Makatta kitle oluşumu, anal kanser ismi ile de bilinen makat kanserine yol açabilen tehlikeli bir durumdur. İlk olarak anüsün iç kısmında oluşum gösterme ihtimali çok daha yüksektir.
Kitle oluşumuna neden olan birçok farklı sebep bulunur. Bu sebepler genetik olabileceği gibi hemoroid ile alakalı da olabilir.
Makatta kitle belirtileri de kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Belirtilerin değişiklik gösterme nedenlerinden birisi de kitlenin oluşum nedeninin farklılığı olarak bilinir.
Makatta kitle oluşumunda genetik yatkınlığı olan kişilerin daha fazla risk altında olduğu kabul edilir. Kişinin yaşı, beslenme alışkanlığı, cinsiyeti ve bağışıklık sistemi dahi kitle oluşumu risklerinin oranını belirleyen etkiler arasında yer alır.
Makatta kitle oluşumu, anal kanser dışında farklı sağlık problemlerine bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Bağırsak hastalığına sahip olan kişilerde de bir süre sonra kitle oluşumu gözlemlenme ihtimali söz konusudur.
Makatta Kitle Çeşitleri Nelerdir?
Makatta meydana gelen kitle oluşumunun çeşitleri yoktur. Fakat kitle oluşumuna sebebiyet veren sağlık problemlerine göre kitleleri ayırmak mümkündür. Kitle oluşumunun risk faktörlerine göre çeşitleri olarak da bu durum değerlendirilebilir. Risk faktörlerine göre çeşitleri ise şu şekildedir;
- Hemoroid: Hemoroid diğer ismi ile "basur" olarak bilinir. Anüs ya da rektum çevresinde yer alan damarların genişlemesi ile oluşurlar. Dışkı yapma esnasında ya da uzun süre oturulduğunda ağrı hissine sebebiyet verir. Kaşıntı yapar ve bazen kanamaya yol açabilir. Hemoroid oluşumu, makatta kitle oluşumunu tetikleyici unsurlar arasında yer alır.
- Anal Kanser: Anal kanser kitle oluşumuna yol açabilirken aynı zamanda kitle oluşumu da anal kansere yol açabilir. Oldukça riskli bir hastalıktır. Anüs bölgesinde kanserli hücrenin oluşumu ile kendisini gösterir. Anüsün etrafında yer alan bölgelerde anormal büyüme gözlemlenir. Çevredeki hücrelerde çoğalma meydana gelir.
- Anal Fissür: Anüs çevresindeki dokularda ince çatlamalar meydana gelmesi olarak adlandırılabilir. Dışkıya çıkıldığı zaman aşırı zorlanmaya bağlı olarak meydana gelme ihtimali bulunur. Kitle oluşumuna yol açma riski vardır.
- Polipler: Vücutta farklı dokulardan oluşur. Saplı ve sapsız olmak üzere iki farklı türü bulunur. Hücrelerdeki anormal büyümeye bağlı olarak ortaya çıkar. Poliplerin iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki farklı çeşidi daha vardır. Tespit edilebilmesi için görüntüleme cihazlarından ve bazı testlerden faydalanır. Makatta kitle oluşmasına neden olan faktörler arasında yer alır.
Makatta Kitle Tanısı Nasıl Konulur?
Kişilerin makatında kitle oluşmaya başladığı zaman bazı belirtiler görülmeye başlanır. Bu belirtiler bir süre sonra kişinin günlük hayatını dahi zorlaştıracak şekilde kendisini göstermeye başlar.
İnsan vücudu sistematik bir yapıya sahiptir. Oldukça düzenli bir şekilde çalışır. Vücutta herhangi bir anormallik ortaya çıkması halinde ise vücut, kişiyi uyarmanın bir yolunu arar. Bu durumda da normalde kişide görülmeyen bazı belirtiler görülmeye başlanır.
Vücut uyarı verdiği zaman bu uyarı göz ardı edilmemelidir. Kişi belirtiler doğrultusunda sağlık kuruluşlarını ziyaret etmelidir.
Alanında uzman hekimler tarafından kişilerin sağlık durumlarının incelenmesi gereklidir.
İlk olarak kişilerdeki problemler dinlenilir ve fiziksel muayene gerçekleşir. Daha sonrasında makat muayenesi gerçekleştirilir.
Parmak muayenesi yardımı ile bölgede herhangi bir şişkinlik olup olmadığı kontrol edilir.
Yapılan muayene sonrasında ise anal kanal ultrasonuna başvurulur.
Bölgede herhangi bir problem olduğunun görülmesi halinde ise bölgeden doku örneği alınır. Alınan doku örneği incelenerek kişinin sağlık problemi teşhis edilmiş olur.
Bu durum hem makatta kitle tanısı konulmasını sağlar hem de anal kanser olup olmadığı hakkında da sonuç elde edilmesine yardımcı olur.
Makatta Kitle Nasıl Tedavi Edilir?
Hastaların şikayetleri neticesinde yapılan muayenede makatta kitle olduğuna dair tanı konulmalıdır.
Konulan tanıya bağlı olarak genellikle cerrahi operasyona başvurulur. Operasyon öncesinde ise hastanın farklı bir hastalığı olup olmadığı incelenir.
Kişinin sağlık durumu yerinde ise anestezi uzmanlarına başvurulur.
En son aşamada kişinin vücudunun ne kadar miktarda anesteziyi kaldırabileceği belirlenir. Anestezi konusunda oldukça dikkatli olunmalıdır.
Sağlık problemi olan kişiler, yaşı ilerlemiş olan kişiler ya da bünyesi zayıf olan kişiler anesteziyi fazla miktarda alamayabilir.
Bütün onaylar verildikten sonrasında ise hastanın tedavi sürecine başlanır. Kitlenin alınması için önerilen herhangi bir ilaç tedavisi yoktur.
Bu nedenle bölgede oluşan kitle cerrahi operasyon yardımı ile alınır.
Makatta Kitle Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kitle oluşumunda cerrahi müdahale gereklidir. İlk olarak kitle oluşumuna sebep olan problemi bulmak, o problemin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Ameliyat sürecinde genellikle hastalara genel anestezi uygulanır.
Kişinin makat bölgesinde gerçekleştirilen ameliyatta, bölgede meydana gelen kitle çıkartılır. Bölge iyice temizlendikten sonrasında dikiş atılarak işlem gerçekleşir.
Bu süreçte açık ameliyat türünden daha sık faydalanılıyor olsa da gerekli durumlarda kapalı ameliyat yöntemine de başvurulması mümkündür.
Makatta Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci
Makatta kitle oluşumu meydana gelen kişilerin tedavi sürecine başlaması gerekir. Bu tedavi süreci uzman hekimler tarafından kontrol edilir. Genellikle cerrahi operasyon gerekir. Ameliyat sonrasında kişinin bir süre gözetim altında, hastane ortamında kalması gerekebilir.
Taburcu edildikten sonra ise periyodik kontrollerin aksatılmaması gerekir. Düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmelidir.
Hastanın sağlık durumunun gidişatı oldukça önemlidir. Kitlenin tekrar nüksetme ihtimali olabilir.
İyileşme sürecinde en önemli noktalardan birisi de hijyendir. Kişi makat bölgesinin hijyenine ekstra özen göstermelidir. Dışkılama esnasında çok fazla zorlanmamaya çalışılmalıdır. Bunun için ise sindirimi kolay besinlerin tüketimi önerilebilir. Lifli besinlerin sindirimi daha kolaydır.
Bu nedenle de dışkılama esnasında aşırı zorlanma meydana gelmeyebilir. Ameliyat sonrasında gerekli olması halinde, hastalara diyet listeleri verilebilir.
Hastaların verilen ilaçları düzenli olarak kullanması, kontrolleri aksatmaması ve doktorların diğer önerilene uyması halinde iyileşme süreci çok daha kolay bir şekilde tamamlanır.
Makatta Kitle Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Makatta Kitle için Hangi Bölüme Gidilir?
Makatta kitle oluşumuna sahip olduğunu düşünen kişiler, genel cerrahi bölümünden randevu alabilir. Randevu esnasında fiziksel ve sözlü muayenenin gerçekleşmesi ile birlikte, gerekli olunması halinde hasta farklı bölümlere sevk edilebilir. Fakat ilk aşama için genel cerrahiden randevu alınması daha uygundur. Belirtileri şiddetli bir şekilde yaşayan kişiler ise sağlık kuruluşlarının acil bölümlerini ziyaret edebilir. Belirtiler genellikle şiddetli bir şekilde seyretmez.
Makatta Kitle Tehlikeli midir?
Makatta kitle oluşumunun tehlikeli olup olmadığı, doktor kontrolleri sonucunda anlaşılır hale gelir. Bazı kitle oluşumları zararsız olabilir fakat bazı durumlarda ise oluşan kitlenin kansere dönüşme riski bulunur. Bu nedenlere bağlı olarak da makatta oluşan kitlenin tehlikeli ya da tehlikesiz olduğunu belirtmek pek mümkün değildir. Doktor kontrolleri sonucunda, konu ile ilgili daha detaylı bilgilere sahip olmanız daha doğrudur.
Makatta Kitle Kanser midir?
Makatta oluşan kitleler, her zaman kansere neden olan etkenler olarak değerlendirilmez. Fakat makatta meydana gelen kitlenin nedeni bu noktada oldukça önemlidir. Genetik yatkınlıklara bağlı olan kitleler meydana gelebileceği gibi anal kansere bağlı olarak da kitle oluşumu gözlemlenebilir. Aynı zamanda makatta oluşan kitlenin bir süre sonra kansere dönüşme riskinin de göz ardı edilmemesi gerekir.
Makatta Kitle Nasıl Temizlenir?
Kitleler genellikle ameliyat yardımı ile temizlenir. Kişinin makat bölgesinde kitle oluştuğuna dair tanı konulur. Konulan tanı neticesinde de hasta ameliyata hazırlanır. Gerçekleştirilen cerrahi operasyon yardımı ile makat bölgesine oluşan kitle temizlenir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Erdal Göçmen
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/AICkMyTM.jpg
Genel Cerrahi
Medical Park Ankara (Keçiören)
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Genel Cerrahi
9.1.2025
9.1.2025
199
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.