Parsiyel rezeksiyon, genital bölge için uygulanan bir estetik operasyon türü olarak bilinir. Kadınlar için uygulanan bir yöntemdir. Bu işlemin bilinen birden fazla ismi vardır. Genel olarak iç dudak küçültme ameliyatı olarak bahsedilir. Vajina estetiği olarak da adlandırılır.
Parsiyel rezeksiyon operasyonu farklı cerrahi yöntemler ile gerçekleştirilebilir. Bu yöntemlerin hangisinin uygulanacağına karar verilebilmesi için ise kişinin doku durumuna dikkat edilmesi gerekir.
Kişilerin ne kadar küçültme istedikleri de bu operasyonda büyük önem taşır. Bazı kişilerde iç dudak yapısı normalden çok daha büyüktür. Bu durumda normal boyutlara getirilmesi talep edilebilir. Fakat normal boyutlardaki iç dudak yapısına sahip olan kişiler de bu tip operasyonlara başvurmayı tercih eder. Kadınlar tarafından en sık tercih edilen görünüm ise Barbie estetiği olarak bilinir.
Parsiyel Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?
Parsiyel rezeksiyon operasyonunun bilinen farklı çeşitleri vardır. Bu çeşitlerin nedeni ise nasıl bir iç dudak yapılacağı ile ilgilidir. Dudak kontürü korunarak küçültülme isteniyor ise farklı cerrahi operasyon gerekir. Konutun de ortadan kalkması isteniyorsa daha farklı bir işlem uygulanarak operasyon gerçekleştirilir.
Bu operasyonda uygulanabilecek çeşitler arasında Parsiyel (Edge) rezeksiyon yer alır. Bu işlemde fazla olan doku kesilerek alınır. Kesilme işlemi uygun görülmüyor ise lazer yöntemine başvurularak da bölgedeki fazla doku alınabilir. Günümüzde en sık tercih edilen parsiyel rezeksiyon çeşidi olarak da bahsedilmesi mümkündür.
Diğer bir operasyon çeşidi ise lazer labioplastidir. Günümüzde yaygınlaşmaya başlayan işlem türleri arasında yer alır. Lazer işlemlerinden faydalanılarak gerçekleştirilir. Fazla doku lazer ile yakılarak çıkartılır. Bu durum olası enfeksiyon riskinin de önüne geçilmesine katkı sağlar. Wedge rezeksiyon işleminde ise vajina dudakları "V" şeklinde çıkartılır. Dış hatların şekli korunur ve iç dudak kısmı yeniden şekillendirilir. Kalan kısımların birbirine dikilmesi ile birlikte işlem tamamlanır.
Parsiyel rezeksiyonun bilinen bir başka çeşidi ise deepitelizasyondur. İç dudakların büyüklüğü minimum düzeyde ise bu operasyona başvurulur. İç dudaklarda aşırı büyüme olması halinde genellikle Wedge rezeksiyon işlemi gerçekleştirilir.
Deepitelizasyon işleminde çok fazla doku çıkarımı gerçekleştirilmez ve iç dudak bölgesinin dış hatları korunur. Z plasti işlemi ise iç dudakların "Z" şeklinde çıkarılması olarak bilinir. Bunların haricinde ise uygulanan farklı bir yöntem olup olmadığı hakkında net bir bilgi belirtmek mümkün değildir. Parsiyel rezeksiyonu çeşitleri şu şekilde sıralanır;
- Zig zag tekniği
- Genişletilmiş santral wedge rezeksiyonu (kama çıkartma)
- Kurvilineer eksizyon (parsiyel rezeksiyon, labial tıraşlama)
- Lazer labioplasti
- Modifiye çift wedge rezeksiyon (yıldız labioplasti)
- Bilateral deepitelizasyon (delaminasyon)
Parsiyel Rezeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?
Parsiyel rezeksiyonu tanısı konulabilmesi için kişinin fiziki muayene olması gerekir. Vajina bölgesindeki iç dudakların yapısı incelenir. Bu inceleme esnasında iç dudakların boyutu da gözlemlenir.
Bazı kişilerin vajina bölgesinde, iç dudakların dışarıya doğru yoğun bir büyüme gerçekleştirmesi söz konusudur. Genetik olarak da bu tür bir iç dudak yapısına sahip olunabilmesi mümkündür. Vajina yapısı her kadında aynı şekilde değildir. Vajinanın birbirinden farklı yapılara sahip olduğu bilinir. Bu nedenle de bazı kişilerde iç dudaklar normal görünüme kıyasla çok daha büyüktür.
Bu bir sağlık problemi değildir. Fakat bazı kişiler bu görünümü estetik bulmuyor olabilir. Bu gibi durumlarda ise parsiyel rezeksiyon operasyonuna başvurulur. Kişiye tanı konulabilmesi adına görüntü ve doku yapısının tespiti yeterlidir. Bu işlem tamamen estetikseldir.
Parsiyel Rezeksiyon Nasıl Tedavi Edilir?
Parsiyel rezeksiyon bir tedavi değildir. Bu nedenle de herhangi bir tedavi yöntemi yoktur demek mümkün. Kadınların vajinal görüntüsünden hoşlanmaması durumunda uygulanan bu işlem tamamen genital estetik operasyonudur. Bu nedenle tedavi olarak adlandırılması pek uygun değildir.
Kişilerin vajina şekli ve dokusu incelenir. Bu inceleme sonucunda ise kişiye en uygun olan parsiyel rezeksiyon çeşidinin ne olduğuna karar verilir. Vajinanın iç dudağında yer alan fazla doku kesilerek ya da yakılarak alınır. Bölgeye dikiş atılarak pansuman işlemi gerçekleştirilir. Bu şekilde operasyon gerçekleşmiş olur.
Parsiyel Rezeksiyonu Ameliyatı
.jpg)
Parsiyel rezeksiyonu ameliyatı, çeşitlerine göre farklı şekillerde gerçekleştirilir. Bu işlem genellikle iç dudakların küçültülmesi için yapılır. Fakat vajina bölgesindeki farklı dokuların alınması da yine bu ameliyat ile mümkündür. Bölgede fazla olan dokunun tespit edilmesi gerekir. Böylelikle hangi şekilde çıkarılma işleminin yapılacağı ortaya çıkmış olur. Bazı işlem türlerinde "V" şeklinde çıkarma işlemi gerçekleştirilirken bazılarında ise "Z" şeklinde ya da zig zag şeklinde çıkarma yapılır. Bu ameliyatta kişinin durumuna bağlı olarak lokal ya da genel anestezi uygulanması mümkündür.
Lazer ile doku çıkarma işlemi, kesilerek yapılma işlemine kıyasla daha sık tercih edilmeye başlamıştır. Bu ameliyat türünün içerisine klitoris tümseği küçültme işlemi de dahil edilebilir. Bu bölgedeki tümseğin yüksekliği bazı kişileri rahatsız eden durumlar arasında yer alır.
Kişiler hem iç dudakları hem de klitoris tümseğini küçültmek istiyorsa bu işleme en uygun olacak yönteme başvurulur. Böylelikle daha estetik bir görünüm kazanılması da mümkün hale gelir. Genel olarak bu işlem sayesinde vajinanın dış görünümü güzelleştirilir.
Parsiyel Rezeksiyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci
Parsiyel rezeksiyon uygulaması kısa sürede gerçekleşen bir işlemdir. Bölgesel olarak uygulanan bu işlemden sonrasında kişiler günlük hayatına devam edebilir. Dikiş bölgesinde hafif kanamaların meydana gelmesi normal karşılanan bir durumdur. Fakat kanamanın şiddetlenmesi halinde kişinin doktoruna başvurması gerekir. Ameliyattan bir iki sonrasında bölgede ödem oluşabilir.
Ödemin inmesi ise birkaç gün sürer. Ödem ortadan kalkmıyor ise yine doktora başvurulması gerekir. İşlem yapıldıktan sonra denize, havuza, jakuziye ya da bu tip alanlara girmemelidir. Duş alırken de ayakta duş almaya dikkat edilmesi gerekir. İşlem sonrası vajina bölgesinin hijyenine özen gösterilmelidir. İyileşme sürece ortalama olarak bir hafta sürebilir.
Parsiyel Rezeksiyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Parsiyel Rezeksiyonu Tehlikeli midir?
Parsiyel rezeksiyon ameliyatı tehlikeli değildir. Kısa süre içerisinde gerçekleşen bir operasyondur. İşlemi yapan kişinin tecrübeli olması ve alanında uzmanlaşmış olması en önemli noktadır. Parsiyel rezeksiyon işlemini daha önce uygulamamış ya da yasal olmayan yollar ile bu işlemi uygulayan kişilerce operasyonun gerçekleştirilmesi ise tehlikeli olabilir. Bu tehlike bölgenin enfeksiyon kapması ya da hatalı işlem uygulanmasıdır. Güvenilir yerlerde uygulanan parsiyel rezeksiyon işleminin bir tehlikesi yoktur.
Parsiyel Rezeksiyonu Kanser midir?
Parsiyel rezeksiyonu kanser ya da herhangi bir sağlık probleminde yapılmaz. Kadınların yaptırmış olduğu bu işlem tamamen estetik operasyondur ve vajina şekillendirme ameliyatı olarak da adlandırılabilir. Herhangi bir sağlık problemine bağlı olarak gerçekleştirilmez. Kısaca belirtmek gerekirse parsiyel rezeksiyonunun kanser ile ya da farklı bir sağlık problemi ile alakası yoktur.
Parsiyel Rezeksiyonu Nasıl Temizlenir?
Parsiyel rezeksiyonunda cerrahi işlemler gerçekleşir ve bölge kesilerek ya da yakılarak çıkarılır. Temizleme işleminden ziyade vajinada bulunan fazla dokunun alınması ve bölgenin şekillendirilerek tekrar dikilmesi ile işlem tamamlanır. Lazer yardımı ile ya da dokunun kesilmesi ile estetik operasyonu gerçekleşmiş olur. Bunun haricinde farklı bir temizleme yöntemine başvurulmaz. Yapılan işlem dokunun temizlenmesi değil fazla dokunun bölgeden çıkarılmasıdır.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Alper Can
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/8ap5RjLy.jpg
Medikal Onkoloji (Tıbbi Onkoloji)
İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Medikal Estetik
7.1.2025
7.1.2025
492
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.