Her geçen gün popülerliği artan refleksoloji bir diğer deyişle refleksoloji masajı, ayağın belirli bölümleri ile vücudun farklı bölümleri arasındaki ilişkiye dayanan bir masaj türüdür. Ayaktaki belirli bölgelere basınçlar uygulayarak gerçekleştirilen bu terapi yöntemi günümüzde çeşitli hastalıkların semptomlarını iyileştirmede başvurulan bir yöntemdir. Geleneksel Çin tıbbına ait olan refleksoloji ile hayati enerjinin dengede tutulabileceğine inanılır. Sinüs baskısından doğum sancılarına kadar birçok tıbbi problemde uygulanabilen bir terapidir.
Refleksolog Kime Denir?
Refleksoloji alanın üzerinde çalışmalar gerçekleştirmiş kişiler refleksolog olarak adlandırılır. Vücudun belirli bölgelerine yardımcı olmak için ayağın hangi bölümüne baskı uygulanması gerektiğini bilen bu kişiler ayak grafiği kullanır. Bu grafikte renkli bir şema göze çarpar. Ayak tabanının bölümlerinin vücudun neresi ile ilişkili olduğu bu şema üzerinden çalışılabilir. Örneğin ayak parmağının üst kısımları sinüslere yardımcı olmasıyla ilişkilendirilirken topuğa yapılan uygulamaların siyatik sinir ağrısına yardımcı olabileceği düşünülür.
Refleksoloji Nasıl Çalışır?
Refleksolojinin ana çalışma şekli tam olarak tespit edilememiştir. Ancak sağladığı etkilere yönelik çok sayıda teoriler bulunur. Tüm teoriler ayağın farklı bölümlerinin vücudun farklı bölgeleriyle bir bağlantısı olmasına dayanır. Ayağın belirli bir bölgesine baskı uygulanması halinde bölgenin ilgili olduğu organ veya dokuda etkiler yaratabileceği öne sürülür.
Bölge teorisine göre ayak parmak ucu ve ayak topuğu arasında uzanan 5 bölge bulunur. Başparmak birinci bölge, serçe parmak ise beşinci bölge olarak kabul edilir. Vücut ise baştan ayağa kadar uzanan 10 bölgeye ayrılır. Tüm bölgeler ve bölgeler arasındaki bağlantılar şema haline getirilmiştir. Şema sayesinde bölgeler arasındaki bağlantılar öğrenilebilir.
Bölgeler vücudun sağ ve sol tarafları ile farklı bağlantılara sahiptir. Birinci bölgeye baskı uygulanması halinde vücudun o bölgeye bağlı kısmındaki ağrıların hafiflemesi sağlanabilir. Geleneksel Çin tıbbı ile başlayan ve 19.yüzyıla kadar ulaşan bir teoride refleksolojinin sinir sistemini uyardığı ve bu sayede çalıştığı iddia edilir. Ayağın belirli bölgelerindeki noktalara sakinleştirici bir şekilde baskı uygulamak bu bölgedeki sinirleri uyararak merkezi sinir sistemine mesajlar gönderir. Bu sayede vücudun rahatlaması için destek sağlanabilir. Refleksoloji ile nefes alma, kan akışı, bağışıklık tepkisi gibi temel vücut faaliyetlerinde farklılıklar yaratılabilir. Çeşitli hastalıkların tedavisi desteklenebilir. Ancak tüm bu etkilerin henüz teoride olduğu ve bilimsel çalışmalar ile net bir şey söylenemediği unutulmamalıdır.
Refleksoloji Ne İşe Yarar?
Refleksoloji ve ayak masajının aynı etkilere sahip olabileceği düşünülür. Ancak her ikisinin aynı etkiye sahip olduğunu gösteren herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Refleksologlar, refleksolojinin bazı hastalıkları iyileştirmede yardımcı olabileceğine veya kronik problemlerin açığa çıkarttığı semptomların şiddetini azaltabileceğine yönelik düşünceleri bulunur. Çeşitli potansiyel faydalar ile ilişkilendirilen refleksolojinin etkileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Vücuttaki stres düzeyini azaltma,
- Ruh halini iyileştirme,
- Bağışıklık sistemini güçlendirme,
- Sindirim sistemini iyileştirme,
- Sırt veya artrit ağrısı gibi ağrıları azaltma,
- Soğuk algınlığı veya bakteriyel enfeksiyonların iyileşmesini hızlandırma,
- Hormonal dengesizlikleri düzenleme.
Refleksolojinin çalışma prensibi göz önünde bulundurulduğunda parasempatik tepkiyi artırmaya etkili olabileceği düşünülür. Bir kişi stresli veya endişeli iken sempatik sinir sistemi devreye girer. Sempatik sinir sistemiyle kişiler savaş veya kaç modunu devreye sokarlar. Refleksoloji ile bu etkiye karşı bir tepki geliştirilebilir. Devreye giren parasempatik sistem sayesinde vücudun stres faktörü azalabilir. Vücut kendi kendini iyileştirmeyi ve dengede kalmayı destekleyebilir. Refleksolojinin bu etkisinden kaynaklı da faydalar sağladığı düşünülür.
Terapinin psikolojik faydaları göz önünde bulundurulduğunda stres faktörünün azalmasına ek olarak kişilerin kendilerini iyi hissetmesine yönelik de etkiler Sağladığı söylenebilir. İnsanların duygu durumlarını yönetmede destek sağlayan refleksoloji hastalıklar nedeniyle gelişen kaygı problemini de iyileştirebilir. Kalp ameliyatı geçiren kişilerde kaygı oluşması sık karşılaşılan bir durumdur. Refleksoloji ile bu kaygı miktarı azaltılabilir ve kişilerin daha sağlıklı bir psikolojiye sahip olması desteklenebilir. Ancak refleksoloji hiçbir zaman geleneksel tedavi olarak kabul edilmez. Geleneksel tedavi ile refleksoloji de yapılması bütüncül bir yaklaşım açığa çıkarır.
Kanser nedeniyle gelişen duygusal problemler veya fiziksel acı hastaların günlük yaşamını ciddi ölçüde etkileyebilir. Kanser tedavisi sırasında birçok tedaviye kuşkuyla yaklaşılırken hastanın sağlık durumunun elverişli olması halinde refleksolojiyi öneren hekimler bulunur. Kişinin ruh halini iyileştirmek ve ağrı şiddetini hafifletmek üzere refleksolojiden faydalanabileceği öne sürülür.
Refleksoloji Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Refleksolojinin olumlu etkileri, bazı hastalıkların tedavisini destekleme amacıyla da refleksolojiye başvurulabileceğini düşündürür. Refleksoloji ile iyileştirebilecek veya iyileşme süresi hızlandırılabilecek hastalıklar aşağıdaki gibidir;
- Migren,
- Diyabet,
- Sindirim sistemi bozuklukları,
- Astım,
- Bronşit veya sinüzit,
- Romatizmal hastalıklar,
- Hipertansiyon,
- Depresyon veya anksiyete gibi psikolojik problemler,
- Multipl skleroz,
- Kanser.
Refleksoloji Nasıl Yapılır?
Refleksoloji terapisi bir refleksolog tarafından gerçekleştirilir. Terapi sırasında ağrı veya rahatsızlık duyulan bölgeye göre ayağın belirli bölgelerine baskı uygulanır. Masaj tekniklerini andıran baskı yöntemleri ile ayaklar ovulur ve işlem sırasında dahi kişiler rahatlama ve sakinleşme hissiyatı yaşarlar. Refleksolojinin temelde işe yaramasını nedeni de tıpta bu etkiye dayandırılır. Ayak masajından daha fazla fayda sağladığına dair kanıt bulunmazken işlem sırasında kişilerin yaşadığı huzur stres seviyelerini azaltabilir ve uyku kalitesini artırabilir.
Refleksoloji seansında nelerin beklediğine değinilmesi gerekirse bazı başlıklar gündeme gelir. Öncelikle seanslar yaklaşık olarak 50 dakika sürer. Her bir ayak için genellikle 25 dakika harcanır. Ayaklarda çalışılması gereken noktanın tespit edilebilmesi üzerine refleksolog işlem öncesinde bazı sorular yöneltir. Sağlık durumu, yaşam tarzı ve yeme alışkanlıklarına yönelik çeşitli sorular yöneltilir. Alınan cevapların değerlendirilmesi ardından ayağın hangi alanında çalışılacağı tespit edilir.
Refleksoloji sırasında ayakların çıplak olması yeterlidir. Bazı durumlarda alt bacağın üzerinde de çalışabilmesi gerekebileceğinden pantolonun dize kadar çekilmesi yeterli olabilir. Bu nedenle işlem sırasında kıyafet kaygısı yaşayan kişiler gönül rahatlığı ile seans olabilir. Gerekli ayarlamaların yapılması ardından kişiler bir masaj masasına uzanır veya ayaklarını uzatacağı şekilde bir sandalyeye oturur. Pozisyon alınması ardından refleksoloji seansına başlanır. Seans sırasında bazı losyon veya kremlere başvurulabilir. Ancak her refleksolog seans sırasında ek bir ürün kullanmamaktadır. Masajın tamamlanması ardından kişiler merkezden uğurlanır.
Kimler Refleksoloji Yaptırabilir?
Günümüzde birçok sağlık kuruluşunda veya masaj merkezinde refleksoloji tekniğine rastlamak mümkündür. Refleksolog tarafından gerçekleştirilmesi gereken bu terapi masaj terapisi veya akupunktur gibi farklı tekniklerle birleştirilebilir. Böylece tedavilerin etki mekanizmaları artabilir.
Refleksoloji yaptırmak için bir kuruluşa başvuran kişilerin öncelikle doktoru ile konuşması önerilir. Dolaşım problemleri, kan pıhtılaşma problemi, gut hastalığı, tiroid sorunları, ayak mantarı veya epilepsi problemlerine sahip olan kişiler için refleksoloji önerilmeyebilir. Bazı durumlarda ise olumsuz etkileri önlemek adına çeşitli önlemler alınabilir.
Hamile kadınlar refleksoloji tekniğine başvurabilir. Ancak refleksloglarına mutlaka hamile olduklarını söylemeleri gerekir. Refleksoloji inanışında bazı ayak noktalarının doğumu tetikleyebileceğine inanılır.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Prof. Dr.
Haydar Möhür
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/iIiSDcD2.jpg
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Medical Park Ankara (Keçiören)
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
5.9.2023
5.9.2023
32737
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.