satır arası

Rahim aldırmak diğer bir ismi ile histerektomi olarak da bilinir. Kadınların üreme organının alınması işlemi olarak da belirtmek mümkündür.

Bazı durumlarda kadınların rahminin aldırılması gerekli olabilir. Bu durum genellikle sağlık problemi nedenlerine bağlı olarak gerçekleştirilir.

Kişilerin rahminin alınmamasının farklı bir sağlık problemine yol açması ya da hayati tehlike oluşturma ihtimali varsa rahmin alınması gerekir.

Rahim aldırmanın zararları olduğu hakkında da bazı bilgiler bulunur. Bu durum tamamen kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır. Genel olarak bu işlem pek onaylanmaz.

Fakat kişilerin bu işlemi yaptırmaması çok daha zararlı sonuçları beraberinde getirebilir.

Hastanın sağlık problemine bağlı olarak farklı teknikler ile rahim alınabilir. Jinekologlar tarafından uygulanan bu cerrahi işlem, günümüzde oldukça yaygındır.

Rahim Aldırma İşleminin Kişiye Zararı Nedir?

Rahim Aldırma İşleminin Kişiye Zararı Nedir?

Rahim aldırmanın zararları farklı şekillerde kendisini gösterebilir. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda rahmini aldıran kişilerin kalp krizi geçirme riskinin de üç kat arttığı ortaya çıkar. Fakat bu işlem sayesinde rahim kanseri riskinin de azaldığı bilinir.

Rahim aldırmanın zararlarından bir diğeri ise osteoporoz riskinin artmasıdır. Osteoporoz bir kemik hastalığıdır. Diğer bir ismi ile kemik erimesi olarak da bilinir.

Kişinin kemiklerinin gücünde azalma meydana gelir. Kısacası rahim alınma işlemi sonrasında kişilerde kemik hastalıklarının ortaya çıkma riski bulunur.

Kemik erimesi problemi ile ya da farklı sağlık problemleri ile karşılaşılmaması adına kişiye bazı ilaçlar verilir. Verilen bu ilaçların da sağlık üzerinde bazı zararları vardır. Bu ilaçlar hormonal problemlerin ortaya çıkmasına yol açabilir.

Ameliyat sonrası kullanılan ilaçlar aynı zamanda kalp hastalıklarına da neden olabilir.

Bunun haricinde işlem sonrası kullanılan ilaçlara bağlı olarak toplardamarda pıhtı oluşması da mümkündür. Bu pıhtı oluşumu akciğere de ulaşabilir.

Rahim aldırmanın meme kanseri riskinin artmasına neden olduğuna dair de bazı raporlar bulunur.

Araştırmalar sonucunda kişilerin bu işlemi yaptırmasının daha birçok sağlık problemine yol açtığı görülür. Rahim alındıktan sonrasında kadınlardan bazı şikayetler gelmeye başlamıştır.

Bu şikayetler arasında ilk sıralarda ise sık idrara çıkma sorunu yer alır. Bazı kadınlarda ise idrar tutamama gibi problemler ortaya çıkmıştır.

Rahim aldırma işlemine bağlı olarak kabızlık gibi bağırsak problemleri de görülebilir. Bunun nedeni ise bağırsağın rektum bölümünde sarkma oluşmasıdır.

Rahim Aldırma Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Rahim aldırmanın bazı zararları vardır. Bunun haricinde ise kişiler ameliyatın risklerini de merak eder. Sağlık oldukça önemli bir konudur.

Bu nedenle sağlık alanındaki bütün işlemlerin uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.

Her cerrahi işlem bazı riskler taşır. Ameliyat esnasında yapılan en ufak hata bile kişilerin sağlığını riske atar.

Rahim alınma esnasında oluşabilecek riskler arasında enfeksiyon oluşumu yer alır.

Kullanılan cerrahi malzemelerin temiz olması bu noktada büyük önem taşır. Bu ürünlerin dezenfekte edilmemiş olması, hastanın ameliyat sonrası enfeksiyon kapmasına yol açabilir.

İşlem esnasında kişide aşırı kanama meydana gelmesi söz konusudur.

Anestezi de ameliyatın en önemli parçasıdır. Bazı kişilerin bünyesi anesteziyi kaldıramayabilir.

Bu durum riskli sonuçlar doğurur. Ameliyat öncesinde hastadan bazı testler talep edilir. Anestezi uzmanının onayı olmadan ameliyat gerçekleşmez.

Hastaların hatalı bilgiler vermesi ise anestezi esnasında problemlere neden olabilir. Bazı kişiler sigara içtiklerini ya da alkol tükettiklerini ailelerinden gizlediği için doktorlara da bu bilgiyi vermek istemez.

Bu gibi durumlar ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Anestezi problemleri, alerjik reaksiyonların oluşmasına yol açabilir.

Alerjik reaksiyonlar ise anafilaksi şeklinde kendisini gösterebilir. Bu durum kişinin komaya girmesine ya da bilincinin kapanmasına sebebiyet verir.

Bu gibi riskler her cerrahi işlemde ortaya çıkabilir.

Bunların haricinde ise rahim aldırma işlemine bağlı olarak görülebilecek riskler arasında; idrar kaçırma, vajina kuruluğu ve cinsel isteksizlik yer alır.

Rahim Aldırma İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Rahim Aldırma İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Rahim aldırma işlemi dört farklı şekilde gerçekleşebilir.

En yaygın olarak gerçekleşen ameliyat türü total histerektominindir. Bu işlemde rahmin tamamı alınır. Rahim ağzı da bu işlemle alınmış olur fakat yumurtalıklar alınmaz.

Subtotal ya da diğer bir ismi ile supraservikal histerektomi işleminde ise rahim tamamen alınır ama rahim ağzı alınmaz.

Radikal histerektomi işlemi ise genellikle rahim kanseri teşhisi konan kişilere uygulanır. Bu işlemde rahim ve rahim ağzı tamamen alınır.

Bunlara ek olarak; vajinanın üst kısmı, pelvik bölgedeki dokular ve pelvik lenf nodları alınır. Diğer bir yöntem ise bilateral salpingooferoktami ile histerektomidir.

Bu işlemde ise rahim tamamen alınır. Rahim haricinde yumurtalıklar ve yumurta kanalları da alınır. Bu işlem ise genellikle üreme çağını geçmiş olan kişilere uygulanır.

Yapılacak olan bu işlem türleri tamamen hastanın genel sağlık durumuna göre belirlenir.

Hangi işlemin hastanın sağlığı açısından daha uygun olduğuna ise alanında uzman hekimlerce karar verilir. Hastanın talebi üzerine bu tip işlemlerin yapılması uygun görülen bir durum değildir.

Bu cerrahi işlem iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Bu yöntemler açık ameliyat ve kapalı ameliyat olarak bilinir.

Rahim Aldırma İşlemine Hangi Durumlarda Başvurulur?

Rahim aldırma işlemi bir hastalığa ya da sağlık problemine bağlı olarak gerçekleşir. Sağlıklı bireylere bu tip işlemler yapılmaz. Rahmin alınmasına yol açan problemlerin ise şu şekilde sıralanması mümkündür;

  • Kronik hale gelen pelvik ağrılar
  • Sürekli vajinal kanama yaşanması
  • Rahim kanseri ve rahim ağzı kanseri
  • Yumurtalık kanseri
  • Fibroidler ya da diğer bir ismi ile miyomlar
  • Üreme organında enfeksiyon oluşumu
  • Rahim sarkması ya da rahimde kalınlaşma
  • Çikolata kisti

Rahim Aldırma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Rahim Alındıktan Sonra Nasıl Semptomlar Görülür?

Rahim aldırma işlemi sonrasında kişilerin bir süre dinlenmesi gerekir. İşlem sonrasında hastalarda ağrı oluşumu meydana gelebilir. İşlem sonrasında en sık rastlanan belirtiler arasında ilk sıralarda vajinal akıntı yer alır. Aynı zamanda vajinada kanama görülme riski de oldukça yüksektir. İşlem sonrasında kişilerin adet döngüsünün de bozulma ihtimali vardır. 

Rahim ile birlikte yumurtalığın alınması halinde ise menopoz belirtileri görülebilir. Sıcak basması bu süreçte oldukça yaygındır. Aynı zamanda vajinal kuruluk da yaşanabilir. Bu süreçte ortaya çıkabilecek olan diğer semptomlar arasında ise; cinsel isteksizlik, uyku problemleri, anksiyete ve aşırı terleme yer alır. 

Rahim Aldırma İşlemi Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Rahim aldırma işlemi sonrasında uyulması gereken bir sağlıklı diyet listesi olması halinde bu durum doktorlar tarafından bildirilir. Genellikle bu süreçte daha az yağlı besinlerin tüketilmesi önerilir. Bol su tüketimine de dikkat edilmesinde fayda vardır. Kabızlık problemi ile karşılaşılmaması adına ise lifli besinlerin tüketilmesi önerilir. Kabızlık yaşanması, kişinin ameliyat sonrasında zorlanmasına yol açar. Bunların haricinde ise ekstra bir beslenme değişikliğine gerek olmadığı bilinir. Kişilerin aşırı kilo problemi varsa ilerleyen süreçte diyetisyenlere yönlendirilmeleri mümkündür.

Rahim Aldırma İşlemi Sonrası Cinsellik Olur mu?

Rahim aldırılması bazı kişilerde cinsel isteksizliğe yol açabilir. Fakat böyle bir problem görülmemesi halinde bir süre sonra cinsel birliktelik gerçekleşebilir. Bunun için ortalama olarak 4 ila 6 hafta beklemek gerekir. Ameliyatlı bölgenin zorlanmamasına özen gösterilmelidir. Bölgede oluşan şişlik, cinsellik nedeni ile artabilir. Genellikle kişinin vajinal akıntısının geçmesi ve ameliyat yaralarının iyileşmesinin beklenmesi gerekir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Dr. Öğr. Üyesi
Ayşet Jane Özcan
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Medical Park Bahçelievler Hastanesi
1332

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.