satır arası

Mide Kanserinde Hangi Kan Değerleri Yükselir?

Mide yüzeyinde oluşan kanserli tümörlerin kontrolsüz bir biçimde büyüyerek çoğalması mide kanseriyle sonuçlanır.

Mide kanseri genel olarak midenin iç yüzeyinde oluşan kötü huylu tümörler ile ortaya çıkar. Mide kanseri başlangıç evresinde çok fazla belirti göstermediğinden teşhis zorlanır.

Mide kanseri teşhisini yapabilmek için kan testlerinden ve görüntüleme tekniklerinden yararlanılır. Peki, mide kanserinde hangi kan değerleri yükselir inceleyelim.

Mide Kanseri Nedir?

Mide Kanseri Nedir?

Mide kanseri; midenin iç duvarındaki hücrelerin hızlı bir şekilde büyümesi ve çoğalması sonucunda tümör meydana gelir. Mide kanseri genel olarak başlangıç evresinde belirti vermediğinden teşhisi zordur.

Ancak teşhisin zor olması, hastalığın başlangıç evresinde belirti vermemesi nedeniyle hastalık başka organlara metastaz yapabilir. 

Mide Kanseri Belirtileri

Mide kanseri genel ekseriyet erken dönemde belirti vermeyen ve midede meydana gelen kötü huylu tümörlerin çoğalması sonucunda belirti veren bir hastalıktır. Mide kanseri başlangıç evresinde şiddetli belirti göstermediğinden belirtileri dikkatli gözlemlemek önemlidir.

Mide kanserinin en çok görülen belirtisi sindirim sistemi rahatsızlıktır. Genel olarak mide ağrısı, yanması, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlarla kendini gösterir. Ayrıca yemek yeme sonrasında aşırı doygunluk hissi, iştah kaybı ya da ani kilo kaybı belirtiler arasında yer alır.

Yutma güçlüğünün oluşması, dışkının siyah renkli olması da mide kanseri semptomları arasında yer alır. Ayrıca kanser hastalarında genel olarak anemi ve halsizlikte görülen belirtiler arasındadır. 

Bu belirtilerin bir ya da birkaçı düzenli ve sebepsiz olarak görüldüğünde mide kanserinden şüphe edilebilir. Ancak bu belirtiler her zaman mide kanseri anlamına gelmez. Bu nedenle belirtiler oluştuğunda uzman bir doktora görünmek ve kesin tanı için gerekli tetkikleri yaptırmak önem taşır. 

Mide Kanserinde Hangi Kan Değerleri Yükselir?

Mide Kanserinde Hangi Kan Değerleri Yükselir?

Kan değerleri sağlık durumuyla ilgili bilgi içeren önemli verilerdir. Dolayısıyla kan değerleri mide kanserinin teşhis etmek için de oldukça önemlidir. Vücutta kanser hücrelerinin var olması, vücutta çeşitli değişikliklerin oluşmasına yol açar. Bu nedenle kan değerlerinde oluşan bazı anormallikler kanseri gösterebilir. Peki, mide kanserinde hangi kan değerleri yükselir?

CEA (Karsinoembriyonik Antijen): CEA değeri vücutta tümörü oluştuğunda yükselen bir değerdir ve genel olarak sağlıklı kişilerde düşük seviyelerde bulunur. Yüksek CEA değeri kanserin yayılım durumunu gösteren önemli bir değerdir. CEA değeri mide kanseri, kolon kanseri, pankreas ve akciğer kanserlerinde de yükselen bir değerdir. Ancak teşhis için yalnızca CEA yüksekliği yeterli olmadığından mutlaka ek tetkikler yapılır.

CA 19-9: CA 19 -9 değeri mide kanseri ve gastrointestinal kanser türlerinin teşhisinde yaygın olarak kullanılan değerlerden bir tanesidir. Bu değer genel olarak mide kanserinin ileri aşamalarında yükselir ve kanser tedavisinde tedavi sürecinin takibi için kullanılır. Ayrıca bu değer safra ve pankreasla ilgili organlardan kaynaklanan hastalıklarda da yükselme eğilimi gösterir.

CA 72-4: Mide kanserinin tanısı için en çok tercih edilen tetkiklerin başında CA 72-4 gelir. CA 72-4 değerinin yükselmesi mide kanserine işaret eder. Bu kan değeri tedavi sürecini takip etmek amacıyla da kullanılmakta olup, CA 72-4 değerinin düşmesi olumlu bir göstergesidir. 

Alkalin Fosfataz: Alkalin fosfataz genel olarak metastaz durumlarında yükselen bir değerdir. Karaciğer ve kemik metastazları değerin yükselmesine neden olup, alkalin fosfataz seviyesinin yükselmesi karaciğerde fonksiyon bozukluğu yaşanmasına sebep olur. 

LDH (Lakhat Dehidrogenaz): Mide kanserinde ve bazı kanserlerin diğer organlara yayılması durumunda LDH seviyelerinde artış görülür. Bu enzim, hücrelerin enerji ürettiği esnada açığa çıkar ve hücrelerde oluşan hasarın, tümörlerin aktifliğinin bir göstergesidir. 

Hemoglobin ve Anemi: Mide kanserinde kanser hücreleri sıklıkla mide iç yüzeyinde kanamalara neden olur. Bu durum demir eksikliğine yol açtığında anemi ile sonuçlanabilir. Hemoglobin değerinin düşmesi ve kansızlık ise mide kanserinin belirtisidir. 

Mide kanseri Teşhisinde Kullanılan Yöntemler

Mide kanseri teşhisi için bazı kan değerleri yüksek olur ve kan değerlerinin yükselmesi teşhis için önemli bir adımdır. Ancak yalnızca kan değerlerinden sonuç almak her zaman mümkün değildir ve ek tetkikler gerekir. Kan tahliline ek olarak, ileri görüntüleme teknikleriyle kesin tanı konulabilir. 

Mide kanserin tanısı için en etkili teşhis yöntemi endoskopidir. İnce bir tüp ve kamera ile ağızdan girilerek mide iç yüzeyi görüntülemesi yapılır. Endoskopi neticesinde midede şüphe duyulan bir lezyon tespit edildiğinde, biyopsi gerekli olabilir. Biyopsi kullanılarak alınan şüpheli lezyon üzerinde patolojik inceleme yapılır. 

Bilgisayarlı tomografi, kanser teşhisi için en önemli tanı yöntemleri arasındadır. Bilgisayarlı tomografi kanserin çeşitli organlara yayılıp yapılmadığının ve evresinin tespiti için kullanılır. Ayrıca cerrahi planlama için de oldukça büyük bir öneme sahiptir. 

PET-CT, bütün mide kanserleri gibi mide kanseri için de önemli bir tanı yöntemidir. Ayrıca kanser yayılımı ve hastanın tedaviye verdiği yanıtın tespiti için önem taşır.

Mide Kanseri Tedavi Yöntemleri

Mide kanserinin tedavi yöntemini belirleyen etmenlerin başında hastalığın evresi gelir. Hastalık evresi ise tümörün boyutu, çevre dokulara yayılımı ve metastaz durumuna göre tespit edilir. Mide kanserinin erken teşhis edilmesi cerrahi müdahale imkanı oluştururken, tamamen kanserden kurtulmayı sağlayabilir.

İleri evrede olan mide kanserlerinde ise cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi tedavileri uygulanır. 

Cerrahi tedavide amaç erken evrede olan kanserli hücrenin tamamen mideden çıkarılmasıdır. İleri evre mide kanseri hastalarında cerrahi müdahale ile midenin tamamının ya da bir kısmının alınma durumu vardır. 

Kanser tedavilerinde en sık kullanılan tedavi yöntemi kemoterapidir. Kemoterapi ile öncelikle kanser hücrelerinin çoğalması engellenir. 

Metastaz yapan kanserlerde sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemi olan kemoterapi sıklıkla kanseri durdurmak, kanser hücrelerini öldürmek amaçlı da kullanılır.

Radyoterapi tedavisi yüksek enerjili ışınlar aracılığıyla kanserli hücrenin ölmesini amaçlayan bir kanser tedavi biçimidir. Genel olarak cerrahi tedaviyi ya da kemoterapiyi desteklemek amacıyla kullanılır. 

Sık Sorulan Sorular

Mide Kanserinde Kan Değerleri

Mide kanserinde hangi kan değerleri yükselir sorusu sık sorulan bir sorudur. CEA, CA19-9, CA 72-4 gibi değerleri mide kanseri göstergeleri arasındadır. Ayrıca alkalin fosfataz ve LDH gibi enzimlerin yükselmesi karaciğer metastazı durumunda yükselen bir değerdir. Mide kanserinde anemi oluşması hemoglobin seviyelerinin de düşmesine neden olur. 

Mide Kanseri Kimlerde Daha Sık Görülür?

Mide kanserinin risk grubu daha çok 50 yaş üzeri erkeklerdir. Ayrıca sigara içenler, alkol tüketenler ve sağlıksız beslenenler mide kanseri bakımından risk grubundadır. 

Mide Kanseri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Mide kanseri belirtileri görüldüğünde mutlaka doktora başvurularak, kesin tanı alınması gerekir. Mide kanseri kesin tanı alındıktan sonra acilen tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Mide kanseri tedavi edilmediğinde hastalık ilerleyebilir ve başka organlara yayılım göstererek metastaz yapabilir. Mide kanserinin tedavi edilmemesi metastazın yanı sıra, kanama, organ yetmezliği gibi hastalıklara da yol açabilir. 

Mide Kanserinde Yaşam Süresi Ne Kadardır?

Mide kanserinde yaşam süresini belirleyen en önemli etmen kanserin evresidir. Kanserin erken evrede tespit edilmesi cerrahi müdahale ile kanserli hücrenin çıkarılmasını sağlayabilir. Erken evrede teşhis alan kanser vakalarında 5 yıllık sağ kalım oranı %90'a yaklaştığı tespit edilmiştir. Ancak ileri evre mide kanseri hastalarında sağ kalım oranı düşmektedir. 

Mide kanseri mide ağrısı, yanması, kusma, siyah dışkı gibi şikayetlerle kendini gösteren ancak belirtilerin hafif olduğu bir hastalıktır. Mide kanseri belirtileri görüldüğünde ve iyileşme yaşanmadığında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak, gerekli tetkikler yapılmalıdır. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Aziz Kemal Emek
Genel Cerrahi
Medical Park Antalya
316

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.