satır arası

Dermatoloji ya da diğer adıyla cildiye, cilt sorunları ile ilgilenen tıp bölümüdür. Dermatoloji bölümü kendi içinde, spesifik alanlara göre çeşitli alt gruplara ayrılır. Medikal dermatoloji; sedef hastalığı, akne, rozasea (gül hastalığı) gibi cilt hastalıklarının tanısı ve tedavisiyle ilgilenir. Cerrahi dermatoloji; cilt biyopsisinden ben almaya, cilt kanseri ameliyatından ciltteki kistleri çıkarmaya kadar minör ve majör cerrahi işlemlerde uzmanlaşmıştır. Cildiyenin, veneroloji, pediatrik dermatoloji, dermatopatoloji, fotodermatoloji gibi alt dalları da farklı cilt problemleri için özelleşmiştir. Cildiyenin diğer bir alanı olan kozmetik dermatoloji ise cildin görünümüyle ilgili problemlerle ilgilenir. Kırışıklıklar, saç dökülmesi, cilt lekeleri gibi sorunlar ve bu sorunların çözümünü sağlayan işlemler; kozmetik dermatolojinin alanına girer. Kozmetik dermatoloji ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını yazının devamında bulabilirsiniz.

Kozmetik Dermatoloji Nedir?

Sağlıklı, parıldayan bir cilt görünümü hemen hemen herkesin hayalini kurduğu bir durumdur. Kozmetik dermatoloji; cildin daha sağlıklı ve genç görünmesine yönelik işlemler uygulayan cildiye alanıdır. Günümüzde giderek daha bilinir hale gelen kozmetik dermatoloji bölümünde kişilerin cildi ile ilgili mutsuz oldukları noktalar iyileştirilmeye çalışılır. Kozmetik dermatolojide uygulanan işlemler genellikle cerrahi kadar ağır operasyonlar değildir. Dermatolojinin bu alanında uygulanan prosedürler genellikle daha basit ve risksizdir.

Kozmetik dermatolojinin kapsamına giren durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Cilt tonunun eşitlenmesi,
  • Kırışıklıkların giderilmesi,
  • Yüz ve vücuttaki kılların alınması,
  • Cilt altı yağ dokusunun azaltılması,
  • Cildin gençleştirilmesi,
  • Dövmelerin silinmesi,
  • Selülit tedavisi,
  • Akne ve akne izlerinin iyileştirilmesi.

Kozmetik Dermatolojide Uygulanan İşlemler Nelerdir?

Cilt görünümünü daha iyi hale getirmeye hedefleyen kozmetik dermatoloji, bu amaç doğrultusunda farklı işlemler uygular. Kozmetik dermatoloji uzmanlarının yaptığı uygulamaların bir kısmı şöyledir:

Botox Enjeksiyonu

Botulinum toksini enjeksiyonu, ciltteki kırışıklıkların azaltılmasını sağlayan bir işlemdir. Botulinum toksini, Clostridium botulinum bakterisinin ürettiği bir maddedir. Bu toksin sinir kas kavşağında asetilkolin adı verilen ve kasların kasılmasından sorumlu olan maddenin salınımını durdurur. Kırışıklıklar, kasların tekrarlayan bir biçimde kasılması sonucu oluştuğundan botox enjeksiyonu geçici olarak kasların gevşemesini sağlar ve kırışıklık görünümünü azaltır. Botox, etkisini zaman içerisinde kaybettiğinden enjeksiyon işleminin belirli aralıklarla tekrarlanması gerekir.

Cilt Dolguları

Dolgular, cildin daha genç görünmesi amacıyla yapılan işlemlerden biridir. Dolgular; ciltteki oyuk ya da çukur bölgelere, çizgilere ve kırışıklıklara uygulanabilir. Dolguların ciltteki etkisi hemen görülür. Dolgular için farklı maddeler kullanılabilir. Bu işlemde kullanılan maddeler şu şekilde listelenebilir:

  • Hyaluronik asit dolguları,
  • Sentetik kırışıklık dolguları,
  • Kolajen kırışıklık dolguları,
  • Hastanın kendi kanından veya yağından elde edilen otolog kırışıklık dolguları.

Hangi maddenin hangi bölge için daha uygun olacağı konusu, mutlaka doktora danışılmalıdır. Cilt dolguları daha genç bir görünüm kazanmanın yanı sıra daha belirgin yüz hatları için de kullanılabilir. Bu amaçla yapılan işlemlerden en sık olanları dudak dolgusu, çene dolgusu, elmacık dolgusu olarak sayılabilir.

Eksfoliasyon Tedavileri

Eksfoliasyon, cildin ölü derilerden arındırılması anlamına gelir. Ölü derilerin ciltte kalarak birikmesi, pek çok probleme yol açabilir. Cildin yenilenmesi için eksfoliasyon işlemi oldukça etkilidir. Cildin ölü derilerden arındırılmasında farklı yöntemler kullanılabilir:

  • Fiziksel Eksfoliasyon: Aşındırıcı özellikteki maddelerin cilt yüzeyine uygulanması ile ölü derilerden kurtulmayı sağlayan işlemdir.
  • Mikrodermabrazyon: Minik kristal yapıları içeren maddelerin sprey şeklinde cilt yüzeyine püskürtüldüğü prosedürdür. Mikrodermabrazyon ile kristaller, cildin orta yüzeyine kadar nüfuz eder ve bu sayede cildin üst yüzeyinde yer alan ölü tabaka etkili bir şekilde uzaklaştırılmış olur.
  • Kimyasal Peeling: Genellikle asidik yapıdaki kimyasal maddelerin cilde sürülerek eksfoliasyon yapılan işlemdir.
  • Lazer Tedavisi: Işık enerjisi kullanılarak yapılan bu işlem, bir yandan eksfoliasyon yaparken bir yandan da ciltteki kolajen üretimini uyarır.

Yoğun Darbeli Işık (Intense Pulsed Light, IPL) Terapisi

Farklı dalga boylarındaki, filtrelenmiş ışık ışınları ile uygulanan IPL terapisi, ciltteki kolajen üretimini uyaran bir prosedürdür. IPL terapisi pek çok cilt probleminin düzeltilmesinde etkili bir yöntemdir:

  • Yaşlılık lekeleri,
  • Çiller,
  • Doğum lekesi,
  • Varis,
  • Yüzdeki çatlamış kan damarları,
  • Gül hastalığı (rozasea),
  • Güneş lekeleri ,
  • Yüz, boyun, sırt, koltuk altı, bacak ve genital bölgelerdeki istenmeyen tüyler.

IPL tedavisi, lazer ile benzer bir yöntemdir. İki işlem arasındaki temel fark, lazerde tek dalga boyunda ışık kullanılırken IPL terapisinde farklı dalga boylarındaki ışık ışınları kullanılır. IPL terapisindeki ışınlar lazere göre daha hafif şekilde odaklandığından IPL, ciltte daha az hasara neden olur.

Lazer Epilasyon

Lazer epilasyon toplumda giderek daha fazla tercih edilen bir işlemdir. Bu işlemde kıl köklerine konsantre lazer ışınları gönderilerek köklerdeki kıl uzaması geciktirilir, durdurulur. Lazer epilasyonun etkili sonuç vermesi için tekrarlayan seanslara ihtiyaç duyulur. Kalıcı sonuca kaç seansta ulaşılacağı kişinin kıl yapısına ve hormonal durumuna bağlı olarak değişir. Lazer epilasyonda genellikle ilk seanslar daha yakın aralıklarla yapılırken süreç ilerledikçe seanslar arasındaki süre uzar. Lazer epilasyonda kıl yapısı ve rengine göre farklı özellikteki cihazlar kullanılabilir.

Dövme Silme

Kozmetik dermatologlar lazer ile dövme silme işlemi uygulayabilir. Dövme silme işlemi sonucu oluşabilen iz oluşumu, cilt dokusundaki değişimler, yanık veya diğer yaralar gibi yan etkilere kozmetik dermatologlar tarafından yapılan işlemler sonrasında daha az rastlanır. Dövme silme işleminin kaç seans süreceği, ilgili dövmenin rengi, ciltte ne kadar derine nüfuz ettiği, ne kadar süredir ciltte olduğu gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Dövme silme işlemi pek çok kişide sorunsuz olarak uygulanabilir. Ancak bağışıklık sistemini zayıflatan sağlık sorunları olan kişiler, gebeler ve emziren kadınlar için dövme silme için uygun adaylar olmayabilir.

Non İnvaziv Yağ Uzaklaştırma

İnsanlar, belirli sayıda yağ hücresiyle doğar. Bu yağ hücreleri, kilo alındığında büyür ve şişer, kilo verildiğinde ise küçülür ancak hücrelerin sayısı değişmez. Non invaziv yağ uzaklaştırma işlemi soğuk, ısı, ultrason dalgaları veya çeşitli enjeksiyonlar kullanılarak yağ hücrelerinin öldürülmesi ile yapılır. Böylelikle vücuttaki yağ hücresi sayısı dolayısıyla da yağ miktarı azaltılır. Diyet ve egzersize rağmen istenmeyen yağlarından kurtulamayan kişiler için non invaziv yağ uzaklaştırma işlemi makul bir seçenek olabilir.

Skleroterapi

Bazı kişilerde uzun süre oturma gibi davranışlara, genetik faktörlere ve diğer bazı sebeplere bağlı olarak bacaklarda örümcek damarlar oluşabilir. Örümcek damarların görünümü, kişi için rahatsızlık verici olabilir. Bu durumda skleroterapi, tedavide etkili bir yöntemdir. Skleroterapide konsantre tuzlu su çözeltisi örümcek damara enjekte edilir. Bu enjeksiyon sonucu damar küçülür ve kaybolur. Özellikle küçük boyutlu ve yüzeysel örümcek damarların tedavisinde skleroterapi oldukça etkilidir.

Mikro İğneleme (Microneedling)

Mikro iğneleme; yaşlılık lekeleri, kırışıklık, çizgi, cilt dokusundaki eşitsizlik, çatlak gibi cilt problemlerinin iyileştirilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu işlemde küçük boyuttaki iğneler cilde batırılır. Batırma işlemi sonucu oluşu ciltte oluşan hasar, çeşitli mekanizmaları uyararak cildin yenilenmesini sağlayan yolakları harekete geçirir. Temel mantığında vücudun kendini yenileme mekanizmasını kullanan bu işlem, ciltteki kolajen ve elastin üretimini de artırır.

Cilt, vücudun en büyük organıdır. Dolayısıyla cilt sağlığını ihmal eden kişiler genel sağlığını da tehlikeye atmış olur. Cildin görünümü de kişinin yaşam kalitesine etki eden en büyük faktörlerden biridir. Hem sağlık hem de estetik açıdan bu denli önemli olan cilt ile ilgili bir problem varlığında sorun görmezden gelinmemeli, mutlaka bir dermatoloğa başvurmalıdır. Sağlıklı günler dileriz.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

17570

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.