satır arası

Lasik Göz Ameliyatı Nedir? Lasik Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lasik göz ameliyatı, görme sorunlarını çözmek için en çok kullanılan lazer refraktif cerrahi yöntemidir.

Lasik göz ameliyatı nedir, sorusu için kısaca lazer destekli in situ keratomileusis (lasik), gözlük veya kontakt lens kullananlar için tercih edilen bir yöntemdir; yanıtı verilebilir.

Lasik Göz Ameliyatı Nedir?

Gözdeki kornea tabakasının yeniden şekillendirmeyi sağlayan cerrahi müdahaledir.

Görme problemini düzeltmek için ameliyatta, gözün önündeki korneanın yani şeffaf dokunun şeklini hassas bir şekilde değiştirmek amacı ile kesme lazeri kullanılır.

Sağlıklı bir gözde, kornea ışığı gözün arka tarafındaki retinaya doğru kırar. Fakat uzağı görememe (miyop), yakını görememe (hipermetrop) veya astigmat durumlarında ışık doğru şekilde bükülmez.

Bu durum da kişinin bulanık görmesine neden olur ve net görüş kaybolur. Lens ya da gözlük gibi yöntemlerin yanı sıra lasik göz ameliyatı kornea tabakasının yeniden şekillendirir ve gerekli kırılmayı sağlar. 

Ameliyatın başarısı, göz hastalıkları arasında yer alan özel ışık kırma sorununa ve diğer etkenlere bağlıdır. Düşük dereceli miyop sorunu olan hastalar bu ameliyattan en iyi verimi alabilirler.

Lasik Göz Ameliyatı Nasıl Olur?

Lasik Göz Ameliyatı Nasıl Olur?

Ameliyata doktorunuz karar verir. Bu doğrultuda öncelikle göz ölçümleri yapılır ve ameliyat için yapılan uygunluk testleri tamamlanır.

Doktorunuz, gerekli tetkikleri yaptıktan sonra sonra sizi yönlendirir. Ameliyat başlamadan önce göze uygulanacak işlemi hastanın hissetmemesi için göze uyuşturma etkisi oluşturacak damla uygulanmaktadır. Sonrasında göze açık kalmasını kolaylaştırmak için göz ekartörü takılır ve sonra işlem başlar.

Çocuklarda Lasik Göz Ameliyatı Nasıl Olur?

Lasik göz ameliyatı olmak için en az 18 yaşını doldurmak gerekir. Ancak bazı özel durumlarda (örneğin; lasik ameliyatının yapılması için göz derecesinin durmuş olması) bu yaş alt sınırı 20 yada 25 yaşa kadar çıkar. Yani çocuk hastalarda lasik göz ameliyatı yapılmaz. 

Kadınlarda Lasik Göz Ameliyatı Nasıl Olur?

Lasik göz ameliyatının yapılmasında kadınlarda farklı bir uygulama yapılmaz. Genel olarak nasıl yapılıyorsa en az 18 yaşını doldurmuş olmak kaydıyla kadınlarda da aynı şekilde uygulanır.

Erkeklerde Lasik Göz Ameliyatı Nasıl Olur?

18 yaşını doldurmak ve göz derecesi artması durmak kaydıyla lasik göz ameliyatı tüm erkeklerde aynı şekilde uygulanır.

Yaşlılarda Lasik Göz Ameliyatı Nasıl Olur?

Genel olarak -1 ile -6 arası miyop olan (beraberinde bir miktar astigmat da olabilir, -2 hatta -3 numara kadar) ve göz yapısı lasik göz ameliyatına uygun olan her yaş grubundan hastalara uygulanmaktadır.

Lazer uygulanarak görme sorunun çözüldüğü ameliyat tüm yetişkinlerde olduğu gibi yaşlılarda da göz sorununun türüne göre özel uygulama tasarlanır.

Ameliyatın nasıl gerçekleştiğinin yanı sıra lasik göz ameliyatı kaç saat sürer de merak edilen bir sorudur. Ameliyat genel olarak yaklaşık 10 dakika sürer. 

Lasik Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lasik Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Genellikle yarım saatte yapılan lasik göz ameliyatlarında, hastanın gözünün uyuşması için bir göz damlası göze damlatılır.

Ardından gözlerin belirli bir süre açık tutulması istenir. Lazer uygulamada, flep korneayı şekillendirmek için geriye doğru katlanır.

Lazer ışınları ile uygun oranda kornea dokusu uzaklaştırılır. Ardından flebin yeniden yerleştirilmesi ile ameliyat tamamlanır. Lasik göz ameliyatı sonrası iyileşme süreci de dikişsiz ve bandajsızdır.

Lazer operasyonu esnasında, hastadan gösterilen bir ışığa doğru odaklanarak bakması istenir ve bu işlemden önce göze göz ekartörü takılmaktadır.

Hastanın ışığa bakması, korneayı şekillendirmek için önemlidir; gözün sabit tutulmasını sağlar.

Lasik Göz Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Lasik göz ameliyatı herkes için uygun olmayabilir. Çeşitli tetkiklerden sonra doktor operasyona karar verir. Belirli şartları karşılamayan hastalarda risk faktörü artabilir. Ameliyatın olmasını engelleyen riskleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: 

  • Büyük göz bebekleri 
  • Görmede kararsızlık 
  • İnce ya da düzensiz kornea 
  • Yüksek kırılma hatası 
  • Hamilelik
  • Göz kuruluğu
  • İleri yaş faktörü 
  • Dejeneratif ya da aktif otoimmün bozukluklar
  • Romatoid artrit
  • Bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar veya HIV'in sebep olduğu düşmüş bir bağışıklık sistemi
  • Şiddetli miyop
  • Göz yaralanmaları ya da çeşitli göz hastalıkları

Lasik göz ameliyatı sonrasında da birtakım risk faktörleri mevcuttur. Ancak kısa süren bu operasyonda ciddi ciddi komplikasyonlar görülmez. Genel olarak lasik göz ameliyatı riskleri arasında şunlar bulunur;

Lasik Göz Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Öncelikle operasyon sonrası kontrol muayenelerinizi aksatmamalısınız. Ameliyatın ardından birkaç gün sonra doktorunuz kontrol muayenesi talep edebilir.

Bu kontrolde gözünüzün ne durumda olduğunu inceleyerek ve herhangi bir komplikasyon olup olmadığına bakarak kontrol eder. Altı ay boyunca kontrolleriniz devam eder. 

Lasik göz ameliyatı sonrası gözünüzde kaşıntı olabilir. Rahatsız hissedebilir, yanabilir ya da sulanabilir. Bu durumda gözlerinizi kaşımaktan kaçınmalısınız. Kaşındığınız zaman operasyon bölgesine zarar verebilirsiniz.

Bu durumda da geçirdiğiniz operasyonun etkisini azaltır. Operasyon sonrası bulanık görme olasılığınız da gayet yüksektir. Ağrı da hissetmeniz olağandır. Dolayısıyla bu gibi durumlarda paniğe kapılmanıza gerek yok.

Operasyon sonrası rahat etmeniz için doktorunuz ağrı kesici ilaç ya da göz damlası uygulayabilir. Gözünüze bir koruyucu takmanız istenebilir. Bu şekilde herhangi bir darbe almasının önüne geçebilirsiniz.

Lasik göz ameliyatı sonrası görebilirsiniz, fakat görmeniz hemen net bir hal almayacaktır. Gözünüzün iyileşmesi ve görmenizin normalleşmesi için yaklaşık iki ile üç ay arasında bir zamana ihtiyacınız olur.

Gözünüz için kullandığınız kozmetik ürünlerini ise en az 2-3 hafta kullanmamalı, tekrar kullanmaya başlarken de mutlaka operasyonu gerçekleştiren uzman hekime danışmalısınız. Cerrahi müdahale bölgesine zarar vermesi muhtemel ürünlerden kaçınmalısınız.

Yürüyüş gibi hafif sporlar yapılabilir ancak temaslı yıpratıcı sporlardan (basketbol, futbol) uzak durmalısınız.

Klorlu suya girmemeli ya da jakuzi kullanımından birkaç hafta uzak durmalısınız. Günlük yaşamınıza ne zaman sonra devam edeceğiniz konusunda ameliyatı yapan doktorunuz size bilgilendirme yapacaktır.

Lasik Göz Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Lasik Göz Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Gözleriniz lasik ameliyatı sonrası gözünüz hemen iyileşmeye başlar ve iyileşme süreci hızlı olur. Ancak birkaç hafta / ay sonrası bile bir miktar bulanık görme ihtimaliniz mevcut. Görmenizde aralıklarla bozulma da yaşanabilir. Ancak bunlar normal bir süreçtir.

Bu ameliyattan sonra doktorunuzla planladığınız 6 aylık kontrol randevularınız sonucunda gözünüzün artık iyileştiğine tanık olabilirsiniz. 

Lasik Göz ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Lasik Göz Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Lasik ameliyatı olan 10 kişiden 8'i günlük aktivitelerini gözlük ve kontakt lens kullanmadan yerine getirir. Lasik ameliyatı öncelikle gözlük veya kontakt lens kullanma derdine son verir. Daha iyi görüş imkanı sunan ameliyat ile birlikte bireylerin yaşam standardı yükselir. Refraktif cerrahi sonrası daha iyi bir görme durumu oluşur. 

Lasik Göz Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Lazer uygulaması ile gerçekleştirilen lasik göz ameliyatı yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Bu sürede korneanın şekli değiştirilir ve görme sorunu düzeltilir. 

Lasik Göz Ameliyatı Zor mu?

Çok kısa sürede gerçekleşen ameliyat, acısız bir cerrahi müdahaledir. Gözde acı hissedilmez işlem sonrası kısmi bir baskı görülebilir ancak ağrı oluşmaz. Lokal anestezi ile gerçekleşen lasik göz ameliyatı zor mu sorusu için, ameliyat ve iyileşme sürecinin zorlu geçmeyeceğiniz söylemek mümkündür.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

18305

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.