satır arası

Kordon Bağlatmanın Zararları Nelerdir?

Kordon bağlatma diğer bir ismi ile tüp bağlatma olarak bilinir. Tüplerin bağlanması, çocuk olma riskini ortadan kaldırır. Fakat kordon bağlatmanın zararları olduğu bu süreçte birçok kişi tarafından göz ardı edilen bir durumdur. Hamile kalmak istemeyen kadınlar, kalıcı bir çözüm elde etmek için bu yöntemi sıklıkla tercih eder. Aile planlamasında bu işlemlerin büyük bir önemi vardır.

Kordon bağlatmanın zararlarından birisi de kişinin çocuk sahibi olmak istediği zaman doğal yollar ile çocuk sahibi olamamasıdır. Bu durum kişilerin asla çocuğu olmaz demek değildir. Doğal yollarla çocuk sahibi olmak mümkün olmasa da kordon bağlatan kişiler, tüp bebek tedavisi yöntemine başvurarak çocuk sahibi olabilir. 

Tüplerin bağlatılması, doğum kontrol türlerinden birisidir. Bunun haricinde de başvurulabilecek olan farklı yöntemler vardır. Ancak diğer yöntemlerde çocuk sahibi olma riski de bulunur. Doğum kontrol hapı ile gebelik önlenebilir. Fakat bu ilacın düzenli bir şekilde kullanılması çok önemlidir. Bunun haricinde ise spiral yöntemi sıklıkla tercih edilir. Spiral yönteminde kişilerin pek rahat hissedemediği hakkında bilgiler vardır. Bu nedenle de kordon bağlatma yöntemi, bu yöntemler arasında en sık tercih edileni ve en fazla koruyuculuğu olandır.

Kordon Bağlatma Ameliyatının Sağlık Açısından Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Kordon bağlatma zararları olan işlem türleri arasında yer almaz. Bu işlemin en büyük zararı normal yollar ile çocuk yapılamamasıdır. Diğer bir zararı ise kişinin kordon bağı tekrar açılmaz. Bu nedenle yapılan işlemin geri alınabilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bunlar kordon bağlatmanın zararlarıdır fakat bir de ameliyatın riskleri göz önüne alınmalıdır. Ameliyatların her birinde risk vardır. Risksiz bir ameliyat pek mümkün değildir. Ameliyatınızı yapan kişinin alanında uzman biri olması ve güvenilir bir yerde ameliyat olmanız oldukça önemlidir. Kordon bağlatma ameliyatı esnasında kişinin vücudu narkoza tepki gösterebilir. Aynı zamanda ameliyat esnasında aşırı kanamanın meydana gelme riski de vardır. Ameliyat sonrasında ortaya çıkabilecek risklerin başında ise enfeksiyon riski yer alır. 

Ameliyat sonrasında kişilerin, ameliyatlı bölgeyi temiz tutması çok önemlidir. Bölgenin mikroplanması, ameliyat sonrası enfeksiyon riskini arttırır. Kişilerin karnında sürekli bir ağrı hissi meydana gelebilir. Aynı zamanda kişinin mesanesinde, kan damarlarında ya da bağırsaklarında hasar meydana gelebilir. Bu risklere ise oldukça nadir rastlandığı bilinir. 

Kordon Bağlatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kordon Bağlatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kordon bağlatma işleminin yapılabilmesi için alanında uzman hekimlere başvurulması gerekir. Kişinin genel sağlık durumu göz önüne alınarak ne tür bir işlem uygulanabileceğine ancak bu şekilde karar verilir. Kişiler ilk olarak doktorlar tarafından muayene edilir. Kordon bağlatma ameliyatının bilinen üç farklı çeşidi vardır.

Laparoskopi yöntemi ile bu işlem gerçekleştirilebilir. Bu işlemde kişinin göbek ve kasık bölgesine küçük kesiler açılır. Kesiler içerisinden cerrahi görüntüleme cihazları, kişinin vücuduna yerleştirilir. Bu görüntüleme cihazları aracılığı ile kesilerden kordon bağlama işlemi gerçekleştirilir. Bu süreçte organların daha iyi bir şekilde görülebilmesi adına karbondioksit kullanımına başvurulur. Karbondioksit, kişinin karın bölgesinin şişmesine yardımcı olur. 

Mini laparotomi işlemi de tercih edilebilecek diğer tüp bağlama yöntemlerinden birisi olarak bilinir. Bu işlemde çok daha küçük kesiler açılarak tüplerin yeri tespit edilir ve bağlama işlemi gerçekleştirilir. Diğer bir kordon bağlama ameliyatı yöntemi ise laparotomidir. Laporotomi işlemi daha detaylı bir şekilde gerçekleşir. Küçük kesiler yardımı ile kişilerin kordonunun tespit edilememesi halinde tercih edilen bir yöntem olarak bilinir. Fakat direkt olarak da bu işlemin gerçekleştirilmesi mümkündür. Kişinin karın bölgesinden gerçekleştirilen bir işlemdir. Kordon kesilir ve kapatılır. Bu şekilde ameliyat gerçekleşmiş olur.

Kordon Bağlatma Ameliyatı Sonrasında İyileşme Süreci Nedir?

Kordon bağlatma ameliyatı olan kişilerin, ameliyat sonrası iyileşme sürecini etkileyen en önemli faktör ameliyatın türüdür. Mini laparotomi işleminde kişi bir kaç saat içerisinde taburcu edilir ve kısa bir sonra günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir. İşlemin türü kadar kişinin genel sağlık durumu da bu süreci yakından etkiler. Laparoskopi işleminde de kişinin iyileşme süreci kısadır. Bu süre mini laparotomiden uzun ve laparotomiden kısadır demek mümkündür. 

Ameliyat işlemleri sonrasında kişinin sağlığına dikkat etmesi gerekir. Kişinin sağlığının yerinde olması iyileşme sürecini hızlandırır. Kordon bağlatma ameliyatı sonrası hastaların iyileşme süreci birkaç hafta sürebileceği gibi iki aylık bir süreyi de bulabilir. Bu süreyi net bir şekilde belirlemek pek mümkün değildir.

Kordon Bağlatma Ameliyatı Sonrasında İyileşme Süreci Nedir?

Kordon Bağlatma Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kordon bağlatma ameliyatı olan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunur. Ameliyatın türüne göre bir süre boyunca kişilerin hastanede, müşahede altında kalması gerekebilir. Taburcu olduktan sonrasında ise birkaç hafta boyunca ağır işlerden kaçınılmalıdır. Özellikle ağır bir şeylerin kaldırılmaması ya da taşınmamasına dikkat etmekte fayda vardır. Kordon bağlatma ameliyatı öncesinde doğum yapan kişilerin ise en az dört ila beş hafta boyunca ağır bir şeyler kaldırmaması gerekir.

Ameliyat sonrasında 24 ila 48 saat boyunca alkol tüketiminden kaçınılması gerekir. Bu sürede araç kullanılmaması da önerilen durumlar arasında yer alır. Ameliyatın gerçekleşebilmesi için kişinin vücuduna kesiler açılır. Bu kesilerin iyileşebilmesi adına ise su temasından kaçınılması gerekir. Ameliyat sonrası en az iki hafta boyunca kesilerin olduğu bölgeye su değmemesi çok önemlidir. 

Kişiye karbondioksit verilmiş ise şişkinliğin hafifletilmesi adına kısa süreli ve yorucu olmayan yürüyüşlere başvurulması mümkündür. Bunun haricinde ise doktor tarafından hastaya verilen reçeteli ilaçların, düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Ameliyat sonrasında birkaç ay boyunca vajina bölgesinde kanama meydana gelebilir. Bu oldukça normal bir durumdur ve bir süre sonra ortadan kalkar. Kanamanızın şiddetli olması halinde ise doktorunuza başvurmanız gerekir. Bunların haricinde dikkat edilmesi gereken durumlar, doktorunuz tarafından sizlere bildirilir.

Kordon Bağlatma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kordon Bağlatma Ameliyatı Sonrası Regl Olunur mu?

Kordon bağlatma ameliyatı olan kişiler bir ya da iki ay boyunca regl olmaz. Bu süreçte vajinal kanama meydana gelir. Bu süreç atlatıldıktan sonrasında ise kişinin regl döngüsü tekrar başlar. Kişi ilk regl olduğunda normalden daha fazla ağrısı ve kanaması olabilir. Bu durum normal kabul edilir. Kordon bağlatma ameliyatı, kişinin regl olmasını engelleyen bir işlem değildir. Belirli bir süre sonra normal döngünüz tekrar başlayacaktır.

Kordon Bağlatma Ameliyatının Faydaları Bulunur mu?

Kordon bağlatma ameliyatının bilinen en büyük faydası istenmeyen gebeliklerin önüne geçilmesidir. Bu işlemlerin genellikle doğum sonrasında gerçekleştirilmesi önerilir. Fakat kişiler çocuk sahibi olmak istemiyor ya da çocuk bakabilecek maddi duruma sahip olamayabilir. Bu gibi durumlarda kordon bağlatma ameliyatına başvurulur. Ameliyat sayesinde gebelik riski ortadan kalkar. Kordon bağlatma ameliyatının en önemli özelliği ise hormon dengesini bozmayan bir korunma yöntemi olmasıdır. Aynı zamanda hastalıklara yakalanma riskini ve kanser riskini neredeyse %50 azalttığı da bilinir. Kısacası kordon bağlatma ameliyatı sizleri hem istenmeyen gebelikten hem de bazı sağlık problemlerinden korumuş olur.

Kordon Bağlatma Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Yaşanabilir mi?

Kordon bağlatma ameliyatı olan kişilerin ilk birkaç hafta boyunca cinsel ilişki yaşamaması önerilir. Bu durum kişinin canını yakabileceği gibi enfeksiyon riskine de neden olabilir. Fakat belirli bir süre geçtikten sonrasında kişiler cinsel yaşamlarına dilediği şekilde devam edebilir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

416

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.