Kolda oluşan kitleler; çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen çoğu zararsız oluşumlardır.
Kolun çeşitli bölgesinde; şişlik, kist, lezyon, nodül ya da yağ dokusu (lipom) şeklinde ortaya çıkabilir. Kolda kitle oluşumları her yaşta ve herkeste görülebilir.
Oluşum itibariyle büyük bir kısmı iyi huylu (benign) kitlelerdir. Ancak kolda oluşan bazı kitleler kötü huylu (malign) olabilir.
Kolda Kitle Çeşitleri Nelerdir?
Kolda oluşan kitleler iyi huylu kol kitleleri ve kötü huylu kol kitleleri olarak ayrılabilir. İyi huylu kol kitleleri oluşum olarak zararsızdır.
Herhangi bir şekilde çevre doku ve organlara yayılmazlar. Çevre doku ve organlara yayılmadıkları için kanserli doku oluşturma riskleri yoktur.
Kötü huylu olarak oluşan kol kitleleri bazı durumlarda kemik yapısına zarar vererek kanserli hücre oluşturabilir. Kolda oluşan kitleler kemiklerde ağrı, kolda şişliğe neden olabilir. Kolda kötü huylu kitleler bir sinire baskı yapıyorsa vücudun farklı bölgelerinde uyuşma, karıncalanma ya da güçsüzlüğe neden olabilir.
İyi huylu kol kitleleri şu şekildedir;
- Kolda oluşan desmoid kitleler
- Kolda oluşan yağlı kitleler
- Kol lezyonları (şişlik şeklinde görülebilir)
- Kol kistleri gibi kitleler iyi huylu kolda kitle çeşitleridir
Kötü huylu kol kitleleri şu şekilde sıralanabilir;
- Kolda oluşan sarkomlar
- Ewing sarkomu
- Kolda oluşan osteosarkomlar
- Kolda kondrosarkom
- Kolda kordoma
- Kolda fibrosarkom
- Kol kemiğinde dev hücreli kitleler gibi kitle oluşumları kolda kötü huylu kitle çeşitleridir.
Kolda oluşan kitlenin kendiliğinden iyileşmesini beklemeden her ihtimale karşı uzman bir doktora giderek muayene olmanız sağlık açısından oldukça önemlidir. Özellikle kötü huylu kol kitlesi oluşması halinde kemiklere yayılım göstererek kemik kanserine neden olabilir.
Bu nedenle kolda oluşan kitlenin erken tanı ve tedavi ile iyileştirilmesi gerekir. İhmal edilen ve tedavisi yapılamayan kol kitleleri ilerleyen süreçlerde ciddi sağlık problemi oluşturabilir.
Kolda Kitle Tanısı Nasıl Konulur?
Kolda oluşan kitlenin; etkisi, boyutu, hastada oluşturduğu belirtilerin şiddeti gibi faktörler dikkate alınarak öncelikle hastanın fiziksel muayenesi yapılır. Ayrıca hastanın genel sağlık durumu ve genetik özellikleri sorgulanarak ailesinde kanser vakasına rastlanıp rastlanmadığı hakkında bilgi alınır.
Daha sonra fiziksel muayeneye ilave olarak kolda oluşan kitlenin tanısını koymak için tetkikler istenebilir. Kan testleri, ultrasonografi, kemik taramaları, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, manyetik rezonans görüntüleme (MRI), pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması ve anjiyogramlar gibi diğer özel görüntüleme testleri gerekli olabilir.
Ayrıca oluşan kolda kitle yapısının kanserli hücre oluşturduğundan şüpheleniliyorsa kol kemik dokusunun büyüdüğünü gösteren bileşikler olan alkalin fosfataz ve laktat dehidrogenaz (LDH) için kan testleri de istenebilir.
Fiziksel muayene ile birlikte elde edilen test ve tahlil sonuçları birlikte değerlendirilerek kolda oluşan kitlenin tanısı konur. Daha sonra kitlenin etkisi ve oluşumuna göre yapılacak tedavi aşamaları planlanır.
Kolda Kitle Nasıl Tedavi Edilir?
Kolda oluşan kitlenin iyi huylu olması halinde tedavisi de basit bir şekilde yapılabilir.
Kitledeki gelişim takip ve kontrol edilerek ya da ilaç tedavisi uygulanarak iyileştirilebilir. Gerektiği durumlarda koldaki kitleyi çıkarmak için basit cerrahi müdahalelerde yapılabilir.
Kötü huylu kol kitleleri ise genellikle cerrahi müdahale yapılarak çıkarılır. Ayrıca kolda oluşan kötü huylu kitleler kemik sağlığına da zarar verebilir. Bu nedenle kemik yapısında kanser oluşturabilir.
Kolda oluşan kitleler kemik kanserine neden olduysa erken tanı ve tedavi ile kitle cerrahi olarak tamamen çıkarılarak tedavi edilebilir.
Kolda oluşan kitlenin kemik kanserine dönüşmesi halinde; kanser türüne, kitlenin konumuna, kanserin evresine ve derecesine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak tedavi seçenekleri farklılaşabilir. Kolda oluşan kitlelerin kemik kanserine dönüşmesi halinde uygulanacak tedavi seçenekleri şu şekildedir;
Ameliyat; kanser erken teşhis edilir ve yayılımını genişletmemiş ise birincil tedavi olarak cerrahi müdahale yapılır.
Ameliyatın amacı koldaki kitlenin tamamen çıkarılarak tüm kanser hücrelerinin yok olduğundan emin olmaktır.
Koldaki kitlenin etkisi daha da ilerlemişse ameliyata ilave olarak kemoterapi veya radyasyon gibi diğer tedavilere ihtiyaç duyulabilir.
Kemoterapi; kanserli hücreler gibi hızlı büyüyerek yayılım gösteren hücreleri öldürmek için kemoterapi ilaçları kullanılabilir.
Kemik güçlendirici ilaçlar; koldaki kitlenin neden olduğu kemik kanserlerinin tedavisine de yardımcı olabilir.
Radyasyon tedavisi; ameliyatla çıkarılamayan kemik kanseri vakalarında koldaki ve kemikteki kitleyi küçültebilir. Ayrıca kalan kanser hücrelerini yok etmek için ameliyattan sonra da kullanılabilir. Ameliyattan önce radyasyonla kitleyi küçültmek cerrahi müdahalenin başarısını artırabilir.
Kolda Kitle Ameliyatı
Kolda oluşan kitlenin etkisi ve boyutuna göre yapılacak ameliyat türü de değişebilir. Kitlenin etkisi, şiddeti daha az ise, büyüme göstermiyor ve kemiklere zarar vermiyorsa basit cerrahi müdahale ile kitle çıkarılabilir.
Kötü huylu oluşmuş kolda kitleler bazen kemiklere yayılarak kemik kanserine neden olabilirler. Böyle durumlarda erken tanı ile tedavi oldukça önemlidir. Erken tanı konan ve kemik kanserine neden olan kol kitlesinin tamamının çıkarılmasıyla kanserli hücreler vücuttan uzaklaştırılır.
Ancak ilerleyen kemik kanseri vakalarında cerrahi müdahale tek başına yeterli olmayabilir. Kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi seçenekleri ilerlemiş kemik kanseri vakalarında uygulanabilir.
Kolda Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci
Kolda oluşan kitlelerin tedavisi sonrasında iyileşme süreçleri değişebilir. İyi huylu olarak meydana gelen kolda kitlelerin tedavi sonrası iyileşme süreci takip ve kontrol muayeneleri ile gerçekleştirilir. Gerektiğinde ilaç tedavisi de uygulanabilir.
Kötü huylu kol kitlelerinde ve buna bağlı olarak kemik kanseri tedavisi sonrasında hastalar bazı hususlara dikkat etmeleri gerekebilir. Kolda kitle ameliyatından sonra dinlenmek ve bu süreci istirahat ederek geçirmek oldukça önemlidir. Ağır kaldırmamak, aşırı fiziksel egzersiz hareketlerden kaçınmak gerekir.
Hem genel sağlığı hem de kemik sağlığını korumak adına sağlıklı bir beslenme şekli belirlenmelidir.
Vücudun ihtiyaç duyduğu ve kemik sağlığına iyi gelebilecek besin maddelerinin tüketimi oldukça önemlidir. Reçete edilen ilaçların aksatılmadan kullanılması gerekir.
Takip ve kontrol muayenelerinin süresinde yapılması önemlidir. Ayrıca cerrahi müdahaleden sonra gereken ilave koruyucu tedaviler yapılmalıdır. Bu tür hususlara dikkat edilmesi halinde kolda oluşan kitlenin tedavisi sonrasında iyileşme süreci daha kısa sürede atlatılabilir.
Kolda Kitle Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kolda Kitle için Hangi Bölüme Gidilir?
Kolda oluşan kitlenin tanı ve tedavisi için dermatoloji ya da genel cerrahi bölümüne gidilmelidir. Bu bölümlerde; kolda oluşan kitlenin etkisi, şiddeti, hastadaki belirtileri dikkate alınarak kitlenin tanısı konur ve tedavi edilir.
Kolda Kitle Tehlikeli midir?
Kolda oluşan kitleler tehlikeli değildir. Genelde iyi huylu olarak oluşan kitlelerdir. İyi huylu olmalarından dolayı oluştukları kol bölgesiyle sınırlı kalarak çevre doku ve organlara yayılmazlar.
Kolda Kitle Kanser midir?
Kolda oluşan kitlelerin büyük bir bölümü iyi huylu kitlelerdir. İyi huylu olmalarından dolayı kanserli hücre özellikleri göstermezler. Bu nedenle kolda oluşan iyi huylu kitleler kanser olma riski taşımazlar. Kötü huylu olan kol kitleleri kemik kanserine dönüşebilir.
Kolda Kitle Nasıl Temizlenir?
Kolda oluşan kitlelerin özelliklerine göre temizlenmeleri de değişebilir. Kolda oluşan kitle iyi huylu olması halinde ilaç tedavisi, kitlenin takip ve kontrolü yapılarak temizlenebilir. Oluştuğu kol bölgesinde büyüme gösteren kitlelerin temizlenmesi ise; genellikle basit cerrahi müdahaleler ile yapılarak gerçekleştirilmektedir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Dr. Öğr. Üyesi
Mehmet Şehitoğlu
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/A37iuP2s.jpg
Genel Cerrahi
Medical Park Bahçelievler Hastanesi
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Genel Cerrahi
25.9.2024
15.10.2024
1644
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.