satır arası

Kuduz Aşısı Nedir? Kuduz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Kuduz aşısı yan etkileri diğer aşılarda olduğu gibi ortaya çıkmaktadır. Bütün aşılar yapılırken bazı yan etkilerin yaşanması normaldir. Dolayısıyla, belirtiler sebebiyle komplikasyon oluşma ihtimali düşüktür. Hayati tehlikeleri oluşturmaz, ufak kızarıklıkların oluşmasına sebep olmaktadır. Kuduz aşısı yapılan bölgede kızarıklık, hafif şişkinlik oluşur, baş dönmesi ve baş ağrısı görülmektedir. Aynı zamanda, kas ağrıları, mide bulantısı ve karın ağrılarına yol açmaktadır. Bu belirtiler kuduz aşısı yan etkileri olduğu için hafif şiddetli belirtilerdir. 

Orta şiddetli kuduz aşısı yan etkileri ise genellikle, eklem ağrıları, kurdeşen dökme ve kas ağrılarına yol açar. Nadiren de olsa bazen ciddi reaksiyonlara da yol açmaktadır. Kedilerde kuduz aşısı yan etkileri gözlemlediğiniz taktirde sağlık kurumlarından destek almanız faydalı olacaktır.  Kuduz aşısı ateş yapar mı sorusunun yanıtı evettir. Kuduz aşısı sık olmasa da ateş yaptığı bazı vakalarda görülmektedir. Her vakanın ateşleneceği kanısına varılmamalıdır.

Kuduz Aşısı Nedir?

Kuduz aşısı, kuduz virüsünden korunmak için yapılan bir aşıdır. Genellikle, enfekte olan ve kuduz riski taşıyan hayvanlardan geçer. Bu hastalığın inkübasyon (kuluçka) dönemi ortalama 1 ve 3 ay arasıdır. Bazı vakalarda hastalarda nadiren de olsa 10 ve 20 gün içinde belirtiler gösterir. Örneğin, kedide kuduz aşısı yan etkileri diğer kuduz aşısı olan hayvanlarda görülen etkilere benzer. Kuduz virüsünün hastaya zarar vermemesi için kullanılan aşı, Louis Pasteur tarafından, 1885 yılında bulunmuştur. 

Kuduz Aşısı Gerekli mi?

Kuduz ölüme yol açan bir virüstür. Bulaştığı canlının merkezi sistemini etkiler. Kedide kuduz aşısı yan etkileri oluşacağı düşünülerek aşı ihmal edilmemelidir. Özellikle, sıcak kanlı hayvanlarda sıklıkla görülen viral hastalık türüdür. Ülkemiz bu konuda, Avrupa ülkesinde evcil hayvanlarda kuduz virüsünün görüldüğü tek ülkedir. Dolayısıyla, aşının yapılması son derece önemlidir. 

Üstelik, yabani hayvanlarda kuduz vakalarının yaygın şekilde görülmesiyle aşının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar. Evde beslenen kedi ve köpeklerin mutlaka kuduz aşısı olması gerekir. Çünkü, 3285 sayılı kanun gereğince evcil hayvanların her yıl düzenli olarak aşılanması zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca, kedide kuduz aşısı yan etkileri hafif görülse de bazen orta derecede görülebilir. Bunun için, endişelenmenize gerek yoktur.

Hangi Durumlarda Kuduz Aşısı Yapılmalı? 

Hangi Durumlarda Kuduz Aşısı Yapılmalı?

Kuduz aşısı evcil hayvan sağlığını ve insan sağlığını korumak için yapılması zorunlu olan bir aşıdır. Bütün hayvanlardan insanlara geçen bir hastalıktır. Kedilerde kuduz aşısı yan etkileri ortaya çıksa da, kuduza karşı tek etkili koruma yöntemi olduğundan aksatılmadan yapılmalı. Kuduz aşısı ateş yapar mı, endişesi taşımak normaldir. Ancak aşı yaptırmak insan sağlığı için son derece önemli bir konudur. Ayrıca bu aşı her hastanede yapılmamaktadır.

  •  Kedi veya köpek tarafından ısırılmalarında aşı yapılmalı.
  •  Virüs taşıdığından şüphelenilen durumlarda ihmal edilmemeli.
  •  Kuduz olsun ya da olmasın bir hayvan tarafından tırnaklandığınızda vakit geçirilmemeli.
  •  Kuduz virüsü taşıma ihtimali olan hastaların kuduz aşısı mutlaka yapılmalı.

Kuduz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir? 

Kuduz aşısı yan etkileri her yaşta görülebilir. Belirli bir yaş sınırı yoktur. Kuduz virüsü ölümcül olduğu için küçük çocuklar ve hamileler dahil olmak üzere her yaş grubuna uygulanması zorunludur. Fakat, aşının sık olmasa da bazı yan etkileri görülmektedir. Kuduz aşısı yan etkileri arasında hafif ateşin yanında farklı yan etkiler de görülebilir. Bebeklerde kuduz aşısı yan etkileri ve çocuklarda kuduz aşısı yan etkileri aynıdır. Görülebilen yan etkileri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:

  • Boğaz ağrısı ve şişkinlik
  • Kalp ritminin bozulmasıve kalp atış hızı 
  • Baş dönmesi ve halsizlik
  • Kurdeşen, kaşıntı, kızarıklık
  • Karın ağrısı, mide bulantısı,kusma 

Çocuklarda Kuduz Aşısı Yan Etkileri

Çocuklarda kuduz aşısı yan etkileri her aşı olan çocukta ortaya çıkmayabilir. Fakat, aşı olan çocukta yan etkiler 

  • Kusma, mide bulantısı, 
  • Baş dönmesi, 
  • Karın ve kas ağrıları  
  • Hafif ateş, kızarıklık gibi orta şiddetli etkiler arasındadır. Çocuklarda kuduz aşısı yan etkileri görüldüğünde telaşlanmayın. Bir iki gün içinde bu etkiler kendiliğinden geçecektir.

Bebeklerde Kuduz Aşısı Yan Etkileri 

  • Bebeklerde kuduz aşısı yan etkileri, tıpkı çocuklarda görülen belirtilere benzer. 
  • Kusma, ateş, 
  • Ciltte kızarıklık, kurdeşen dökme, 
  • Mide bulantısı ile birlikte karın ağrısı eşlik eder. 
  • Ayrıca, bebeklerde kuduz aşısı yan etkileri arasında, baş dönmesi, baş ağrısı sıklıkla görülmektedir. 

Kuduz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Kuduz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Kuduz kedi, köpek ısırıklarında virüse karşı etkilidir. Kuduz aşısı bebek genç yaşlı demeden herkese yapılabilir. Önlem almak için bireylerin temas sonucu yaptırdıkları aşıyla kuduza karşı korunur. Kuduz aşısı kaç yıl korur sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir: Riskli temas sonrası yapılan aşıların 3 yıl koruma süresi vardır. 

Kuduz Aşısı Kaç Doz Yapılır?

Kuduz aşılarının periyotlar halinde yapılmasıyla esastır. Bu nedenle, düzenli şekilde belirlenen dozlarla aşı yapılmalıdır. Kuduz virüsü taşıyan hayvanlarla temas ettikten sonra 4 doz kuduz aşısı yapılmalıdır. Dolayısıyla da 4 doz, kuduz aşısı kaç doz yapılır sorusunun yanıtını oluşturur. Kuduz aşısı kaç doz olacağına karar vermek için bireylerin daha önce kuduz aşısı olup olmadığına bakılır. Daha önce aşı olan bireyler yeniden enfekte olması halinde kuduz virüsünü kaptığı ilk gün ile yedinci gün aşı yaptırması gerekmektedir.

Kuduz Tanısı Nasıl Konulur?

Kuduz Tanısı Nasıl Konulur?

Kedilerde kuduz aşısı yan etkileri anlamak için, kuduz tanısını koymak önemlidir. Kuduz virüsü şüphesine karşı hayvana testler uygulanmalıdır. Bireye tanı koymak için test önemlidir. Çünkü, kuduz olan hayvanla temas eden bireyde kuduz virüsü hemen etkisini göstermez. 

Hayvan testlerden geçerken kuduz virüsü şüphesi olan bireye tanı koymak için kan değerlerine bakılır. Kalp atışı, kontrol edilerek ateşi kontrol edilir. Ayrıca, bireyin tansiyonu kontrol edilir. Daha önce tetanoz ve kuduz aşısı yapılma ihtimaline karşı sorular sorulur. Doktor, hastadan röntgen isteyebilir. Omurilik sıvısına bakmak üzere kan testini de görmek isteyecektir.

Kuduz Aşısı Nereden Yapılır?

Kuduz aşısı koldan deri altına enjekte edilmektedir. Kuduz aşısı vakit kaybetmeden hemen yapılması gerekir. Kuduz vakasına karşı önlem almak hayati bir konudur. Dolayısıyla, köpek ısırığına maruz kalanların hastaneye giderek doktora olayın nasıl olduğu anlatılmalıdır. Kuduzun ölümcül sonuçlanmaması hayatınıza sağlıklı devam edebilmeniz için önemlidir. 

Kuduz olan hastalar tedavi edilmediği zaman ölümle sonuçlanır. Yani, birey kuduz virüsüne yakalandığında hayatta kalması imkansızdır. Özellikle, vahşi hayvan tarafından ısırılan bir kişinin kuduz aşısı olmayı zaman bırakılmamalıdır.

Hayvan Isırırsa Ne Yapılmalı?

  • Hayvan ısırdığında on dakika boyunca ısırılan bölge sabunla yıkanmalı
  • Isırılan bölge temiz bir sargı beziyle sarılmalı
  • Hastaneye giderek doktorla iletişime geçilmeli
  • Isırılan hayvanın sahibi varsa aşıları kontrol ettirilmeli
  • Aşıları tam olmayan hayvan sahibinin adresi ve hayvanın aşı durumunu yetkili birimlere bildirilmeli.
  • Isıran vahşi hayvan olması halinde ısırdığı alanın adresini ve hayvanın özelliklerini yetkililere bildirilmeli. Çünkü, hayvanın kontrol altına alınması bir başka kişinin ısırılmasını önler.

Kuduz Aşısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kuduz Virüsü Nasıl Bir Hastalık?

Kuduz virüsü ölümcüldür. Rabies virüsü ısırılan canlının sinir sistemini etkiler ve infeksiyon gelişimine yol açar. Kedilerde kuduz aşısı yan etkileri tanımlamada virüsü bilmek önemlidir. 

Hangi Hayvanda Kuduz Görülür?

Memeli hayvanların hepsinde kuduz görülmektedir. Eşek, at, keçi, kedi, köpek gibi evcil hayvanlarda sıkça görülmektedir. Vahşi hayvanlarda daha sık görülür. Çünkü yabani hayvanların kuduz virüsüne karşı alabileceği bir önlem yoktur. Ayrıca, kuş balık, sürüngenlerde ve memeli olmayan canlılarda kuduz belirtilerine rastlanmaz. 

Kuduz Hayvan Nasıl Anlaşılır?

Kuduz aşısı yan etkileri hayvanın sinir sistemi dokusu, deri ve cilt görüntüsünde bozukluk olarak ortaya çıkar. Hayvanın salyası, tükürüğüyle veya mukoza temasıyla bulaşmaktadır. Bununla birlikte, çizilmeyle veya tırmalamayla virüs kolayca bulaşabilir. 

İnsandan İnsana Kuduz Virüsü Bulaşır mı?

İnsandan insana kuduz virüsünün bulaşması için enfekte olmuş bireyin virüslü dokularıyla temas etmesi gerekir. Enfekte olan bireyin bir başka kişiyi ısırmasıyla kuduz virüsü bulaşabilir. Enfekte olan bireyden çıkan kan, idrar, mukoza veya gaita gibi dışkılar başka bir kişiye geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. 

Kuduz Aşısı Nerede Yapılır?

Kuduz aşısının hastanelerde yapılmalıdır. Bunun için herhangi bir ısırılma durumunda hemen hastaneye gidilmelidir. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Doç. Dr.
Gürkan Mert
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji
Medical Park Maltepe
171936

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.