%85'inden fazlası su olan kolanın diğer içerikleri ise, karbondioksit, karamel, fosforik asit, kafein, renklendirici, fruktoz, glikoz şurubu veya şeker ve koku vericiler yapay aroma vericiler olarak sayılabilir.
Cola üreticileri, satışa sundukları kolanın içinde bulunan üretim içeriklerini ambalaj üzerine yazmak zorundadırlar. Uzman araştırmacılar bu içerikler doğrultusunda kolanın zararları hakkında görüş birliğine varmıştır.
Özellikle sıcak yaz günlerinde sıklıkla tüketilen kolanın zararları nelerdir hakkında tüketicileri bilgilendirmek, sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir toplum için son derece önemlidir. Bu uyarılar dikkate alınarak, daha sağlıklı içecekleri tercih etmek ve su tüketimine öncelik vermek vücut sağlığı açısından daha faydalı olabilir.
Kolanın Zararları
Kolanın zararları ve vücudumuza etkileri ilgili bilgi için, öncelikle kola içeriği hakkında bilmemiz gerekenlere bakmalıyız. İçeriği su, aroma vericiler, kafein, glikoz şurubu, karbondioksit gazı, renklendiriciler ve birçok koruyucu maddelerden oluşur. Bu içeriklerin oranları markalara göre değişse de, içerik hammaddeleri bunlardır.
Kola çok az bileşen içermesine rağmen, özellikle de çok sık tüketildiğinde, birçok sağlık sorununa neden olabilir. Kolanın gazlı ve soğuk tüketilmesi nedeniyle içerdiği şekerin çok fazla fark edilmemesine neden olur. Oysa ki, bir bardak kolanın içerisinde yaklaşık 28 gram şeker bulunur. Bu miktar şeker, 7 küp şekere eş değerdedir. Bu bilgi bir bardak kolanın zararları hakkında bir fikir oluşturur.
Kolanın zararları nelerdir sorusuna, içeriğindeki asit ile mide bağırsak sorunları, folik asit ile kemik erimesi sorunları, kafein ile kap sağlığını olumsuz etkilemesi ve tansiyon sorunları, fazla kalori içeriği ile kilo alımı, yapay tatlandırıcı ve koruyucular sayesinde şeker hastalığına yatkınlık riski oluşturması gibi ciddi sağlık sorunları oluşturur denilebilir.
Kola Nedir?
İlk kola üretimi 1886 yılında Eczacı olarak çalışan Pemberton tarafından Atlanta'daki bir eczanede yapılmıştır. Kafeinli şarap yapmak amacıyla çalışmalara başlayan Pemberton, kendi formülü ile üretim yapar. Üründe kullandığı koka yaprağı ve alkol, Atlanta kanunlarınca suç sayılır ve bu içecek için üretim izni verilmez.
Bu içerikten kafein ve alkolü çıkarıp, karbonatlı su ekleyen Eczacı Pemberton, bu gün sıklıkla tüketilen kola içeceğini icat eder. Sevilen ve tüketimi hızla artan kola, İlerleyen zamanlarda birçok farklı firma tarafından üretilmeye ve büyük reklamlarla pazarlanmaya başlanır.
Her kesimden insanların kolaylıkla ulaştığı ve sıklıkla tükettiği kola için, beslenme uzmanları ve doktorlar fazla kola içmenin zararları ile ilgili araştırmalar yaparak, kişilere bilgilendirme yapmaya başladılar.
Kolanın Zararları Nelerdir?
Kolanın zararları ile ilgili olarak yapılan bir çok araştırma sonrasında, beslenme uzmanları ve doktorlar fikir birliğindedir. Kolanın zararları ile ilgili başlıca bahsedilmesi gereken konular arasında şunlar bulunur:
- Kafein, kola içeriğindeki kafein sebebiyle bu içecek kişide bağımlılık geliştirebilir. Aynı zamanda hipertansiyon hastalığı riskini artırır. kafein uykusuzluk problemi de oluşturur.
- Aşırı şeker içeriği, 330 ml kolanın içerdiği şeker miktarı, bir yetişkinin günlük maksimum şeker alımını geçebilir. Aşırı miktarda basit şeker tüketimi, obezite, diyabet, kalp hastalığı ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
- Kola yüksek oranda fosforik asit içerir, asit diş minesini aşındırır. Bu da dişlerde çürük oluşumuna neden olur. Fazla fosfor içeriği kemik erimesi hızını da artırır.
- Yapay tatlandırıcı ve koruyucular, içeriği ile reflü gibi mide rahatsızlıklarına da neden olabilir.
- Kola koruyucu, kafein ve bazı asitler içerir, bu nedenle vücuttan hızla sıvı atılmasına yol açar. Bu da, mineral eksikliğine ve elektrolit dengesinin bozulmasına yol açarak kolanın zararları arasında sayılır.
- Yapay koruyucu ve aroma içeriği ile, böbrek taşı gibi sorunlara neden olarak sağlığınızı olumsuz etkiler. Ayrıca böbrek üstü bezlerini yorarak, vücudunuzda böbrek sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur.
Bu bilgiler, Kolanın zararları nelerdir sorusuna cevap oluşturur.
Kolayı Bırakmanın Sağlık Açısından Faydaları
Kola içmeyi bırakmak, içeriğindeki zararlı maddelerin etkisinden kurtulmakla birlikte, kişinin sağlıklı içeceklere yönelmesine de sebep olur. kişinin kolanın zararları etkisinden kurtulmak vücut sağlığı açısından son derece önemlidir.
Fazla miktarda yapay tatlandırıcı, koruyucu ve asit içeren bu içecek mide asit dengesini bozar, sindirim sorunlarına neden olur ve bağırsaklarda emilim sorunları oluşturur. Karbondioksit ve asit içeriği kalp ve böbrek sağlığını da olumsuz etkiler.
Tansiyon problemine ve böbrek fonksiyonları bozuklarına yol açar. Kola içmeyi bırakmak, bütün bu sağlık sorunlarına yatkınlık riskini en aza indirir. Kalp sağlığı, mise bağırsak sağlığı ve böbrek sağlığı olumlu yönde etkilenir.
Kolayı bırakmanın bir diğer faydası ise kişinin sağlıklı içeceklere yönelmesidir. Su, yapay tatlandırıcı içermeyen meyve suları, kalsiyum, magnezyum, potasyum oranı yüksek doğal maden suları, çay, bitki çayları vb. tercihler gerekli sıvı alımı için çok sağlıklı tercihler olacaktır. Böylelikle magnezyum eksikliği gibi sorunlardan uzaklaşabilirsiniz.
Kişinin ihtiyacı olan sıvı miktarını sağlıklı içeceklerden karşılaması, fazla kola içmenin zararlarından kendini koruması ve sağlıklı kalması demektir.
Hamilelikte Kolanın Zararları
Kola içmek her birey için zararlı olduğu gibi, hamile kadınlar içinde tüketilmesi zararlıdır ve uzak durulması gereklidir.
Hamilelikte kolanın zararları arasında sayılabilecek bazı olumsuz durumlar için şu şekilde bir liste yapılabilir:
- İçeriğinde bulunan yüksek orandaki folik asit, kemik hastalıklarına yol açar. Anne ve bebek kemik sağlığı olumsuz etkilenir.
- İçeriği yüksek sodyum ile hamilelerde artmış bulunan böbrek yükünü daha da artırır ve böbrek sağlığını bozabilir.
- Yüksek şeker miktarı içeriği ile fazlaca kalori alımı neticesinde, istenmeyen fazla kiloların alınmasına neden olur.
- İçeriğindeki kafein, kalp sağlığını olumsuz etkiler, kalp atış hızını artırır ve hamilelikte sağlık riske atılır. Bu durumda da bebeğin sağlığı risk altına girer.
- Sıvı ihtiyacını kola ile gidermek, faydalı içeceklere yönelmeye de engel olur.
Hamilelikte kolanın zararları ile ilgili doktorlar gerekli uyarıları yaparak, anne adayını ve bebeği korumayı amaçlarlar.
Kolanın Zararları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?
Kolanın Zararlarından Nasıl Korunurum?
Kola sağlıksız içeriği ile tercih edilmemesi gereken yapay bir içecektir. Olumsuz etkilerinden zarar görmemek için tüketmemeniz gerekir. Eğer tüketme isteğiniz olursa, o gün içerisinde alacağınız kalori miktarını ve şeker miktarını kısıtlamalısınız. Böbrek sağlığınız ve kemik sağlığınız için tüketeceğiniz su miktarını 2 katına çıkarmalısınız.
Şekersiz Kola Tüketmek Kolanın Zararlı Etkisinden Korur mu?
Sıfır şeker içeriği ile reklam edilen kolalar da vücut sağlığı için zararlıdır. Aspartam, asesülfam, sukraloz gibi yapay tatlandırıcılı kolalar, böbrek sağlığına daha da zarar verir. Bu maddeler, yüksek oranda fosfor ile birleştiğinde böbrek fonksiyonlarını bozar. Ayrıca insülin direncini bozar. Bu yapay tatlandırıcıların göz sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olduğu kanıtlanmıştır.
Kola içeriğinde Alkol Var mı?
Farklı markaların ürettiği mevcut kola içecekleri için yapılan içerik incelemesinde alkole rastlanmıştır. Ancak bu oran 0,001 oranında tespit edilmiştir. Bu da 1 lt kolada 10 mg alkol bulunduğu anlamına gelir.
Ülkemizde bir içeceğin alkollü içecek sınıfında olması için % 1.2 oranında alkol içermesi gerekir. kolada bulunan alkol miktarı bu orandan çok düşük olduğundan, kola alkollü içecek kategorisinde değil, gazlı asitli içecek kategorisinde yerini alır.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Uzm. Dyt.
Ege Ramadanoğlu
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/9l2SIl3I.jpg
Beslenme ve Diyet
Medical Park Florya
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Beslenme ve Diyet
21.2.2024
4.3.2024
37990
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.