Pinguekula, gözün içerisinde beyaz kısım olarak bilinen sklera üzerinde burun tarafında ya da dış kısmında ortaya çıkan sarımsı veya beyaz renkli, yuvarlak şekilli iyi huylu bir lezyondur.
Bu lezyon, gözün koruyucu zar tabakası olan konjunktiva üzerinde gelişir.
Genelde ağrısızdır, ancak bazı durumlarda görsel rahatsızlık ve kuruluk hissine neden olabilir.
Bu nedenle belirgin değişiklikler meydana geldiği zaman göz doktoruna gidilmesi tedavi sürecinin doğru zamanda başlatılabilmesi için oldukça önemlidir.
Pinguekula Nedenleri Nelerdir?

Pinguekula, sklera üzerinde sarımsı ve beyazımsı tümör benzeri ortaya çıkan bir lezyondur.
Genellikle konjunktiva adı verilen ince zarın altında gelişen iyi huylu bir tümör olarak tanımlanır. Çoğu zaman oluşum nedenleri içerisinde çevresel ve genetik faktörler yer alabilir.
UV ışınlarına maruz kalmak, en yaygın nedenlerinden biri olabilir. UV ışınlarının konjunktiva dokusuna hasar verme olasılığı büyüktür. Bu, hücrelerin aşırı büyümesine veya sıvı birikimine yol açabilir.
Bu noktada güneş ışığına doğrudan bakmak, güneş ışınlara uzun süre maruz kalmak pinguekula riskini artırabilir faktörler arasında yer alır.
Pinguekula, 40 yaş sonrasında ileri yaşa bağlı ortaya çıkabilir. Yaşlanma ile birlikte gözdeki yapılarda zamanla birtakım değişimler gerçekleşebilir.
Bu durumda göz içerisinde sıvı üretiminde azalma görülür.
Aynı zamanda gözdeki kuruluk, toz ve rüzgar gibi çevresel etkenlerden dolayı gözlemlenebilir. Bu, gözün konjonktiva ve kornea bölgelerinde tahrişe yol açarak iltihaplanmalara neden olabilir.
Ayrıca ailede bu tür bir rahatsızlık geçiren bireylerin bulunması durumunda genetik yatkınlık düşünülebilir.
Bazı durumlarda ise gözün sıvı üretimini ve dağılışını etkileyen hormonal değişiklikler göz önünde bulundurulabilir.
Ek olarak kronik irritasyon, enfeksiyon ve anormal yapısal değişikliklerde pinguekula oluşumunda büyük bir rol oynayabilir.
Pinguekula Belirtileri Nelerdir?
Pinguekula genellikle ağrısız olsa da genellikle göz sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Gözde rahatsızlık yaratan bu lezyon, çeşitli birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çoğu pinguekula vakasında kuruluk, yabancı cisim hissi, gözde kızarıklık ve görsel rahatsızlık gibi belirtiler görülebilir.
Bu tür belirtiler genellikle rahatsızlık yaratabilir. Pinguekula belirtileri şöyle sıralanabilir:
- Yabancı cisim hissi
- Gözde kuruluk
- Gözde kızarıklık
- İltihaplanma
- Şişlik
- Görme sorunları
- Ağrı
- Gözde sulanma
- Beyaz ve sarımsı lezyon
- Görsel rahatsızlık
Pinguekula genellikle ağrısız ve zararsız bir durum olarak görülse de tedavi edilmediği durumlarda gözü rahatsız eden çeşitli belirtilerle yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyerek görmede zorluk yaşama gibi problemlere neden olabilir.
Özellikle gözde rahatsızlık, kuruluk, sulanma veya görsel bozulmaların yaşanması durumunda bir göz doktoruna başvurmak gerekebilir.
Pinguekula tedavisi, görülen semptomlara bağlı olarak değişebilir.
Göz sağlığını tehdit etmeyen bir rahatsızlık olsa bile göz bölgesinde estetik bir bozulma oluşturarak bazı durumlarda oldukça rahatsız edici boyutlara ulaşabilir.
Pinguekula Tedavisi Nedir?

Pinguekula nedenleri ve belirtileri kadar tedavisiyle de merak edilen bir hastalıktır. Çoğu zaman tedavi gerektirmez ancak bazı durumlarda oldukça rahatsız edici boyutlara ulaşabilir.
Bu noktada tedavi, semptomların şiddetine, lezyonun büyüklüğüne ve kişisel rahatsızlık düzeyine bağlı olarak uygulanabilir.
Pinguekulanun yarattığı rahatsızlıkları gidermek amacıyla yapay göz damlası veya sıcak kompres gibi tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Yapay göz damlası, gözde oluşan kuruluğu ve yabancı cisim hissini yok etmeye yardım edebilir.
Sıcak kompres uygulaması ise kan dolaşımını artırarak rahatlatan bir etki sağlayabilir. Böylece kuru bölgelerin iyileşmesinde etkilidir.
Eğer lezyon büyür ve görme üzerinde etkili olmaya başlarsa, cerrahi müdahale gerekebilir.
Bu genellikle son çare olarak uygulanır ve lezyonun büyüklüğüne veya görme üzerindeki etkisine göre değerlendirilir.
Cerrahi yöntem büyük, ağrılı ve görmeyi etkileyen semptomların belirmesiyle önerilen bir tedavi şeklidir. Büyük ya da görmeyi engelleyen pinguekula, cerrahi çıkarma olarak bilinen eksizyon işlemi ile tedavi edilebilir.
Ayrıca korneaya ilerleyen lezyon halini aldığı durumlarda pterjium cerrahisine başvurulabilir. Koruyucu tedavi yöntemleri içerisinde UV ışınlarından korunma, UV filtreli güneş gözlüğü veya şapka kullanma gibi öneriler yer alabilir.
Toz, rüzgar ve duman gibi çevresel faktörlere karşı dikkatli olmanız önerilir. Göz kuruluğu için iyi bir uyku düzeni oluşturmak, daha az ekranda zaman geçirmek ve klimalı ortamlardan kaçınmanız tavsiye edilir.
Pinguekula ile Göz Sağlığı İlişkisi
Pinguekula, sarımsı veya beyazımsı bir renge sahip gözün burun tarafında ya da dış kısmında görülen bir lezyondur.
Çoğunlukla görme kaybına yol açmasa bile bazı durumlarda ciddi bir rahatsızlığa neden olabilir. Göz sağlığı ile ilişkisi ise belirli durum veya semptomlara bağlı olarak değişebilir.
Çoğu zaman kuruluğa sebebiyet veren bu lezyon, bulunduğu bölgedeki dokuların doğal nem dengesini bozarak gözyaşı tabakasının düzgün şekilde dağılmasının önüne geçer.
Bazı durumlarda gözde iltihaplanma ve kızarıklık gibi sorunlarla kendini gösterebilir.
Lezyon, konjunktiva zarında yer edindiği için çevresel etmenler olan rüzgar, toz ya da UV ışınlarına karşı hassasiyet gösterebilir. Yabancı cisim hissiyatı uyandıran lezyon, sürekli gözü kırpma ihtiyacını doğurur.
Bu durum, göz sağlığını olumsuz yönde etkileyerek gün içinde kendini rahatsız hissetmenize yol açar. Ayrıca nadiren de olsa görme üzerinde etkileri bulunabilir.
Bu noktada çok büyük bir pinguekula korneaya doğru ilerlediğinde görmede bulanıklık ve görme kaybı yaşatabilir.
Gözdeki normal koruyucu bariyeri zayıflatan pinguekula rahatsızlığı, iltihaplanmaya yol açtığı zaman enfeksiyon riskini çoğaltır.
Bu, kuruluğa ve tahrişe neden olarak mikroplar için daha uygun bir ortamın hazırlanmasına etki edebilir.
Tüm bunlara ek olarak bazı vakalarda pinguekula lezyonun büyümesine bağlı korneada hasar oluşturabilir. Estetik bir değişiklik yaratmanın yanı sıra çeşitli pek çok problemi beraberinde getirir.
Bu nedenle semptomların görülmesi durumunda göz sağlığınızı korumak üzere alanında uzman bir doktora başvurmanız tedaviye erken başlamasında etkili olabilir.
Bu sayede olası komplikasyonlar önlenerek pinguekula rahatsızlığının oluşturabileceği semptomlar önlenebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Pinguekula belirgin bir semptom oluşturur mu?
Gözde kuruluk, yabancı cisim hissi veya hafif kaşıntı şeklinde görülebilir. Nadir durumlarda ise ışığa karşı duyarlılık gelişir. Hafif kızarıklık oluşturarak rahatsız edici görünebilir. Sulanma, bulanık görme gibi durumlar gelişebilir. Görme yetisine hasar vermesede büyüdüğü durumlarda görüş açınızı olumsuz yönde etkileyebilir.
Pinguekula lezyonun büyümesi mümkün müdür?
Pinguekula lezyonun büyümesi mümkündür. Gözün beyaz kısmı içerisinde sarımsı veya oval şeklindedir. Zamanla büyüyebilir, ancak büyüyen pinguekula, rahatsızlık vererek estetik kaygılara neden olabilir. Özellikle korneaya yaklaştığı durumlarda kuruluk, yabancı cisim hissi ve kızarıklık gibi semptomlara neden olabilir.
Pinguekula için koruyucu tedbirler nelerdir?
Pinguekula oluşumunu tamamen engellemek mümkün görülmeyebilir, ancak bazı durumlarda dikkat edebileceğiniz birtakım çeşitli faktörler bulunur. Güneşe aşırı maruz kalmaktan kaçınabilir, gözlerinizi UV ışınlarına karşı koruma altına alabilirsiniz. Ayrıca toz ve rüzgara karşı gözlerinizi sakınabilir, göz kuruluğunu gideren doktor onaylı nemlendiricilere başvurabilirsiniz. Bu noktada düzenli olarak kontrole gitmeniz önerilir.
Pinguekula hangi yaş grubunda görülür?
Pinguekula rahatsızlığı, 40 yaş ve üzeri kişilerde yaygın olarak gözlemlenebilir. Bu duruma etki eden genel nedenler içerisinde ise özellikle aşırı güneşe maruz kalma ve çevresel faktörler gösterilebilir. Genetik yatkınlık nedeniyle genç bireylerde görülme olasılığı mevcuttur.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Op. Dr.
Hüseyin Şimşek
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/7PISDQMS.jpg
Göz Sağlığı ve Hastalıkları
İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Göz Sağlığı ve Hastalıkları
14.1.2025
14.1.2025
1224
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.