satır arası

Laparoskopik kolon rezeksiyonu, bağırsak yapısında bulunan kolon bölgesinde yapılan bir işlemdir. Kolonda oluşan hasar ya da kanserli hücrelerin yok edilmesi için yapılır.

Laparoskopik yöntemle kolonun rezeksiyonu, kapalı ameliyat yapılarak çıkarılması işlemidir. Kolon, ince bağırsağı rektuma bağlayan kalın bağırsağın bir parçasıdır. Herhangi bir hastalığı, durumu tedavi etmek ya da önlemek için kolonun bir kısmı, gerekirse tamamı çıkarılabilir. Kolonun çıkarılmasına kolektomi denir.

Kolonun vücutta rezeksiyon işlemi ile çıkarılmasının nedenleri, genellikle inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), kolon kanseri veya divertiküler hastalıklardır.

Laparoskopik Kolon Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Laparoskopik kolon rezeksiyonu, kolonda ortaya çıkan çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde uygulanır. Laparoskopi, kapalı ameliyat yöntemi ile yapılır. Kolonda oluşan hasarlı veya kanserli hücreler rezeksiyon işlemi ile vücuttan çıkarılır.

Laparoskopik kolon rezeksiyonu çeşitleri şu şekildedir:

  • Kısmi Laparoskopik Kolon Rezeksiyonu (Kısmi Kolektomi): Kısmı kolon rezeksiyonu, kolonun herhangi bir bölümünden bir parça alınmasıyla gerçekleştirilir. Kolonda oluşan yaralı ve hastalıklı kolon bölümü bağırsaktan çıkarılır. Daha sonra sağlıklı uçlar yeniden birleştirilir. Bu tür kolon rezeksiyon işlemleri daha çok; kolon kanseri, divertiküler ve Crohn hastalıklarını tedavi etmek için yapılır.
  • Hemikolektomi Rezeksiyonu: Kolonun sağ ya da sol tarafının çıkarılması işlemidir. Kolon kanseri tedavisinde, genellikle bu rezeksiyon yöntemi uygulanır. Ayrıca; Crohn hastalığı veya ülseratif kolit, bağırsak tıkanıklığı, divertiküler hastalık, kolon travması ve iskemik kolit rahatsızlıklarının tedavisinde bu rezeksiyon işlemi uygulanabilir.
  • Tam Laparoskopik Kolon Rezeksiyonu (Toplam Kolektomi): Bu tür kolon rezeksiyonlarında kolonun tamamı vücut dışına çıkarılır. Rektumun tamamı veya bir kısmı vücut içinde sağlam şekilde kalabilir.
  • Tam laparoskopik kolon rezeksiyonunda, ince bağırsağın ucunun karın duvarından getirilerek stoma (vücutta açılan cerrahi delik) oluşturulması işlemi yapılabilir. Stoma dışkının vücuttan çıktığı yerdir. Üzerine bir cihaz takılır ve gerektiğinde boşaltılır. Tam kolon rezeksiyon işlemi; iltihaplı bağırsak hastalığı, şiddetli kabızlık, divertiküler hastalık, kolon kanseri, yaralanmalar gibi vakalarda yapılabilir. 
  • Proktokolektomi Rezeksiyonu: Rektumun kolonla birlikte çıkarıldığı rezeksiyon türüdür. Bu rezeksiyon türü; iltihaplı olarak oluşan bağırsak hastalıklarında, kolon kanseri vakalarında, rektum kanseri vakalarında, rektum veya anüsü etkileyen konjenital (doğumda mevcut olan) sorunların tedavisinde uygulanabilir.

Laparoskopik Kolon Rezeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Kolon rahatsızlıklarında ortaya çıkan belirtileri doğru teşhis ederek hemen tedaviye başlamak hastalığın ilerlemesini durdurur. Erken tanı ve tedavi ile ortaya çıkacak komplikasyonlar önlenmiş olur.

Yapılacak fiziksel muayeneyle birlikte, kolonda oluşan bir rahatsızlığın tanısını koymak için bazı test ve tahliller de yapılır. Kolonoskopi ile kolonun görüntülemesi yapılır. Kolon bölgesinde ülseratif yapılar ve iltihaplanmalar oluşmuş olabilir. Ayrıca üst endoskopi, bilgisayarlı tomografi enterografisi (CTE), kapsül endoskopisi, manyetik rezonans enterografisi (MRE), kan testleri, dışkı testleri, karaciğer fonksiyon testleri, elektrolit paneli ve B12 vitamini seviyesi gibi pek çok test ve tahlil istenebilir.

Yapılan test ve tahlillerle birlikte, fiziksel muayene sonuçlarını doktor değerlendirir. Yapılan değerlendirme sonrası, elde edilen bulgular doğrultusunda kolonda oluşmuş bir rahatsızlık ya da kanserli hücre varsa bunun tanısı konmuş olur. Laboratuvar ve görüntüleme testleri ile kanserli hücrelerin gelişimi, şiddeti, yayıldığı alan, hastada oluşturduğu etki gibi faktörler tespit edilerek tedavi aşamasının planlaması yapılır.

Laparoskopik Kolon Rezeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Laparoskopik kolon rezeksiyonu yapılacak hastalarda, kolonda oluşan hastalık ya da kanserli yapının etkisine göre tedavi süreci de değişebilir. Kolondaki kanserli dokunun boyutu, bağırsak genelinde yayılım gösterip göstermediği, kolonda oluşturduğu ağrının şiddeti gibi faktörler belirlenir. 

Kolondan bir parça mı alınacak, yoksa kolonun tamamı mı alınacak hastadaki belirtilerin şiddeti ve hastalığın genel durumu kapsamlı olarak değerlendirilir. Daha sonra tedavi yöntemi belirlenir. Kapalı ameliyat yöntemlerinde, ameliyatın gidişatına ya da zorluğuna göre robotik kollar da ameliyatta aktif olarak kullanılabilir. Laparoskopik yöntemle yapılan ameliyatın, açık ameliyata göre iyileşme süresi daha kısa sürer. Laparoskopik kolon rezeksiyon işlemlerinde kolon bölgesi daha az hasar alır. Hastada daha az ağrı oluşur.

Laparoskopik Kolon Rezeksiyonu Ameliyatı

Laparoskopik kolon rezeksiyonu işlemi öncesinde hastanın ameliyata hazır olup olmadığını belirlemek ve olası komplikasyonların önüne geçmek için kan testi yapılır. Ayrıca solunumunda herhangi bir problem olmadığından emin olmak için akciğer röntgeni çekilir. Ameliyat öncesi sıvı tüketimi artırılarak, katı gıda tüketimi yapmamalısınız. Kolon rezeksiyonu öncesinde kolon ve rektum bölgesindeki tüm dışkının temizlenmesi gerekir bunun için özel bir solüsyon içirilir ve tablet ilaç verilir. 

Ameliyat öncesinde kolon rezeksiyonu işlemi için genel anestezi yapılır ve ameliyat süresince uyku halinde olursunuz. Laparoskopik ameliyat yöntemi ile rezeksiyon işlemi yapılır. Ameliyat süresi, yapılacak rezeksiyon işlemine göre değişebilir. Laparoskopik kolon rezeksiyonu, vücuda en az hasar verecek şekilde ameliyat gerçekleşir.

Karın bölgesinde birkaç küçük kesi açılır. Kolon bölgesine bu açılan küçük kesilerden özel aletlerle girilir. Kanserli ya da hasarlı kolon dokusu çıkarılır. Daha sonra sağlam kolon dokusu tekrar bir araya getirilir.

Laparoskopik Kolon Rezeksiyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Kolon bölgesinde bir hasar ve kanser oluşması durumunda, iyileşmesi için cerrahi müdahale gereklidir. İyileşme süresi altı haftaya kadar sürebilir. Hastalar, laparoskopik kolon rezeksiyonu işlemlerinden sonra hastanede gözetim altında tutulur. Bu süreçte hastanın ağrıları kontrol altına alınır. İlk günlerde sıvı tüketimi yapılarak yavaş yavaş katı gıda tüketimine geçilir. 

Laparoskopik kolon rezeksiyon işlemi uygulanan hastalar ameliyatın yapıldığı bölgenin hijyenine dikkat etmeliler. Kesiler gazlı bezle kapatılarak belli aralıklarla değiştirmeleri gerekir. Kesi bölgesine pansuman da yapılabilir. 

İyileşme sürecinde öncelikle sıvı besinler tüketilir. Bağırsak normal işleyişine döndüğünde katı gıdalara geçiş yapılabilir. Böylece; hastanın beslenme alışkanlığına tekrar dönüşü daha kolay hale gelir. Evde doktorun reçete ettiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanız gerekir. Kolon kanseri ameliyatı sonrası kemoterapi ve radyoterapi ile takip yapılabilir. İyileşme sürecinde, bu tür hususlara dikkat edildiğinde laparoskopik kolon rezeksiyon uygulaması daha kısa sürede iyileşebilir. 

Laparoskopik Kolon Rezeksiyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Laparoskopik kolon rezeksiyonu tehlikeli midir?

Kolondan alınan hasarlı ya da kanser hücreli dokunun boyutuna göre tehlike riski değişebilir. Kolondan alınan parçanın küçük olması halinde iyileşme süresi daha kısa sürebilir ve tehlike oluşturma ihtimali oldukça düşüktür. Kolondan alınan parçanın büyük olması ya da kolonun bütün halinde alınması durumunda bazı komplikasyonlar oluşabilir. Kesi yerinde veya yerlerinde kızarıklık, şişlik, sıcaklık, irin veya başka bir sıvının sızması, hiç bağırsak hareketi olmaması (kabızlık), özellikle şiddetli hale gelirse karın ağrısı, ateş, kusma veya diğer rahatsızlık belirtileri laparoskopik kolon rezeksiyonu sonrası ortaya çıkabilir.

Laparoskopik kolon rezeksiyonu kanser midir?

Kolon rezeksiyonu, kolonda oluşan kanserli hücrelerin temizlenmesini sağlamak için kolon yapısının bir kısmının ya da tamamının çıkarılarak kanserin vücut dışına atılması işlemidir. Laparoskopik kolon rezeksiyonu kanser değildir. Kolondaki kanserli hücrelerin vücuttan çıkarılması işlemidir. 

Laparoskopik kolon rezeksiyonu nasıl temizlenir?

Kolon rezeksiyonu ile kolon bölgesinde oluşan kanserli dokular temizlenir. Yapılan laparoskopik kapalı ameliyat yöntemi ile kolon yapısında oluşan kanserli hücreler alınır. Kolondaki kanserli hücreler daha fazla yayılım göstermeden kolon rezeksiyonu ile temizlenir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Aydın İnan
Genel Cerrahi
Medical Park Medical Park Ankara (Batıkent)
120

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.