Ramazan ayında baş ağrısının birçok nedeni vardır. Nedenlerin başında açlık, beslenme yetersizliğine bağlı enerji kaybı, sıvı kaybı, uyku düzeninin bozulması ve psikolojik nedenler gelmektedir. Ramazan ayında görülen baş ağrısını hafifletmenin ya da engellemenin formülleri mevcut. Yaşam tarzında yapılan düzenlemelerle bu durumu minimuma indirebilirsiniz.
Ramazanda Uzun Süre Açlığın Baş Ağrısına Etkisi
Ramazan ayında yapılan ibadet gereği belirli saatler arasında aç kalınmalıdır. Baş ağrısına neden olan sebep ise uzun süren açlık, yetersiz ve dengesiz beslenmekten doğabilir.
Gün içinde besinlerden alınması gereken enerjinin alınamaması sonucu kişilerde kan şekeri düşmesi görülebilir. Sağlıklı bireyler bu durumu iftar ve sahur arasında gerekli duyulan besin ihtiyacını yeterli dengeli beslenerek atlatabilir.
Besinlerin özellikle Ramazan ayında açlığı uzun süre bastıracak şekilde seçilmesi baş ağrısının önüne geçebilir. Bol lif bulunduran yulaf ezmesi, pazı, yumurta, mercimek, elma, yaban mersini, somon, kuru yemişlerden tercih edilmelidir.
Fakat şeker (diyabet) hastalığı olanlar ya da risk faktörü taşıyan ve belirti gösterenlerin daha da dikkatli olmaları; doktora başvurarak bu doğrultuda yeme planını yapmaları gerekmektedir.
Ramazanda Sıvı Kaybının Baş Ağrısına Etkisi
Açlık gibi Ramazan ayında ibadet gereği su içmemek de gerekmektedir. Baş ağrısının diğer ve bazı uzmanlarca en önemli görülen sebebi de gün içinde ki sıvı kaybından olabilir. Beyin organının çoğunluğu sudan oluşmaktadır.
Gün içinde sıvı kaybı nedeniyle beyin susuz kalmamak adına bazı salgılar üretir. Bu salgılar beyni susuz kalmaktan korumak için diğer yerlerde kısıtlamalar yapar. Kısıtlamalar sonucunda yorgunluk ve ağrı meydana gelebilir.
Bu durumu önlemek adına iftar ve sahur arasında günlük gerekli olan suyun alınması gerekir. Sıvı kaybını çay kahve gibi içeceklerle yerine koymaya çalışmak yeterli değildir. Sıvı kaybını önlemek vücut için gerekli olan miktarda su içilmesi gerekmektedir.
Ramazanda Sigara Bağımlılığının Baş Ağrısına Etkisi
Sigara kullanan kişiler için Ramazan ayı, oldukça zorlu bir süreçtir. Özellikle günlük bir paket ve üzerinde sigara içen kişilerin oruç tutmakta oldukça zorlandığı, açlık ve susuzluktan daha çok sigarasızlıkla mücadele ettikleri görülür. Bunun sebebi sigara bağımlılığıdır.
Sigaranın içerisinde bulunan nikotin, sigaranın bağımlılık yapmasında rol oynayan temel maddedir. Nikotine karşı bağımlılık geliştiren bir kişide sigaradan yoksun kalma durumunda sinirlilik hali, titreme, depresyon ve yazımızın da konusu olan baş ağrısı semptomları görülmeye başlar. B
u nedenle Ramazan ayında görülen baş ağrılarının sebeplerinden bir tanesi de sigara içen kişiler için sigara yoksunluğu olarak belirtilebilir. Aynı sorun sürekli ve aşırı miktarda kahve içme alışkanlığı olan kişilerde oruç sürecinde kafein yoksunluğuna bağlı olarak da görülebilir.
Ramazanda Uyku Düzeninin Bozulması ile Gelen Baş Ağrısı
Ramazan ayında sahur nedeniyle uykunun bölünmesi ve sahur sonrası aşırı yemek yemek ve su içmiş olmanın sebep olduğu hazımsızlık ve şişkinlik ile uyku düzeni bozulabilir. Gün içindeki koşuşturma ve uyku düzeninin bozulması baş ağrısına sebep olabilir.
Uyku düzenini kısa süre için olsa da yeterli uyku sağlayacak saate çekilebilir ve sahur saatinin belirlenmesi ile sağlanabilir. Aynı saatte yenilen sahur yemeğine vücut kısa sürede uyum sağlayarak metabolizmayı düzenleyecektir.
Uyumaya engel olan şişkinlik ile karşılaşmamak için yatmadan bir süre önce yeme içmeye son vermek gerekir. Aynı zaman da sindirimi hızlandıracak badem, fındık, kabak çekirdeği,ıspanak, brokoli, portakal, elma gibi besinler tüketilebilir.
Ramazanda Psikolojik Faktörlerin Yol Açtığı Baş Ağırısı
Psikolojik nedenli baş ağrısı yalnızca Ramazan ayı ile sınırlı değildir. Fakat Ramazan ayında ortaya çıkan açlık, susuzluk ve uykusuzluk gibi nedenlerle ortaya çıkma olasılığı artabilir.
Stres faktörünün de hayatın kaçınılmaz sorunu olduğu göz önüne alırsak baş ağrısının fizyolojik faktörlerin yanı sıra psikolojik nedenle olma olasılığı da vardır. Bu nedeni ortadan kaldıramasak da hafifletmenin yollarını arayabiliriz.
Masaj, meditasyon, hafif ve düzenli beden egzersizleri, hayvanlarla zaman geçirmek, derin nefes egzersizleri, müzik dinlemek, olunan ortamdan kısa sürede olsa uzaklaşmak, geleceğe dair güzel ve olası planlar yapmak gibi stres azaltıcı ve açlık, susuzluk unutturacak aktiviteler yapılabilir. Sessiz ve karanlık bir ortamda uyumak yada dinlenmek de stresin ve baş ağrısının azalmasını sağlayabilir.
Ramazan ayında görülen baş ağrısını engellemenin önden yapılan düzenlemelerle sağlanması mümkün olabilir. Fakat sıralan nedenlerin yanı sıra şiddetli geçmeyen baş ağrıları ile karşılaşıldığı durumlar da olabilir. Baş ağrısı göz ardı edilmeden doktora başvurulmalı ve gerek görülen tedaviler yaptırılmalıdır.
Oruçluyken Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
Yukarıda belirtilen nedenler, Ramazan ayı boyunca pek çok kişinin baş ağrısı sorunu ile mücadele etmesinde rol oynayan temel nedenlerden bazılarıdır. Baş ağrısına neden olan açlık, sıvı kaybı ve psikolojik nedenlere yönelik birtakım tedbirler alarak ağrının ortaya çıkması ihtimalini azaltabilirsiniz.
Yine aynı şekilde oruçluyken baş ağrısı hissettiğiniz zamanlarda mümkünse karanlık ve sessiz bir yerde bir süre dinlenmeniz ağrının iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Sahurda yeterli ve dengeli beslenmek, sıvı alımına dikkat etmek, oruç sürecinde sizi fizyolojik ve psikolojik olarak yoracak aktivitelerden uzak durmak gibi önlemler baş ağrılarınızla mücadele etmenize yardımcı olmuyor ve ağrılarınız dayanılmaz boyutlara ulaşıyor ise bunun altında yatan farklı bir neden olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır.
Eğer siz de Ramazan ayında şiddetli baş ağrısı sorunu ile mücadele etmeye çalışıyorsanız ve bu durum günlük yaşamınızı kötü etkiliyor ise bir sağlık kuruluşuna başvurarak baş ağrısı oluşumuna neden olabilecek sinüzit, migren ve benzeri bir hastalığınızın olup olmadığına yönelik gerekli tetkiklerinizi yaptırabilirsiniz.
Doktorunuzun yapacağı muayene sonucunda gerekli görmesi durumunda önereceği birtakım ağrı kesiciler yardımıyla Ramazan ayını daha kolay ve rahat bir şekilde atlatabilirsiniz.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Uzm. Dr.
Adem Aydın
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/XD148bso.jpg
Nöroloji
Medical Park Tokat
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Nöroloji
6.3.2024
24.5.2024
21451
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.