satır arası

Mükemmel olamama korkusu nedir, sorusunun cevabı ise kesin hatlar ile çizilmiyor olup kişiye bağlı farklılaşabilir. Farklılaşan nokta mükemmel kavramıdır. Bazı kişiler için mükemmel kavramı, bir iş yapmak iken diğer kişilerde bu kavram herhangi bir buluşma planı olabilir. Yapılan plan kişi değişse de kişinin zihninde oluşturduğu kurallara uygun olmak zorundadır. Eğer uygun olmazsa kişi bu fobi ile dolayısıyla panik ve stres ile karşılaşabilir.

Mükemmel Olamama Korkusu Nedir?

Atelofobi nedir sorusunun cevabı, kişinin zihninde belirlediği kurallara uymayan ve kişiyi huzursuz eden durumlardır. Yaşanan huzursuzluklar, bazı durumlarda hayali tehditler olabilir. Yaz aylarında yaşanacağı düşünülen sel ile planların değişmesi ya da buluşma gününde çıkan minik bir sivilce gibi bazı durumları kişi zihninde canlandırabilir.

Canlandırılan olaylar karşılaşılabileceği gibi hayal üstü de olabilir. Bu durum, fobinin düzeyine bağlı olup kişide panikleme ya da stres altına girme gibi yan etkiler oluşturabilir. Oluşan yan etkiler kişiye bağlı olarak değişebileceği gibi yaşanan paniğin şiddeti de değişebilir.

Mükemmel Olamama Korkusu Neden Olur?

Mükemmel olamama korkusunu yaşayan kişiler incelendiğinde genel neden, ebeveynlerdir. Korkuyu yaşayan kişi çocukluk döneminde ebeveynlerinin baskısı ve takıntısı altında yetişmiş olabilir. Ebeveynlerin çocuğun her davranışını eleştirmesi, beğenmemesi ya da olumlu, mükemmel davranışa bağlı gösterdiği sevgiyi artırıp azaltması gibi nedenlerden dolayı yetişkinlik döneminde bu fobi yaşanabilir. 

Yetişkinlik döneminde arkadaş ilişkilerinden yaşam koşullarına kadar pek çok noktada kişi eleştirilmemek adına mükemmelin peşinden koşmaya çalışır. Bunun nedeni çocukken karşılaştığı ebeveynlerinin tavrıdır. 

Çocukken hissettiği duyguları yaşamamak adına arkadaşları, öğretmenleri ya da toplum bireylerine karşı mükemmel olmak ister. Çünkü yapacağı herhangi bir hata da ya da mükemmel olmayan davranışta eleştirileceği, kötüleneceği ya da cezalandırılacağı kanısındadır. Çocukluk düşüncesi bilinç altında olan kişi neye üzüldüğü ya da neden bu kadar strese girdiğini anlayamazken kafasında oluşturduğu ihtimal karmaşasında kaybolabilir.

Mükemmel Olamama Korkusu Nedenleri

Mükemmel olamama fobisinin genel nedenleri şu şekildedir:

  • Kişinin ebeveynleri aşırı disiplinli ve kuralcı olabilir. Çocuk kurallara uymadığında ya da hata yaptığında ceza ile karşılaşabilir. Kişinin yaşayacağı ceza maddi ya da manevi olabilir. Hata yaparsa ebeveynlerinin onu sevmeyeceğini düşünmesi de bir ceza yöntemi olarak kabul edilir. Çocukluk döneminde yaşanan bu durum yetişkinlik içinde geçerli olur. Yetişkin, cezadan kaçınmak için hata yapmama adına mükemmeli yakalamak için çabalar. Mükemmel olarak belirlediği plan ya da programların sabote edilme ihtimali dahi kişinin stres altına girmesine neden olabilir.
  • Ebeveynlerin eleştirel, onaylamayan tavırları da fobinin nedenlerinden biridir. Çocukluk döneminde kişinin bir çiçek koparması ya da basit bir düzenek ile oyun oluşturması başarıdır. Bu başarı eleştirildiğinde ya da onaylanmadığında çocuğun mükemmel peşinden koşması ve istediğini yakalayamadığı her an tedirginlik yaşaması oldukça doğaldır.
  • Bazı durumlarda korkuyu yaşayan kişiler çocukluk döneminde aşırı korumacı bir tavır ile yetiştirilirler. Bu durum, kişinin içindeki potansiyeli ortaya çıkaramaması ve hata yapmaya karşı aşırı tepki vermesine neden olabilir. 
  • Çocukluk dönemi ya da yetişkinlik evresinde karşılaşılan çevresel faktörler de bu durumun nedenleri arasında yer alır. Korkuyu yaşayan kişi yetişkin dahi olsa çevresinde yer alan kişilerin baskısından ötürü mükemmel olmaya çalışabilir. Çevre baskısından ötürü atelofobi ile karşılaşabilir. 
  • Aşırı tahammülsüzlük de kişide mükemmeliyetçi bir tavrın oluşmasına ve hata yapma durumuna karşı panik geliştirmeye neden olabilir. Hataların normal olduğu kabul edilmeli ve hayatın plansız bir şekilde kabul edilmesi gerekir.
  • Kişinin karakteri de bu rahatsızlığın yaşanma nedenlerinden biri olabilir. Garantici ve risk almayı sevmeyen kişilerde bu fobi görülebilir.

Mükemmel Olamama Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Atelofobi nedir ve neden olur sorusu kadar belirtileri de merak edilir. Bu rahatsızlığın belirtileri her kişide aynı şiddet ve şekilde görülmeyebilir. Aynı zamanda belirtilerin hepsi bir kişi de karşılaşılmaya da bilir.

Genel olarak bakıldığında belirtiler şu şekildedir:

  • Beklenmeyen ve aniden oluşan panik atak krizleri
  • Plan oluşturulurken ya da hayata dair bir alanda karar vermede yaşanan güçlük 
  • Huzursuzluk hissi ve çarpıntı
  • Baş dönmesi 
  • Vücudun farklı bölgelerinde görülen ağrılar
  • Ağız kuruluğu 
  • Aşırı oranda ve hava sıcaklığından bağımsız oluşan terleme 
  • Nefeste daralma ve zorlanma

Mükemmel Olamama Korkusu Nasıl Geçer?

Mükemmel olamama fobisi, uzman kişilerden alınan destekler ile giderilebilir. Aynı zamanda hafif şiddete sahip olduğu durumlarda kişinin kendi başına çabaları ve değişimi göze alması ile beraberde geçebilir. Bu rahatsızlıktan kurtulabilmek adına öncelikle risk almayı göze almanız gerekir. 

Karşılaşacağınız durumlarda ya da karar verme sürecinizde risk almanız gerekir. Fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken husus alacağınız risklerin gerçekçi olmasıdır. İdeallerin üzerinde bir risk almak yerine gerçekçi hedefler belirleyerek işe başlayabilirsiniz.

Beklenmeyen bir buluşma planını kabul etmek ya da kendi istediğiniz bir kıyafeti giymek bu riskler arasında olabilir. Alınacak olan risklerin panik yaratmayacak düzeyde başlaması oldukça önemlidir. Basit bir şekilde başlatılan riskler yavaş ve kademeli olarak artırılmalıdır. Alınan her risk, kişi için panik ya da kaygı oluştursa da zaman ile yaşanan o duygulara alışılır. Ardından duyguların varlığı ve verdiği rahatsızlık ortadan kalkabilir.

Mükemmel Olamama Korkusu Nasıl Yenilir?

Atelofobiyi yenebilmek adına hatalarınızı kabul etmek de büyük bir adımdır. Her insan hata yapar. Hatalar, hayatın bir parçası ve doğru değerlendirildiğinde harika bir öğretmendir. Her hata aslında doğruya bir adım daha yaklaşmanızı sağlar. Aynı zamanda unutmamanız gereken nokta hata yaptığınızda insanların sizi, sizin kadar yargılamayacağıdır. En büyük eleştiri ve acımasız yargılamaları kendinize yapmak yerine hatalarınızı kabul etmeniz gerekir.

Mükemmel Olamama Korkusu Tedavisi

Atelofobi tedavisi, rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak değişebilmektedir. Bu rahatsızlık için belirlenen tedavi yöntemi ise uzmanların yönlendirmeleri ile yapılır. Fakat tek başına uzmanların yönlendirmeleri yeterli olmayabilir. Bu noktada atelofobinin tedavisi için kişinin kendi hayatında köklü değişiklikler yapması gerekir. Bu değişiklikler basit adımlar ile başlayabilir. 

Eşyaların her zamanki yerini değiştirmek, hayatı zorlaştıran kuralları yavaş yavaş esnetmek etkili yollar arasında bulunabilir. Aynı zamanda yeni ortamlara girmek, farklı kişiler ile tanışmak da etkili olabilir. 

Bu yöntemleri hayata karşı garantici yaklaşan ve mükemmeliyetçilik için riskleri göze alamayan kişiler için geçerli olabilir. Kişinin kendinde değiştirmesi gereken diğer önemli nokta ise eleştiriciliğidir. Kişinin kendine karşı yaptığı eleştiriler ve haksız yargılamalar bu rahatsızlığın nedenleri arasında yer alıyor olup tedavi sürecinin hızını da doğrudan etkileyebilir.

Mükemmel Olamama Korkusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mükemmel olamama korkusu hastalığı için hangi bölüme gidilir?

Mükemmel olamama fobisi için psikolog ya da psikiyatristlerden destek alınabilir. Alınan destek kapsamında kişi kendine karşı acımasız eleştirilerini sonlandırabilir ya da hayata karşı hata yapma riski alabilir. Uzmanlardan alınan desteğin kişinin hayatında yapacağı değişiklikler ile desteklenmesi gerekir.

Mükemmel olamama korkusunu yenmek için ne yapmalıyım?

Mükemmel olamama fobisini yenmek için yapılması gereken değişiklikler basitten zora doğru izlenebilir. Öncelikle kişi hayata karşı hedeflerini küçültebilir. Ardından yaptığı hataları kabul ederek kendini eleştirmeyi bırakabilir. Bu aşamaları tamamladıktan sonra ise hayatını değiştirebilmek için basit riskler almaya başlayabilir. Aynı zamanda uzmanlardan destek almakta tedavi sürecinin rahat bir şekilde atlatılmasına yardımcı olabilir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Uzm. Klnk. Psk.
Aleyna Sağıroğlu
Psikoloji
Medical Park Karadeniz
1948

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.