Kırlangıç otu, doğada kendiliğinden yetişebilen bir bitki türüdür. Bu bitki 30 ile 80 cm uzunluğuna kadar ulaşabilir ve genellikle ülkemizde nisan-mayıs ayları gibi açar. Rengi sarı ve yeşil olabilir. Kırlangıç otunun yaprağı ya da gövdesi kırılırsa içerisinden sarı renkte öz suyu çıkar. Bu öz suyu, bazı kişilerde kaşıntı, cilt tahrişi gibi durumlara yol açabilir. Ancak böyle bir tepki göstermesinden kırlangıç otunun faydaları göz ardı edilemez. Bitkisel tedavi uzmanları kanser, sindirim sistemi sorunları, karaciğer, safra kesesi bozuklukları ve daha birçok rahatsızlık için kırlangıç otu kullanılabilir. Ancak bu tedavi yönteminin bir kesinliği olmadığı baştan bilinirse, kişinin yaklaşımı daha doğru olabilir.
Kırlangıç Otu Ne İşe Yarar?
Kırlangıç otu içeriğindeki kimyasallar sayesinde kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir. Ayrıca bu ot, ağrıyı hafifleten ve şişlik varsa azaltan kimyasalları da bünyesinde barındırabilir. İçeriğindeki bu kimyasallar, vücuttaki bakterileri, mantarları ve virüsleri de öldürebilir. Uzmanlar kırlangıç otunu bunun gibi pek çok rahatsızlıkta kullanır ve önerir. Ancak kullanırken dikkatli davranmakta fayda vardır. Var olan bir hastalığı kötü yönde tetikleyebilir. Bu yüzden uzman bir doktora danışılması gerekir. Fazla tüketildiğinde nasıl bir ilaç yan etki veriyorsa, bir bitkinin fazla tüketilmesi vücutta hasarlara yol açabilir. Bu karaciğer hasarı ve solunum sıkıntısı gibi durumlar olabilir.
Kırlangıç Otu Faydaları Nelerdir?
Kırlangıç otunun kanıtlanmış bir faydası yoktur. Ancak muhtemelen doğru olduğu düşünüldüğü faydaları bulunur. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:
- Yapılan araştırmalara göre kırlangıç otunun 4 hafta boyunca düzenli kullanımında dispepsinin (hazımsızlık) şiddetini azalttığı görülür. Belirtiler arasında, mide ağrısı, kramp, bulantı ve kusmayı gerilettiği görülür.
- Bağırsakları daha iyi çalıştırabilir.
- Tıbbi gözetim altında kolorektal, mesane, pankreas ve meme kanserinde yapılan araştırmaya göre kırlangıç otunun yaşam süresini ve hayatta kalma oranını artırdığı tespit edilir. Ancak bu araştırmada yüksek dozlarda kırlangıç otu verilir ve yüksek dozlar bazı kişiler için zararlı olabilir.
- Sarılık hastalığını iyileştirmek için yeterince kanıtı olmadığı için çocuklarda kullanımı sakıncalı olabilir.
- Eklemlerdeki iltihap hastalığı olan artrite iyi gelebilir.
- Siğil ve nasır gibi cilt sorunlarını giderebilir.
- Vücutta farklı sebeplerden dolayı kabarcıklar gelişir. Bu kabarcıkları kırlangıç otu geçirebilir.
- Ayak banyonuza taze kırlangıç yapraklarını kaynatıp ekledikten sonra, ayaklara giden kan akışını arttırabilir ve ayak damarlarının genişlemesini sağlayabilirsiniz.
- Vücuttaki ürik asit birikimi sonucu ortaya çıkan gut hastalığının belirtilerini hafifletebilir.
- Yüksek tansiyonu önleyebilir.
- Düzensiz menstruasyon (adet) dönemleri yaşayan kadınlara yardımcı olabilir.
- İştah kaybı durumlarında kullanılarak, yeterli beslenmeyi sağlayabilir.
- Scabies böceğinin yol açtığı uyuz hastalığında kullanılarak tedavi edilebilir.
- Diş ağrısında kullanılır.
Kırlangıç Otu Göze Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
Kırlangıç otu tüm faydalarının yanı sıra gözde de kullanılan faydalı bir bitki olarak bilinir. Ancak fazla tüketilmemesine dikkat edilmesi yan etkiler açısından önemlidir. Kırlangıç otunun göz için faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- A vitaminince zengin olan kırlangıç otunu tüketmek göz için faydalı olabilir. Gece körlüğü gibi rahatsızlıkların temelinde A vitamini eksikliği yatabilir. Bu yüzden kırlangıç otu kullanmak bu tür görme problemlerinin önüne geçebilir.
- Kırlangıç otunun iltihap alıcı özelliği gereği gözde kullanıldığında, göz iltihaplarını giderebilir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip antioksidanlar tarafından gözlerdeki yaşlanma belirtilerini azaltabilir ya da geciktirebilir.
Tüm bu faydalarından sonra gelişebilecek yan etkileri ve zararları bilmek de bir uygulama yapmadan önce hayati önem taşır. Kırlangıç otu göze zararları aşağıdaki gibi olabilir:
- Kırlangıç otu direkt olarak göze uygulanmaz. Eğer uygulanırsa bulanık görme, kızarıklık gibi durumlar ortaya çıkabilir.
- Bazı kişilerde kırlangıç otu alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu belirtiler kendini ciltte dökülme, kaşıntı ya da tahriş olarak gösterebilir.
- Kullandığınız farklı ilaçlarla etkileşime girebilirler. Bu ilaçlar, karaciğer, bağışıklık baskılayıcı, antidepresanlar olabilir. Bu yüzden tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız, ilaç ile otun etkileşmesinden ve zehirlenme gibi durumlardan sizi kurtarır.
- Aşırı tüketim olduğunda bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına ya da baş ağrılarına yol açabilir. Bu yüzden aşırıya kaçmadan tüketim yapılması tavsiye edilir.
Kırlangıç Otu Göz İçin Nasıl Kullanılır?
Eğer kırlangıç otu göz tedavisi yapmak istiyorsanız, dikkatlice yapmalısınız. Uygun dozları ayarlamanız size yardımcı olabilir. Kırlangıç otu birkaç farklı şekilde tüketilebilir. Bunlardan ilki çayını yapmaktır. Taze veya kurutulmuş kırlangıç otu yapraklarını demleyebilirsiniz. Demlerken 1-2 çay kaşığı ot kullanmanız yeterli olacaktır. Ancak size fazla gelebileceğini unutmamanız gerekir, doğru dozu doktorunuza danışarak daha iyi bir şekilde öğrenebilirsiniz. Çayın demlenmesi için 5-10 dakika bekledikten sonra, çayı ılık ya da soğuk bir şekilde içebilirsiniz.
Bir diğer kullanım yöntemi ise yemeklerin içerisine koymaktır. Salatanın içerisine kırlangıç otu yağı ya da yaprağı ekleyebilirsiniz. Bu durum göz sağlığını destekleyen A vitaminini almanızı sağlayabilir. Hazır olarak satılan takviye gıdaları da edinebilirsiniz. Ancak yine bu konuda da doktorunuza danışmanız önem taşır. Göze direkt olarak kullanmak isterseniz, canlı bitkiden kopardığınız yaprağı öncelikle yıkayarak işe başlayabilirsiniz. Islak olan parmaklarınızla yaprağı ovalayıp suyunu dışarı çıkararak, bu suyu gözünüz kapalıyken göz kapağına sürebilirsiniz.
Kırlangıç Otu Nerede Bulunur?
Kırlangıç otunun asıl vatanı Kuzey Anadolu ve Avrupa’dır. Türkiye’de de Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetişebilen bir bitkidir. Bu ot sulak ve güneşin az olduğu alanlarda yetişir. Bu kadar kolay yetişmesi onu ulaşılabilir yapar. Bahçenizde bile bulabilirsiniz. Bunun dışında ormanda karşınıza çıkabilir ya da aktarınıza sorarak kuru kırlangıç otu edinebilirsiniz. Doğada direkt bulduğunuzda emin olmazsanız bir botanikçiye danışabilirsiniz. Eğer kendiniz yetiştirmek isterseniz, bitkiyi saksıya ektikten sonra nemli ve gölgeli bir yerde bulunmasına dikkat ederek kolayca yetiştirebilirsiniz. Saksıda kendiniz yetiştirmeniz, dışarıdaki toz ile büyümeyen ve daha sağlıklı olan bir ot elde etmenizi sağlayacaktır.
Kırlangıç Otunu Kimler Kullanabilir ve Kimler İçin Sakıncalıdır?
Kırlangıç otunun kullanımı bazı kişilerde faydalı olabilirken, bazı kişiler içinse çok zararlı olabilir. Otun farklı kişilerde etkilerini daha iyi anlamak adına dikkat edilmesi gerekilen birkaç nokta bulunur.
- Kırlangıç otu bazı hastalıklarla etkileşerek durumu daha kötü hale getirebilir. Örneğin karaciğer hastalığına sahipseniz bu otu kullanmanız önerilmez.
- Göz sağlığını desteklemek isteyenler bu otu kullanabilir.
- Daha önce bir durumdan alerjik bir reaksiyon geçirdiyseniz, kırlangıç otunu kullanmanız sakıncalı olabilir.
- Hamileyeseniz ya da emziyorsanız, bu otu kullanmadan önce kesinlikle doktora başvurmanız önerilir. Kırlangıç otu bazı ilaçlarla etkileşime girebilir, bu ilaç sınıflarının bazıları belli olsa da bilinmeyen gruplarla da etkileşime girebilir. Bu yüzden herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, durumu dikkatlice değerlendirmelisiniz.
- Var olan bir mide probleminiz varsa ya da otu kullandıktan sonra ortaya çıktıysa, kullanmayı bırakmanızda fayda olabilir.
- Kırlangıç otunun çocuklarda kullanımı hakkında net bir bilgi yoktur. Çocuklardaki yan etkiler daha hızlı ve büyük olabilir. O yüzden kullanmadan önce doktora danışılması gerekir.
Sadece kırlangıç otu değil, birçok bitki kullanılmadan önce, mevcut durum göz önüne alınarak ve bir sağlık uzmanına danışılarak ilerlenmesi gerekir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Uzm. Dyt.
Betül Yurdakul
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/MgiEpKkf.jpg
Beslenme ve Diyet
İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Beslenme ve Diyet
13.11.2023
28.6.2024
511385
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.