satır arası

Lazerle Böbrek Taşı Kırma Nasıl Yapılır?

Böbrek taşı oluşumu günümüzde en sık rastlanılan böbrek hastalıkları arasında yer alır.

Özellikle erkek bireylerde bu durum daha rahatsız edici bir hal alabilir. Böbrek kanallarının içerisinde oluşan bu sert yapılar genellikle bazı minerallerin birikmesi ile birlikte ortaya çıkar.

Böbrek taşı oluşumu her yaştan ve her cinsiyetten kişide ortaya çıkabilecek bir sağlık problemidir. 

Yetersiz su tüketimine bağlı olarak da böbrek taşı oluşabilir. Taş oluşumunun birçok farklı nedeni olabilir.

Nedeni her ne olursa olsun bu durum kişinin günlük hayatını dahi olumsuz yönde etkiler. Bu gibi durumlarda ortaya çıkan belirtiler, ilerleyen süreçlerde daha da şiddetli bir hal alabilir.

Bu nedenle de kişilerin böbrek taşı ameliyatı olması önerilir. Özellikle lazerle böbrek taşı kırma işlemi, son dönemlerde en sık tercih edilen ameliyat türlerinden birisi haline geldi.

Bunun nedeni ise lazerle böbrek taşı kırma işleminin diğer ameliyat türlerine kıyasla daha kolay ve daha ağrısız olmasıdır. 

Böbrek Taşı Neden Olur?

Böbrek Taşı Neden Olur?

Böbrek taşının oluşum nedenleri oldukça fazladır. Fakat bu oluşumun temelinde genellikle sağlıksız beslenme ve yetersiz su tüketimi yer alır.

Yeterli miktarda su içilmediği halde böbrekler de susuz kalmış olur. Böylelikle böbreklerde biriken bazı mineraller katılaşmaya başlar.

Bu katılaşma neticesinde ise böbrek taşı meydana gelir. Böbrek taşı oluşumuna neden olan bazı durumları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  •  İdrar yolu enfeksiyonu 
  • Dent hastalığı
  • Gut hastalığı 
  • Aile geçmişinde böbrek taşı ya da böbrek kumu oluşumu
  • Crohn hastalığı 
  • Doğumsal böbrek anomalisi
  • Modüler sünger böbrek hastalığı
  • Kronik bağırsak hastalıkları
  • Kronik böbrek hastalıkları
  • Renal tübüler asidoz
  • Hiperparatiroidzm
  • Obezite 

Böbrek taşı oluşumunda cinsiyet faktörü de önemli rol oynar.

Böbrek taşı oluşumunun kadınlara kıyasla erkeklerde daha sık meydana geldiği, bazı araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu durum cinsiyet faktörünün hastalıktaki rolünü de ortaya çıkarır.

Tüketilen bazı ilaç türleri de böbreklerde taş oluşumuna sebebiyet verebilir. Özellikle düzenli olarak kullanılan ilaçların böyle bir yan etkisi mevcut olabilir.

Sindirim sistemi ile alakalı bir ameliyat geçirilmesi halinde ya da böbreklerden birinin alınmış olması halinde de böbrek taş üretebilir.

Böbrek Taşı Türleri Nelerdir?

Böbrek taşlarının bilinen birkaç farklı türü vardır. Bu taşın türlere ayrılmasının nedeni ise genellikle taşın oluşum gösterdiği bölge ile alakalıdır.

Aynı zamanda taşın şekli ve boyutu da türlerin oluşma nedenleri arasında yer alır.

En sık oluşum gösteren böbrek taşı türü, kalsiyum taşı olarak bilinir. Taş oluşumlarında %75 oranla kalsiyum taşı görülür.

Yetersiz beslenmeye ve aşırı D vitamini alımına bağlı olarak ortaya çıkar.

Sarkoidoz hastalığına bağlı olarak da görülme riski bulunur. Lazerle böbrek taşı kırma işlemi sayesinde kolaylıkla temizlenebilir. 

Ürik asit taşları, sistin taşları ve sitruvit taşları ise nadir görülen türlerdir.

Sitruvit taşları özellikle enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkar ve hızlı bir şekilde büyümeye meyillidir. Bu nedenle de kalıcı böbrek hasarına yol açma riski bulunur.

Ürik asit taşları ise fazla protein alımına bağlı olarak ortaya çıkar. Kemoterapi gören hastalarda da oluşma ihtimali vardır. Sistin taşı en nadir tür olarak bilinir.

Fakat bir kere sistin taşı oluştuğu takdirde ilerleyen süreçlerde de oluşum tekrarlanabilir. Sistin taşları sık tekrarlayan böbrek taşı türü olarak bilinir ve böbrek yetmezliğine sebep olabilir. 

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Kişilerde böbrek taşı oluştuğu zaman bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir.

Bazı kişilerde tek bir belirti görülebilirken bazı kişilerde ise aynı anda birden fazla belirti görülme ihtimali vardır.

Bu durum tamamen kişinin genel sağlık durumu ile ve bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğu ile alakalıdır. Böbrek taşının belirtilerinden bazıları şu şekilde bilinir;

  • Şiddetli böbrek ağrısı 
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Yüksek ateş
  • İdrardan kan gelmesi
  • Göğüs bölgesinde ağrı oluşumu
  • Sırta ve bele vuran ağrı
  • İdrarda yanma ve zorlanma
  • İdrarda kötü koku
  • Kasıklarda ağrı

Böbrek Taşı Oluşumunu Tetikleyen Besinler Nelerdir?

Bazı besinlerin tüketimi, böbreklerde taş oluşma riskinin artmasına yol açar.

Bu nedenle de tüketilen besinlere dikkat etmek gerekir. Böbreklerde taş oluşmasına sebep olabilecek besinler şu şekilde bilinir;

  • Tuzlu yiyecekler
  • Çikolata 
  • Aşırı miktarda ıspanak ve turp tüketimi
  • Çilek
  • Maydonoz

Sağlıklı besinlerin bazılarının aşırı miktarda tüketimi, böbreklerde biriken minerallerin ve farklı maddelerin taşlaşmasına sebep olabilir.

Pancar ve sakatat tüketimi de yine taş oluşmasına sebebiyet verebilecek besinler arasında yer alır.

Aynı zamanda aşırı miktarda tavuk tüketmek de yine taş oluşma riskini arttırır. Bu listede kırmızı et ve yumurta da bulunur. İçecek olarak ise çay, kahve alkol tüketiminin sınırlandırılması önerilir.

Bu tür içeceklerin fazla miktarda tüketilmesi halinde de böbrekte kum ya da taş oluşabilir.

Soya içeren ürünlerin tüketiminin de minimum seviyede olması böbrek sağlığı açısından çok daha faydalıdır. Sağlıklı olan her besin dozunda tüketildiği zaman faydalarını gösterir.

Böbrek Taşı Ameliyatı Nasıl Olur?

Böbrek taşları bazen kendiliğinden düşebilir. Bu durum genellikle küçük taş oluşumunun meydana geldiği durumlarda gözlemlenir.

Fakat düşemeyecek boyutta taşlar da mevcuttur. Bu tür taşların cerrahi operasyon yardımı ile böbrekten alınması gerekir.

Aksi takdirde kişiler sürekli olarak böbrek taşı belirtilerini yaşamaya devam eder. Bu durum bir süre sonra farklı böbrek hastalıklarının oluşmasına da yol açabilir.

Böbrek taşı için tercih edilebilecek farklı ameliyat türleri vardır. SWL olarak da bilinen şoklama işlemi işe taş alınabilir. Bu ameliyat türünde ses dalgalarının faydalarından yararlanılır. Ses dalgaları, taşın küçük parçalara ayrılmasını sağlar ve böylelikle taşlar kolaylıkla düşer. 

Diğer bir yöntem ise URS yani üretoskopidir. Üretoskopi yardımı ile böbrekte oluşan taşlar kırılır. Lazerle böbrek taşı kırma işlemi ile benzer bir işlem olarak bilinir. Bunların haricinde ise en sık bilinen iki farklı yönteme başvurulabilir.

Bu yöntemler açık ameliyat ve kapalı ameliyattır. Kişiye anestezi verilerek böbrek kısmı açılır. Açılan bölgeden taş çıkarılarak ameliyat tamamlanır. Kişiye uygulanacak ameliyat yöntemine doktorlar tarafından karar verilir.

Bunun nedeni ise hastaların genel sağlık durumu, taşın türü ve boyutu ile alakalıdır. Her böbrek taşında aynı ameliyat türüne başvurulması pek mümkün değildir. 

Hastaların anesteziyi kaldıramama riski bulunur. Bu nedenle de ameliyat öncesinde anestezi uzmanları hastayı muayene eder ve onay verir.

Onay verilmediği halde ise anesteziye gerek duyulmadan ya da sadece bölgesel anestezinin uygulanabileceği ameliyat türleri tercih edilir.

Günümüzde en sık tercih edilen böbrek taşı ameliyatı ise lazer ameliyatıdır.

Lazerle Böbrek Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lazerle Böbrek Taşı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lazerle böbrek taşı kırma işleminde endoskop yöntemine başvurulur. Hastanın idrar yolunda içeriye endoskopi cihazı yerleştirilir.

Bu cihaz yardımı ile böbreklere ulaşılır. Böbrekte yer alan taşlar, endoskop cihazının da yardımı ile lazer işlemi uygulanarak parçalara ayrılır.

Taşın tekrar oluşma riskini minimumum seviyeye indiren bir ameliyat yöntemidir. Taşın tekrar oluşma riski her zaman vardır.

Lazerle böbrek taşı kırma işleminde hastalara yatış verilmez. İşlem tamamlandıktan sonrasında hastalar günlük hayatlarına devam edebilir. Hasta kendini rahatsız hissediyor ise birkaç gün dinlenmesi önerilebilir.

Fakat bu ameliyat türünde kişinin ameliyat sonrası günlük yaşantısına devam etmesini engelleyen herhangi bir durum söz konusu değildir.

Lazerle Böbrek Taşı Kırma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Lazerle Böbrek Taşı Kırma Ameliyatı Riskli midir?

Lazerle böbrek taşı kırma ameliyatı, en risksiz ameliyat türleri arasında yer alır. Kişilerin ameliyat sonrası iyileşme süreci de diğer ameliyatlara kıyasla çok daha kolaydır. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da küçük bazı riskler bulunur. Bu ameliyattaki riskler arasında, tekrar taş oluşumu ya da taşın tamamen temizlenememesi yer alır.

Lazerle Böbrek Taşı Kırma Acıtır mı?

Lazerle böbrek taşı kırma işlemi, kişilerde acı hissine sebebiyet vermez. Fakat kişinin idrar yollarından endoskop cihazının yerleştirilmesi hafifte olsa bir acı hissine yol açabilir. Bu his kısa sürelidir ve şiddetli değildir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Uzm. Dr.
İsmail Özer
Nefroloji
Medical Park Samsun
3533

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.