Nikel alerjisi, alerjik kontakt dermatitin yaygın bir nedenidir; alerjik kontakt dermatit, cildinizin genellikle zararsız bir maddeye temas ettiği yerde ortaya çıkan kaşıntılı döküntüye verilen isimdir. Nikel elementi ile temas, alerjik dermatitinin en yaygın nedenlerinden biridir. Nikel alerjisinden etkilenen bireylerde, nikel içeren metalin cilde temas ettiği yerlerde dermatit (egzama) gelişir.
Nikel Alerjisi Nedir?
Nikel, birçok metalik üründe bulunan yaygın bir metaldir, elektrokaplama veya alaşım olarak birçok şey yapmak için kullanılır. Nikel alerjiniz varsa, semptomları önlemenin en iyi yolu nikel içeren nesnelerden kaçınmaktır. Nikel içeren nesneler arasında en yaygın bulunanlar şunlardır;
- Takılar (özellikle küpeler, gümüş ve beyaz altın)
- Kostüm malzemeleri
- Gözlükler
- Giysiler (çıtçıt, fermuar ve düğme gibi kısımları)
- Madeni paralar
- Anahtarlar
- Metal aletler
- Enstrümanlar
- Banyo armatürleri
- Mobilya parçaları
- Piller
- Makine parçaları
- Metal alaşımlar için nikel kaplama
- Cep telefonları
Nikel alerjisi geliştirmek için nikel içeren maddelere tekrar tekrar veya uzun süre maruz kalmak gerekebilir. Tedaviler nikel alerjisinin semptomlarını azaltabilir. Ancak nikel alerjisi geliştirdiğinizde, her zaman metale karşı hassas olacaksınız ve temastan kaçınmanız gerekecektir.
Nikel Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Semptomların ortaya çıkması, genellikle nikel temas yerinde, maruziyetten sonra 72 saat veya daha uzun sürebilir. Nikel içeren maddeyle temas yerinde temas ürtikeri veya kurdeşen benzeri reaksiyon olarak ortaya çıkan nikele karşı ani alerji vakaları da nadirdir. Tahriş edici kontakt dermatitin semptomları ise genellikle kademeli olarak başlar veya şiddetli maruziyetlerle hemen ortaya çıkabilir.
Nikel alerjisi nasıl anlaşılır, diye merak ediyorsanız, alerjisi belirtileri gösterip göstermediğinizi kontrol edebilirsiniz. Nikel alerjisinin belirtileri ve semptomları şunlardır:
- Ciltte döküntü veya şişlikler
- Şiddetli olabilen kaşıntılar
- Kızarıklık veya cilt renginde değişiklikler
- Yanık benzeri kuru cilt lekeleri
- Şiddetli vakalarda kabarcıklar ve sıvı sızıntısı
Bireyler nikele karşı tahriş edici kontakt dermatit geliştirmeye yatkın hale getirebilir. Nikel alerjisi, bazı insanlarda doğduktan sonra gelişir. En yaygın alerji çeşitlerinden biridir, en yaygın sebebi ise piercing yaptırmak, kulak deldirmektir.
Nikele maruz kalan bireylerde alerjik reaksiyon (temas dermatiti), saatler ya da günler içinde gözlenebilir. Reaksiyon 2 ila 4 hafta kadar sürebilir. Reaksiyon genellikle sadece cildinizin nikel ile temas ettiği yerde meydana gelir, ancak bazen vücudunuzun diğer yerlerinde de görülebilir.
Nikel Alerjisi Neden Olur?
Ter, özellikle paslanmaz çelik olmak üzere birçok metal türünden nikeli süzer. Bu ‘serbest’ nikel daha sonra deri tarafından emilir ve burada kızarıklığa neden olur. Doku sıvılarının mücevherlerdeki nikeli çözme olasılığı daha yüksektir, bu nedenle kulak delme işleminden kaynaklanan açık yara genellikle nikel alerjisi için yaygın bir neden olarak ortaya çıkar.
Nikel alerjisi her yaşta gelişebilir. Bu nikel alerjisi bir kez geliştikten sonra, genellikle ömür boyu olmak üzere yıllarca devam eder. Yetişkinlerde nikel alerjisi daha yaygındır çünkü yetişkinlerin nikel maruziyeti daha fazladır. Nikel alerjisi bebek ve çocuklarda da görülebilir.
Özellikle bebeklerin bileklerine takılan künyeler, bileklikler nikel içerebilir. Metal düğmeli ya da çıtçıtlı kıyafetler de bebeklerde nikel alerjisine sebep olabilir. Bu yüzden bebeklerin cildine temas edecek takı takılmaması, giydikleri kıyafetlerin bebeklerin hassas cildine uygun olması büyük önem arz eder.
Nikel alerjisi olan çocuklarda ise metal düğmeli kot pantolonlardan elde taşınan elektronik cihazlara kadar her şey kırmızı, kaşıntılı döküntüye neden olabilir.
Nikel alerjisi yaşamı tehdit edici değildir, ancak bir çocuğun uykusunu engelleyecek ve okuldan kaçmasına neden olacak kadar rahatsız edici olabilir.
Kimi zaman, nikele karşı alerjik reaksiyon, özellikle delinmiş kulakta cildin yakınında bir enfeksiyonla da karıştırılabilir. Yetişkinlerde nikel alerjisi ise şiddetli el egzaması ile de ilişkilendirilir.
Alerji derecesi kişiden kişiye değişir. Bazı kişilerde nikel içeren nesnelerle kısa bir temastan bile dermatit gelişirken, bazılarında ise ancak nikelle uzun yıllar cilt temasından sonra dermatit ortaya çıkar.
Nikel Alerjisi Nasıl Geçer?
Doktorunuz genellikle cildinize bakıp herhangi bir metale dokunup dokunmadığınızı sorarak nikel alerjisini teşhis edebilir. Nikel alerjisi belirtileri çoğunlukla ciltte gözle görülebilir olduğundan tanısı kolaylıkla konulabilir. Cilt döküntünüz varsa ve nasıl olduğunu bilmiyorsanız, muhakkak doktorunuzla konuşun.
Nikel alerjisi teşhisi konduysa ve nikel maruziyetine tepki gösterdiğinizden eminseniz, doktorunuzun önerdiği tedavileri ve ilaçları kullanın. Ancak bu tedaviler işe yaramazsa doktorunuzla tekrar görüşmeniz gerekebilir. Bölgenin enfekte olmuş olabileceğini düşünüyorsanız hemen aile hekiminize başvurun. Enfeksiyon belirtisi olabilecek belirtiler ve semptomlar şunlardır:
- Artan kızarıklık
- Sıcaklık
- Etkilenen bölgede irin
- Ağrı
Nikel Alerjisinden Korunmanın ve Semptomları Azaltmanın Yolları
Nikele maruziyetten kaçınmak ve semptomları azaltmak için şu ipuçları önerilir:
- Mücevherlerinizi dikkatli seçin: Nikel içeren mücevher takmaktan nikel alerjisi gelişmesi yaygındır. Küpeler, küpe arkaları ve saatler en büyük suçlulardan bazılarıdır; ancak nikel içeren kolyeler, yüzükler ve bilezikler de semptomları tetikleyebilir. Maruziyetten kaçınmak için yalnızca nikel içermeyen, hipoalerjenik veya cerrahi sınıf paslanmaz çelik, 18, 22 veya 24 ayar sarı altın, saf gümüş veya platin gibi metallerden yapılmış mücevherler takın. Ayrıca deri, kumaş veya plastikten yapılmış saat kayışları takın.
- Giysilerinizi kontrol edin: Ayrıca kemer tokaları, sütyen kancaları ve metal düğmeler, fermuarlar ve çıtçıtların nikel içeriği yaygındır. Giysilerinizde bunlar varsa, bunları plastik veya plastik kaplamalı olanlarla değiştirin. Ayrıca bu öğeleri şeffaf oje ile kaplayarak cildiniz ile nikel arasında zayıf da olsa bir bariyer oluşturabilirsiniz. Ancak ojeyi sık sık tekrar sürmeniz gerekecektir.
- Elektronik cihazları kılıf ile kullanın: Araştırmalar, cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler dahil olmak üzere bazı elektronik cihazların nikel içerebileceğini öne sürüyor. Maruziyeti önlemek için, elektronik cihazlarınızda her zaman koruyucu bir kılıf kullanın.
- Nikel içeren ev eşyalarını değiştirin: Örnekler arasında pirinç anahtarlar, titanyum kaplamalı veya paslanmaz çelik tıraş bıçakları, silikon saplı tencere ve tavalar, titanyum veya plastik gözlük çerçeveleri bulunur.
- Nikel içeren yiyeceklerden kaçının: Yüksek miktarda nikel içeren bazı yiyecekler arasında soya fasulyesi, soya sosu ve tofu gibi soya ürünleri,meyan kökü, karabuğday, kakao tozu, istiridye, kaju fıstığı ve incir bulunur.
Sıkça Sorulan Sorular
Nikel alerjisi metalle temas etmeyen bölgeleri etkileyebilir mi?
Bazı kişilerde el ve ayaklarda aralıklı veya kalıcı egzama gelişir. Bu genellikle pompholyx veya dishidrotik el dermatiti olarak bilinen kabarcıklı bir egzama türüdür. Bazen nikel içeren metal nesnelerle temas nedeniyle oluşur, ancak genellikle bunun belirgin bir nedeni yoktur. Nikel alerjisi olan kişilerde bunun beslenmedeki nikelden kaynaklanabileceği de öne sürülmüştür. Nikelin çoğu gıdada bulunması nedeniyle onu tüketmekten kaçınmak mümkün değildir. Düşük nikelli bir diyet nadiren de olsa faydalı olabilir. Bunu sağlık uzmanınız ile görüşüp ortak bir karar ile nikel alerjisine duyarlı bir diyet listesi oluşturabilirsiniz.
Nikel alerjisi tanısı nasıl konulur?
Doktorunuz cildinizi muayene eder ve tıbbi geçmişiniz ile cildinize temas eden metaller ve diğer maddeler hakkında sizinle konuşur. Doktorunuz nikel alerjiniz olduğundan şüphelenirse, bir sonraki adım alerji testi olabilir. Nikel de dahil olmak üzere alerjik reaksiyona neden olabilecek maddelerin küçük miktarları vücudunuzun bir bölümüne yerleştirilir ve 2 gün boyunca yerinde kalan yamalarla kapatılır. Yama uygulanan test bölgeleri daha sonra genellikle iki gün sonra ve bundan iki veya daha fazla gün sonra da tekrar analiz edilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Ali Şengül
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/9m4cQQEL.jpg
Alerji ve İmmünoloji
Medical Park Medical Park Antalya
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Alerji ve İmmünoloji
5.9.2024
5.9.2024
300
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.