satır arası

Pankreas kanserinden ve bazı pankreas hastalıklarından dolayı pankreas ağrısı ortaya çıkabilir. Pankreasta ağrı meydana geldiğinde daha çok karın üst bölümünde ve sırtta ağrılar oluşabilir. Meydana gelen pankreas ağrısı şiddeti kişiden kişiye göre değişir. Meydana gelen ağrının şiddeti orta düzeyden daha şiddetli seviyeye kadar çıkabilir.

Pankreas Ağrısı Nasıl Olur?

Pankreas ağrısı çeşitli nedenlerle ortaya çıkarak vücudun farklı yerlerinde ağrının oluşmasına neden olabilir.

Pankreas ağrısı bazen pankreası ilgilendiren bir rahatsızlıktan ya da pankreas kanserinden kaynaklanabilir.

Özellikle pankreas iltihaplanması olan pankreatit kaynaklı karın ağrısı orta şiddetli olarak sırt bölgesine yayılabilir.

Akut pankreatit vakalarında ağrı oluşumu daha şiddetli olma eğilimindedir ve vücudun geneline nüfuz edici bir özelliğe sahiptir. Karın bölgesine dokunulduğunda hassas hissedilebilir.

Kronik pankreatitte ise ağrının şiddeti değişebilir. Gelip gidebilir, ancak genellikle tamamen geçmez. 

Yemek yedikten sonra oluşan ağrının şiddeti daha fazla hissedilebilir. Bazı kişilerde ağrı süreklidir. Bazı hastalarda ise ağrı atakları gelişerek sakatlayıcı bile olabilir.

Düz bir şekilde uzandığınızda, öksürdüğünüzde, egzersiz yaptığınızda, gereğinden fazla yiyecek tükettiğinizde pankreas ağrısının etkisi artabilir.

Bazı pankreas hastalıklarında süreç ilerledikçe karın ağrısı geçer. Bu durum pankreas tarafından artık pankreas enzimleri üretilmediğinden kaynaklanıyor olabilir.

Pankreas ağrısı meydana geldiğinde geçmesi için; dik bir şekilde oturulmalı, yeteri kadar yiyecek tüketilmeli ve uzanırken düz değil de daha toplu olarak uzanılmalıdır. 

Pankreas kanserinden kaynaklanan ağrı ise farklı bölgelerden gelebilir. Erken pankreas kanseri nadiren semptomlara neden olur.

Semptomlara neden olduğunda, genellikle pankreasın dışına yayılmıştır. Karın ağrısının yaygın bir nedeni, daha sonra sinirlere veya yakın organlara baskı yapan bir tümörün büyümesidir.

Pankreas kanseri nedeniyle karaciğerin boyutunda büyüme meydana gelir. Büyüyen karaciğer çevre bölgelerdeki sinirlere ve dokulara baskı yapması durumunda ağrıya yol açabilir.

Pankreas Kanseri Nedir?

Pankreas; omurga ve mide arasında, karında (göbekte) bulunan bir bezdir. Kan şekeri seviyelerini kontrol eden hormonlar ve sindirime yardımcı olan enzimler üretir.

Pankreas kanseri, pankreastaki hücreler mutasyona uğradığında (değiştiğinde), kontrolden çıkarak çoğaldığında ve bir tümör oluşturduğunda ortaya çıkar.

Çoğu pankreas kanseri pankreasın kanallarında başlar. Ana pankreas kanalı (Wirsung kanalı), pankreası ortak safra kanalına bağlar.

Erken evre pankreas tümörleri görüntüleme testlerinde görünmez. Bu nedenle, birçok kişi kanser yayılana (metastaza) kadar tanı almaz.

Pankreas kanseri ayrıca birçok yaygın kanser ilacına dirençlidir ve bu da tedavisini oldukça zorlaştırır.

Pankreas Kanseri Türleri Nelerdir?

Pankreas tümörlerinin iki ana türü vardır. Bu türler şu şekilde sıralanır;

Ekzokrin tümörler: meydana gelen pankreas tümörlerinin en az %90’ı ekzokrin tümörlerinden oluşmaktadır.

En yaygın pankreas kanseri türü, organları kaplayan hücrelerde başlayan adenokarsinomdur.

Nöroendokrin tümörler: Pankreas tümörlerinin %10'dan azı nöroendokrin tümörlerdir. Adacık hücreli karsinom olarak da adlandırılır. 

Pankreas kanseri tümörleri vücutta yayılımın gösterme etkisine göre farklı isimlerle tanımlanırlar.

Çıkarılabilir pankreas kanseri tümörleri: Kansere neden olan tümörlerin sadece pankreas yapısında oluşmuştur. Pankreasın yakınındaki kan damarlarına ve diğer organlara yayılmamıştır. Yapılacak pankreas kanseri ameliyatı ile pankreastaki kanserli tümörler çıkarılır.

Sınırda çıkarılabilir pankreas kanseri tümörleri: Kanserli tümörlerin pankreasta oluşmasının yanın sıra yakındaki kan damarlarını da etkilemiştir. Cerrahi müdahale ile pankreastaki kanserli tümörler çıkarılabilir.

Lokal olarak ilerlemiş pankreas kanseri tümörleri: Kanserli tümör yapıları pankreasla birlikte önemli ölçüde yakındaki kan damarlarına da yayılmıştır. Bu tür kanserli tümörlerin ameliyat ile çıkarılması oldukça zordur ve güvenli olmayabilir.

Metastatik pankreas kanseri tümörleri: Kanserli tümörler vücutta; karaciğer, akciğer ya da karın boşluğu gibi uzak bölgelere yayılmıştır. Pankreasın yakın organlarına, dokulara veya lenf düğümlerine yayılım göstererek genel vücut yapısını etkiler. Bu evrede bulunan kanserli tümörlerde, pankreas kanseri 4. evre ölüm belirtileri ortaya çıkabilir.

Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Pankreas kanserinin erken evrede herhangi bir belirtisi ortaya çıkmayabilir. Pankreas kanseri belirtileri çoğunlukla tümörlü yapıların sindirim sisteminde bulunan diğer organların etkilemesiyle meydana gelir.

Pankreas kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Pankreas Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Pankreas kanserini erken evrelerde tespit etmek zordur. Bunun nedeni, rutin sağlık muayeneleri sırasında pankreas hissedilmez.

Ayrıca kanserli pankreas tümörlerini görüntüleme testlerinde görmek zor olduğundan dolayı pankreas kanserinin erken dönemlerde teşhis edilmesi mümkün olmayabilir.

Muayene sırasında pankreas kanserinden şüphelenilmesi halinde bazı test ve tahliller gerekebilir. Pankreas kanseri teşhisini koyarken istenebilecek test ve tahliller şu şekilde sıralanabilir;

Görüntüleme testleri: Pankreas kanserine neden olan tümörlerin görüntülenmesini sağlayarak teşhisi desteklemek için bazı görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. BT (bilgisayarlı tomografi) taramaları, MRI (manyetik rezonans görüntüleme), PET (pozitron emisyon tomografisi), EUS (endoskopik ultrasonografi) gibi görüntüleme tarama teknikleri kanserli tümörlerin teşhisinde kullanılabilir.

Kan testleri: Pankreas kan testi tümör belirteçlerini tespit edebilir. Tümör belirteci, kanserin varlığını gösterebilen bir maddedir. Pankreas kanserinde, pankreas kanseri hücreleri tarafından salgılanan bir protein türü olan karbonhidrat antijeni (CA) 19 9'un yüksek seviyeleri bir tümör belirtisi olabilir.

Laparoskopinin evrelendirilmesi: Pankreas kanserinin yaygınlığını ve çıkarılmasının mümkün olup olmadığını belirlemek için laparoskopi kullanılabilir. Karında birkaç küçük kesi (kesik) oluşturularak ucunda bir kamera bulunan uzun bir tüp yerleştirilir. Böylece karın iç kısmı görüntülenerek anormal hücreler aranır.

Genetik test: Pankreas kanseri geliştirmenin kalıtsal bir nedeni olup olmadığının tespit edilebilmesi için genetik test gerekebilir. Birinin derece yakınlarından (ebeveyn, çocuk veya kardeş) pankreas kanseri olan kişiler genetik test yaptırmayı düşünmelidir. Genetik test sonuçları BRCA1 veya BRCA2 gen mutasyonu olup olmadığını belirleyebilir. 

Pankreas kanseri hastaları olan bazı kişilerde BRCA1 ve BRCA2 genlerinde mutasyonlar oluşabilir. Bu genler daha çok meme kanseri genleri olarak bilinir. Ancak BRCA1 ve BRCA2'deki mutasyonlar prostat, yumurtalık ve pankreas dahil olmak üzere diğer kanser türlerinin de nedeni olabilir. Gen mutasyonuna sahip olsanız bile, bu durum kanser olacağınız anlamına gelmez. Ancak pankreas kanseri riskini bilmek önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Pankreas Ağrısı Ataklarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Çoğu hafif pankreas ağrısı atakları meydana geldiğinde bağırsağı dinlendirerek, sıvı tüketilmesi, yumuşak, tatsız, düşük yağlı yiyeceklerden oluşan bir beslenme şekli pankreas ağrısına iyi gelebilir. Pankreas ağrısı şiddetli olduğunda ya da yan etkiler ortaya çıkardığında beslenme tüpü ile diğer yapay beslenme yöntemleri gerekli olabilir.

Pankreas Kanserinin Neden Olduğu Ağrılar Nasıl Önlenebilir?

Pankreas kanseri, yakındaki sinirleri de etkileyebileceği için çok ağrılı olabilir. Bu nedenle doktorunuzun reçete edeceği; oral ilaçlar, anestezi ya da steroid enjeksiyonları ile pankreas ağrısı kontrol altına alınabilir. Ayrıca pankreas kanserine bağlı şiddetli ve sürekli ağrıların kronik hale gelmesi durumunda doktorunuza danışarak gerekli tedavilerin yapılması gerekir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Op. Dr.
Fuat Çelik
Genel Cerrahi
Medical Park Karadeniz
3838

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.