Radyoterapi nedir?
Radyasyon tedavisi veya radyoterapi, kanser ve diğer hastalıkları güvenli ve etkili bir şekilde tedavi etmek için çeşitli radyasyon biçimlerinin kullanılmasıdır.
Radyasyon onkoloğu, kanseri tedavi etmek, kanserin büyümesini engellemek veya ağrı gibi semptomları hafifletmek için radyoterapiyi kullanabilir. Radyoterapi kanser hücrelerine zarar vererek çalışır. Normal hücreler radyasyondan hasar alsa da kendilerini onarabilirken kanser hücreleri yapamaz. Yeni teknikler ayrıca doktorların sağlıklı hücreleri korumak için radyasyonu daha iyi hedeflemesine olanak tanır. Böylelikle hasta daha az yan etki hisseder.
Bazen radyoterapi, bir hastanın ihtiyaç duyduğu tek tedavidir. Diğer zamanlarda, hastanın tedavisinin sadece bir parçasıdır. Örneğin, prostat ve gırtlak kanseri genellikle yalnızca radyoterapi ile tedavi edilebilirken, meme kanseri olan bir kadın ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi ile tedavi edilebilir.
Radyoterapi, birincil tedavinizi daha etkili hale getirmek için de kullanılabilir. Örneğin, kanseri küçültmeye yardımcı olmak ve ameliyatı kolaylaştırmak için, ameliyattan önce radyoterapi ile tedavi edilebilirsiniz. Bazen ameliyattan sonra geride kalmış olabilecek küçük miktarlardaki kanseri yok etmek için radyoterapi uygulanabilir.
Radyoterapi yapılırken ağrı verir mi?
Hayır, radyoterapi sırasında hiçbir şey hissetmezsiniz.
Radyoterapinin olası yan etkileri nelerdir?
Yan etkiler genellikle radyasyon bölgesi ile sınırlıdır. Karın bölgesinde radyasyon alan hastalarda mide bulantısı olabilirken alt karın bölgesine radyasyon verilmesi ishali tetikleyebilir. Diğer olası yan etkiler şunlardır:
- Tedavi bölgesinde kırmızı, kaşıntılı ve soyulan cilt
- Yorgunluk
- İştah kaybı
- Tedavi bölgesinde saç dökülmesi
Küçük görünseler bile, yaşayabileceğiniz herhangi bir yan etkiyi daima sağlık ekibinize bildirin.
Radyoterapi beni radyoaktif yapar mı?
Hayır. Aileniz ve arkadaşlarınızla sosyal ilişkinizi, onların radyasyona maruz kalma korkusu olmadan sürdürmeye devam edebilirsiniz. Radyoterapi aldığınız günlerde etrafınıza radyasyon yaymazsınız.
Tedavimi kim yönetiyor?
Radyoterapi ekip işidir. Radyasyon onkoloğu, alacağınız radyasyon miktarı ve toplam tedavi günü sayısı dahil olmak üzere tedavi planınızı tasarlamaktan sorumludur. Radyasyon onkoloğu, tedaviniz sırasında gelişebilecek tıbbi sorunları da yönetecektir.
Radyoterapi hemşiresi, tedavi boyunca size yardımcı olmak, yan etkileri yönetmek için radyasyon onkoloğu ile yakın bir şekilde çalışır.
Radyoterapi teknikeri, öngörülen tedaviyi uygular ve tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında size yardımcı olur. Medical Park Hastanesi'ndeki tüm radyoterapi teknikerleri, radyasyon tedavisi sunumu ve hasta bakımı konusunda kapsamlı eğitimi tamamlamış, lisanslı, sertifikalı profesyonellerdir.
Radyoterapiyi ne sıklıkla alacağım?
Tedavileriniz muhtemelen pazartesiden cumaya (haftada 5 gün) planlanacak ve hafta sonları dinlenmenize izin verilecektir. Eğer kısa süreli (1,3 veya 5 günlük) tedavilerden birisi uygulanmaya karar verilirse doktorunuz zamanlama ile ilgili size detaylı bilgi verecektir.
Radyoterapi uygulaması ne kadar sürer?
Günlük seanslar 1-5 dk arasında tamamlanır.
Radyoterapi uygulanırken neden yalnız kalmalıyım?
Radyoterapi teknikerleri her hastayla birlikte tedavi odasında kalsaydı, toplamda tehlikeli seviyelerde radyasyona maruz kalırlardı. Hastalar tedavi odasında iken radyoterapi teknikeri tarafından video kamera ile sürekli izlenmektedir. Tedaviniz sırasında yardıma ihtiyacınız olursa, konuşun. Radyoterapi teknikeri tedaviyi durdurup ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.
Rutinde kullandığım ilaçlarım ne olacak?
Doktorunuza veya radyasyon tedavisi hemşirenize şu anda almakta olduğunuz reçeteli veya reçetesiz ilaçların tam listesini sağlayın. Genellikle tedaviniz boyunca devam ettirilebilen mevcut ilaçlarınızı gözden geçirecektir. Birinci basamak doktorunuz, kanser dışındaki problemler için aldığınız ilaçları yine de reçete edebilecektir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Radyasyon Onkolojisi
9.8.2021
8.10.2024
35210
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.