satır arası

🍎Ramazanı Sağlıklı Geçirmek için Yapılması Gerekenler

Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarına özen göstermek, sağlıklı bir şekilde oruç tutmanın en önemli parçasıdır. İftar ve sahur öğünlerinde dengeli bir beslenme, vücudu enerjiyle donatmanın yanı sıra sağlıklı kilo kontrolünü de sağlar.

Oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler arasında su tüketimi, lifli gıdaların tercih edilmesi, protein alımına önem verilmesi ve aşırı şekerli veya tuzlu besinlerden kaçınılması yer alır.

Sahurun Önemi 

Sahur öğünü, uzun süre açlık öncesi öğün olduğu için mutlaka yapılması zorunludur. Bu durum hem iftarda aşırı yemenizin önüne geçecek, hem de gün içerisinde almanız gereken enerji ve proteini tek bir öğünde almamanızı sağlayacaktır.

Sahurda dikkat etmemiz gereken şeylerin başında ise bol su içmek, mutlaka lifli besin tüketmek ve yeterli protein almak gelmektedir.

Bununla birlikte az tuzlu besin tüketmek de sizin gün içerisinde daha az susamanızı sağlayacağı için önemlidir. Protein kaynağı olarak ise yumurta, bakliyatlı çorbalar, az tuzlu peynir, süt tercih edilebilir. Ekmek olarak tam tahıllı ekmek tüketmek daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacağı için önemlidir.

Ayrıca söğüş sebze ve bol su tüketmek de yavaşlayan bağırsak hareketlerinizin hızlanması açısından gereklidir. Tüm bunların yanında, zeytin yerine çiğ badem, çiğ fındık, ceviz gibi sağlıklı yağ grubu tüketebilirsiniz.Bu sizin hem daha uzun süre tok kalmanıza hem de alacağınız tuzu azalttığı için su ihtiyacınızın az olmasına yardımcı olacaktır.

Bağışıklığınızı Güçlü Tutmalısınız

Bağışıklığınızı Güçlü Tutmalısınız

Oruç süresince vücut su ve besin anlamında azalma yaşadığından, bu durum bağışıklığın düşmesine sebep olabilir. Bitkin hissetmemek, daha önemlisi, hasta olmamak için bu süreçte iftar ve sahurda vitamin ve mineral açısından zengin gıdalar tüketmek, su içmek, bağışıklık sistemini desteklemek açısından çok önemlidir.

Örneğin, yemekleri yaparken zerdeçal, zencefil gibi baharatları daha sık kullanabilirsiniz. Mevsim sebze ve meyve tüketimini arttırabilirsiniz. Ayrıca kefir, keten tohumu, badem, fındık, çilek gibi besinlerle kendinize içecek hazırlayabilir, ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca, uyku düzeni ve günlük rutinlere dikkat etmek bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemli bir parçasıdır.

İftarda Dengeli Beslenmelisiniz

Uzun açlık sonrasında oturacağınız iftar sofrasında, yavaş ve dengeli beslenmek en dikkat etmeniz gereken şeylerin başında gelmektedir. Tercih edeceğiniz besin grupları, enerji ve protein açısından ihtiyacınızı karşılamalıdır.

Ayrıca kilo kontrolü sağlamak ve hazımsızlık olmaması adına pişirme yöntemine dikkat edilmeli ve besin içeriği hafif olmalıdır. İftarınızı açarken, bir bardak su ve zeytin- hurma veya hafif bir çorba tercih edebilirsiniz.  Tercih edeceğiniz çorbalar kremasız olmalıdır. Sebze çorbaları, domates, ezogelin, yoğurt çorbası güzel bir başlangıç olabilir.

Ardından, protein kaynağı olarak ana yemek tercihleri; kurubaklagil yemeği, ızgara köfte, tavuk sote, ızgara balık olabilir. Ana yemek muhakkak ızgara,haşlama sebzelerle zenginleştirilmeli veya yanında bol salata tüketilmelidir. Böylece kabızlık gibi şikayetlerin de önüne geçilecektir. Enerji ihtiyacı içinse yeterli miktarda karbonhidrat almanız önemlidir.

Sağlıklı karbonhidrat tercihlerine, tahıllı ekmek, sebzeli bulgur pilavı, cevizli erişte, tam buğday makarna örnek olarak verilebilir. Son olarak, dengeli beslenmede olması gereken diğer besin grubu olan süt-yoğurt grubuna sofranızda mutlaka yer vermelisiniz. Kefir, ayran, yoğurt, cacık gibi tercihlerle dengeli ve sağlıklı bir iftar menüsü oluşturmanız mümkün.

Hafif Bir Ara Öğün

İftar sonrasında, şerbetli tatlılar veya ağır ara öğünler yapmanız reflü, gastrit gibi şikayetlerinizin oluşmasına yol açabilir. Yüksek kalorili olması aynı zamanda kilo problemi de doğuracaktır.

Bu yüzden hafif bir ara öğün hem kilo kontrolü sağalamada hem de mide şikayetlerinin oluşmaması adına önemlidir. Örneğin, sade kefir yanında tüketeceğiniz çilek veya bir porsiyon sütlü tatlı veya bir bardak süt ve 3-4 tane kuru kayısı güzel bir ara öğün alternatifi olabilir.

Su İçmek Çok Önemli

Su İçmek Çok Önemli

İftarda da sahurda da dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri yeteri kadar su içmektir. Yeteri kadar su içmemek, başta tansiyon,böbrek olmak üzere birçok farklı sağlık sorununa yol açabilir. Özellikle kabızlık, hazımsızlık gibi şikayet yaşayan kişiler; sahurda, iftarda ve ara öğünde en az 2 litre su içmeyi unutmamalıdır.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

4230

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.