satır arası

13 yaş aşısı diğer bir ismi ile tetanoz aşısı olarak da bilinir. Tetanoz aşısı çocuklarda; 2., 4., 6., 18., ve 48. aylarda uygulanır. Bunun haricinde ise bu tetanoz aşısının 13 yaşında uygulanması gerekir.

Bu yüzdende bazı kaynaklarda tetanoz aşısına 13 yaş aşısı denir. 13 yaş aşısı nedir sorusuna kısaca tetanoz aşısıdır cevabı verilebilir. Tetanoz bir enfeksiyon hastalığı olarak bilinir.

Kişinin merkezi sinir sistemine zarar veren bu enfeksiyon oldukça tehlikeli sonuçları da beraberinde getirir. Bu sebeple 13 yaş aşısı olmak oldukça önemlidir. 13 yaş aşısı nedir sorusunun bir diğer yanıtı ise kişinin Clostridium tetani olarak bilinen bakteriden korunmasıdır.

13 Yaş Aşısı Ne Zaman Yapılır?

13 yaş aşısı ne zaman yapılır sorusunun yanıtı, aşının isminde belirtilir. Bu aşının 13 yaşında yapılması gereklidir. Aynı zamanda çocuğun 13 yaşına gelme aşamasındaki belirli aylarda da bu aşının düzenli aralıklar ile yapılması gerekir.

Çocukluk dönemi boyunca bu aşının olunması büyük önem taşır. Yetişkinlerde 13 yaş aşısı ne zaman yapılır sorusuna ise 10 yılda bir olmak üzere aşının yapılması gerektiği cevabını vermek doğru olur. 13 yaşından sonrasında her 10 senede bir düzenli olarak 13 yaş aşısı yaptırmak gerekir. 

13 Yaş Aşısı Hangi Durumlarda Yapılır?

Bu aşının hangi durumlarda yapılması gerektiğini bilmek için ilk olarak 13 yaş aşısı nedir sorusunun yanıtını bilmek gerekir. 13 yaş aşısı; vücuda paslı bir cismin girmesi sonucunda yayılabilecek bir bakteri türünün, kişiye zarar vermesini önlemek için yapılan bir aşıdır.

Bu aşıyı çocukluk döneminden itibaren yaptırmak gerekir. Böylelikle kişinin bünyesi Clostridium tetani bakterisi ile savaşabilir. İlerleyen süreçte de kişilerin bu bakteriden zarar görmemesi için 13 yaş aşısı olmaya devam etmesi gerekir. Ölümcül sonuçları olan bu sinir sistemi rahatsızlığı için aşı olmak gerekir. 

13 Yaş Aşısının Faydaları Nelerdir?

13 yaş aşısı, kişinin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Çünkü aşı yaptırmayan kişilerin bağışıklık sistemi, Clostridium tetani bakterisine karşı oldukça hassastır. Aşı sayesinde tetanoz hastalığının oluşumu önlenir. Tetanoz ölümcül bir hastalıktır. 13 yaş aşının en büyük faydası da kişiyi bu ölümcül hastalığa karşı korumasıdır.

13 Yaş Aşısı Yasal Olarak Zorunlu Mu?

13 yaş aşısı zorunlu mu sorusuna yanıt olarak; 13 yaş aşısı yasal olarak zorunlu değildir fakat kişilerin bu aşıyı yaptırması mutlaka gerekir yanıtını verebiliriz. Çünkü bu aşı kişilerin can güvenliği açısından çok önemlidir.

Bu sebeple herkesin 13 yaş aşısı olması gerekir. Geçmiş dönemlerde bu aşıyı olmayanlar da 3 doz tetanoz aşısı olmalıdır. Üç doz aşı olunduktan sonra ise 10 senede bir tekrar aşı olunması gerekir. 13 yaş aşısı zorunlu mu sorusunun yanıtı hayır olsa da bu aşı aksatılmadan yapılmalıdır.

13 Yaş Aşısının Koruması Kaç Yıl Sürer?

13 yaş aşısının 10 sene boyunca koruyuculuğu vardır. Fakat bu süreçte aşı sayesinde vücuda giren tetanoz antikorları yavaş yavaş azalmaya başlar. 10 senenin sonunda aşı olunmaması halinde, 13 yaş aşısının koruyuculuğu kalmaz.

Her 10 senede bir olmak üzere 13 yaş aşısının yapılması gerekir. Aşının koruyuculuk süresi dolduktan sonra aşı yapılmaması halinde, kişinin tetanoz olma riski de artar.

13 Yaş Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

13 yaş aşısı yan etkileri olan bir aşıdır. Bu yan etkiler birçok aşıda da görülür. 13 yaş aşısı yan etkileri olsa da yan etkilerinden daha fazla faydası bulunan bir aşı türüdür. Aşının olunması kişiyi ölümcül bir hastalıktan kurtarır.

Aşının yan etkileri ise kişiye zarar verecek kadar tehlikeli değildir. Aşı olmak tetanoz olmaktan çok daha güvenilir bir seçenektir. 13 yaş aşısı yan etkileri şu şekilde bilinir;

  • Kas ve eklem ağrıları meydana gelir
  • Aşı yapılan bölgede kızarıklık oluşur
  • Aşı yerinde şişlik ve kaşıntı hissi olur
  • Mide bulantısı ve bulantıya eşlik eden kusmalar gerçekleşir
  • Yorgunluk oluşur
  • Kişi kendini halsiz hisseder
  • Hasta olmuş hissi olabilir
  • İshal ve karın ağrısı meydana gelir
  • Titreme hissi ve hafif ateş görülebilir
  • Baş ağrısı oluşur

Sıkça Sorulan Sorular

13 Yaş Aşısı Nasıl Yapılır?

13 yaş aşısı nasıl yapılır sorusunun yanıtı, kas içi enjeksiyon uygulamasıdır. Kas içerisine aşı yapılarak kişinin tetanoz hastalığına yakalanmasının önüne geçilir. 10 senede bir tek doz olarak aşı uygulanır.

Aşı genellikle sol üst koldan uygulanır. Sol üst kolun yanında deltoid kası yer alır. 13 yaş aşısı bu kasa enjekte edilerek yapılır. Bebeklerde ise uyluk bölgesinden de 13 yaş aşısı uygulanması mümkün.

13 Yaş Aşısı Yapılmaz ise Ne Olur?

13 yaş aşısını yaptırıp yaptırmamak tamamen kişilerin kendi isteğine bağlıdır. Fakat aşıyı yaptırmak istemeyenler, aşı olmadıkları takdirde tetanoz hastalığına yakalanma risklerinin çok yüksek olduğunu bilmelidir.

Gün içerisinde başımıza gelebilecek en ufak şey dahi vücuda Clostridium tetani bakterisinin girmesine sebep olabilir. Ayağınıza batan paslı bir çivi yüzünden tetanoz olabilirsiniz. Tetanoz ölümcül bir hastalık olduğu için çok tehlikelidir.

Tetanoz olan kişilerin aşısı olmaması halinde farklı bir tedavi yöntemine başvurulur. Fakat uygulanan tedaviler sonucunda hastaların ortalama %13'lük bir kesimi hayatını kaybetti. 

Gebelikte (Hamilelikte) 13 Yaş Aşısı Olunur Mu?

Hamilelik sürecinde anne adaylarının 13 yaş aşısı olması güvenlidir. 13 yaş aşısı olan anne adaylarının vücuduna bir takım antikorlar yüklenmiş olur. Anneye yüklenen antikorların bir kısmı ise bebeğe geçer.

Böylece bebek daha dünyaya gelmeden tetanoz hastalığına karşı koruyucu bir yapıya sahip olur. Böylelikle hem hamile bireyler hem de anne karnındaki bebek tetanozdan korunmuş olur.

Daha önce hiç 13 yaş aşısı olmamış olan hamile bireylerin, dört hafta ara ile iki doz 13 yaş aşısı olması gereklidir. Böylelikle 10 senede bir tekrar aşı yaptırılabilir.

13 Yaş Aşısı Olduktan Sonra Oluşan Yan Etkiler Nasıl Giderilir?

13 yaş aşısı olduktan sonra aşı olunan bölgede kaşıntı hissi oluşması halinde, bölgeye soğuk bir şey koyulmalıdır. Fakat bölgeye direkt olarak buz koyulmaması gerekir. Soğu su ile ıslatılan bir havluyu bölgeye koymak daha güvenilirdir.

Böylece kaşıntı hissi ortadan kalkar ve aşılı bölge serinlediği için şişliği iner. Aynı zamanda soğuk uygulaması ile bir süre sonra bölgedeki kızarıklık da ortadan kalkar. Kişide meydana gelen diğer yan etkilerde ise hastaneye gitmek gerekir.

Kişi böylelikle muayene edilir ve sorunun aşıdan mı yoksa farklı bir sağlık sorunundan mı kaynaklandığına karar verilir. Her iki durumda da hastaya tıbbi müdahalede bulunulur. 

Hastaneye gitmeden öncesinde ise bir süre istirahat etmek gerekir. İstirahat sonrasında kişide oluşan belirtiler ortadan kalkabilir. Aşı sonrasında bol su tüketiminde bulunmak da belirtilerin oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

Kişide ağrı hissi olması halinde ise düşük dozda ağrı kesici tüketimi mümkündür. Fakat evde uygulanan bu aşamalara rağmen belirtiler devam ediyorsa mutlaka doktora gidilmelidir. Aşının yan etkileri aynı gün içerisinde ortaya çıkabileceği gibi birkaç gün sonrada oluşabilir. Bazı kişilerde bu yan etkilerin hiç görülmemesi de mümkündür.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

34964

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.