satır arası

Lavanta Yağı Saça Faydaları Nelerdir?

Lavanta yağı saça faydaları ile tercih edilen bitkisel bir yağdır. Lavantadan elde edilen bu bileşen cilt bakımından saç bakımına kadar geniş alanda kullanılır. Herkes için önemli olan saç bakımında doğal malzemeler tercih edilmelidir. Özellikle de ısıl işlem veya kullanılan diğer ürünler zarar verdiği için iyi gelen bitkisel yağlar kullanılmalıdır. Bunlardan biri de lavanta yağıdır ve birbirinden farklı faydalar sunar.  

Lavanta Yağı Nedir?

Lavanta Yağı Nedir?

Lavanta yağı, Lavandula angustifolia bitkisinden elde edilen uçucu yağ türlerinden biridir. Mor, uzun çiçekli bir bitkidir ve çalı ailesine aittir. Görünümüyle daha çok dikkat çeken bu özel çiçeğin özlerinden yağ elde edilir ve birçok özelliği sayesinde pek çok alanda kullanılır.

Antiseptik ve anti-inflamatuar özellikleriyle etki gösteren bir bitkisel yağdır. Bu özelliğiyle küçük yanık, tahriş veya böcek ısırıklarına iyi gelir. Aynı zamanda rahatlatıcı etkisiyle ortama hoş bir koku yayarak stres ve anksiyeteyi azaltır. Lavanta yağı faydaları saç için de etki gösterir. Dolayısıyla bitkisel ve yararlı bir yağ kullanmak isteyen çoğu kişi lavanta yağını tercih eder. 

Lavanta Yağı Saç Bakımında Ne İşe Yarar?

Lavanta yağı saç bakımında kullanılan özel bitkisel yağlardan biridir. Günlük hayatta birçok etkene maruz kalan saçlar kimyasal, kirli hava ve güneşten olumsuz etkilenir. Bu nedenle doğal yöntemlerle onarmak ve güçlendirmek gerekir. Lavanta yağı da bu gereksinimi karşılayacak özelliklere sahiptir.  

Özel bileşene sahip olan lavanta yağı saça faydaları bakımından tercih edilir. Antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için kafa derisini temizler. Aynı zamanda saç köklerinde ve tellerindeki birçok rahatsızlığı azaltır. Besleyici ve hızlı uzatma etkisi olduğundan bakım rutinlerinde tercih edilen bir bakım ürünüdür. 

Lavanta Yağı Saça Faydaları

Lavanta Yağı Saça Faydaları

Lavanta yağının içerdiği bileşenler ve sunduğu etkileriyle saça birçok faydası vardır. Besleyici ve derinlemesine temizleyici gibi işlevleri olan bu bitkisel ürünü bakım rutinlerine eklemek mümkündür. Lavanta yağı saça faydaları genelde şunlardır: 

  • Saçı güçlendirir ve dökülmeleri önler.  
  • Antibakteriyel ve antiseptik özellikleri sayesinde derinlemesine temizlediği için saç derisindeki mantar ve enfeksiyonları önler.  
  • Masaj yöntemiyle uygulandığında kan dolaşımını hızlandırır ve yeni saçların çıkarılmasına yardımcı olur.  
  • Saç derisinde mantar ve enfeksiyon oluşumunu önler ve giderir. 
  • Beyazlamayı geciktirir. 
  • Kepeklenme ve kaşıntı problemlerine iyi gelir.  
  • Düzenli uygulandığında saçlara parlaklık ve canlılık kazandırır. 
  • Saç derisinde meydana gelen saçkıran (alopesi areata) rahatsızlığına iyi gelir. 
  • Isı işlemlerinin etkilerinden korur ve yenileme sağlar. 

Saç derisi ve tellerine iyi gelen lavanta yağı oldukça faydalıdır. İşlevsel özellikleriyle birçok rahatsızlığı gidermeye yarar. Aynı zamanda saçlara görünüm açısından da fayda sağlar. Tüm bu yönleriyle en fazla tercih edilen bakım yağlarından biridir.  

Lavanta Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Lavanta yağının faydaları saç için önemlidir ve belirli şekillerde uygulanabilir. Kullanımı basit olan bu ürünü belirli aralıklara saç derisine veya tellerine sürmek mümkündür. Tek başına kullanılabilen lavanta yağı aynı zamanda diğer bitkisel yağlarla da karıştırılarak kür halinde uygulanabilir. Özellikle de Hindistan cevizi yağı, argan yağı ve zeytinyağı gibi yağlarla karışım haline getirilebilir. 

Bu karışım saç diplerine sürülerek sabaha kadar bekletilmelidir. Sabah şampuanla yıkanarak canlılık ve parlaklığı fark etmek mümkündür. Diğer bir kullanım formu da şampuanların içerisine eklemektir. Birkaç damla lavanta yağı damlatılan şampuanla yıkanan saç derileri daha temiz ve rahat olabilir. Hoş ve uzun süre kalan kokusuyla da saçlara ferahlık verir.  

Lavanta Yağı Saç Bakımında Nasıl Kullanılır?

Lavanta yağı, saç bakımında birçok farklı şekilde kullanılabilir. Sadece masaj olarak uygulanmayan bu bitkisel yağ sprey veya şampuana eklenerek de kullanılabilir. Lavanta yağının diğer kullanım formlarına dair öneriler şunlardır: 

  • Saç maskesi olarak kullanmak için Hindistan cevizi yağı veya tatlı badem yağı ile birlikte karıştırılmalıdır. Karışım saç derisine ve uçlarına uygulanmalı ve duş bonesiyle 30-40 dakika beklemek gerekir. Süre sona erdiğinde saçlar normal şampuanla yıkanabilir. 
  • Şampuan veya saç kremine birkaç damla ekleyerek lavanta yağı sürekli kullanılabilir. Bu formda düzenli kullanıldığı saç köklerini besler ve uzamayı hızlandırır.  
  • Sprey şişesine birkaç damla eklendiğinde saç spreyi hazırlanmış olur. Suyla seyreltilerek duştan sonra saça püskürtülebilir. Bu şekilde tonik gibi kullanılabilir.  
  • Birkaç damla lavanta yağını saç derisine masaj olarak uygulamak da en çok kullanılan yöntemlerdendir.  

Lavanta Yağı Ne Sıklıkla Kullanılmalı?

Lavanta yağı saça faydaları görülmesi için düzenli bir şekilde kullanılması önerilir. Haftada en fazla iki hafta uygulandığında olumlu sonuçlarını almak mümkündür. Lavanta yağını uygularken saçların hacmi ve uzunluğu da dikkate alınmalıdır.

Bu faktörlere göre uygun miktar sürülebilir veya diğer yağ karışımlarıyla da miktarı çoğaltılabilir. Böylece daha güçlü ve faydalı bir karışım elde edilir. Dolayısıyla saçların uzaması, beslenmesi ve gürleşmesi bir arada sağlanabilir. 

Lavanta Yağının Saça Zararları Nelerdir?

Lavanta Yağının Saça Zararları Nelerdir?

Lavanta yağının saça faydaları nelerdir sorusunun yanı sıra zararları da merak edilir. Bu bitkisel yağ ölçülü miktarda belirli aralıklarla uygulandığında saça zarar vermez. Fakat diğer birçok üründe olduğu gibi dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır.

Haftada en fazla 2 kez uygulanması gereken lavanta yağı daha sık kullanılmamalıdır. Bu sıklık aşıldığında saç derisinde tahrişe neden olması muhtemeldir. Bununla birlikte saçlarda yağlanmayı artırır ve yapısını bozabilir. Dolayısıyla bakım rutinlerinde olası yan etkilerinden kaçınmak adına düzenli ve ölçü miktarda kullanılmalıdır. 

Lavanta Yağı Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Lavanta Yağı Saç Rengini Açar mı?

Lavanta yağının saç rengini açması tona göre değişir. Sarı ve kumral tonlardaki rengi daha da açabilir. Fakat koyu renkli saçlarda bu etkisi görülmez. Açık renkli saçlarda açıcı etkisi olsa da büyük bir farklılık söz konusu değildir. Bu nedenle bir tona kadar açar. 

Lavanta Yağı Saç İçin Kaç Damla Kullanılmalı?

Lavanta yağı saç için birçok farklı şekilde kullanılan bir yağdır. Şampuan, krem ve maske gibi saç bakım ürünlerinin içine 5-6 damla kullanılması uygundur. Deriye doğrudan uygulanması durumunda 2-3 damla yeterli olacaktır. Fakat bu miktar saç uzunluğuna ve gürlüğüne göre belirlenmelidir. 

Lavanta Yağı Saçta Bitlenmeye Neden Olur mu?

Lavanta yağı antiseptik ve antiparaziter özelliklerinden dolayı saç biti ve sirke ile mücadele eder. Bu nedenle bitlenmeye neden olmaz, aksine fayda sağlar. Saçlar yıkanmadan 20 dakika önce lavanta yağıyla masaj yaparak bit ve sirkeleri deriden uzaklaştırır. Aynı zamanda bu parazitlerin neden olduğu tahrişi de iyileştirmeye yardımcı olur.  

Lavanta Yağı Saçı Uzatır mı?

Lavanta yağının saça faydaları nelerdir sorusunun diğer yanıtlarından biri de saç uzatma özelliğinin olmasıdır. Saç köklerini güçlendiren özel bileşenlere sahip olan bitkisel yağ uzamayı hızlandırır. Bu nedenle haftada 1-2 kez diplere uygulandığında farkını görmek mümkündür.  

Lavanta Yağı Saçı Gürleştirir mi?

Lavanta yağı, saçı besleyen ve güçlendiren özel bir formülasyona sahiptir. Buna bağlı olarak gürleştirme etkisi de vardır ve düzenli kullanımda faydası görülür. Bakım rutinlerinde yerini alan bu bitkisel bileşen zeytinyağı ve argan yağı gibi yağlarla karıştırıldığında kür haline getirilir.

Gece yatmadan önce saç köklerine ve uçlarına masaj yaparak uygulanmalı ve sabah yıkanmalıdır. Deri sağlığını koruyan ve nefes almasını sağlayan kürün besleyici etkisi olduğu için gürleştirir. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Yalçın Tüzün
Dermatoloji (Cildiye)
Medical Park Bahçelievler Hastanesi
25234

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.