Benzer görünümü nedeniyle genellikle marulla aynı kategoride düşünülen lahana, turpgiller sebze ailesinin bir parçasıdır. Kırmızı ve kara lahana gibi çeşitleri olsa da lahana denildiğinde akla genellikle beyaz yapraklı lahana gelir. Turpgiller sebze ailesinin diğer üyeleri gibi lahana da faydalı birçok besin ve mineral içerir. Bu nedenle birçok diyet listesinde yer almasıyla da ünlüdür. Hem çiğ hem de pişmiş hali salatalarda kullanılabilir.
Antioksidan bakımından oldukça zengin olan lahana sizi kalp hastalıklarından cilt bozukluklarına kadar korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca sindirim sistemi ve bilişsel fonksiyonların desteklenmesine de katkıda bulunur. Tüm bilinen faydalarına rağmen lahana çok sevilen sebzeler arasında değildir. Oysaki yapılan araştırmalar göstermiştir ki lahana binlerce yıldır insanoğlu tarafından yetiştirilen ve tüketilen bir sebzedir. Bu uzun süreli geçmişinden dolayı çok çeşitli şekillerde sofralarda kullanılabilir. İçerdiği zengin mineral ve vitaminlerden dolayı da her çeşidi faydalıdır.
Lahananın Besin Değeri Nasıldır?
Lahana diğer çoğu sebze türünde olduğu gibi yüksek oranda su içerir. Çok farklı boyutlarda olabildiği için bir porsiyon olarak 100 gramı baz alınabilir. Bu gramajdaki bir porsiyonun besin değerleri ise aşağıdaki şekildedir:
- 91.9 gram su
- 31 kcal enerji
- 6.38 gram karbonhidrat
- 0.96 gram protein
- 0.23 gram yağ
- 0.15 gram nitrojen
Tüm bu besin değerleri ile birlikte lahana C vitamini ve B6 vitamini yönünden de zengindir. Yine bir porsiyon lahana 40.3 mg C vitamini ve 0.138 mg B6 vitamini içerir.
Lahanada Hangi Mineraller Vardır?
Sebzeler birbirleri ile kıyaslandığında en çekici sebzeler arasında yer almasa da lahana mineraller bakımından da zengindir. Bu nedenle vücudun direncini artırmak ve daha sağlıklı hissetmek için tüketilmesi uygundur. Özellikle sindirim sistemi sorunları günlük yaşamın kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Lahana tüketmek sindirim sisteminin de iyileştirilmesinde katkı sağlayabilir. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek olabilir. Lahananın içerdiği mineraller ise şu şekilde sıralanabilir:
- 42 mg kalsiyum
- 0.07 mg demir
- 13.9 mg magnezyum
- 2 mg fosfor
- 207 mg potasyum
- 16 mg sodyum
- 0.21 mg çinko
- 0.248 mg manganez
- 6.9 mcg molibden
Lahananın Faydaları Nelerdir?
Lahananın besin içeriğindeki çeşitlilik faydalarını da doğru orantılı olarak etkiler. İçerdiği her vitamin ve mineral sağlık açısından birçok olumlu etkiye sahiptir. Bu etkiler aşağıdaki başlıklar altında ayrı ayrı incelenebilir.
Enflamasyonu Azaltmaya Yardımcı Olur
Lahananın faydaları değerlendirildiğinde ilk sırada yer alan etkisi enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olabilmesidir. Lahana yaprakları çok sayıda antioksidan içerir. Beyaz ve kara lahanada bol miktarda kaempferol, kuersetin ile apigenin isimli antioksidanlar bulunur. Mor lahana ya da diğer adıyla kırmızı lahana ise yapraklarına bu rengi veren siyanidin içerir. Kırmızı lahana faydaları veya diğer bir deyişle mor lahana faydaları bu madde ile yakından ilişkilidir. Kara lahana faydaları ve beyaz lahana faydaları ise büyük oranda kaempferol ile ilişkilidir. Çünkü yapılan araştırmalar kaempferolün birtakım kanser türlerini önlemeye yardımcı etkiye sahip olabileceğini göstermiştir. Ayrıca siyanidin antioksidanı da diyabet, obezite ve yine kansere karşı korunmaya katkı sağlayabilir.
Kanserle Mücadelede Etkili Olabilir
Son zamanlarda yapılan araştırmalar turpgiller sebze ailesinin kanser tedavisinde etkili olabileceğini göstermiştir. Lahana da bu tanıma uyan sebzelerden biridir ve yüksek miktarda C vitamini barındırır. Özellikle meme ve pankreas kanserlerinin önlenmesinde C vitamininin önemli bir rolü vardır. Bu da lahananın bu tür kanserlere karşı etkili olabileceği anlamına gelir.
Lahana Sindirimi Destekleyici Rol Oynar
Lahana çok iyi bir lif kaynağıdır. Bu nedenle kabızlık ve ishal gibi çok yaygın olan sindirim problemlerini önlemeye yardımcı olabilir. Lahananın içerdiği diyet lifleri, bağırsakların hareketlerini destekler. Böylece günlük hayatı etkileyen hazımsızlık, şişkinlik gibi önemli sorunların önüne geçmeye yardımcı olabilir.
Kalp Sağlığını Olumlu Yönde Etkiler
Kalp sağlığı ile inflamasyon arasında bir ilişki söz konusudur. Bu nedenle antioksidan bakımından zengin olan lahana kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Kara lahana faydaları ve beyaz lahana faydaları dendiğinde akla gelen kaempferol ile kuersetinin yanı sıra kırmızı lahanada bulunan siyanidinler kalp fonksiyonlarını destekleyici etki gösterebilir.
Kan Basıncını Düşürmeye Yardımcı Olur
Potasyum vücutta kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Bir fincan kadar doğranmış, çiğ kırmızı lahana günlük potasyum ihtiyacının yaklaşık %6’sını karşılar. Bu nedenle düzenli olarak uygun miktarda lahana tüketmek kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olabilir. Tansiyonun dengede tutulması ise kalp hastalıkları riskinin azaltılması açısından önemli bir role sahiptir.
Kolesterol Seviyesini Düşürebilir
Kolesterol vücudun her hücresi tarafından üretilen, mumsu yapıya sahip bir çeşit yağ türüdür. Bilinenin aksine kolesterolün her türü zararlı değildir. Vücutta düzenli bir sindirimin sağlanması, bazı hormonların ve D vitamininin sentezi gibi kritik bazı süreçler kolesterole bağlıdır. HDL olarak adlandırılan iyi kolesterol damarlarda LDL adı verilen kötü kolesterolün birikmesini engeller. Lahananın içinde bulunan lifler ve fitosterol adı verilen madde LDL’nin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Lahana Suyunun Faydaları
Lahana suyu da yapısında lahana gibi birçok vitamin ve mineral barındırır. Lahana suyunda bulunan sülforafan vücudun enfeksiyonla savaşmasına katkı sağlayabilir, yaraların iyileşme hızını ve çeşitli hastalıklara karşı vücudun korunmasını destekleyebilir. Yapılan çalışmalar lahana suyunun özellikle ülser hastalığının iyileşmesini destekleyici bir rol üstlenebileceğini göstermiştir. Bunların yanında lahananın birçok faydalı yönü lahana suyu için de geçerlidir. Ancak suyu sıkılan lahana posasını kaybeder ve suyu sıkılmadan tüketildiğinde alınabilecek liflerin kaybına sebep olur. Bu da lahananın sindirim sistemine olan katkılarının azalmasına sebebiyet verir (4).
Lahana Tüketiminde Sık Sorulan Sorular
Sağlıklı bir besin olması nedeniyle lahana, bu besini tüketmek isteyen kişiler tarafından çeşitli yönleri ile merak edilir. Lahanayla ilgili sık sorulan sorulardan bazıları ise şunlardır:
Lahana nasıl tüketilmelidir?
Lahanayı çiğ olarak salatalara eklemek mümkün olabildiği gibi birtakım işlemlerden geçirerek tüketmek de mümkündür. Haşlanmış, buğulanmış, sotelenmiş, ızgarada pişmiş veya kavrulmuş şekilde lahanayı tüketmeniz mümkündür. Bitkilerin çok yüksek ateşe ve ısıya maruz bırakılması içerdiği mineral ve vitaminlerin yok olmasına neden olabilir. Bu nedenle lahanayı daha sağlıklı pişirme yöntemleri olan haşlama veya buğulama yöntemleriyle pişirip tüketmenizde fayda olabilir. Bir diğer tüketim yöntemi ise lahana suyudur ancak bu yöntemin lif alımını engelleyeceğini unutmamak gerekir.
Lahana kilo vermeye yardımcı olabilir mi?
Tıpkı diğer birçok sebze türü gibi lahana da lif bakımından zengindir ve çok düşük miktarda yağ içerir. Bu nedenlerle diyet uygulayan kişiler tarafından uygun miktarda tüketimi sindirimin düzenlenmesine yardımcı olabilir. Düzenli ve sağlıklı bir sindirim sistemi kilo koruma açısından da fayda sağlayabilir. Ancak lahana tüketmenin doğrudan kilo vermeyi sağladığı gibi yanlış bir algıya kapılmamak gerekir. Kilo vermek için uygun bir diyet ve dengeli bir beslenme düzeni şarttır.
Lahananın fazla tüketimi zararlı mıdır?
Çok fazla lahana tüketmenin bilinen en yaygın yan etkileri ishal, şişkinlik, hipotiroidizm ve birtakım ilaç etkileşimleridir. Kompleks bir karbonhidrat türü olan rafinoz lahanada bol miktarda bulunur. Bu şeker insan vücudunda sindirilemediğinden fazla lahana tüketimi gaz ve şişkinlik sorunlarına neden olabilir. Lahanada bulunan yüksek lif içeriği aşırı tüketimde kısa süreli ishale neden olabilir. Ancak ölçülü olarak tüketilen lahana sindirim sistemine fayda sağlar. Bunun yanında lahanada bol miktarda bulunan glukosinolatlar kükürt ve azot içeren bileşiklerdir. Bu bileşiklerle oluşabilecek kimyasal reaksiyonlar vücutta iyotun kullanımına ilişkin sorunlara yol açabilir. Tiroid bezinin düzgün çalışması için ise iyota ihtiyacı vardır. Bu nedenle fazla lahana tüketimi hipotiroidi hastaları açısından sakıncalı olabilir.
Uygun miktarlarda lahana tüketmek vücut direncini artırabileceği gibi lahananın bu olumlu etkilerinden yararlanmanızı sağlayabilir. Bu nedenle siz de sağlıklı ve dengeli beslenme planınızın içerisine lahanayı dahil edebilirsiniz. Medical Park hastanelerinde beslenme ve diyet danışmanlığı ve rutin sağlık kontrolleri hizmetleri verilmektedir. Beslenmenizi düzenlemenin yanı sıra sağlık kontrollerinizi de yaptırmayı ihmal etmeyerek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Uzm. Dyt.
Betül Yurdakul
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/MgiEpKkf.jpg
Beslenme ve Diyet
İstinye Üniversitesi Hastanesi İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Beslenme ve Diyet
30.5.2023
18.3.2024
54762
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.