Tam kan sayımı tahlillerinde sıkça karşılaşılan lenfosit nedir kan tahlili sonuçlarında nasıl yorumlanır öğrenmeden önce lenfositin ne olduğunu ve vücudun çalışma sistemindeki yerini bilmek gerekir. Lenfosit, beyaz kan hücresidir ve insan vücudunda bağışıklık sisteminin temel parçalarından biridir. Kandaki beyaz kan hücresinin ölçümü için kan tahlili yeterlidir ve tüm tahlil sonuçlarında olduğu gibi lenfosit düşüklüğü veya lenfosit yüksekliği sağlık açısından önemli ipuçları verir. Yapılan kan tahlili lenfosit nedir ve referans değerleri neye göre değişir sorularını beraberinde getirebilir. Lenfosit değerlerinin belirli referans aralıkları olsa da cinsiyet, ırk, yaş, yaşam biçimi gibi birçok etkene göre standart lenfosit değeri değişiklik gösterir.
Kan tahlili lenfosit nedir konusunda bilgileri edindikten sonra lenfositlerin kan içerisindeki çeşitlerini öğrenmek de konunun netleşmesine fayda sağlar. Lenfositler kendi içerisinde iki temel gruba ayrılır. T lenfosit ve B lenfosit hücrelerinin vücuttaki görevleri farklıdır. T lenfosit hücreleri bağışıklık sisteminin vücuttaki yabancı maddelere karşı vereceği tepkiyi kontrol etme görevini üstlenirken; enfeksiyon olan hücrelere ulaşarak zararlı hücreleri öldürür. B lenfosit hücreleri vücutta antikor üretiminden sorumludur. Her iki lenfosit de normal şartlarda eş zamanlı ve sistemli çalışır. Çalışan sistemin herhangi bir nedenle bozulması neticesinde ise lenfosit tahlil değerlerinde düşüklük veya yükseklik görülür.
Lenfosit Kan Tahlili Nedir?
Lenfosit nedir kan tahlili için nasıl bir işlem yapılır hastaların merak ettiği konulardandır. Lenfosit kan tahlili, sağlık merkezlerinde damardan kan alma yöntemiyle yapılır. Damardan alınan kan tahlil tüplerinde muhafaza edilir ve laboratuvara iletilir. Kan tahlili sonuçlarında tam kan sayımı değerleri arasında lenfosit değerine de mutlaka bakılmaktadır.
Tam kan sayımı değerleri içinde lenfosit sonucu ve referans değerleri bir arada görülür. Tahlil neticesini tek başına değerlendirip yorumlamak doğru olmayacağından sonuçların mutlaka hekime danışılması gerekir. Lenfosit kan tahlili sonuç listesinde LYM kısaltmasıyla da görülebilir.

Lenfosit Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı?
Kan tahlilinde lenfosit nedir ve normal değeri kaç olmalıdır sorularının en net yanıtı lenfositlerin tam kan sayımı tahlilinin bir parçası olması ve tam kan sayımı tahlillerinin referans aralıkları ile ilgilidir. Lenfosit tahlilin normal değer birçok etkene göre değişiklik gösterse de laboratuvarlarda belirli bir referans aralığı vardır. Bağışıklık sistemi ve tam kan değerlerindeki anomalileri belirlemek için bu referans değerler dikkate alınır. Yetişkin insanlarda lenfosit değerinin normal değeri 1000-4800 mcL olarak belirlenmiştir. Bazı laboratuvarlarda bu referans değerler az da olsa değişiklik gösterebilir. Çocuklar için normal değer ise 3000-9500 mcL aralığı olarak belirlenmiştir. Sonuçların yorumlanmasında çocuğun yaşına göre hekimin değerlendirmesi önemlidir.
Lenfosit değeri, kan tahlilinde normal aralıkta çıktıysa ve diğer bulgularda bir anormallik yoksa genellikle ileri tetkikler istenmez. Ancak lenfosit değeri referans aralığı dışında ise lenfosit yüksekliği veya düşüklüğü söz konusuysa ve başka bulgularda sonuca eşlik ediyorsa hekiminiz ileri tanı yöntemlerini talep edebilir. Lenfosit normal değerine bakarak sonuçlarınızı yorumlamak yerine, tüm tahlil sonuçlarının doktor kontrolüne bırakılması önemlidir.
Lenfosit Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri
Kan sonuçlarında lenfosit değerinin referans değerinin altında olduğunu gören herkes lenfosit düşüklüğü neden olur konusunu merak edebilir. Lenfosit düşüklüğü durumuna tıp dilinde lenfopeni adı verilir. Lenfosit düşüklüğü veya LYM düşüklüğü olarak da bilinir. Normal değerler açısından lenfosit değerinin çocuklar için 3000'den az olması, yetişkinler için 1000'den az olması lenfosit düşüklüğü olarak yorumlanır. Lenfosit düşüklüğünün basit birçok sebebi olabileceği ciddi rahatsızlıklar neticesinde de lenfosit değeri düşebilir. Enfeksiyon temelli basit ve ciddi hastalıklarda lenfosit değeri mutlaka değişir. Bunun dışında beslenmede yetersizlik, genel olarak stresli bir yaşam gibi etkenler de lenfosit düşüklüğü görülmesine neden olur.
Lenfosit düşüklüğünü genellikle; kanser ilacı kullanımında, otoimmün hastalıklada, kortizon kullanımında, AİDS hastalığında, gribal enfeksiyonlarda, çölyak gibi bağırsak temelli hastalıklarda, vitamin ve mineral eksikliklerinde görülebilir. Bu nedenle her durumda lenfosit düşüklüğü durumunda altta yatan neden belirlenmelidir.
Lenfosit Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri
Kan tahlili sonuçlarında lenfosit değerinin referans değerin üzerinde olduğunu görenler kan tahlilinde lenfosit yüksekliği nedir konusunu merak eder. Tıpta lenfosit olarak yerleşen lenfosit yüksekliği referans üst sınırından fazla sonuçlarda elde edildiğinde görülür.
Lenfosit değerinin yüksek olması vücutta bir enfeksiyon olduğunu ve vücudun bu enfeksiyona karşı savaş verdiğini gösterir. Yükselmiş olması bu anlamda olumlu gibi görünse de vücuttaki enfeksiyonunun kaynağının belirlenmesi sağlık için önemlidir.
Lenfosit yüksekliği; tüberküloz, lösemi, lenf kanseri, boğmaca, tiroid yetmezliği, frengi gibi bir çok rahatsızlıkla birlikte ortaya çıkabilir. Ancak basit enfeksiyonlarla mücadele durumunda da lenfosit değeri referans aralığın üzerinde görülebilir. Bu nedenle diğer tahlil sonuçları ve klinik bulgularla yorumlanması gerekir.
Lenfosit Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?
Lenfosit nedir kan tahlili randevusu nasıl alınır gibi sorular da sağlık merkezine danışanların merak ettiği konulardandır. Lenfosit değeri kan tahlilinde tam kan sayımı içerisinde bakılır. Tek başına lenfosit değerine bakılmayacağı için tam kan sayımı tahlili yaptırmak gerekir. Tam kan tahlilini doktorunuz talep edebilir.
Özel hastaneler ve sağlık merkezleri de tam kan sayımı çalışması yapar. Devlet hastaneleri ve aile hekimliklerine randevu almadan poliklinik girişi yaparak da muayene olabilirsiniz. Tam kan sayımı tahlili yaptırdığınızda lenfosit değerinize de bakılacaktır.

Lenfosit Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?
Lenfosit kan tahlilinin sonucunu öğrenmek için gittiğiniz hastanenin online sonuç ekranına bakabilirsiniz. Ayrıca e-nabız üzerinden de görüntüleyebilirsiniz. Lenfosit kan tahlili sonucunuza bu yöntemle bakmak yerine doğrudan hastaneye giderek doktorunuzla sonuç görüşmesi yapabilirsiniz. Birçok hastanede tahlil sonuçları döküm olarak da verilebilir. Bu nedenle hastane danışma ve sekreterliklerinden kan tahlili sonuç dökümünüzü de talep edebilirsiniz.
Lenfosit Kan Tahlili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Lenfosit Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?
Lenfosit nedir kan tahlili nasıl uygulanır konuları hastaları tedirgin edebilmektedir. Ancak lenfosit kan tahlilinin özel bir testi yoktur. Lenfosit değerine tam kan sayımı tahlili ile bakılır. Tam kan sayımı dışında başka bir tetkik istenmemişse sağlık merkezinde damarınızdan bir tüp kalınarak laboratuvara gönderilir.
Laboratuvarda tam kan sayımı için uygun kitlerle çalışılarak sonuçlar değerlendirilir. Tam kan tahlili acılı, ağrılı bir işlem değildir ve birkaç dakika içinde tamamlanır. Lenfosit tam kan tahlili rahatsızlık hissetmeniz durumunda yapılabileceği gibi düzenli aralıkla kontrol amacıyla da yapılabilir.
Lenfosit değerinin belirlenmesi için tam kan sayımı dışında akım sitometri yöntemi uygulanabilir. Yine kan alma yöntemiyle alınan kan örneği laboratuvarda akım sitometri yöntemiyle incelenir. Bu yöntemde lazer kullanımıyla detaylı inceleme yapılır ve kandaki lenfositlerinin miktarı ile lenfosit çeşitleri belirlenir.
Lenfosit Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?
Lenfosit değeri tam kan sayımı ile birlikte incelendiğinden tam kan sayımı laboratuvar çalışmasının süresi önemlidir. Tam kan sayımı ile bakılan tüm sonuçlar eş zamanlı çıkar. Genellikle kan tahlilinin istendiği gün sonuçlar da sisteme düşmüş olur. Doktorların sonuç ekranına daha hızlı yansıyabileceği için sonuç görüşmesini yapmanız daha hızlı netice almanızı sağlayabilir. Tam kan sayımı ile bakılan değerler, genel olarak birkaç saat içerisinde laboratuvar incelenmesi tamamlanarak işlenir ve uzman onayı sonrası hastaya ulaşır.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Dr. Öğr. Üyesi
Mesut Salim İrhan
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/WvuLEOra.jpg
İç Hastalıkları (Dahiliye)
İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
İç Hastalıkları (Dahiliye)
10.7.2024
10.7.2024
43663
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.