satır arası

Tıp dilinde klavikula olarak adlandırılan köprücük kemiği omuz ile göğüs kafesi arasında, boynun hemen altında yer alır.

Vücudun hem sağ hem sol tarafında bulunan köprücük kemiği, yatay pozisyonda, göğüs kemiği ile omuz kemiğini birleştirir. 

Köprücük kemiği ağrısının sebepleri arasında; travma, darbe, çıkık, kemik erimesi, kas zorlanması veya köprücük kemiği kırığı sayılabilir.

Çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilen ağrının günlük yaşamı etkilemesi durumunda uzman doktorlara başvurulması önerilir.  

Köprücük Kemiği Nedir? 

Köprücük kemiğinin anatomisi, hafif eğimli, S harfine benzer yapısıyla vücudun üst kısmının hareket kabiliyetini sağlayarak omuzların sabit kalmasına yardımcı olur. 

Köprücük kemiği, omuzların pozisyonunu stabil tutarak, kolların geniş bir açıyla hareket etmesini sağlar.

Çevresinde bulunan sinir, damar ve kas gibi önemli yapıları korur. Önemli sinirlerin ve damarların geçiş yoluna yakın olduğundan köprücük kemiği sağlığı kritik bir öneme sahiptir. 

Köprücük kemiği ağrısı çeşitli sebeplerle meydana gelebilir. Köprücük kemiğinde oluşabilen rahatsızlıklar fiziksel aktiviteleri olumsuz yönde etkileyebilir. 

Sık yaşanan sorunlardan birisi köprücük kemiği kırığıdır.

Basketbol, güreş, boks gibi sporcuların birbirleriyle fiziksel temas kurmasını gerektiren sporlarla uğraşanlarda görülebilir.

Kemiğin kırıldığı nokta ve çevresinde şiddeti artan ağrı, hareketlerin ciddi ölçüde kısıtlanmasına yol açabilir. 

Kemikte görülen kırık veya çatlak, köprücük kemiği çıkıntısına neden olabilir. Klavikula’nın belirgin şekilde dışa doğru çıkıntı yapması köprücük kemiği anatomisinde meydana gelen bir durumdan da kaynaklanabilir.

Köprücük kemiği çıkıntısı; ağrı ve şişliğe yol açabilir.    

Köprücük kemiğinde anormallik görülmesi durumunda doktora muayene olmanız önerilir. 

Köprücük Kemiği Neresi? 

Gövde ile kollar arasındaki bağlantıyı sağlayan köprücük kemiği üst göğüs bölgesinde bulunur.

Köprücük kemiği anatomisi iki uç ve bir gövde kısmından oluşur. Sternal uç köprücük kemiğinin iç kısmında bulunur.

Akromial uç dış kısımda yer alır ve omuzla birleşmeyi sağlar. Gövde kısmı iki uç arasında bulunan kıvrımlı bölümdür. 

Köprücük kemiği sağlığı, fiziksel aktiviteler ve yaşam kalitesi açısından önemlidir.

Kalsiyum, magnezyum, D ve K vitaminleri yönünden zengin süt ürünleri, tam tahıllar, fındık ve bal gibi besinlerle hazırlanan diyetleri tüketerek köprücük kemiği güçlendirilebilir. 

Düzenli egzersiz köprücük kemiği sağlığı üzerinde olumlu etkide bulunabilir.

Yürüyüş, koşu gibi egzersizler kemiklerin dayanıklılığını artırabilir. Direnç egzersizleri yoluyla omuz çevresindeki kaslar güçlendirilebilir. 

Postür düzeltme köprücük kemiği sağlığı açısından faydalı olabilir.

Özellikle uzun süre ekran başında kalan kişilerin omuzlarını dik tutmaya özen göstermeleri köprücük kemiği anatomisini sağlıklı tutabilir.

Duruş bozukluklarını düzeltmek için esneme egzersizleri yapılabilir.  

Köprücük kemiği yaralanmalarından uzak durmak, zarar görme riski yüksek olan yerlerde dikkatli davranmak köprücük kemiğinin korunmasına katkı sağlayabilir. 

Köprücük Kemiği Ağrısı Neden Olur?

Köprücük kemiğinde, omuz eklemi veya çevresindeki kas ve dokulardaki bir sorun nedeniyle ağrı görülebilir. Kemik ağrısına yol açan başlıca nedenler arasında şunlar sayılabilir:

  • Köprücük kemiği kırığı 
  • Kas ve bağ zorlanması 
  • Artrit
  • Akromioklaviküler eklem yaralanmaları 
  • Sinir sıkışması 
  • Postür bozuklukları 

Köprücük kemiği kırığı spor yaralanmalarının yanında kazalar sonucunda da görülebilir. Bazı hallerde çıkığa neden olabilir.

Kemiğin eklemden ayrılması durumu olan çıkık omuz hareketlerinde kısıtlılık ve şiddetli ağrıya neden olabilir. 

Kas ve bağ zorlanması, dokuların aşırı yıpranması sonucu meydana gelir. Ağır kaldırma, ani zorlama gibi durumlar kas ve bağlarda gerilmeye neden olabilir.

Omuz ve köprücük kemiği çevresinde hassasiyet ve ağrıya yol açabilir. 

Eklemlerde iltihaplanmaya yol açan artrit, köprücük kemiğinin ağrımasına neden olabilir.

Göğüs kemiği ile köprücük kemiği arasındaki eklemlerde görülebilen artrit, hareket kısıtına yol açabilir. 

Akromioklaviküler eklem yaralanmaları sert darbeler sonucunda oluşabilir. Köprücük kemiği sağlığı üzerinde olumsuz etkileri görülebilir.

Köprücük kemiği ve omuz çevresindeki sinir sıkışmaları uyuşukluk ve karıncalanma hissinin yanı sıra ağrıya neden olabilir. 

Postür bozuklukları köprücük kemiği anatomisinde rahatsızlığa yol açabilir.

Omuz ve köprücük kemiği üzerinde aşırı gerilime neden olan duruş bozuklukları ağrıya neden olabilir. 

Köprücük Kemiği Ağrısı Nasıl Geçer?

Köprücük kemiği ağrısının geçmesi; ağrının altında yatan neden, şiddeti ve süresine bağlıdır.

Dinlenme, buz uygulaması, sıcak kompres, doktor gözetimde alınan ağrı kesiciler, omuz askısı, egzersiz ve fizik tedavi gibi yöntemler ağrının geçmesine yardımcı olabilir. 

Ağrıya neden olan hareketlerden kaçınarak dinlenmek, dokudaki zorlanmayı azaltarak iyileşmeye yardımcı olabilir.

Köprücük kemiği yaralanmalarına bağlı olarak gelişen durumlarda, yaralanmanın hemen ardından buz uygulanması şişlik ve ağrıyı azaltabilir.

48 saat geçtikten sonra sıcak kompres uygulaması kasları rahatlatabilir. 

Doktor gözetiminde alınan ağrı kesiciler köprücük kemiği ağrısını azaltabilir.

Köprücük kemiği kırığı veya çıkığından kaynaklı ağrılarda omuz askısı ya da atel kullanılarak bölgenin sabitlenmesi sağlanabilir. 

Ağrı olan bölgenin güçlendirilmesi için, doktor tavsiyesiyle, hafif egzersizler yapılabilir.

Kasları güçlendirmeye yardımcı olan egzersizler hem ağrının azaltılmasına hem gelecekteki olası rahatsızlıklara karşı koruma sağlayabilir. 

Doktor tavsiyesiyle uygulanan fizik tedavi yöntemleri kasları güçlendirmek, esnekliği artırmak ve ağrıyı azaltmak için etkili yöntemler arasında bulunur. 

Köprücük kemiğinde görülen ağrının şiddetli olması durumunda uzman doktorlara başvurmanız tavsiye edilir. 

Köprücük Kemiği Kırığı Tedavisi Nasıldır?

Köprücük kemiği kırığı farklı sebeplerle meydana gelebilir. Köprücük kemiği tedavisi; kırığın türü, yeri, hastanın genel sağlık durumu ve yaşına göre değişkenlik gösterebilir. 

Köprücük kemiği tedavisinin ilk aşaması değerlendirme ve tanıdır. Doktor tarafından yapılan fiziksel muayenenin ardından röntgen gibi görüntüleme teknikleri vasıtasıyla kırığın türü kesinleştirilir.

Köprücük kemiği kırığının türüne göre; cerrahi olmayan yöntemler tercih edilebileceği gibi cerrahi tedavi yöntemi de düşünülebilir. 

Cerrahi olmayan tedavi dinlenme ve istirahati içerir. Omuz askısı veya atel takılarak kırık sabitlenir.

Ağrı kesici ilaçlar kullanılarak kırıktan kaynaklı ağrılar hafifletilir. İyileşme sürecinde fizik tedavi uygulanarak bölgenin hareket kabiliyeti yeniden kazandırılır. 

Köprücük kemiği kırığının kayma gösterdiği veya parçalar arasında ciddi bir ayrılma olması gibi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Bazı durumlarda akromioklaviküler eklem yaralanmaları da cerrahi müdahale yöntemiyle tedavi edilebilir. 

Cerrahi müdahale esnasında kırık parçaların sabitlenmesi amacıyla plak ve vidalar kullanılabilir. Ameliyat sonrası ağrı görülmesi normaldir.

Müdahale sonrasında hasta gözetim altında tutulur. Köprücük kemiği kırığı ameliyatı sonrasında iyileşme süresi kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. 

Periyodik kontroller yoluyla doktorun kırığın iyileşmesini izlemesi sağlanır.

Köprücük kemiği tedavisinde uzun dönemli izleme hastanın sağlığı açısından oldukça önemlidir. Sağlığınız için sürecin uzman doktorlar eliyle yürütülmesi önerilir.   

Sıkça Sorulan Sorular

Sağ Köprücük Kemiği Ağrısı Nedenleri Nelerdir? 

Sağ köprücük kemiği ağrısının nedenleri arasında; köprücük kemiği kırığı, çıkık, kas ve bağ yaralanmaları, inflamasyon, sinir sıkışması, darbeler, travmalar ve duruş bozuklukları sayılabilir. Ağrının nedenini kesinleştirmek için uzman doktorlara başvurulması gerekir. Uygun tedavi yöntemi, doktor eliyle konulacak tanının ardından belirlenir. 

Sol Köprücük Kemiği Ağrısı Nedenleri Nelerdir? 

Vücudun üst kısmında, göğüs ile omuz arasında, bulunan sol köprücük kemiğinde çeşitli nedenlerle ağrı görülebilir. Köprücük kemiği kırığının yanı sıra sinir sıkışması, darbeye maruz kalma, postür bozuklukları, inflamasyon gibi durumlar da sol köprücük kemiği ağrısına neden olabilir. Ağrının günlük hayatı zora sokması durumunda uzman doktorlara başvurulması tavsiye edilir.  

Çocuklarda Köprücük Kemiği Kırığı Tedavisi Nasıldır? 

Çocuklarda köprücük kemiği kırığı belirtileri arasında şişlik, morarma ve ağrı sayılabilir. Doktor muayenesi sonucunda kırığın yeri ve ciddiyeti tespit edilir. Çocuklarda köprücük kemiği kırığı tedavisi uzman doktorlar eliyle konulan tanıya uygun olarak belirlenir. Çocuğunuzda köprücük kemiği kırığı belirtileri görülürse doktora gitmeniz önerilir. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Fatih Küçükdurmaz
Ortopedi ve Travmatoloji
Medical Park Maltepe
8948

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.