satır arası

Mitral Kapak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mitral kapak ameliyatı nedir sorusunu yanıtlayabilmek için önce mitral kapağı tanımlamak gerekir. Kalbin sağ tarafında 2 odacık, sol tarafında da 2 odacık vardır. Kalbin sol tarafı sayesinde temiz kan akışı ve pompalanması olur. Sol kulakçık (üst odacık) ve sol karıncık (alt odacık) arasındaki kapağa mitral kapak denir. Mitral kapak yetmezliği farklı sebeplerden dolayı sorun olduğunda ameliyatla tamir ya da değişim gerekebilir.

Mitral Kapak Ameliyatı Nedir?

Mitral Kapak Ameliyatı Nedir?

Kalpte mitral kapak ameliyatları ve operasyonları yapılan işleme göre 2’ye ayrılabilir.  

  • Replasman (Değiştirme): İşlev sorunu olan mitral kapak tamamen çıkarılır ve yerine protez kalp kapağı takılır. Kullanılan mekanik kapaklar çoğunluklar sert karbondan olur. Dolaşımda akışın sağlıklı ilerlemesi, kanda pıhtılaşma problemi olmaması için kapakların yüzeyleri özel olarak kaygan tasarlanır. Mekanik kapaklar özel olarak tasarlansalar da gerçek kalp kapağının %100 yerini tutması biraz zordur. Bu yüzden kan sulandırıcı ilaç ile kan akışında sorun olmaması için ek destek mutlaka kullanılır. Doğru doz kan sulandırıcı ile birlikte yeni takılan kapağın sorunsuz çalışması mümkündür. Biyolojik kapaklar ise hayvansal olarak domuz kapağı, dana perikardı, at perikardı gibi materyallerden üretilir. Bir biyolojik kapak bir metal kapağa göre daha kısa ömürlü olabilir. Vücut biyolojik kapağı yabancı madde olarak algılayıp onu yok etmeye çalışabilir ve kapak dejenere olur. Bu durum herkeste yaşanmaz. 
  • Rekonstrüksiyon (Tamir): Mitral kapakta kıkırdakta bozulma ve kireçlenme yoksa veya sorun kalp büyümesi nedeniyle yaşanan kaçaksa tamir işlemiyle problem çözülebilir. Tamir operasyonunda sonra kan sulandırıcı kullanmaya gerek yoktur.

Çocuklarda Mitral Kapak Ameliyatı Nasıl Olur?

Mitral darlık, mitral yetersizlik ve mitral kapak prolapsusu çocuklarda görülen mitral kapak hastalıklarıdır. Bazı bebeklerde mitral kapakta doğuştan gelen sorunlar bulunabilir. Bazı bebeklerde ise ateşli hastalıkların etkisiyle sonradan mitral kapakta darlık veya yetersizlik oluşabilir.   

Çocuklar mitral kapak sorunları tedavisinde farklı yöntemler kullanılır. Balon mitral valvüloplasti ile kapak katater ve balon desteğiyle genişletilebilir. Kapak tamir işlemleri yapılabilir. Kapağın değişmesinin gerektiği durumlarda ise ameliyata başvurulur.

Kadınlarda Mitral Kapak Ameliyatı Nasıl Olur?

Kalp ve damar hastalıkları kadınlarda sakatlık ve ölüm nedenleri başında gelir. Bu yüzden tarama ve kontrolleri yaptırmak, koruyucu önlemler almak çok önemlidir. Mitral kapak sorunları kadınlarda görülen kalp hastalıkları arasındadır. Romatizmal ateş kadınlarda en çok mitral kapak darlığına neden olur.

Kapağın işlevinde geri dönülemez sorunlar olduğunda ameliyatla müdahale şarttır. Kalp ameliyatlarında iman tahtası kesilerek yapılan ameliyatlarda kadınlarda göğüs dekolte bölgesinde olan kesi estetik ve psikolojik sorunlara neden olabilir. Günümüzde bu sorunların yaşanma ihtimali düşüktür çünkü koltuk altı kesisi ile yapılan ameliyat alternatifi git gide daha çok kullanılmaktadır.

Erkeklerde Mitral Kapak Ameliyatı Nasıl Olur?

Aort anevrizması erkeklerde mitral kapak sorunları daha çok kadınlarda görülse de genel olarak kalp kapağı sorunları erkeklerde daha çoktur. Kadınlarda olduğu gibi erkekler için de erken teşhis önemlidir. Bu yüzden kontroller aksatılmamalıdır. Erkeklerde mitral kapak ameliyatları cinsiyetten bağımsız olarak her yetişkinde olduğu gibi yapılır.  

Yaşlılarda Mitral Kapak Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlılıkla birlikte kalp kapağı hastalıklarının görülme sıklığı artar. İleri yaşlarda yaşanan kalp krizi sonucu mitral kapak bölgesinde beslenme bozulur ve kalp yetersizliği olabilir. Ayrıca damar sertliği ve bedenin yıpranmasıyla birlikte bazen aort kapakta bazen de mitral kapakta ciddi sorunlar oluşabilir. Mitral kapağı tamiri ya da değişimi ile problem çözülür. 

Mitral Kapak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mitral Kapak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mitral Kapak Ameliyatı nasıldır sorusunun cevabı için 2 çeşit yöntemden bahsedilebilir. İlk yöntemin tarihi daha eskidir ve halk arasında açık kalp ameliyatı olarak bilinir. Göğüsten kesi atılır, iman tahtası denen kemik kesilerek kalbe ulaşılır ve gerekli işlemler yapılır. İyileşme süresi uzundur ve enfeksiyon riski yüksektir. Bu yöntem artık git gide daha az tercih edilir haldedir. 

Mitral Kapak Ameliyatı nasıldır sorusuna cevap olan ikinci yöntemde ise genellikle koltuk altından ya da göğüs altından olmak üzere birkaç santimetrelik küçük bir kesi atılır ve kaburgalar arasından kalbe ulaşılır. Bu yöntem taburcu olmanın hızlı olması, göğüs kesisi olmadığı için hastanın göğüs bölgesini korumak zorunda olmaması, iz riskinin düşük olması, kaburgaya müdahale edilmemesi gibi avantajlara sahiptir. 

Mitral Kapak Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Özellikle minimal invaziv ile yapılan mitral kapak ameliyatlarında sorun çıkma ihtimali oldukça düşüktür zira başarı oranı ortalama %98 olarak çok yüksektir. Az karşılaşılan mitral kapak ameliyatında riskler şöyle sıralanabilir:   

  • Anesteziye bağlı reaksiyonlar
  • Enfeksiyon
  • Ameliyat için geç kalınmışsa pulmoner hipertansiyon (akciğer içi basınç)
  • Kalp ritim bozuklukları kalpte pıhtılaşma
  • Kalbin atım gücünün düşmesi (düşük EF)
  • Kalp krizi

Mitral Kapak Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Mitral kapak ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler ameliyatın türüne göre değişir. Göğüs kafesi kesilerek yapılan ve “açık ameliyat” olarak bilinen türde operasyon gerçekleşmişse dinlenme süresi kritiktir. İyileşme süresinde yan yatılmamalı, öksürürken bile göğüs kafesini korumaya çalışılmalıdır. Açık kalp ameliyatı sonrasında sağlıklı beslenmek, stresten uzak durmakegzersiz yapmak çok önemlidir. Ayrıca özellikle dinlenme süresi boyunca psikolojik destek almak da destekleyici olur.

Mitral kapak ameliyatı minimal invazivle küçük bir kesiden girilerek yapılmışsa taburcu olma ve iyileşme süresi kısadır. Minimal invaziv mitral kapak ameliyatı sonrası özellikle göğüs kafesini korumaya gerek yoktur çünkü kemik kesme işlemi yapılmamıştır.
 

Mitral Kapak Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Mitral Kapak Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Mitral kapak ameliyatı göğüs kafesi kesilerek yapılmışsa iyileşme süreci 6-7 haftayı bulur. Minimal invazivle yapılan ameliyatlarda ise hasta 3-4 günde taburcu olur ve 1-2 hafta içinde iyileşir. Son yıllarda minimal invaziv yönteminde kalbin bile durdurulmasına gerek kalmadığı vakalar vardır. Bu da taburcu süresini 1-2 güne düşürmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Mitral kapak ameliyatı riskli mi?

Mitral kapak ameliyatlarında tüm ameliyatlarda olabilen; anestezi reaksiyonu, solunum sorunu, pıhtılaşma problemi, enfeksiyon gibi sorunlar yaşama riski vardır. Ameliyat göğüs kafesi kesilerek yapılmışsa mitral kapak ameliyatı riskli mi sorusunun cevabı biraz değişir. Enfeksiyon riski ve göğüs kafesi sorunu yaşama ihtimali daha yüksektir. Bu yüzden iyileşme sürecini çok dikkatli geçirmek gerekir. 

Mitral kapak ameliyatında kalp durdurulur mu?

Mitral kapak ameliyatında kalbin durdurulup durdurulmayacağının kararı hasta ve uzman hekimin ortak görüşmesiyle verilir. Kalbi durdurmadan yapılan ameliyatlarda ölüm riski %1’dir ve operasyon sonrası yoğun bakım ve hastane yatış süresi çok kısa olur. 

Mitral kalp kapağı ameliyatı öncesi tanı süreci nasıl olur?

Nefes darlığı, bayılma, kalpte ritim bozukluğu, çarpıntı, göğüs ağrısı, kanlı balgam sökme gibi sorunlar kalp kapak hastalıklarına işaret ediyor olabilir. Yakınmaları nedeniyle kardiyoloğa gelen hastalarda ekokardiyografi ve anjiyografi yapılır. Cerrahi gerekmiyorsa periyodik takibe devam edilir. Mitral kapak sorunu varsa gerekli tedavi süreci başlar. 

Mitral kapak ameliyatı ne kadar sürer?

Mitral kapak ameliyatı kaç saat sürer sorusunun cevabı değişkendir. Mitral kapak değişim ameliyatı ve tamir operasyonlarının süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 1-3 saat arası sürer. Mitral kapak ameliyatı kaç saat sürer sorusu cevabı ameliyat boyunca yapılacak işlemlere göre farklılaşır.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Ali Civelek
Kalp ve Damar Cerrahisi
Medical Park Medical Park Florya
2244

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.