Ramazan döneminde uzun süre aç kalmanız ve beraberinde beslenme bozuklukları yaşamanız bazı sağlık problemleri ortaya çıkarabilir. Bu doğrultuda, ramazanda mide yanmasıyla ya da sindirim sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.
Bu süreçte, günlük öğünlerin iftar ve sahurda olmak üzere iki öğünde toplanması bu problemlerin başlıca nedenlerindendir. Özellikle sahurda gereğinden fazla besin tüketilmesinden sonra tekrar yatış pozisyonuna geçilmesi midede yanma, mide ekşimesi, karın bölgesinde kramplar ve hazımsızlık problemini ortaya çıkarır.
Bazı yaşam şekli ve beslenme düzeni değişikleri ile ramazan döneminde mide problemlerini minimize edilebilirsiniz.
Uygun Sahur Menüsü Seçilerek Mide Yanması Azaltılabilir mi?
Öncelikle, sahur ve iftar olmak üzere iki öğünlü beslenmenizi 4 öğüne çıkarılabilir, devamında sık ve az beslenerek porsiyonlarınızı küçültebilirsiniz. Bu sayede, büyük porsiyonların küçültülmesi de midenin tam dolu olmasını engelleyebilir.
Tükettiğiniz besin çeşitlerinin de mide asidini arttırmayacak şekilde tercih etmeniz oldukça önemlidir. Bu anlamda, doğrudan asit içeriğine sahip portakal, mandalina, domates, limon gibi meyve ve sebzelerin kısıtlanması sağlanabilir.
Paketli ürünlerde bulunan dolgu ve katkı maddeleri de asit düzeyinin artmasında diğer bir faktördür, bu ürünlerin de kullanımının sınırlandırılmanızda fayda var. Bu besin grupları yerine sahurda yulaf içerikli gıdalar, patates, yumurta ve az yağlı yiyecekler tercih edilebilirsiniz. Böylece, hem asitlik derecesi düşük besinler tüketebilir hem de midenin kendi asidi yüksek düzeylere ulaşmadan engellenebilirsiniz.
Bir diğer önemli nokta, yemeklerin hazırlanırken pişirme yöntemlerine dikkat edilmesidir. Vücutta en zor sindirime sahip katı ve sonradan doyurulmuş yağlardır. Yoğun kızartma şeklinde yemeklerin hazırlanması sindirim sistemini zorlayacağı için mide sorunlarını tetikleyebilir.
Kızartma pişirme yöntemi yerine haşlama veya fırınlama şeklinde pişirme yöntemini tercih ederseniz sindiriminizi rahatlatabilirsiniz. Ek olarak, protein içeriği yüksek süt, yoğurt, peynir, kuru baklagiller ve yumurta gibi besinlerle öğünlerin arttırılması midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı da geciktirebilir. Böylece, bu gıda çeşitlerinizi sahur menünüzü ekleyerek sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
Sindirim Sistemi Hastalıkları Varsa Doğru Sahur Menüsünü Nasıl Seçilebilir?
Vücudunuzda yaşam kalitenizi düşürebilecek akut ya da kronik bir hastalığınız olabilir. Bu doğrultuda; vücudunuzda gastrit, ülser, reflü, laktoz intoleransı, glüten hassasiyeti ya da farklı bağırsak problemleri varsa uzun süre aç kalma ve bir seferde çok beslenme hastalığın semptomlarını arttırabilir.
Bunun yanında, reflü hastasıysanız sahurdan sonra ağır beslenmeniz ve hemen yatmanız da hastalığın şiddetlenmesine neden olabilir.
Ağızdan bağırsağa kadar olan gastroentrolojik sistemde bozulacak bir mekanizma karın bölgesinde şişkinliği tetikleyebilir, bu durumda da midede üretilen asit boğaza doğru ilerleyerek rahatsızlık verebilir.
Özellikle, iftarda yağlı tatlılar ve baklava gibi aşırı şerbetli tatlılar yerine muhallebi, sütlaç gibi sütlü tatlılar ya da meyveler tercih ederek reflü ataklarınızı kontrol altına alabilirsiniz.
Unutulmaması gereken nokta ise bireysel metabolik cevabın ve kalori ihtiyacının değişiklik göstermesidir. Günlük tempoda fiziksel olarak yoğun çalışıyorsanız enerji ihtiyacınız fazla olacağından kalori ihtiyacınız yükselir ve porsiyonlarınızda daha fazla besin almanız kritiktir.
Ramazan Ayında Besinlerin Çeşitlendirilmesinin ve Su Tüketiminin Önemi
Tüm bu bilgiler ışığında, ramazanda doğru beslenme ile mide yanmasının önlenmesinde günlük su tüketiminiz de önemlidir. Eğer, günlük su alımına dikkat etmezseniz sindiriminiz yavaşlayabilir, mide ve bağırsak problemlerini kısa ya da uzun süreli yaşayabilirsiniz.
Günlük su tüketimiyle beraber yemeklerin ağızda iyice çiğnenerek alınması da sindirimi rahatlatan pratik seçeneklerden biridir.
Bununla birlikte, hazmı kolaylaştıran bitki çayları, mide koruyucu özelliği olan yeşillikli sebzeler, yağ oranı düşük olan yulaf içerikli gıdalar, yara iyileştirme gücü yüksek çörek otu gibi gıdalar, mide asidinin dengelenmesine destek olan meyan kökü benzeri bitkiler öğünlere eklenerek ramazanda mide yanmanızın önlenmesine katkı sağlayabilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Işılay Nadir
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/BfpHhpmL.jpg
Gastroenteroloji
Medical Park Ankara (Batıkent)
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Gastroenteroloji
4.3.2024
4.3.2024
4823
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.