Konsantrasyon, kısaca dikkat kontrolü demektir. Kişinin yapması gereken bir işe ya da bir konuya odaklanması anlamına gelir. Konsantrasyon nedir sorusuna, kişilerin herhangi bir şeye odaklanması yanıtını vermek mümkün.
Konsantrasyon eksikliği yaşayan insanlar genellikle konsantrasyon ne demek pek fazla bilmez. Bunun sebebi ise yaşadıkları bu durumun normal olduğunu ve herkesin bu şekilde olduğunu düşünmeleridir. Fakat bazı kişilerde daha sonradan konsantrasyon kaybı da yaşanılabilir. Bu gibi durumlarda kişide konsantrasyon bozukluğu olup olmadığını öğrenmek gerekir.
Konsantrasyon Ne Demek?
Konsantrasyon, kişilerin neye dikkatini vermesi gerektiğini anlayabilmesi ve ona odaklanabilmesi olarak bilinir. Bu durumu başaramayan kişilerin odaklanma problemi olma ihtimali vardır. Bir iş ile uğraşırken kişinin sadece yapmış olduğu işe dikkatini vermesi gerekir.
Bu işi yaparken farklı konular ile ilgilenmek ya da başka bir iş ile uğraşmaya başlamak kişinin dikkatini dağıtır. Yapılmakta olan iş ya da konuşulan herhangi bir konu sonlanana kadar o konuya odaklanmaya konsantrasyon denir. Konsantrasyon nedir sorusuna, kişinin neye odaklanmasını ayırt etme yeteneği olarak da cevap verilebilir.
Konsantrasyon Eksikliği Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Konsantrasyon eksikliği yapan kişiler, birisi ile sohbet etmekte zorluk çeker. Çünkü karşısındaki kişinin anlattığı konuya dikkatini veremez. Etraftan geçen arabalar, insanlar hatta etraftaki farklı sesler dahi kişinin dikkatini çeker.
Aynı zamanda karşısındaki kişi bir şey anlatırken konsantrasyon sorunu yaşayan kişi tamamen farklı bir konudan da bahsetmeye başlayabilir. Bunların haricinde ise konsantrasyon problemi yaşayan kişilerde farklı belirtiler de ortaya çıkar.
Konsantrasyon problemi yaşayan kişilerde gözlemlenen bazı belirtiler şu şekilde bilinir:
- Yakın zamanda yapılan işlerin ya da konuşulan konuların unutulması
- Dikkatsizliğe bağlı olarak hatalar yapılmaya başlanır
- Kişi eşyalarını nereye koyduğunu unutur ya da sürekli olarak eşyalarını kaybeder
- Bazen kişi zaman algısını kaybedebilir (zaman kavramı ya da hangi günde olduğunu unutma vb.)
- Sürekli olarak stres hali gözlemlenir
- Zor işleri yapmaktan çekinir
- Kendi iç dünyasına daha fazla zaman ayırmaya başlar
- Kaygılanma hissi oluşur
- Kişi umutsuzluğa kapılmaya yatkındır
- Uyku düzeninde bozukluklar başlar
- Sürekli olarak hareketli bir yapıya sahip olunur
- Düşüncelerini toplayamaz ve kararsız kalır
- Huzursuzluk hissi oluşur
Konsantrasyon Kaybı Neden Olur?
Konsantrasyon kaybı özellikle sosyal medyanın gelişmesi ile günümüzde daha yaygın bir hale gelmeye başladı. Herhangi bir iş yaparken telefona gelen bildirimler, kişilerin dikkatini direkt olarak dağıtıcı bir etkendir. Bu durumun sık sık yaşanması kişinin gündelik hayatında sorunlar yaşanmasına sebebiyet verir. Özellikle iş hayatında bu durum daha tehlikelidir.
Kişinin konsantrasyon bozukluğu, işlerini hatalı yapmasına ya da geç bitirmesine sebep olur. Konsantrasyon kaybının sebebi çoğu zaman sosyal medyaya bağlı olarak ortaya çıksa da tabi ki farklı etkenler de bu soruna yol açabilir.
Aşırı strese maruz kalan kişilerde de bu sorun ortaya çıkar. Strese bağlı olarak kişide sürekli bir tedirginlik hissi oluşur. Oluşan bu tedirginliğe odaklanıldığı için farklı bir alana konsantre olmak da zorlaşır.
Çocukluk döneminde ortaya çıkan konsantrasyon kaybı, çocuğun çevresel bazı faktörlerden etkilenmesinden de kayaklı olabilir. Bu durum öğrenim hayatında da zorluk yaşanmasına yol açar. Psikolojik rahatsızlıklardan bazıları da beraberinde konsantrasyon kaybını getirir. Özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkabilecek olan depresyon ve anksiyete bozukluğu, kişinin odaklanmasını zorlaştırır. Bunların dışında ise farklı sebepler bulunabilir. Bu sebeplerin anlaşılabilmesi için kişinin psikolojik olarak danışmanlık alması gerekli olabilir.
Konsantrasyon Kaybının Tedavisi Var mı?
Konsantrasyon kaybı yaşayan kişilerin ilk olarak kendilerinin farkına varması gerekir. Bazen kişiler konsantrasyonlarını kaybettiğini fark ederek tekrar odaklanmaya çalışır. Bu durumu fark ederek tekrar tekrar odaklanmaya çalışmak, bir süre sonra konsantrasyon kaybının önüne geçmeyi destekler.
Bazı durumlarda ise kişi böyle bir sorun yaşadığının dahi bilincinde olmayabilir. Çevrenizde bu sorunu yaşayan kişiler olduğunu düşünüyorsanız öncelikle onlarla konuşmalısınız. Kişinin psikolojik destek alması gerekli olabilir.
Kendinizde de böyle bir sorun varsa ve bunun üzerinden gelemiyorsanız mutlaka psikolojik destek almalısınız. Psikologlar ve psikiyatrlar bu alanlarda da kişilere yardımcı olarak sorunun çözülmesini sağlar. Gerekli durumlarda kişiye konsantrasyon ilacı verilme ihtimali de vardır. Kısacası konsantrasyon kaybı, tedavisi olan bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Aynı zamanda meditasyon yaparak konsantrasyon kaybını önlemek mümkün.
Konsantrasyon Eksikliği Hangi Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanır?
İnsan vücuduna gerekli olan bazı mineral ve vitaminler vardır. Bu vitamin ya da minerallerin eksik olması kişide bazı sağlık sorunlarına yol açar. Bu sağlık sorunları bazı durumlarda psikolojik de olabilir. Özellikle omega 3 ve çinko eksikliğinin konsantrasyon kaybına yol açtığı bilinir. Bunlar haricinde ise kişide; magnezyum, çinko, folik asit, B12, selenyum, D3 ve demir eksikliği varsa, kişide konsantrasyon eksikliği oluşması mümkün.
B12 ve D3 direkt olarak konsantrasyon ile bağlantılı olan vitaminlerdir. Vücudunuzda hangi mineralin ya da vitaminin eksik olduğunu öğrenmek için detaylı kan testi yaptırabilirsiniz.
Kan testi sonuçlarını doktorlara göstererek neye ihtiyacınız olduğunu da rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Böylelikle vitamin takviyesi alarak, vücuttaki eksik vitaminlerin tamamlanması sağlanabilir. Doktor onayı olmadan herhangi bir gıda takviyesi kullanılmamalıdır. Bazı vitaminlerin vücutta fazla miktarda bulunması da sağlık açısından tehlikelidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Konsantrasyon Kaybı Genetik Olarak Aktarılır Mı?
Konsantrasyon kaybının genetik olarak da aktarılması mümkündür. Aile geçmişinde konsantrasyon bozukluğu olan kişilerde bu problemin daha sık görüldüğü bilinir. Genetik olarak aktarım sağlanmasa dahi bu problem herkeste ortaya çıkabilir. Genetik testi yaptırarak sizlerde ya da çocuklarınızda hangi sağlık sorunlarının oluşabileceği hakkında bilgi edinebilirsiniz. Sonuçlarda çıkacak rahatsızlıkların her birine sahip olunacağı düşünülmemelidir. Genetik testi yapıldıktan sonra uzman hekimler tarafından detaylı bir bilgi talep edilebilir.
Konsantrasyon Kaybının Nasıl Önüne Geçilir?
Konsantrasyon kaybının önüne geçebilmek bazı durumlarda mümkündür. Fakat psikolojik ya da nörolojik bir rahatsızlığa bağlı olan konsantrasyon kaybının önüne geçilemeyebilir. Genellikle çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan dikkat kaybının önüne geçilebilir. Herhangi bir iş ile uğraşırken sosyal medyadan uzak durmak, biri ile sohbet ederken farklı bir işle uğraşmamak bu sorunun önüne geçilmesini sağlayabilir. Böylelikle karşınızdaki kişiye odaklanmak mümkün hale gelir.
Konsantrasyon Bozukluğu Tanısı Nasıl Konulur?
Konsantrasyon problemi yaşayan kişilere tanı konulabilmesi için bu kişilerin psikolojik destek alması gerekir. İlk olarak kişi psikoloğa gitmelidir. Psikologlar gerekli durumlarda ise hastaları psikiyatriye sevk edebilir. Bu hastalığın tanısının konulabilmesi için kişiye konsantrasyon bozukluğu testi yapılır. Test haricinde ise kişinin belirtileri hakkında bilgi sahibi olunur ve buna göre tanı konulur. Konulan tanı doğrultusunda da gerekli tedavi sürecine başlanır.
Konsantrasyon Bozukluğuna Ne İyi Gelir?
Konsantrasyon bozukluğu yaşayan kişilerin daha fazla sosyalleşmesi gerekebilir. Böylelikle kişinin arkadaşlık ilişkileri gelişir ve karşısındaki kişiye dikkatini vermeye başlayabilir. Özellikle yeni birileriyle tanışmak kişinin ilgisini çeker. Böylelikle o kişiye odaklanmaya başlar ve anlattığı şeyleri dikkatlice dinlemeye meyilli olur. Bunun haricinde ise meditasyon yapmak çok etkilidir. Ayrıca bireysel ya da grup terapilerine katılmak da konsantrasyon bozukluğuna iyi gelecektir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Psikoloji
13.3.2024
13.3.2024
15136
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.