Bu aşamada içerisinde glikolik asit, salisilik asit gibi asit içerikli ürünler tercih edilmesi cildin daha fazla kurumasına neden olabileceğinden önerilmez.

Kil maskesinin direkt suyla yıkamanın yanında nemli bir bez veya pamuk ile ciltten bastırmadan temizlenmesi mümkündür. Bu işlemin ardından bir yıkama jeli ve köpüğü ile ciltte temizlenmeden kalan maddelerden durulanabilir. Kil maskesi uygulandıktan sonra cilde aşındırıcı özellikteki asit tonik gibi ürünler uygulanmamalıdır.

Kil cildi kuruttuğu ve gerdiği için maske uygulamasından sonra bol miktarda nemlendirilmesi ve onarıcı ürünlerin kullanılması daha uygundur. Kuruyan cilt daha fazla sebum üreterek istenenin aksine sivilcelenmeye yol açabilir. Bu sebeple nemlendirme aşaması atlanmamalıdır.

Kil Maskesi Zararları Nelerdir?

Kil maskesi faydaları için kullanılmak istendiğinde doğru şekilde uygulanmazsa zararları da olabilir. Kil maskesinin zararları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kil maskesi hassas ve alerjik cilde sahip kişilerde kızarıklık, kaşıntı ve kabarmalara yol açabilir. İlk kez kullanacak kişilerin bileğin iç kısmına bir miktar uygulayarak yama testi yapmaları uygun olacaktır.
  • Kil ciltte uzun süre bekletildiğinde cildi kurutur ve cildin gerilmesi hatta kuru ciltli kişilerde küçük yaraların oluşmasına neden olabilir.
  • Kuruyan kil deri üzerinden temizlenirken sert bir uygulama yapılırsa cildi tahriş eder.
  • Kil maskesi cildi kurutucu etki gösterir. Kuruyan cilt daha fazla sebum üretmeye başlar. Sebumun gerekenden fazla üretilmesi akne, komedon ve cildin yağlanmasına neden olur. Bu sebeple kil maskesi kullandıktan sonra nemlendirmek çok önemlidir. Kullanılmadığında sivilce oluşumu görülebilir.

Sık Sorulan Sorular

Kil ve kil içeren ürünler cilt bakım rutinlerinde çokça karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda kil maskesi ne işe yarar, etkileri nelerdir gibi sorular akıllara gelebilir.

Yeşil Kil Maskesi Ne İşe Yarar?

Yeşil kil maskesi sebum çekici özelliktedir. Yağlı ve karma ciltler tarafından tercih edilebilir. Geniş gözenekleri kir ve sebumdan temizleyerek küçülmesine yardımcı olur. Cildin daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur. Akne ve komedon oluşumunu azaltır. Yağlı ciltlerde derinin ürettiği doğal yağın dengelenmesini sağlar.

Beyaz Kil Maskesi Ne İşe Yarar?

Beyaz kil maskesi karma ve yağlı ciltlere uygundur. Ciltteki fazla yağı derinlemesine temizlerken cilt rengini açmaya yardımcı olur. Cilt lekelerinin rengini açar ve düzenli kullanımda iyileşmesini sağlar.

Renk eşitsizliklerini gidererek kararmaları iyileştirir. Siyah ve beyaz noktaları temizler ve uzun dönemde oluşumunu engeller. Burun ve çene bölgesine bölgesel olarak uygulanabilir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Doç. Dr.
Özlem Ekiz
Dermatoloji (Cildiye)
Medical Park Medical Park Ordu
48509

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.