satır arası

👩‍⚕️ Nasır Ameliyatı Nedir? Nasır Ameliyatı Fiyatları 2024

Ayağın sürekli baskı ve tahrişe maruz kalan kısımlarında koruma amacıyla deri kalınlaşmaları meydana gelir. Nasırlar ayak ve elde ortaya çıkabilir. Baskıya maruz kalan bölgeyi genel olarak kaplayan yüzeysel ve derinin daha derinlerine ilerleyen farklı türleri mevcuttur.

Genel olarak nasırlar oluşumunun ilk aşamalarında önemli bir sorun oluşturmaz ve ağrısızdır. İlerleyen süreçte gündelik hayatı etkileyebilecek ağrı ve acılara neden olabilir. Bu aşamada tedavi amacıyla enfeksiyonlu nasırlarda antibiyotik tedavisi ve yara bakımı uygulanır. Enfeksiyonsuz nasırlarda ponza taşı, nasır bandı gibi uygulamalar yapılabilir. Bazı hastalarda bu tarz uygulamalar yeterli olmaz ve cerrahi müdahale ile nasır ameliyatı gereklidir.

Nasır ameliyatı nedir sorusu akıllara gelebilir. Nasır ameliyatı, nasırın lokal anestezi altında kesici bir alet yardımıyla kökünden temizlenmesi işlemidir.

Çocuklarda Nasır Ameliyatı Nasıl Olur?

Çocuklarda yanlış ayakkabı seçimi, içe basma, düz tabanlık, çorapsız ayakkabı kullanımı gibi sebeplerle nasır oluşumu görülebilir. Bebek ve çocuklarda oluşan nasırlar yetişkinlere oranla daha çok ihmal edilir. Fark edilmeyen nasırlar yürüme bozukluklarına neden olabilir.

Erken aşamada çocuğun muayene edilerek tedavi edilmesi gerekir. Krem, bant gibi tedavilerle iyileştirilemeyen nasırlar için doktor önerisiyle ameliyat uygulanabilir. Normalde sadece lokal anestezi uygulanarak yapılan nasır ameliyatı çocukların sabit durması için farklı önlemler alınarak gerçekleştirilebilir.

Anestezi sonrası neşter yardımıyla kök kısmıyla birlikte ayaktan temizlenir. Sonrasında bu bölge dikiş ile kapatılır. Çocuklar kendi bakımını yapamayacağı için aile yar bölgesinin temizliğine dikkat etmelidir. İyileşme sürecinde nasırın bulunduğu bölgeye göre okula devam sorunu yaşanabilir. Ameliyat için seçilen zaman bu durum dikkate alınarak tercih edilebilir.

Kadınlarda Nasır Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda Nasır Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda özellikle sık topuklu ayakkabı kullanımıyla ayakların ön kısmında artan baskı nedeniyle yumuşak nasır olarak isimlendirilen ağrılı ve akıntılı nasırlar ortaya çıkabilir. Bu nasırlar bazen doğuştan gelen şekil bozuklukları nedeniyle de oluşabilir. Keman, gitar gibi müzik aletleri kullanan kişilerde elin çeşitli bölümlerinde nasırlaşma meydana gelebilir.

Nasır bazı durumlarda rahatsız edici olmasa da kimi zaman yürümeyi engelleyebilir. Sürekli el işi yapılması gibi bir noktaya baskı yapılan aktiviteler nasır oluşumuna zemin hazırlar. Nasır bandı gibi uygulamalarla tedavi edilmek istendiğinde kökü tümüyle temizlenemeyebilir. Bu sebeple tekrarlama ihtimali vardır. Tekrarlayan nasırların cerrahi müdahale uygulanarak alınması tercih edilebilir.

Erkeklerde Nasır Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde uzun süreli ayakta çalışma, yanlış ayakkabı tercihi sonucu kalınlaşan ayak derisi, ölü derilerin toplanması sonucu nasırlar ortaya çıkabilir. İnşaat işçileri, marangozlar gibi aynı işi sürekli bir alet yardımıyla yapan kişilerde aynı bölgeye devamlı baskı yapılması nedeniyle nasırlar ortaya çıkabilir.

Nasır üzerine uygulanan baskı arttıkça ağrı da artar. Nasırın sebep olduğu ağrı ve acı dayanılmaz olduğunda, törpüleme ve ilaç uygulamaları yeterli gelmediğinde ameliyat seçeneği değerlendirilebilir. Ameliyat olmadan önce ayakların basışında, kemiklerin yapısında bir sorun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bunun anlaşılabilmesi için röntgen, tomografi gibi görüntüleme tekniklerinden faydalanılabilir. Ameliyat sonrasında da tekrarlamanın önüne geçmek için çeşitli önlemler alınmalıdır.

Yaşlılarda Nasır Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlı hastalarda kemik hasarlarından dolayı yaşanan şekilsel bozulmalar, iskelet ve kas sisteminde oluşan deformasyonlar sonucu yürüyüşün bozulmasıyla nasır oluşması görülebilir. Yoğun bakım hastalarında yatış pozisyonunun yanlış olması ve pozisyonun sık değiştirilmemesi gibi sebeplerle vücudun çeşitli bölümlerinde nasır oluşabilir.

Nasır tedavisinde ameliyat seçeneği diğer uygulamalara oranla daha hızlı ve etkili bir yöntem olduğundan tercih edilebilir. Yaşlı hastalarda diyabet gibi yara iyileşmesini geciktiren bir hastalık varlığında uzman bir doktor ile durum değerlendirilerek ameliyata karar verilebilir. Ameliyat sonrasında rahat ve ortopedik ayakkabı kullanımı gibi önlemler alınmalıdır. Kemik yapısında ve yürüyüşte nasır oluşumuna neden olan sebeplerin düzeltilmesi tercih edilebilir.

Nasır Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Nasır Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat öncesinde nasırın kaynağının ne olduğuna dair genel bir muayene yapılır. Nasırın bulunduğu bölgeye lokal anestezik uygulanarak uyuşması beklenir. Uyuşma sağlandıktan sonra neşter yardımıyla nasır nidüs adı verilen kökleriyle birlikte alınır. Ayak tabanında yapılan bir uygulama ise yapısı nedeniyle mümkün olduğunca küçük bir kesi ile işlem tamamlanır. Nasır çıkarıldıktan sonra dikiş atılarak ameliyat tamamlanır.

Bu işlem kesinlikle steril bir ortamda ve doktor gözetiminde yapılmalıdır. Kişinin nasırın büyüklüğü ne olursa olsun nasırı kendi müdahalesiyle çıkarmaya çalışması doğru değildir. Sinir hasarı, enfeksiyon gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Nasır Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Nasır ameliyatı olmak isteyen hastaların aklına nasır ameliyatı riskleri nedir sorusu gelebilir. Nasır ameliyatı genellikle risksiz bir ameliyat türüdür. Tüm cerrahi işlemlerde bulunan enfeksiyon ve kanama ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Nasırın bulunduğu bölgeye bağlı olarak kemik ve doku hasarı, anormal kanama, sinirlerde zedelenme sorunları yaşanabilir. Hastanın yara iyileşmesini yavaşlatacak ek hastalıkları bulunması halinde yaranın kapanması uzun sürerek enfeksiyon gelişebilir.

Nasır Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Nasır ameliyatı sonrası istirahat etmeye ve yara temizliğine dikkat etmek önceliklidir. İşlemin ayak tabanında olması durumunda derinin gergin olması nedeniyle dikişlerin gerilmesi ve yaranın açılması riski mevcuttur. Bu sebeple ameliyat olan ayağın üzerine basmamaya dikkat edilmesi gereklidir. Nasır ameliyatı sonrası işlem yapılan bölgenin temiz tutulmasına, doktorunuzun reçete ettiği ilaçların doğru şekilde uygulanmasına dikkat edilmelidir.

Bunun yanı sıra genel sağlık durumuna dikkat edilmeli ve olabildiğince dinlenme sağlanmalıdır. İyileşme sürecinin ardından nasır sorununun tekrarlamaması için ortopedik, alçak tabanlı ve rahat ayakkabıların tercih edilmesi uygun olacaktır.

Nasır Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Nasır Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Nasır ameliyatı ayak parmakları arası gibi daha ince bir deri bulunan bölgelerde gerçekleştiğinde iyileşme süresi 2-4 hafta gibi bir süre alabilir. Ayak tabanında gerçekleşen ameliyatlar genellikle en uzun sürede iyileşen nasır ameliyatlarıdır, 4-6 hafta kadar sürede iyileşebilir. Bazı durumlarda iyileşme 3 ay kadar sürebilir.

Ayak altında gerçekleşen nasır operasyonlarında iyileşmenin hızlanması için bazı önlemler alınması gerekebilir. Ameliyatın yapıldığı bölge ve işlemin büyüklüğüne göre iyileşme süresi değişiklik gösterebilir. Tam sonucu öğrenmek için doktorunuza danışmanız uygun olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Nasır ameliyatı olacak hastaların aklını nasır ameliyatı zor mu, nasır ameliyatı kaç saat sürer, nasır ameliyatı riskleri neler gibi sorular karıştırabilir.

Nasır Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Hastalar sıklıkla nasır ameliyatı zor mu, kaç saat sürer diye düşünebilir. Nasır ameliyatının süresi doktorun hızına, nasırın büyüklüğüne ve köklerin ulaştığı derinliğe bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Nasır ameliyatı yaklaşık 30 dakika kadar bir zaman alabilir. Ameliyat kemiklere müdahale edilmesini içerirse süre daha uzun olabilir.

Nasır Ameliyatından Ne Kadar Zaman Sonra İşime Dönebilirim?

Ameliyat bölgesinin iyileşmesi kişiye, yaranın etkilediği bölgeye göre değişiklik gösterse de genellikle 4-6 haftalık bir süre sonunda dikişler alınarak veya dikiş malzemesi eriyerek yaranın kapanması tamamlanır. Bazı hastalarda iyileşme süreci ameliyat sırasında kemiklere müdahale gerekmesi, ameliyat sonrası gerekli önlemlerin alınmaması gibi sebeplerle 3 ay gibi bir sürede iyileşebilir. Bu süre sonunda yaranın açılma riski ortadan kalktığından kişi eski iş hayatına dönüş yapabilir.

Ameliyat Olduktan Sonra Nasır Tekrar Oluşabilir mi?

Eğer ameliyat sırasında nasır kökü tümüyle temizlenmiş olsa dahi yanlış ayakkabı kullanımı gibi nasırın oluşmasına sebep olan durumlar düzeltilmediğinde nasır oluşumu tekrarlanır. Alınan önlemlerle nasırın tekrarlaması yavaşlatılabilir veya tümüyle ortadan kaldırılabilir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Aziz Kemal Emek
Genel Cerrahi
Medical Park Antalya
21567

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.