satır arası

Odaklanma sorunu, kişinin yapmakla sorumlu olduğu faaliyetlerine ve işine yeterli dikkati vermeme durumudur. Odaklanma sorunu hemen hemen her yaş grubunda görülen yaygın bir rahatsızlıktır Modern dünyadaki uyaranların yoğun artışı, gündelik yaşamdaki koşuşturmacalar insan zihnini olumsuz etkileyebilmektedir.

Uyaranlar kişinin zihnine aynı anda çok yönlü yükleme yapar. Bu çok yönlü yüklemeler ortak bir amaca, hedefe hizmet etmediği için bireyin algısal dünyasının dengesini bozar ve birtakım işlevsel bozukluklar gibi rahatsızlıklara neden olabilir. 

Odaklanma sorunu yaşayan biri herhangi bir konuyu detaylarıyla anlamakta, edindiği bilgileri işleyerek onlardan faydalanmakta zorlanabilir. Konsantrasyonunu kaybettiği için kendisinden beklenilen basit bir faaliyeti bile yürütemeyebilir. Bu olumsuz etkiler kişinin hayat kalitesini, verimliliğini önemli ölçüde düşürür. 

Odaklanma sorunu yaşayan birey kendi hayatına ve hedeflerine adapte olamaz. Aşırı dış veya iç uyaranlara maruz kaldığı için hiçbir şey yapmadığı halde kendisini çok yorgun, bitkin ve halsiz hissedebilir.

Odaklanma sorunu fizyolojik ya da psikolojik olarak ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kaotik yaşam tarzı da buna neden olabilecek önemli bir faktördür. Odaklanma sorunu, ilerleyebilen bir tür rahatsızlıktır. Erken müdahaleler her rahatsızlıkta olduğu gibi odaklanma sorunu için de önemlidir. 

Odaklanma Sorunu Nedir? 

İnsan beyni dikkatini yoğunlaştırma özelliği sayesinde birçok işi ve faaliyeti başarıyla yönetebilme özelliğine sahiptir. Ancak odaklanma sorunu yaşayan kişiler, aynı performansı göstermekte zorluk yaşar.

Odaklanma sorunu birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Duygusal olarak yıpratıcı bir olayla yüzleşen bir kişinin bu olaydan başka bir konuya dikkatini verememesi gayet doğaldır aslında.

Psikolojik etki yüzünden dikkatini o anki duygu yoğunluğundan uzaklaştıramayan kişi etrafında olup bitenleri göremeyebilir, konuşulanları dinleyemeyebilir. Ancak bu durum genellikle bir süre sonra duyguların yoğunluğunun azalmasıyla geçer, kişi normal odaklanma seviyesine kavuşur. 

Odaklanma sorunu bazen dış etkenlerden kaynaklanır. Örneğin kişinin oturduğu apartman dairesinin üst katında yapılan tadilattan dolayı çıkan gürültüler odaklanma sorununa neden olabilir. Kişi rahatsız edici derecede gürültüye maruz kaldığı için dikkatini kendi faaliyetlerine vermekte zorluk yaşayabilir.

Ancak bu durum gürültü kesildiği zaman doğal olarak sonlanır. Kişi normal odaklanma seviyesine kavuşur. 

Odaklanma sorunu bu gibi durumlarda kişinin hayatının geneline yansımaz. Buradaki kritik ayrım, yaşanılan odaklanma sorununun miktarıdır. Herkes zaman zaman birtakım etkenlerden dolayı dikkatini işine ya da o an ilgilenmesi gereken konuya veremeyebilir. Ama bunu bir süre sonra aşarak adaptasyon sağlayabilir. Odaklanma sorunu yaşayan kişi dağınık zihin etkisiyle odaklanma problemi etkisini kendi başına aşmakta güçlük yaşar. 

Odaklanma sorunu ileri düzeylerde ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Günlük yaşam kalitesini ve iş performansını olumsuz etkileyen önemli bir sorundur. Alanında uzman bir hekimden destek alınarak uygun bir tedavi yöntemiyle bu sorunun üstesinden gelinebilir. 

Odaklanma Sorunu Belirtileri Nelerdir?

Odaklanma sorunu belirtileri kişinin yaşına, yaptığı işin kriterlerine ve yaşam tarzına bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Ama genel anlamda odaklanma problemi yaşandığında görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Kişi yakın zamanlarda yaptığı şeyleri unutmaya başlar.
  • Hafızası bulanıklaşır, unutkanlık belirginleşir. 
  • Dikkati kolayca dağılır. Belirli bir konuya odaklanmakta güçlük yaşar. 
  • Zaman algısını sık sık yitirir. Hangi günde, hangi saat aralığında olduğuna bile adaptasyon sağlayamayabilir. 
  • Günün büyük bölümünde iç dünyasına dalarak orada adeta kaybolur. 
  • İç ve dış uyaranların etkisiyle sürekli tetiklendiği için stresli olur. 
  • Hayatının kontrolünü sağlamaya yetecek dikkati toparlayamadığı için kaygılanır.  
  • Hayatına adaptasyonunu kaybettiğinden dolayı umutsuzluk hissine kapılır. 
  • Uyku düzeni bozulur. 
  • Verimliliği düştüğü için özgüven eksikliği yaşar. 
  • Düşüncelerini toparlamakta güçlük çeker. 
  • Hareketsiz oturmakta zorlanır. Sürekli hareket etme ihtiyacı duyar. 
  • İç ve dış uyaranların etkisiyle kendini huzursuz hisseder. 
  • Karar vermekte güçlük yaşar. 
  • Eşyalarını sık sık kaybeder. 
  • Karmaşık işlemler gerektiren görevleri yerine getiremez.
  • Sık sık dikkatsizlikten kaynaklı basit hatalar yapar. 

Odaklanma Sorunu Neden Olur? 

Odaklanma sorunu yaş gruplarına, insanların gündelik yaşam tarzlarına göre farklı nedenlere bağlı olabilir. Ayrıca odaklanma sorunu psikolojik veya nörolojik bir rahatsızlıktan da kaynaklanabilir. Odaklanma problemi uzman bir hekimden yardım alınarak uygun bir tedavi yöntemiyle çözüme kavuşturulabilecek bir sorundur. 

Odaklanma sorunu çocuklarda, öğrenim hayatlarını ve gelişimsel periyodlarını olumsuz etkileyecek düzeyde başka ciddi sorunlara yol açabilir. Odaklanma sorunu çocuklarda, çevresel veya psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Yapılan bilimsel araştırmalar aşırı strese maruz kalan çocukların yaşıtlarına oranla daha fazla odaklanma sorunu yaşadıklarını göstermektedir. Bunun yanı sıra düzenli beslenme de önemli etkenler arasında yer alır. 

Ergenlerde odaklanma sorunu, hormonal ve fiziksel değişiklerden kaynaklanabileceği gibi birçok farklı faktöre bağlı olarak da odaklanma sorunu yaşanabilir. Eğitim hayatında ve sosyal yaşamında odaklanma problemi çeşitli sıkıntılara neden olabilir. Ergenlerde odaklanma sorunu anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir. 

Yetişkinlerde odaklanma sorunu, pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Odaklanma sorunu neden olur, sorusuna yetişkinlerin yaşam alışkanlıklarına bakılarak yanıt verilebilir. Düzensiz beslenme, aşırı strese maruz kalma, uyku düzeninde bozukluk ve bazı genetik faktörler odaklanma sorunu yaşanmasında etkili olabilir. 

Ayrıca içinde bulunduğumuz çağın hızla gelişen teknolojik aletlerin tüm hayatımızın merkezine yerleşmesine bağlı olarak da yetişkinlerde odaklanma sorunu yaşanabilir. Özellikle işlerini bilgisayarla yapan kişilerin sık sık odaklanma sorunu yaşamalarının altında yatan nedenlerden biri internet ortamındaki uyaranların yoğunluğu olarak gösterilebilir. 

Dikkat dağınıklığının en tipik özelliklerinden biri dağınık zihindir. Yapılan bazı bilimsel araştırmalar sonucunda teknolojik gelişmelerin insanlığa büyük katkı sağladığı gibi birçok yönden de olumsuz etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.

Sosyal medya bildirimleri, saat alarmı, çağrı bildirimleri gibi sürekli ve devamlı olarak kişiyi uyaran sinyaller yollayarak kişinin mental disiplinini bozabilir. Tüm sahip olduğumuz yetenekler gibi odaklanma yeteneği de körelebilir. Bu tarz sorunlara bağlı olarak ortaya çıkan odaklanma problemi yaşamsal alışkanlıklar değiştirilerek düzeltilebilir.  

Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?  

Odaklanma sorunu, her yaş grubunda farklı etkilere neden olsa da tüm insanlar için önemli bir rahatsızlıktır. Odaklanma sorunu nasıl çözülür, sorusuna yaş gruplarına göre farklı yanıtlar verilebilir.

Odaklanma sorunu çocuklarda, bazı düzenlemelere yer verilerek çözülebilir. Örneğin çocuğun ders çalıştığı masanın üstünde dikkatin dağıtabilecek farklı materyallerin bulundurulmaması önemli olabilir. Çalıştığı odanın koşulları çalışmasına uygun olacak şekilde ayarlanabilir. 

Zeka geliştirici oyunlar, çocukların konsantrasyonunu sağlamaya yöneliktir. Bu tür oyunlar sayesinde çocuklarda odaklanma sorunu çözülebilir. Çocuklarda uyku düzeni birçok konuda önemli olduğu gibi odaklanma sorunu konusu için de önemlidir. Aynı şekilde düzenli beslenme de çocukların gelişimini etkileyen faktörlerden biridir.

Çocukların konsantrasyonuna fayda sağlayacak bir diğer etken arkadaşlarıyla sosyalleşmesidir. Çocukların yaşıtlarıyla zaman geçirmesi sağlanarak odaklanma sorunu yaşamasının önüne geçilebilir. 

Ergenlerde odaklanma sorunu bazı gündelik yaşam alışkanlıklarını düzenleyerek çözülebilir. Yapılan birçok bilimsel araştırma sağlıklı beslenmenin odaklanmayı direk etkileyen bir faktör olduğunu ortaya koyar. Aynı şekilde uyku düzeni de konsantrasyon sağlama konusunda önemli bir etkendir. Dikkat dağınıklığı yaşayan ergenler zaman yönetimi konusunda kendilerini geliştirecekleri eğitimlere katılabilirler. 

Yetişkinlerde odaklanma sorunu yaşam tarzlarındaki gündelik alışkanlıklarını ve bazı faaliyetlerini değiştirerek çözüme kavuşturulabilir. Bu tarz odaklanma sorunu yaşayan yetişkin, internet ortamında kendisine bazı kısıtlamalar getirerek, teknolojik aletlerden yayılan uyaranların etkisini azaltma yoluna gidebilir.

Yapılan bilimsel araştırmalar spor aktivitelerinin dikkat dağınıklığı sorununun önüne geçmekte etkili bir rol oynadığını göstermektedir. Odaklanma sorunu yaşayan bir yetişkin, yaşam tarzına düzenli sportif aktiviteler ekleyerek odaklanma sorununu çözebilir.   

Odaklanma Sorunu için Ne Yapılmalı? 

Odaklanma sorunu, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Odaklanma sorunu nasıl çözülür konusunda detaylı araştırma yapılması faydalı olur. Öncelikle kişinin odaklanma sorununu yaşamasına neden olan ana sebebi bulması gerekir. Alanında uzmanlaşmış bir hekimden destek alınması büyük fayda sağlayabilir. Odaklanma sorunu, günümüzde çok yaygın olarak yaşanan bir rahatsızlık olduğu için farklı türde alternatif mücadele yöntemleri geliştirilmiştir.

Tedavi yöntemlerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Bilişsel terapi 
  • Meditasyon
  • teknikleri 
  • Grup terapisi

Odaklanma Sorunu Hangi Bölüm Bakar? 

Odaklanma sorunu nörolojik veya psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. O yüzden hem nöroloji bölümü hem de psikoloji bölümü bakar. Alanında uzmanlaşan doktor kişinin rahatsızlıklarına göre hangi bölüme gitmesi gerektiği konusunda da yönlendirir.  

Odaklanma Sorunu Testi

Odaklanma sorunu testi, psikolog ya da nörolog tarafından yapılan bir testtir. Odaklanma sorunu testi, odaklanma sorunu derecesini belirlemek için kullanılır. Çeşitli şekillerde yöntemlerle uygulanabilir.

Odaklanma sorunu testi, kişinin dikkat dağınıklığı seviyesini ölçer. Hafızasının nasıl çalıştığını belirler. Kişinin bilgilerini ne kadar hızlı ve doğru kullanabildiğini ölçmeye yarar. Bu test sonuçlarına göre kişinin odaklanma sorunu seviyesi belirlenerek ona göre uygun tedavi yöntemi uygulanabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hastalığı için hangi bölüme gitmeliyiz? 

Dikkat eksiği hiperaktivite bozukluğuna nöroloji bölümü bakar. Bir nörologdan randevu alabilirsiniz. 

Odaklanma sorunu engellenebilir mi? 

Nörolojik rahatsızlıklara bağlı olan odaklanma sorunlarıyla psikolojik etkenlere bağlı olan odaklanma sorunları farklılıklar içerir. Nörolojik rahatsızlıklara bağlı odaklanma sorununu engellemek güçleşebilir. Bunun için odaklanma sorunu testine girilerek odaklanma sorunu seviyesi tespit edildikten sonra bu sorunla doğru bir mücadele yöntemi seçmek önemli olacaktır. 

Odaklanma sorunu genetik mi? 

Odaklanma sorunu genetik nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bunun belirlenebilmesi için alanında uzmanlaşmış bir uzman tarafından değerlendirme yapılması gerekir.  

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

26038

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.