Maydanoz, Türk mutfağında sıklıkla kullanılan bir yeşil bitkidir. İçerisinde A, C, K vitamini, folik asit gibi vitaminler; potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller bulunur. Ayrıca lif açısından çok zengin olan maydanoz hiç kolesterol içeriği olmamasıyla da bilinir. Antiinflamatuvar, antibakteriyel özellikleri olan maydanoz flavonoidler açısından da zengindir. Bu özellikleri ile maydanoz sağlıklı yiyecekler içinde sıralanabilir ve beslenme uzmanları tarafından tüketilmesi önerilir.
Maydanozun Faydaları
Maydanozun çeşitli vitamin, mineral, lif gibi içeriği ile sağlığa pek çok faydası vardır. Maydanozun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Maydanozun içerisindeki C vitamininin, kanda rol alan demirin emiliminde önemli bir rolü vardır. Aynı zamanda C vitamini ve beta karoten içeriği ile antiinflamatuar özellik gösterebilir. Bu özelliği sayesinde çeşitli enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır. Diğer yandan maydanozun antibakteriyel özelliği de vardır. Bu özelliği ile bakteriyel enfeksiyonların azaltılması amacıyla önerilebilir.
- Maydanoz, A vitamininden zengin içeriği sayesinde göz sağlığının korunmasında görevlidir. Aynı zamanda göz hastalıkların iyileştirilmesine yardımcı olabilir. A vitamini içeren yiyecekler cilt dokusunun korunmasında etkilidir.
- Kan şekerini dengeleyebilme özelliği olan maydanoz, diyabet hastalarına önerilen yiyecekler arasındadır. Aynı zamanda prediyabet olarak tanımlanan insülin direncinin tedavisinde kan şekerinin dengelenmesi önemlidir. Bu hastalığın beslenme tedavisinde maydanoz tüketilmesi önerilir.
- Antioksidan içeren maydanoz, kalp ve damar hastalıkları riskinin azaltılmasını sağlar. Bu açıdan damar hastalıklarından olan yüksek tansiyon, kolesterol gibi hastalıkların iyileştirilmesinde destek olur. Aynı zamanda folik asitten yüksek içeriği ile kanser gibi hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirerek vücudu koruyabilir.
- Maydanoz içerisindeki flavonoidler sayesinde beyin sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Düzenli maydanoz tüketildiğinde beyin ile ilgili olan hafıza kaybı, konsantrasyon ve dikkat eksikliği gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir.
- Maydanoz kanın pıhtılaşma faktörü olarak bilinen K vitaminini içerir. Bu açıdan kanın pıhtılaşmasında sağlıklı bir döngünün olması için maydanoz tüketimi önerilir.
- Maydanoz tüketiminin diş eti hastalıklarına karşı iyileştirici etkisi vardır. Aynı zamanda ağız kokusunu gidermesi için tavsiye edilir.
- Ayrıca maydanoz besleyici içeriği sayesinde sağlıklı kilo verme diyetlerinde sıklıkla önerilen bir yiyecektir. Lifli yapısı sayesinde uzun süre tokluk sağlayabilir. Bu sayede maydanoz içeren diyetler ile kilo vermek daha kolay olabilir.
- Detoks karışımların vazgeçilmezi olan maydanoz, karaciğerde biriken zararlı toksinlerin atılmasında etkilidir.
Maydanoz pek çok faydasıyla sağlıklı beslenmede uzmanlar tarafından sıklıkla önerilen bir yiyecektir. Ancak porsiyona dikkat edilerek tüketilmeli, aşırıya kaçılmamaldır.
Maydanoz Suyu Faydaları
Maydanoz suyu, maydanozun sap kısımlarının bir süre kaynatılmasıyla elde edilir. Maydanoz suyu genel olarak çay şeklinde tüketilir. Maydanoz suyu maydanozun içerisindeki bileşenlerin suya geçmesiyle faydalı bir özellik kazanabilir. Maydanoz suyu faydaları maydanozun faydaları ile benzerdir. Maydanoz suyunun tüketilmesiyle vücutta biriken toksinler daha kolay atılabilir. Mide ve bağırsakları rahatlatarak sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Aynı zamanda antienflamatuar etkisi sayesinde özellikle idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşının düşürülmesinde etkileri vardır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da iyileştirici etkisi olan maydanoz suyunun astım ve nefes darlığı gibi hastalıklara karşı tüketilmesi önerilir. Diğer yandan vücudun su tuttuğu ödem durumlarında maydanoz suyu vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur. Regl dönemi karın ağrılarının hafifletilmesinde etkileri olabilir. Ek olarak menopoz dönemindeki kadınların menopozdan kaynaklanan sıkıntıların hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Ancak kaynatılmış maydanoz suyunun faydaları için maksimum beslenme uzmanının önerdiği miktarlarda tüketilmelidir. Fazla tüketildiğinde zararlı olabilir ve farklı sağlık problemlerine sebep olabilir.
Maydanoz Limon Kürü Faydaları
Maydanoz limon kürü; ortalama 10-15 kadar maydanoz dalı, 1 adet limon, 1 su bardağı su blenderize edilerek bir karışım elde edilir. Genellikle kahvaltıdan 15 dk önce tüketilmesi önerilir. Günlük tüketilmesi önerilen maydanoz kürüne ortalama 10-15 gün devam edip sonra ara verilmesi önerilir.
Maydanoz küründe maydanoz ve limon karışımı ile maydanozdan maksimum verim sağlanması hedeflenir. Bu şekilde hem lifli hem de vitamin ve mineralden zengin besleyici bir karışım elde edilir. Maydanoz kürü faydaları olarak sayılabilecek ilk özellik; zararlı toksinlerin atılmasını sağlayarak karaciğer detoksuna yardımcı olmasıdır. Diğer yandan maydanoz kürü genellikle kilo vermek isteyen kişiler için önerilen bir kürdür. Maydanoz limon kürü faydaları göz önünde bulundurularak günde 1-2 porsiyon tüketilebilir. Günlük önerilen bu porsiyon miktarının üzerine çıkılmamalıdır. Bu şekilde maydanoz küründen en yüksek verim alınabilir.
Maydanoz Çayı Faydaları
Maydanoz çayı, ortalama 3-4 dal maydanoz yıkanarak 200 ml su alan bir fincana konulur. Üzerine kaynamış 200 ml su ilave edilir ve fincanın üzeri kapatılır. Bu şekilde ortalama 5 dk demlenen maydanoz çayı içerisindeki maydanozlar süzülerek tüketilir. Maydanoz çayı, maydanozun içerisindeki vitamin ve minerallerden en yüksek verimi sağlamak için tüketilen bir çaydır. Genellikle ödem atılması için önerilen maydanoz çayı regl geciktiğinde hormonların uyarılmasını sağlayabilir. Aynı zamanda genellikle kışın sıklıkla ortaya çıkan solunum yolları enfeksiyonlarının iyileştirilmesinde maydanoz çayı önerilebilir. Zengin içeriği sayesinde enfeksiyonlara karşı koruyucu ve bağışıklığı yükseltici özelliği vardır. Bu özellikler düzenli tüketildiğinde maydanoz çayı faydaları arasında sıralanabilir.
Maydanoz Sapının Faydaları
Maydanozun yaprakları yemek ve salatalarda kullanılırken, sapları genellikle atılmaktadır. Maydanoz sapının faydaları yaprakları gibi vücuda pek çok yarar sağlar. Maydanozun sapları da yaprakları gibi enfeksiyonlara karşı koruyucu, cilt ve göze iyi gelen, kan şekerini dengelenmesine destekleyen özelliklere sahiptir. Diğer yandan cilt ve göze iyi gelmesiyle de bilinir. Besleyici içeriği olan maydanoz sapları atılmamalıdır. Sayılan faydalarından yararlanmak için maydanoz sapı kaynatılarak içilebilir, limon ile blenderize edilerek limon kürü yapılabilir. Sadece sapları 1 litre suda kaynatılarak maydanoz suyu elde edilebilir.
Maydanozun Cilde Faydaları
Maydanoz, A,C,K vitamini, potasyum, folat ve magnezyum gibi birçok besin maddesi içerir. Bu besinlerin cilt sağlığına etkisi yüksektir. Cildin genç, sağlıklı ve güzel görünmesine yardımcı olur.
- Cildin nemlenmesini sağlar: Maydanoz, cildin nemlenmesini sağlayan A ve K vitaminini içerir. Bunlar cildin kurumasını önler ve nem dengesini korur.
- Ciltteki kızarıklık ve iltihabı azaltır: Maydanoz, içerdiği C ve K vitamini ile ciltteki kızarıklık ve iltihabı azaltır. Cildin daha sağlıklı görünmesini sağlar ve cildin kendini yenilemesine yardımcı olur.
- Cildin yaşlanmasını geciktirir: Maydanoz, içerdiği antioksidanlar ile cildin yaşlanmasını geciktirir.
- Ciltteki sivilceleri ve siyah noktaları giderir: Maydanoz, ciltteki sivilceleri ve siyah noktaları gideren antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu özellikler, ciltteki bakterilerin büyümesini engeller ve cildin daha temiz görünmesini sağlar.
Maydanozun Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Maydanoz Tüketmek Kimler İçin Zararlıdır?
Maydanoz içerisindeki K vitamini nedeniyle, bazı hastalıkların tedavisinde kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilere fazla tüketilmesi önerilmez. Aynı zamanda maydanoz gebe kadınlarda uterus kasılmasını destekleyebileceğinden düşüğe sebebiyet verebilir. Bu açıdan fazla miktarda maydanoz, maydanoz suyu ve maydanoz kürü tüketmek gebe kadınlar için sakıncalıdır. Emziren anneler için ise su atımına destek olduğu için süt üretimini azaltabilir. Bu yüzden emziren annelere genellikle aşırı maydanoz tüketimi önerilmez. Aynı zamanda cilt sağlığında tüketilmesi önerilen maydanoz aşırı tüketildiğinde ciltte hassasiyete yol açabilir. Bunların yanı sıra kalsiyum içeriği ile maydanoz tüketimi böbreklerinde kalsiyum oksalat taşı bulunan kişilere böbrek taşı oluşumuna sebep olabileceğinden önerilmez.
Maydanoz Ne Kadar Tüketilmelidir?
Sağlıklı bir kişi için ortalama 15-20 dal maydanoz tüketilebilir. Maydanoz suyunun günlük tüketim miktarı ise 2 fincanı geçmemelidir. Maydanoz kürünün önerilen tüketimi genellikle günde 1-2 fincandır. Çeşitli sağlık problemlerinde maydanoz tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bir beslenme uzmanına danışmadan tüketilmemelidir.
Maydanoz ülkemizde pek çok yerde yetişen ve pek çok yemek, salataları süsleyen bir bitkidir. Sağlıklı içeriği ve sayılan pek çok faydası ile sağlıklı kişiler için tüketilmesi önerilen sağlıklı bir yiyecektir. Beslenme uzmanının önerdiği miktar kadar maydanoz tüketilmelidir. Medical Park Hastaneleri sağlıklı beslenme önerileri veren beslenme ve diyet alanında hizmeti vermektedir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Uzm. Dyt.
Ege Ramadanoğlu
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/9l2SIl3I.jpg
Beslenme ve Diyet
Medical Park Florya
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Beslenme ve Diyet
31.7.2023
15.3.2024
321912
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.