satır arası

Mide Kanseri Ağrısı Nerede Hissedilir?

Mide ağrısı genellikle tüketilen bir yiyecekten, içecekten, bir enfeksiyondan veya bir gastrointestinal rahatsızlıktan kaynaklanabilir.

Mide ağrısına mide bulantısı, şişkinlik, gaz veya hazımsızlık gibi diğer sindirim sistemine bağlı belirtiler de eşlik edebilir.

Mide kanseri vakaları, kanser oluşturan hücrelerin mide zarının içinde büyüme gösterdiğinde ortaya çıkar.

Bu kanser türüne gastrik kanser de denir. Çok fazla belirti göstermediğinden teşhis edilmesi zor olabilir. Çoğu insan genellikle erken evrelerde belirti göstermez.

Bu nedenle mide kanseri; vücudun diğer organ ve dokularına yayılıp zarar vermedikçe teşhis edilemeyebilir.

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mide kanserinin belirtileri diğer birçok rahatsızlığa benzeyebilir. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta; bu belirtilerin sadece ortaya çıkması değil, aynı zamanda sıklıkla oluşuyor olmasıdır.

Örneğin, ağır bir yemek yedikten sonra, belirtilerin ortaya çıkması mide kanserinin var olduğu anlamına gelmez.

Mide kanserinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yemekten sonra şişkinlik
  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • İştahsızlık
  • Hazımsızlık ya da dispepsiden kaynaklanan mide bulantıları mide kanserini ilk evrelerinde ortaya çıkabilir.

Mide kanseri daha da ilerlediğinde, daha endişe verici başka belirtilere yol açabilir. Bu semptomlar midedeki kitle ya da lezyonlar büyüdüğü için ortaya çıkabilir. İlerlemiş mide kanseri vakalarında görülen belirtiler şu şekildedir;

  • Karın ağrısı
  • Kanlı dışkı veya koyu, katranlı dışkı
  • İshal veya kabızlık
  • Yutma güçlüğü
  • Tükenmişlik hissi
  • Mide şişkinliği
  • İstenmeyen kilo kaybı
  • Kusma
  • Zayıflık
  • Sarı gözler veya cilt (sarılık) gibi belirtiler, ilerlemiş mide kanserinden kaynaklanabilir. Bu tür belirtilerin fark edilmesi ve sıklığına bağlı olarak uzman bir doktora muayene olmak gerekir. 

Mide Kanseri Çeşitleri Nelerdir?

Mide kanseri oluşumlarına ve etkilerine bağlı olarak farklı şekilde isimlendirilirler. Mide kanseri çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

Adenokarsinom: Mide kanserlerinin %90'ından fazlası adenokarsinomdur. Midenin iç astarına mukoza denir. Mide adenokarsinomu mukozadaki hücrelerde başlar. Bu kanser türünün distal (nonkardiya), proksimal ve diffüz mide kanserini içeren alt tipleri vardır. Genellikle ailesinde mide kanseri olan genç kişilerde teşhis edilir.

Gastrointestinal stromal tümör (GIST): Midede bağ dokusunda ya da mide kaslarında başlayan kanser türüdür. GIST nadir görülen bir mide kanseri türüdür. Oluşumlarına bağlı olarak kanser oluşturan ve kanser oluşturmayan türleri vardır.

Mide lenfoması: Daha az yaygın olarak görülen bir mide kanseridir. Lenfomalar bağışıklık sisteminin kanserleridir. Midenin duvarları bağışıklık sisteminin bir parçası olan hücreler içerebilir. Lenfoma mide kanseri bu hücrelerde başlar.

Karsinoid tümör: Midede belirli hormonları üreten hücreler vardır. Bu hücrelerde karsinoid tümör başlar. Bu tür tümörler, genellikle mide dışında etkili olmayabilir.

Mide Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Mide Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Mide kanserine neden olan pek çok faktör vardır. Mide kanserine neden olan rahatsızlıklardan bazıları şunlardır;

Helicobacter pylori bakteriyel enfeksiyonu: Bu tür mide enfeksiyonu oldukça yaygındır. Dünya nüfusunun yaklaşık yarısını etkiler. Mide ülserlerine neden olur ve antibiyotiklerle tedavi edilir. H. pylori enfeksiyonuna sahip olmak bir kişinin daha sonra mide kanseri olacağı anlamına gelmez. Ancak yine de oldukça önemli bir risk faktörü olarak kabul edilir.

Yaygın değişken bağışıklık yetersizliği (CVID): Bu durumda, vücut enfeksiyonla savaşan proteinleri yeterince üretemez. CVID'li kişilerde sıklıkla tekrarlayan enfeksiyonlar görülür. Ayrıca mide kanseri de dahil olmak üzere kanser riskinin artmasıyla da ilişkilidir.

Mide kanseri aile öyküsü: Birinci derece akrabalarında (anne, baba, kardeş veya çocukta) mide kanseri bulunan kişilerde hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.

Epstein-Barr virüsü enfeksiyonu: Yaygın bir virüstür türüdür. Çoğu insan çocukken veya gençken enfekte olur. Epstein-Barr virüsü mononükleoza (mono) neden olur. 

Kalıtsal kanserler: Bir kişinin genleri aracılığıyla aktarılan ve mide kanseri geliştirme riskini artırabilen birkaç tür rahatsızlık vardır. Ailesel adenomatöz polipozis, Lynch sendromu Li-Fraumeni sendromu ve Peutz-Jeghers sendromu kalıtsal nedenlere bağlı kanserler olarak ortaya çıkabilir.

Menetrier hastalığı (hipertrofik gastropati): Bu nadir hastalık, mide kanseri riskinin artması ile ilişkilidir. Bu durumun nasıl geliştiği belirsizdir. Çevresel bir etkiden ya da genetik bir nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Mukoza ilişkili lenfoid doku (MALT) lenfoması: Bu lenfoma türü midede görülür. Mukoza ilişkili lenfoid doku rahatsızlığı olan kişilerde, gastrik adenokarsinom geliştirme riski daha yüksektir. Bunun H.pylori enfeksiyonuyla da ilişkili olabilir.

Pernisiyöz anemi: İntrinsik faktör eksikliğinden kaynaklanan bir anemi türü mide kanseri ile ilişkilendirilebilir. İntrinsik faktör midedeki hücreler tarafından yapılır ve yeterli miktarda alınmadığında vücut yeterli B12 vitamini emilim göstermeyebilir. Kırmızı kanın hücre yapım aşamasında B12 vitamini önemlidir. Vücutta emilim göstermeyen B!2 vitamini nedeniyle kan hücreleri üretilemeyebilir. Pernisiyöz anemi bunun sonucudur.

Mide Kanseri Ağrısı Nerelerde Hissedilir?

Mide kanserine bağlı olarak sindirim sisteminin değişik bölgelerinde ağrılar oluşabilir. Kaburgalara yakın karın bölgesinde, yemek borusu, mide ve ince bağırsakları içeren üst gastrointestinal (GI) sistemde ağrı hissedilmesi mide kanseri ağrısı nerede hissedilir sorusun cevabı olabilir. Alt karın çevresinde meydana gelen ağrı çoğunlukla kalın bağırsak (kolon), rektum ya da anüsten oluşan alt gastrointestinal sistemi etkiler. Mide kanseri ağrısı nerede hissedilir, üst gastrointestinal sistem ve alt gastrointestinal sistemde hissedilebilir.

Üst Gastrointestinal Sistem: Mide rahatsızlığı ya da ara sıra görülen hazımsızlık dışında, üst gastrointestinal sistemde daha kalıcı mide kanseri ağrısına neden olan bazı sağlık sorunları şunlardır:

  • Peptik ülser
  • Gastrit
  • Mide felci
  • Kodein gibi narkotik ağrı kesiciler
  • Gastroözofageal reflü hastalığı
  • Özofajit
  • Safra kesesi taşları
  • Pankreatit
  • Çölyak hastalığı
  • Laktoz intoleransı gibi rahatsızlıklar üst gastrointestinal sisteme bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu tür rahatsızlıkların ve belirtilerin sıklıkla yaşanması durumunda gastroenteroloji uzmanına muayene olmanız mide sağlığı açısından önemlidir.

Alt Gastrointestinal Sistem: Mide kanseri ağrısı nerede hissedilir, kolon ve rektumda ortaya çıkan bazı sağlık sorunları mide kanseri ağrısı oluşturabilir. Alt gastrointestinal sisteme bağlı olarak oluşan rahatsızlıklar şu şekildedir;

  • Kabızlık
  • Divertikülozis
  • Apandisit gibi rahatsızlıklar alt gastrointestinal sisteme bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıklar olabilir

Alt ve Üst Gastrointestinal Sistem: Her iki gastrointestinal sistemde oluşabilecek rahatsızlıklar şu şekildedir;

  • İnflamatuar bağırsak hastalığı
  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Karın fıtığı
  • Kanser gibi rahatsızlıkla her iki gastrointestinal sisteminden kaynaklanan rahatsızlık olabilir. Bu tür rahatsızlıkların fark edilmesi halinde erken tanı ve tedavi doğrultusunda hareket etmek gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Mide Kanseriyle İlişkili Çevresel Faktörler Nelerdir?

Mide kanserine neden olan bazı çevresel nedenler ve yaşam tarzı özellikleri olabilir. Asbest maruziyeti, A kan grubuna sahip olmak, tütsülenmiş, salamura edilmiş yiyecekler, tuzlanmış et veya balık açısından zengin diyetler tüketmek, kömür, metal, kereste veya kauçuk endüstrilerinde çalışırken oluşan çevresel maruziyetler, aşırı kilolu veya obez olmak, mide ülseri ameliyatı geçirmek, sigara içmek gibi faktörler mide kanserine neden olabilecek çevresel faktörler olabilir.

Laktoz İntoleransı Mide Ağrısını Nasıl Etkiler?

Laktoz intoleransı, bir kişinin süt ürünlerinde bulunan şekerleri sindirmek için gereken enzimden yoksun olduğu bir durumdur. Süt ve peynir gibi süt ürünleri tüketildikten sonra mide ağrısı, gaz, ishal ve şişkinlik laktoz intoleransına bağlı olarak ortaya çıkabilir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Dr. Öğr. Üyesi
Burak Kankaya
Genel Cerrahi
Medical Park Florya
291

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.