Reflü tedavi yöntemlerinin başında mide kapakçığı ameliyatı gelir. Anatomik olarak insanlarda mide ile yemek borusu arasında tıptaki diliyle özefagus sfinkteri adıyla anılan bir kapakçık bulunur. Çiğneme esnasında açılan bu kapakçık, gıdaların yemek borusundan mideye geçmesine izin vererek geri kaçmasını önler.
Ancak aşırı kilo, sık alkol tüketimi, hızlı yemek yeme ve aşırı yağlı gıdalar gibi çeşitli etkenler nedeniyle zamanla mide kapağı görevini yerine getirmekte zorlanabilir. Bu tarz olası durumlarda gıdaların sindirimi için mideden salınan asit ve gıdalar, yemek borusuna doğru geri gidebilir. Bu da reflü hastalığını beraberinde getirmektedir.
Mide kapakçığının zayıflamasına bağlı olarak gelişen bu hastalığın ilk evrelerinde tedaviye başlanılması oldukça önemlidir. Hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar yoğun belirtileri yoksa asit giderici ilaçlar reçete edilir.
Aksi taktirde yemek borusundaki normal hücreler zamanla kötü huylu tümör hücreleriyle yer değiştirerek hastanın günlük yaşamını zorlaştırır. Bu tür reflü vakalarında ise tedavi genellikle mide kapakçığı ameliyatı ile sonuçlanır.
Mide Kapakçığı Ameliyatı Nedir?
Mide yanması şikayeti yaşayan hastaların merak ettiği mide kapakçığı ameliyatı nedir, sorusu aslında reflü rahatsızlığıyla ilintilidir. Çünkü özafagus olarak bilinen mide kapakçığının gevşemesi, reflü şikayetleriyle kendini gösterir.
Günümüzde toplumun yaklaşık %30-40 oranındaki kesimi reflü şikayetleri yaşamaktadır. Öncelikle öksürük ve mide yanması gibi belirtilerle kendini gösteren hastalığın tanısı, endoskopi denilen ışıklı alet yardımıyla konulur.
Yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının röntgenini çekebilmek için hastaya ilaçlı bir madde verilir. Gastroskopi, manometrik ölçümler, grafiler ve pH metre ile değerleme diğer tanı yöntemleri arasında yer alır.
Mide kapakçığı ameliyatı nedir? sorusu, hastanın tıbbi geçmişini ve fizyolojik durumunu da düşündürmelidir. Obezite ve gebelik durumu olan hastaların her zaman risk altında olduğu unutulmamalıdır.
Ayrıca demir, potasyum ve romatizma ilaçları yemek borusu yüzeyinde geçici süreliğine hasara yol açabilir. Ameliyat esnasında özafagus kapakçığı laparoskopik yöntemle düzeltilir. Mideden herhangi bir parça alınmadan ve yemek borusunda herhangi bir kesi işlemi yapılmadan cerrahi operasyon tamamlanır. Ameliyat sırasında aynı zamanda hastaların mide fıtığı problemi de giderilebilir.
Mide Kapakçığı Kusuru Olan Hastaların Yaşadığı Belirtiler Nelerdir?
Yemek borusunun uzun süre mide asidiyle karşı karşıya kalmasıyla ortaya çıkan kapakçık problemi, bebeklerden yetişkinlere kadar pek çok yaş grubunda meydana gelebilir. En sık karşılaşılan ve genellikle yemeklerden sonra yaşanan belirtileri şöyle sıralanabilir;
- Yutkunmakta zorluk
- Mide yanması
- Ağza acı su gelmesi
- Öğürme ve kusma
- Ses kısıklığı
- Boğaz ağrısı
- Yoğun diş çürükleri
Acı, ekşi ve yoğun baharatlı gıdaların reflü şikayetlerini tetikleyeceği göz ardı edilmemelidir. Çikolata, alkol, sigara, kahve, nane, cips, gazlı içecekler, yağda kızartılmış patates ve turunçgiller uzak durulması gereken gıdalar arasındadır.
Çocuklarda Mide Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Olur?
Bebeklerde ve çocuklarda beslenme sonrası mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla gastroözofageal reflü meydana gelebilir. Özellikle bebekler, emzirme döneminde anne sütünü ve takviye mamasını sıklıkla dışarıya çıkartırlar.
Bu durum çoğunlukla fizyolojiktir ve 1-2 yaşa gelindiğinde kendiliğinden geçer. Ancak reflü şikayetleri çocuğun büyümesine rağmen geçmiyorsa altında yatan nedenlere mutlaka bakılmalı ve tedaviye başlanılmalıdır.
Alt kapağın gevşeklik derecesi, beslenme tarzı, kalıtsal faktörler, mide fıtığı gibi farklı rahatsızlıkların varlığı araştırılmalıdır. Sık kusmalar, öksürük-hırıltılı solunum, ağza besin gelmesi, bronşit astım, zatürre ve orta kulak iltihabı çocuklarda en sık karşılaşılan semptomlardır.
Çocuklardaki inatçı reflüde öncelikle koruyucu ilaç ve mama tedavisine başlanır. Eğer ilaç tedavisine yanıt alınamıyorsa ve ciddi komplikasyonlar gelişmişse son olarak cerrahi operasyon tercih edilmelidir. Genel anestezi altında başlanılan operasyonda midenin üst kısmı alt kısmına sarılır. Böylelikle mideye geçen yiyeceklerin tekrar yemek borusuna geçişi engellenmiş olur.
Kadınlarda Mide Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Olur?
Reflü hastalığında kadın hastalara öncelikle ilaç ve mide asidini yatıştıran şurup tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinde mide asidi yok edildiği için yukarıya asidik olmayan gıdalar çıkar. Böylelikle hastanın zamanla mide yanması ve ağza acı su gelmesi gibi sıkça görülen şikayetleri kaybolur. Ancak ilaç tedavisi, reflünün anatomik yapısına etki etmeyeceği için zamanla şikayetlerin yeniden yaşanması olasıdır.
Dolayısıyla en köklü çözüm için hastanın tıbbi tanısına uygun ameliyat tercih edilmelidir. Son yıllarda en sık uygulanan yöntemlerden birisi radyofrekans akımlarıdır. Frekans akımları sayesinde yemek borusu altındaki gevşeyen kaslar çoğaltılarak eski formuna kavuşturulmaya çalışılır.
Erkeklerde Mide Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Olur?
Özafagus kapakçığının gevşemesi şikayetiyle hekime başvuran erkek hastalarda hastalığı tetikleyen alışkanlıklar mutlaka sorgulanmalıdır. Özellikle sigara kullanan hastalarda alt özofagus sfinkteri gevşekliği oluşabilme riski daha fazladır. Dolayısıyla hastalığı tetiklememesi açısından mutlaka bırakılması önemlidir. Eğer bırakılamıyorsa ara verilmeli veya azaltılmaya özen gösterilmelidir.
Yemek borusundaki hasarın şiddeti, yakınmaların sayısı ve tipi, reflüyle birlikte mide fıtığının tespiti, ilaç tedavisine rağmen hastalığın geçmemesi gibi durumlarda cerrahi operasyona başvurulur.
Son teknolojik yöntemlerden faydalanılarak gerçekleştirilen laparoskopik ameliyat sayesinde hasta konforlu ve sağlıklı yaşamına kısa sürede ulaşmaktadır. Yemek borusundaki iltihabi bulguların gerilemesi ve yılarca ilaç alımını ortadan kaldırması cerrahi işlemin en büyük avantajlarıdır.
Mide Kapakçığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Günümüzde laparoskopi ameliyatları sayesinde hastaların reflü şikayetleri kalıcı olarak giderilmektedir. Cerrahi işlem sonrası, hasta yaşam ve beslenme tarzına dikkat ettiği taktirde ilaç kullanımına bile gerek duymayacaktır. Ameliyat oldukça ağrısız ve kısa süren bir işlemdir. Mide kapakçığı ameliyatı nasıl yapılır, diye merak eden hastaların en çok tedirgin olduğu konu kesi izidir. Miminal delikler, sağlık ve estetik açısından hiç bir problem oluşturmaz. Enfeksiyon ve anormal kanama riskleri düşüktür. Hasta 1 gün sonra günlük yaşantısına dönebilir.
Mide kapakçığı ameliyatı nasıl yapılır, sorusunda anti-reflü düzeneği büyük bir önem taşır. Karın bölgesine maksimum 1 cm'lik kesiler açılarak kapak sistemi yerleştirilir. Böylelikle gıdaların yemek borusuna çıkışı engellenmiş olunur.
Yaşlılarda Mide Kapakçığı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Mide ameliyatında hastanın yaşıyla başarı oranı her zaman doğru orantılıdır. Ancak günümüzün gelişmiş cerrahi ortamları ve tetkikleri sayesinde ileri yaştaki hastalar da kısa sürede hiç bir komplikasyon riskiyle karşı karşıya kalmadan reflü şikayetlerinden kurtulmaktadır.
Mide kapakçığı ameliyatı riskli mi? sorusunun cevabından önce bu operasyonun yeniden şekillendirme işlemi olduğu düşünülmelidir. Yani herhangi bir dokunun veya organın çıkartılması söz konusu değildir.
Hastalarda ameliyat sonrası ilk birkaç hafta yutkunma güçlüğü görülebilir. Bu oldukça normal bir komplikasyondur. Zamanla etkisi azalıp yok olacaktır. Mide kapakçığı ameliyatı riskli mi? sorusunda karaciğer, dalak, mide ve yemek borusu gibi iç organların yakınlığı korkutabilir.
Ameliyatta bu iç organların yaralanma ve kanama riski yok denecek kadar azdır. Anesteziye bağlı problemler, bağırsak düğümlemesi, yarada enfeksiyon oluşumu görülebilecek nadir komplikasyonlar arasındadır.
Mide Kapakçığı Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?
Mide kapakçığı ameliyatı sonrası oluşabilecek ağrılar, doktorun reçete ettiği ilaçlarla baskılanabilir. Genellikle hafif düzeyde bel ağrısı görülür. Yatağın baş kısmını yükseltmek ve bol istirahat etmek ağrıların hafiflemesini sağlayacaktır.
Doktorun reçete ettiği gaz giderici ilaçlar mutlaka alınmalıdır. Mide kapakçığı ameliyatı sonrası ilk hafta araç kullanma, cinsel birliktelik ve yük kaldırma gibi aktivitelerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Hekiminiz öncelikle sıvı diyetle beslenmeyi önerecektir. Katı yiyeceklere ise kademeli olarak geçilir.
Yaşam ve beslenme tarzında sağlıklı değişimler yapmak, mide kapakçığı ameliyatı sonrası iyileşme sürecine katkı sağlayacaktır. Bunlar şöyle sıralanabilir;
- Yemeklerden hemen sonra yatmamak
- Öğünlere dikkat etmek
- İdeal kiloya ulaşmak
- Çiğ sebze ve meyve tüketmemek
- Stresten uzak durmak
Mide Kapakçığı Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Mide kapakçığı ameliyatı kaç saat sürer, sorusunda tercih edilecek cerrahi yöntemden hastanın tetkiklerine kadar pek çok husus rol oynar. Ayrıca reflü şikayetlerinin yoğunluğuna, gelişebilecek komplikasyonlara, mide fıtığı rahatsızlığına ve ve hastanın yaşına bağlı olarak da süre değişkenlik gösterebilir.
Mide kapakçığı ameliyatı kaç saat sürer? sorusu kadar iyileşme süresi de merak edilen konuların başında gelir. Gelişmiş laparoskopik işlemlerde ameliyat süresi maksimum 1-1,5 saat sürmektedir.
Kapalı cerrahi operasyon yapıldığı için ameliyat süreci ve sonrası hasta için gayet konforlu geçer. Ameliyat sonrası hasta ağzında 4-5 mm çapındaki nazogastrik sonda takılır. Ertesi gün sonda çıkartılıp ağızdan beslenmeye başlanır. Başarı yüzdesi %95-98 oranında olan laparoskopi ameliyatlarının yan etkisi minimal düzeyde olduğu için iyileşme süreci de oldukça kısadır. Hasta ilk birkaç gün ağrı yaşadıktan sonra 1 hafta içinde normal rutinlerine dönüş yapabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Reflü En çok Hangi Hastalıklarla Karıştırılır?
Reflünün en sık gözlenen belirtisi mide yanmasıdır. Ancak bazı hastalar sadece kuru öksürük ve geçmeyen boğaz ağrısıyla da hekime başvurabilirler. Böyle durumlarda reflünün varlığı, farklı hastalıklarla karıştırılabilir. Kronik öksürük, farenjit, gastrit, kalp krizi, astım ve zatürre reflüyle karıştırılabilen hastalıklardan birkaçıdır.
Mide Kapakçığı Ameliyatı Olan Hastaların Ömür Boyu Diyet Yapmaları Gerekli midir?
Mide kapakçığı ameliyatı geçiren hastaların besin tablosu aşamalıdır. Operasyonun ilk zamanları sıvı diyeti uygulanması gereklidir. İlk birkaç haftadan sonra yumuşak ve küçük lokmalarla yavaş yavaş katı gıdalara geçilir. Kapalı ameliyat sürecinde başarı oranı yüksek ve iyileşme süreci oldukça hızlıdır. Elbette sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Ancak ameliyat sonrasında hastalara ömür boyu diyet yapılması gibi bir şart koşulmaz.
Mide Kapakçığı Ameliyatı Kansere Yol Açar mı?
Reflü ile yemek borusunun alt uç kanserleri arasında yakın bir ilişki söz konusudur. Ancak reflünün kansere dönüşme ihtimali oldukça düşüktür. Mide kapakçığı ameliyatı ise zaten var olan reflü rahatsızlığını ortadan kaldırmak için gerçekleştirilir. Kansere yol açma gibi bir olumsuz tablo söz konusu değildir.
Mide Kapakçığı Ameliyatının Tekrarı Gerekir mi?
Günümüz laparoskopik ameliyatları sonrası reflü şikayetleri yok denecek kadar azalır. %100 oranına yakın cerrahi başarı sağlayan bu kapalı operasyonlarda hekim deneyimi de büyük bir önem arz eder. Kısacası tecrübeli bir doktorun elinden çıkan laparoskopik cerrahide köklü bir çözüm elde etmek kaçınılmazdır. Yama yönteminin gelişimiyle birlikte 10 yıllık nüks oranı %5 oranın altına düşmüştür.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Orhan Kocaman
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/FeFrpctv.jpg
Gastroenteroloji
Medical Park Bahçelievler Hastanesi
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Gastroenteroloji
6.2.2024
12.11.2024
23333
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.