satır arası

Pankreas kanseri ameliyatı sonrası kemoterapi, cerrahi müdahaleyi destekleyerek ameliyatın daha etkili olması için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Böylece pankreas kanseri ameliyatı sonrası kanserli hücrelerin tekrardan oluşumunu engellemek için kemoterapi uygulaması yapılır.

Kemoterapi ile kanserin yayılımı kontrol altına alınarak, kanserli tümörler küçültülür. Kemoterapi uygulaması ile ameliyatın etkisi daha da artırılabilir.

Pankreas kanseri tedavisi farklı yöntemlerin birlikte uygulanmasını da içerebilir. Pankreas kanseri ameliyatı yapılarak pankreas kanseri ve farklı pankreas hastalıkları tedavi edilebilir.

Pankreas Kanseri Neden Olur?

Pankreas kanseri neden olur sorusu çoğu kişi tarafından merak edilir. Ancak pankreas kanserinin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bazı risk faktörlerine sebep olmak pankreas kanseri riskini artırabilir. Pankreas kanseri risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Sigara ve diğer tütün ürünleri kullanımı
  • Obezite
  • Pankreas kanseri 1. evre belirtileri olarak ani başlayan diyabet, özellikle Tip 2 diyabet  
  • Pestisitler ve petrokimyasallar gibi bazı kimyasallara maruz kalma
  • Kronik pankreatit (pankreasın kalıcı iltihabı)
  • Biyolojik ebeveynden çocuğa geçen gen değişiklikleri (mutasyonlar) nedeniyle oluşan kalıtsal kronik pankreatit
  • Biyolojik ebeveynden çocuğa geçen BRCA1 veya BRCA2 genleri gibi genlerde değişiklik (mutasyon) olan kalıtsal sendromlar pankreas kanseri risk faktörlerini oluşturur. Bu tür risk faktörlerine sahip olmak pankreas kanserini geliştirme ihtimalini de artırır.

Pankreas Kanseri Ameliyatı Nedir?

Pankreas, sindirim sisteminin bir parçasını oluşturur. Pankreasın vücutta iki önemli işlevi vardır. Birinci işlevi; tüketilen yiyeceklerin sindirimini sağlamak için yiyecekleri parçalamaya yardımcı olan enzimleri üretmektir. İkinci işlevi ise; vücudun kan şekeri seviyesini koruyarak yiyeceklerden enerji depolamaya yardımcı olan hormonları üretmektir.

Pankreasta kanserli tümörlerin oluşması ve pankreatit gibi sağlık sorunları nedeniyle pankreas ameliyatı gerekebilir. Pankreasta oluşan tümörler vücudun diğer bölgelerine yayılım gösterme riski taşıyabilirler. Bu nedenle pankreas ameliyatı ile vücuttan çıkarılmaları gerekir.

Ayrıca pankreas iltihaplanması durumunda şiddetli ağrılar ve farklı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu ağrıları ve yan etkileri de ortadan kaldırmak için pankreas ameliyatı gerekir.

Pankreasın ameliyatla bir kısmının ya da tamamının vücuttan çıkarılmasına pankreatektomi denir. Pankreatektomi ile tedavi edilebilecek hastalıklar ya da rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Pankreas kanseri ve pankreas kanseri belirtileri
  • İnsülinoma gibi pankreas nöroendokrin tümörleri
  • Metastatik böbrek kanseri
  • Pankreas kistleri
  • Şiddetli kronik pankreatit gibi pankreas kanseri belirtisi vakalarında pankreas ameliyatı gerekebilir.

Pankreas Kanseri Ameliyat Çeşitleri Nelerdir?

Pankreas; kafa, gövde ve kuyruk olarak farklı bölümlerden oluşur. Pankreasta meydana gelen kanser ya da çeşitli hastalıkların tedavisinde bu bölümler ayrı ayrı vücuttan çıkarılabilir.

Pankreas kanseri hastaları tedavi edilirken ameliyat sırasında pankreas çevresindeki diğer organlar ve damarların da çıkarılmaları gerekebilir. 

Pankreas kanseri ameliyatı öncesinde hastaların bazı hazırlıklar yapmaları gerekir. Öncelikle hastanın sağlık geçmişini ve mevcut sağlık durumunu kontrol etmek için göğüs röntgeni, EKG (elektrokardiyogram) gibi bazı tıbbı testler gerekebilir.

Eğer hastalar alkol kullanıyorsa pankreas kanseri ameliyatından önce alkol tüketimini bırakarak ameliyat sonrasında da alkol tüketiminden kaçınmaları gerekir.

Ayrıca pankreas kanseri ameliyatı öncesinde hastaların cilt yüzeyini temizlenebilmesi için antiseptik cilt temizleyicisi kullanılmalıdır.

Bu antiseptik ilaç pankreas kanseri ameliyatı sonrasında bakteriyel enfeksiyon oluşumunu da önlemeye yardımcı olur.

Kan sulandırıcı ilaçların ameliyattan birkaç gün öncesinde bırakılması gerekir.

Pankreas ameliyatı çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Distal pankreatektomi: Distal, merkezden uzakta ya da merkezden en uzak bölüm anlamındadır. Pankreasın gövde ve kuyruğu pankreasın distal bölümünü oluşturur. Distal pankreatektomiyle pankreas kuyruğu ve gövdesi çıkarılır. Pankreasın kuyruğu dalağa yakından bağlıdır. Distal pankreatektomi genellikle dalağın pankreasın kuyruğuyla birlikte çıkarılmasını içerir.

Merkezi pankreatektomi: Merkezi pankreatektomi ile pankreasın merkezi gövdesi çıkarılır. Pankreasın baş ve kuyruk kısmı çıkarılmadan sağlam olarak bırakılır. Merkezi pankreatektomi oldukça karmaşık bir cerrahi müdahaledir. Ancak mümkün olduğunca, pankreas fonksiyonun daha fazlasını korumaya yardımcı olabilir.  

Pankreas duodenektomisi (Whipple prosedürü): Pankreasın başı ve ona bağlı olan on iki parmak bağırsağının bir bölümünün çıkarılmasıdır. Safra kanalı da pankreasın başından geçtiği ve duodenuma boşaldığı için safra kanalı ile safra kesesi de çıkarılır. Whipple prosedürü, kalan pankreasın, safra kanalının ve midenin kalan ince bağırsağa yeniden bağlanmasıyla gerçekleştirilir. Böylece sindirim normal şekilde çalışmasına devam edebilir.

Total pankreatektomi: Pankreasın tamamının hastalıktan etkilenmesi durumunda ya da korunacak kadar sağlıklı doku kalmadığında tüm pankreas çıkarılabilir. Tüm pankreas çıkarılırken, onu çevreleyen başka organ, damar ve lenf düğümü de çıkarılması gerekebilir. Dalak, safra kesesi, duodenum ve midenin alt kısmı da çıkarılabilir. Daha sonra mide ve safra kanalı ince bağırsağa yeniden bağlanır.

Pankreas Kanseri Ameliyatı Sonrası Kemoterapi Uygulaması

Pankreas kanseri ameliyatı sonrası kemoterapi tedavisi ameliyat sonrası kanser hücrelerini tamamen vücuttan uzaklaştırmak için uygulanabilir. Kemoterapi sürecinde kanserli hücrelerin ölmesini sağlayan ilaçlar kullanılır.

Pankreas kanseri ameliyatı sonrası kemoterapi ilaçları hap şeklinde ya da periferik damar bölümlerine esnek plastik tüplerin yerleştirilmesi yoluyla verilir.

Özellikle ileri evre pankreas kanseri olan hastalar için kemoterapi uygulaması oldukça önemlidir. Bazı durumlarda ameliyat öncesinde kemoterapi tedavisi gerekebilir.

Pankreas kanseri ameliyatı sonrası kemoterapi ise kalan kanserli hücrelerin öldürülerek tekrardan vücutta oluşmasını engellemek için uygulanabilir.

Ayrıca pankreas kanserinin metastaz yaparak pankreas dışındaki organ ve dokularda oluşması halinde pankreas kanseri ameliyatı sonrası kemoterapi tedavisi uygulanabilir.

Metastaz yapan pankreas kanseri ileri evre kanserin olduğunu gösterir. İleri evre kanser olduğundan kanserli hücrelerin tedavi edilmesinde uygulanacak tedaviler sınırlıdır. Kemoterapi ilaçları ile kanserli hücreler direkt hedef alınarak çoğalmaları ve yayılmallarının durdurulması amaçlanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Pankreas Kanseri Önlenebilir mi?

Çeşitli nedenlerden kaynaklanan pankreas kanserinin oluşması önlenemez. Ancak alınacak bazı önlemler sayesinde pankreas kanseri geliştirme riski azaltılabilir. Pankreas kanseri riskini azaltmak için; sigara kullanımı bırakılarak alkol tüketiminin sınırlanması gerekir, bol miktarda taze meyve, sebze ve tam tahıllı ürünler tüketilmelidir. Ayrıca kırmızı etin, şeker içerikli içeceklerin, işlenmiş gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Sağlıklı kiloyu koruyarak, asbest, pestisit ve petrokimyasal gibi zararlı kimyasallara maruz kalınmaması pankreas kanseri riskini azaltmak için alınacak önlemlerdir.

Pankreas Kanserinin İlerlemesi Nasıldır?

Pankreasta oluşan kanserli hücrenin büyüyerek tümöre dönüşmesi zaman içerisinde gerçekleşir. Pankreasta bir kanserli hücre 10 ile 20 yıl arasında büyüyerek kanserli tümöre dönüşür. Erken evrede teşhis edilerek gerekli tedavilerin yapılması ile pankreas kanseri tedavi edilebilir. Ayrıca pankreas kanserinde beş yıllık sağ kalım oranı %11’dir. Yani pankreas kanseri teşhisi konan her 100 hastanın 11’i teşhis edildikten beş yıl sonra hayatta olduğunu gösterir. 

Pankreas Ameliyatı Sonrasında Diyabet (Şeker) Hastası Olunur mu?

Pankreas kanseri ve farklı bir rahatsızlık nedeniyle ameliyat ile pankreasın bir bölümü ya da tamamı vücuttan çıkarılabilir. Pankreas, doğal insülin hormonunun salgılandığı bezdir. Pankreasın ameliyatla vücuttan çıkarılması nedeniyle vücutta insülin salgılanamayacağından hastalar, insülin tedavisine bağımlı hale gelebilir. Pankreasın bir kısmı çıkarıldığında kalan pankreas yapısı insülin salgılamaya devam edebilir. Ancak pankreasın tamamının vücuttan çıkarılması halinde insülin üreten hücrelerin bir kısmı vücutta korunamayarak diyabet hastalığı riski ortaya çıkabilir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Op. Dr.
Aytaç Sayın
Genel Cerrahi
Medical Park Bursa
493

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.