Mide, üst karın bölgesinde bulunan kaslı bir organdır. Sindirim sisteminin bir parçasıdır. Sindirim sırasında mide kasılır, gevşer ve yiyecekleri parçalamaya yardımcı olan asitler üretir. Midenin boyutu ne zaman ve ne kadar yediğinize bağlı olarak değişebilir. Sindirim sistemi içerisinde çeşitli nedenlerle mide yapısında oluşan kitle ve tümörler kanserli hücrelere dönüşebilir.
Mide kanseri belirtilerinin oluşması durumunda, karın bölgesindeki organ ve dokularda oluşan kanserli hücrelerin etkisini değerlendirmek için ultrason kullanılabilir. Mide kanseri ultrasonda belli olur mu sorusuna, mide kanserini teşhis etmede ultrason tek başına yeterli olmayabilir şeklinde cevap verilebilir.
Ultrason ile vücudun içindeki organların görüntüsü elde edilebilir. Ultrason yönteminde yüksek yoğunluklu ses dalgaları kullanılır. Vücutta herhangi bir kesi ve yara açılmadan yapılır. Ultrason sonografi veya ultrasonografi olarak da adlandırılır. Ultrason resmine sonogram denir. İç organlarda veya kan damarlarındaki yumuşak dokuların gerçek görüntüleri ve videoları ultrason ile oluşturulabilir.
Mide Kanseri Nedir?
Mide kanserinde; kanserli hücreler midede kontrolden çıkarak büyür ve yayılım gösterir. Kanser midenin herhangi bir yerinde oluşabilir. Mide kanseri vakaların yaklaşık %95'inde kanserli hücreler mide zarında başlar ve yavaş ilerler. Tedavi edilmediği takdirde midede bir tümör oluşturarak mide duvarlarında derinliklere doğru büyüme gösterebilirler.
Mide Kanseri Çeşitleri Nelerdir?
Mide kanseri; kanserli hücrelerin boyutuna, oluştuğu yere, etkisine, hastada oluşturduğu belirtilere göre farklı şekilde oluşabilir. Midede oluşan kanser çeşitleri şu şekildedir;
Adenokarsino: Mukus üreten mide astarında başlar. Bu en yaygın mide kanseri çeşididir.
Karsinoid tümörler: Nöroendokrin hücrelerde başlar (nöroendokrin tümör türü). Bu tümör yapıları kızarıklık, şiddetli ishal veya kötü asit reflüsüne neden olabilen hormonlar üretebilir.
Gastrointestinal stromal tümörler (GIST ): Mide duvarındaki sinir hücrelerinde meydana gelen kanser türüdür.
Lenfoma: Bağışıklık sistemindeki hücrelerde meydana gelerek mide yapısının geneline yayılma özelliği gösterebilen bir kanser türüdür.
Mide Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Mide kanseri genellikle erken evrelerde semptomlara neden olmaz. Mide kanserde ortaya çıkan istemsiz kilo kayıpları ve mide ağrıları gibi belirtiler bile kanser oluşumları ilerleyene kadar kendini belli etmeyebilir.
Mide kanserinin belirtileri şu şekildedir:
- İştahsızlık
- Yutma güçlüğü
- Yorgunluk veya halsizlik
- Mide bulantısı ve kusma
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Mide ekşimesi ve hazımsızlık
- Siyah dışkılama veya kan kusma
- Yemekten sonra şişkinlik veya gaz hissi
- Çoğunlukla göbek deliğinin üstünde oluşan karın ağrısı
- Az miktarda yiyecek tüketilmesine rağmen tokluk hissinin oluşması
Bu semptomların çoğu diğer rahatsızlıklarda da yaygındır. Bu belirtilerin mide kanseri veya başka bir hastalığın belirtisi olup olmadığını kontrol etmek için gastroenteroloji uzmanına muayene olmanız oldukça önemlidir.
Mide Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Mide kanseri, mide hücrelerinin DNA'sında genetik bir mutasyon (değişiklik) olduğunda oluşur. DNA, vücuttaki hücre yapılarının ne zaman büyüyüp öleceklerini belirleyen sistemi oluşturur. Mutasyona uğrayan hücreler hızla büyürler. Hücreler büyüdükten sonra ölmek yerine bir tümör ya da kitle oluşturarak kanserli hücreye dönüşebilirler. Kanser hücreleri sağlıklı hücreleri ele geçirir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (metastaz yapabilir).
Genel olarak mide kanseri nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ailede mide kanseri öyküsünün olması
- Helicobacter pylori (H.pylori) enfeksiyonu
- Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH)
- Gastrit
- Epstein-Barr virüsü enfeksiyonu
- Mide ülseri veya mide polipi öyküsü
- Yağlı, tuzlu, tütsülenmiş veya salamura edilmiş gıdaların yoğun olarak tüketildiği bir beslenme şekli
- Çok fazla meyve ve sebze içermeyen beslenme alışkanlıkları
- Kömür, metal ve kauçuk gibi maddelere sık maruz kalma
- Tütün içmek, buharlaştırmak veya çiğnemek
- Çok fazla alkol tüketmek
- Obezite
- Otoimmün atrofik gastrit gibi faktörler mide kanserinin oluşmasına neden olabilir.
Mide Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?
Mide kanseri belirtilerinin fark edilmesiyle yapılan fiziki muayene sonrası bazı tetkikler istenebilir. Mide kanserinin tanısını koymak ve mide kanserini evrelemek için birkaç test gerekebilir.
Evreleme, kanserin ne kadar yayıldığının değerlendirilmesi sürecinde önemlidir. Mide kanserinde evreleme, 0 (sıfır) ile IV (dört) arasında değişir. Evre 0, kanserin mide zarının ötesine yayılmadığı anlamına gelir. Evre IV, diğer organlara yayıldığı anlamına gelir. Mide kanseri tanısı konmadan önce yapılacak tetkikler şu şekildedir;
- Üst endoskopi: Genellikle mide kanserini teşhis etmek için kullanılır. İşlem sırasında, ucunda minik bir kamera bulunan ince bir tüp (endoskop) mideye ulaşana kadar ağızdan sokularak bir doku örneği (biyopsi) alınır. Alınan doku örneğinde, kanser hücrelerinin olup olmadığı incelenir.
- Endoskopik ultrason: Mide kanserinin evrelenmesine yardımcı olabilen özel bir endoskopi türüdür. Kullanılan endoskopun ucuna midenin fotoğraflarını çekebilen bir ultrason probu takılıdır. Kanserin mide zarından mide duvarına yayılıp yayılmadığını gösterebilir.
- Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, baryumlu yutma ve manyetik rezonans gibi radyolojik testler: Kanserle ilişkili olabilecek tümörleri ve diğer anormallikleri belirlemeye yardımcı olabilir. Baryumlu yutma sırasında, mide astarını bir röntgende daha görünür hale getiren bir madde içirilir.
- Kan testleri: Organların nasıl çalıştığı hakkında kan testleri bir gösterge olabilir. Zayıf organ işlevi, kanserin o organa yayıldığını gösterebilir.
- Laparoskopi: Diğer görüntüleme taramalarında tanısı konulamayan mide kanseri vakalarında, kanser yayılımının değerlendirmesine olanak tanıyan bir cerrahi türüdür. Laparoskopi sırasında midenin doğrudan görebilmesi için karın bölgesine küçük kesiler açılarak, küçük bir kamera yerleştirir.
Mide Kanseri ve Ultrason
Mide kanseri ultrasonda belli olur mu sorusuna, mide kanserini teşhis ederken ultrasonun daha gelişmiş ve daha etkili bir yöntemi olan endoskopik ultrason yapılır cevabı verilebilir. Sindirim sistemini oluşturan yapıların içini incelemek için endoskopik ultrason (EUS) işlemi uygulanır. Böylece sindirim sistemine yayılmış herhangi bir kanser türü tespit edilebilir.
Sindirim sistemi konusunda uzmanlaşmış bir gastroenterolog, endoskopik ultrason işlemini gerçekleştirmektedir. Endoskopik ultrason, endoskop ve ultrasonu içerir. Endoskobun ucunda ışık ve kamera bulunur. İnce, uzun ve esnek bir tüp şeklindedir.
Endoskop ucundaki alet kan damarlarını, organları ve dokuları görüntüler. Böylece midenin detaylı görüntülemesi yapılarak midede oluşan kitlenin, tümörün kanser oluşturup oluşturmadığı tespit edilebilir. Mide kanseri ultrasonda belli olur mu sorusuna, endoskopik ultrasonla mide kanserinin boyutu, etkisi, çevre dokulara yayılım gösterip göstermediği belli olur şeklinde cevap verilebilir.
Mide Kanseri Ultrasonda Belli Olur Mu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Endoskopik Ultrasonda Oluşabilecek Yan Etkiler Nelerdir?
Endoskopik ultrason genellikle güvenilir bir işlemdir. Ancak bazı yan etkilere neden olabilir. İşlem öncesinde yapılan anestezi uygulamasına karşı bazı kişilerde alerjik reaksiyon görülebilir.
Mide Kanseri Riskini Artıran Genetik Faktörler Nelerdir?
Mide kanseri oluşturan bazı genetik faktörler vardır. Bunlar kalıtsal olarak oluşmuş rahatsızlıklar olabilir. Lynch sendromu, Peutz-Jeghers sendromu, Li-Fraumeni sendromu, ailevi adenomatöz polipozis, kalıtsal diffüz mide kanseri, yaygın değişken immün yetmezlik (CVID) gibi genetik rahatsızlıklar, kendisinde ya da ailesinde olan bireylerin mide kanserine yakalanma ihtimali daha fazladır. Ayrıca, A grubu kana sahip kişilerin mide kanserine yakalanma riski daha yüksektir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Erdal Göçmen
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/AICkMyTM.jpg
Genel Cerrahi
Medical Park Ankara (Keçiören)
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Genel Cerrahi
1.10.2024
1.10.2024
187
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.