Prostat iltihabı tıp dilinde prostatit olarak adlandırılır ve ilgili bezin bakteri benzeri mikroorganizmalarla enfekte olmasını ifade edebilir.
Bunun yanında bakteri kaynaklı olmayan nedenler de enfeksiyon süreci tetiklenebilir. Hastalık genellikle genç yaş grubunda ortaya çıksa da kişisel bakıma dikkat edilmediği taktirde her yaşta görülebilir.
Erkek bireylerde yaşam kalitesini oldukça düşüren bu rahatsızlık, idrar yapmada zorluklar ve ağrı ile kendini belli edebilir.
Aynı zamanda erişkin bireylerde cinsel fonksiyonları da negatif etkilemesi sağlık problemlerinin büyümesine neden olabilir.
Bu süreçte hastalığın teşhisi ve nedenini belirlemek için en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Devamında doktor hastaya uygun tedavi planı çıkarır ve hastalık çoğunlukla tamamen iyileşir.
Prostat İltihabı Nedir?
Prostat iltihabı erkeklerde mesanenin alt kısmında bulunan ceviz şeklinde prostat bezin enfeksiyon kapmasını ifade eder.
Bunun yanında mesaneden idrarın boşalmasını sağlayan tüpü de saran bir yapısı vardır.
İlave olarak bu bez bir cinsel organ vazifesi gördüğü için spermi barındıran sıvının üretiminde de rol oynar.
Bu sebeple bölgede enfeksiyon oluşması meni olarak bilinen sıvının üretiminde de problem yaşanmasına sebebiyet verir.
Genel olarak hastalık 20-50 yaş aralığında sıklıkla görülse de herkeste ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda tedavi gereksinimi oluşmazken bazı hastalarda ciddi semptomlar görülebilir.
Prostat İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın oluşum nedenine göre semptomları da değişkenlik gösterebilir. Bu doğrultuda akut ve kronik bir durum oluşmasına bağlı belirtilerde farklılık oluşur.
Akut prostat iltihabı bakteri kaynaklı oluşurken hastalık bakteri dışında diğer faktörlerden de oluşabilir.
Bu sebeple akut belirtiler daha hızlı ortaya çıkarken kronik belirtiler daha yavaş ortaya çıkabilir. Genel olarak akut tipinde hastalığın belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Bulanıklaşan idrar rengiyle beraber idrardan kan gelmesi gözlemlenebilir.
- Peniste sertleşme problemi, erken boşalmaya da cinsel libido düşüklüğü görülebilir.
- Sık idrara çıkma isteği nedeniyle tuvalete gidip gelme.
- İdrar miktarında azalma ya da idrarı yaparken aşırı zorlanma durumu ortaya çıkabilir.
- İdrar yapma sırasında yanma, yüksek şiddette ağrı ve sancı görülebilir.
- Enfeksiyonun yayılmasına bağlı kaslarda ve eklem bölgelerinde ağrı görülebilir.
- Penisin başlangıç bölümünden ucuna kadar ağrı görülür, ağrının yayılım alanları ise yumurtalık, anüs ya da bacak bölümüne kadar artabilir.
- Vücutta yüksek ateş, üşüme ve titreme nöbetleri ile kusma refleksi ve midede bulanma görülebilir.
- Bölgesel akıntı görülmesi en kesin belirtilerdendir ve bu akıntı idrar kanalından gelebilir.
Hastalığın kronik semptomlarından bazıları akut türüne benzer ve bunun yanında sadece kronik belirtilere özel olarak ortaya çıkabilir. Hastalığın kronik belirtileri aşağıdaki gibi listelenebilir:
- İskelet sitemi birimlerinden kaslarda ağrı gelişmesi tipiktir.
- Kişi günlük hayatında asabi ve stresli bir görünüm sergileyebilir.
- Erken boşalama sorunu ve sertleşme sorunu yaşanabilir. Ayrıca meninin boşalması sırasında şiddetli ağrı hissedilebilir.
- Sürekli idrar yapma isteği duyulabilir. Bununla birlikte idrar sırasında kan gelmesi görülebilir.
- Gece sık uyanıp idrara çıkma hissi olabilir.
- Hasta idrar yaparken yanma ve ağrı da yaşayabilir.
- Bakteri enfeksiyonu yaşanmadığı için ateş yükselmesi, titreme ya da üşüme gibi durumlar yaşanmayabilir.
Prostat İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Prostat iltihabı enflamatuar sonuçlara neden olan etkenler tarafından tetiklenebilir. Bu açıdan akut ve kronik türlerinin de oluşmasına sebep olan tetikleyici durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Bakteri enfeksiyonları: E. coli bakteri, straptococcus gibi bakteriler idrar yolu enfeksiyonlarının ana sebepleri arasındadır. İdrardan alınan bakteri prostat bezinde enfeksiyona neden olur. Genellikle akut türünde bakteri enfeksiyonun baskın olduğu tespitler arasındadır. Diğer bir yandan bazı rahatsızlıklar da enfeksiyon sürecini başlatabilir. Bu bağlamda ilgili bezde taş oluşumu, mesanenin tam anlamıyla boşalamaması, üriner yola takılan kateter uygulamaları bakteriyel enfeksiyonun kaynağı olabilir.
- Bakteriyel olmayan enfeksiyonlar: Tam olarak kronik durumun kaynağı bilinememektedir. Ancak bazı tetikleyici unsurlar bu süreçte dikkat çekebilir. Özellikle kişi otoimmun rahatsızlıklara sahipse, su alımı yetersizliği mevcutsa, cinsel temasta korunmuyorsa, yüksek strese maruz kalıyorsa ya da at biniciliği gibi pelvik travma tehlikesi söz konusuysa bölgesel kaslar kasılır ve gevşeme hali bozulabilir. Böylece idrar akışında etkili bu kaslar ilgili bezde enfeksiyon oluşmasına zemin hazırlayabilir.
Eğer kişide kronik prostat iltihabı 3 aydan fazla devam ediyorsa spermi de taşıyan meni sıvısının hacmi azalabilir ve kısırlık ile ilgili süreçler kalıcı sonuçlara neden olabilir.
Geçmeyen Prostat İltihabına Ne İyi Gelir?
Öncelikle rahatsızlığa yakalanmamak için ortamın sterilizasyonuna ve bireyin kişisel bakımına özen gösterilmesi önerilir.
Eğer hastalık teşhisi kişide konulmuşsa enfeksiyon için tıbbi tedavilerin yapılması şarttır. Bunun yanında bazı destekleyici uygulamalarla iyileşme süreci hızlandırılabilir.
Bu uygulamalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemlidir, bunun için antioksidan içerikli takviye edici ürünler tüketilebilir. Ek olarak diüretik özellikte c vitamini, cüce palmiye, turna yemişi gibi gıda takviyeleri öğünlere doktor kontrolünde ilave edilebilir.
- Enfeksiyonu tetikleyen unsurların başında üşütme gelir. Bu nedenle soğukta bulunmamak önerilir, bölgenin ve ayakların sıcak tutulması da ağrıyı hafifletebilir.
- Kanı yoğunlaştıran ve enfeksiyonu arttırabilen alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak kalınması tavsiye edilir.
- Bağırsakta kasların zorlanması kabızlık problemi ile ilişkilidir. Bu süreçte kabız olmamak idrarı daha kolay yapmayı da dolaylı etkileyebilir.
- Sıcağa yakın ılık suyla yıkanmak da hastalığın semptomlarını yatıştırabilir.
Prostat İltihabı Nasıl Geçer?
Hastalığın teşhisinde üroloji uzmanının fiziki muayenesi ve farklı tetkiklerin yapılması ön koşuldur. Sonrasında enfeksiyona neden olan bakteriler ise antibiyotik tedavisine başvurulabilir. Genel olarak tedavi seçenekleri aşağıdaki gibi listelenebilir:
- 6 aydan uzun süren tedavilerde sonuç alınamıyorsa oral yolla alınan antibiyotik tedavisi yerine damar yolundan ilaçlar verilebilir.
- Antibiyotik tedavisinin yanında ağrı kesici ya da anti-inflamatuar takviye edici ürünlerde kullanılabilir.
- İlerlemiş vakalarda mesanenin boşalmasına sıkıntılar yaşanabilir, bu nedenle cerrahi müdahale ile tedavi desteklenebilir.
- Yeni nesil tedavilerden transüretral mikrodalga tedavisi yayılan prostatit durumlarında seçenek olabilir. Böylece büyüyen bez yapısının küçülmesinde mikrodalga ışınları yardımcı rol oynayabilir. Aynı zamanda ESWT-Şok Dalga uygulamaları ile bölgesel kan akışının arttırılması amaçlanır.
Prostat İltihabı Tedavisi Nedir?
Hastalığın teşhisi koyulduktan sonra akut ya da kronik tipleri hastanın semptomları ve bazı tetkiklere göre belirlenebilir. Bununla birlikte tedavi takvimi çıkarılarak hastanın durumu takip altına alınabilir. Genel olarak hastalığın tedavi sürecinde izlenecek adımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda 2 hafta ile 3 ayı bulunan antibiyotik tedavileri doktor kontrolünde uygulanabilir.
- Yapılan laboratuvar sonuçları ya da klinik bulgular hastada kötü bir durumu ifade ediyorsa parenteral olarak bilinen damardan ilaç tedavisi verilebilir. Eğer ilaç tedavisi de kişide sonuç vermezse düzenli kontrol için hastane koşullarında takip gerektirebilir.
- Hastalığın bakteriyel olmayan kronik tipinde ise kesin protokollü bir tedavi söz konusu değildir. Bu kapsamda kişide ortaya çıkan semptomları azaltıcı tedavi planı çıkarılabilir. Enfeksiyonun minimize edilmesi için yine antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Bu durumdan farklı olarak ağrı semptomları varsa ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Ayrıca kabızlık giderici, anti-depresan gibi ilaçlarla süreç desteklenebilir.
- Ultrason ile yapılan incelemelerde idrar yolunu etkileyecek önemli sorunlar varsa ya da tedaviye cevap vermeyen apse oluşumu varsa bazı cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Bu doğrultuda drenaj yolu açılarak ultrason yardımıyla irinin boşaltılması doktor müdahalesi ile sağlanabilir.
Prostat İltihabı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Prostat iltihabı kansere neden olur mu?
Hastalık tedavi edilmezse ilgili bezde doku hasarına ya da farklılaşmasına neden olabilir. Doku farklılaşması süreci prostat kanseri hastalığına da taşıyabilir. Bu nedenle, hastalığın belirtileri gözlemlendiğinde mutlaka üroloji uzmanına başvurulması gerekir.
Prostat iltihabı ne kadar sürede geçer?
Hastalığın iyileşme süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Hastalığın altında yatan nedenlere ve semptomların şiddetine göre iyileşme zamanı değişebilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Op. Dr.
Bülent Canpolat
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/TGUpkO6M.jpg
Üroloji
Medical Park Medical Park Mersin
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Üroloji
4.9.2024
4.9.2024
91
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.