satır arası

Regl iken Kan Tahlili Verilir mi?

Regl döneminde kan tahlili yaptırmanızda, hemoglobininizde çok ciddi bir patolojik durum olmadığı sürece bir sakınca yoktur.

Bununla birlikte bazı testler regl döneminden etkilenirken şeker gibi testler için dönemin önemi yoktur. Hormonlara ise ancak adet döneminde bakılabilir.

Dolayısıyla kadınların adet dönemlerinde kan testi yaptırması prolaktin, östrojen, progesteron gibi hormonların durumu hakkında bilgi vereceğinden hemoglobin seviyeleri yeterliyse tahlil önerilir.

Hormon dışındaki tahliller için ise adet döneminin geçmiş olması önerilir.

Adetin her döneminde kadının hormonlarında değişiklik gözlemlenir.

Bu değişikliği takip edebilmek için özellikle 35 yaş ve üzeri kadınların dönemsel olarak kan değerlerine baktırmaları önerilir. 

Kan tahlili yaptırmak istediğinizde öncelikle nelere baktırmak istediğiniz önemlidir.

Tam kan sayımı-Hemogram testini her zaman yaptırabilirsiniz. Bununla birlikte bazı hormon tahlillerini menstrüasyon döneminizi hesaba katarak yaptırmanız gerekir.

Bu durumda regl iken kan tahlili verilir mi, sorunuzun cevabı yaptıracağınız tahlile bağlı olacaktır. 

Regl iken Yapılacak Kan Tahlilleri Nelerdir?

Regl iken Yapılacak Kan Tahlilleri Nelerdir?

Kadınlarda regl süresi, yaşa ve fiziksel durumunuza bağlı olarak değişse de genellikle ortalama 3 ila 7 gün arası devam eder.

Adet görme sırasında kadınların progesteron ve östrojen hormonlarında düşüş olması beklenir. Bu evre aynı zamanda foliküler evrenin de başıdır.

Foliküler evre adetin ilk günü başlar ve yumurtlamanın 16. gününe kadar sürer. Bu evrede hipofiz oldukça aktiftir.

Foliküler uyarıcı hormon olan FSH hormonu salgılar. 3. aşama yumurtlama olarak da bilinen luteal fazdır. Bu evrede östrojen seviyesi yükselir. 

Döngünün 14. gününde vücut ısısı hafif yükselir. Vücut ısının yükseldiği ortam yumurtlama için uygun bir ortamdır.

Yumurtlama olduktan sonra progesteron hormonu yükselir. Luteal fazda östrojen seviyesi de az da olsa yükselir. Hamile kalmazsanız her iki hormon da tekrar referans aralıklarına geri döner.

Bu döngü siz hamile kalana kadar tekrar eder. Regl döneminde östrojen, progesteron, prolaktin ve FSH gibi hormon tahlilleri hormonları sağlıklı çalışıp çalışmadığı hakkında bilgi verir. 

Regl iken Kan Tahlili Normal Değeri Kaç Olmalı?

Regl iken kan tahlili verilir mi sorusunun yanıtını tahlil özelinde incelemekte fayda var. Ayrıca regl döneminde kan tahlil sonuçları reglin kaçıncı gününde olduğunuza göre değişir. Bu dönemde aktif olan hipofiz bezi ilgili hormonlara sinyaller gönderir.

Hipofiz bezinin üreme hormonları üzerindeki etkisi tartışılmaz. Hipofizde östrojen ve progesteron olmak üzere üreme ile ilgili iki temel hormon salgılanır.

LH luteinizan ve FSH folikül hipofizde üretilerek kana karışır. 

Bu döngüde herhangi bir aksaklık olması durumunda kadın üreme sisteminde de bozukluklar meydana gelir.

Dolayısıyla kadın üreme sistemi hipofiz bezinden sağlıklı salgılanan hormonlarla doğrudan bağlantılıdır.

Hormonlar normal seyrinde gittiğinde yumurtlama ve üreme döngüsü normal işler.

Bununla birlikte hormon seviyelerine adetin belirli günlerinde bakılması doğru sonuç alarak değerlendirme yapabilmek için önemlidir.

Regl döneminde FSH, LH hormonlarının yanı sıra E2, PRL, TSH hormonlarında da bakılır. 

  • FSH Hormon Tahlili

Adetin 2. ya da 3. gününde FSH değerlerine bakılır. FSH kısırlık ile ilgili de fikir verebilecek bir hormondur. Adetin 2. ya da 3. gününde FSH seviyesinin yükselmesi durumu yumurtalıkların normal çalışmadığını gösterir.

FSH değerinin 12’nin üzerinde olması kadınlarda yumurtalık hücresinin azaldığını gösterir. FSH değeri 25 mIU/mL üzerinde olması vücutta yumurta hücrelerinin tükendiğini gösterir. Bu veriler üreme problemine işaret ettiğinden bebek sahibi olmak istediğinizde tatsız verilerdir.

Kadınlarda olması gereken FSH değeri yaşa göre değişir. Adet dönemine girmiş bir kadında FSH değeri foliküler fazda 3.1-7.9 mIU/mL, ovulasyon fazında 2.3-18.5 mIU/mL, luteal fazda 1.4-5.5 mIU/mL, menopozda 30.6-106.3 mIU/mL olarak ölçülür. 

  • LH Hormon Tahlili

LH(luteinizan) hormon testi doğurganlık ve adet düzensizliklerine bağlı olarak yapılan bir testtir.

LH seviyesi adet döngüsü boyunca değişir. Ancak yüksel LH ya da düşük LH farklı sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

LH yüksek olursa polikistik over sendromu akla gelir. Ayrıca yumurtlama düzenini bozacağı için doğurganlık sorunlarında da yol açabilecek bir sonuçtur. 

Düşük LH seviyesi de yumurtlamayı etkileyeceğinden hipofiz bozukluklarından kaynaklı üreme problemlerine yol açabilir.

Adet gören kadınlarda LH seviyesi; foliküler fazda 1-18 IU/L arasında yumurtlamadan 24-48 saat öncesinde 20-80 IU/L arasında salgılanır. Yumurtlama gerçekleştikten sonra başlayan luteal fazda ise 0.5-18 IU/L seviyelerine düşer.

Menopoz sonrası ise normal koşullarda beklenen LH hormon seviyeleri 12-55 IU/L arasındadır.

  • E2-Estradiol Hormonu

Regl iken kan tahlili yapılır mı diye sormaya devam ediyorsanız sorunuza hipofiz bezinden salgılanan hormonların değerini görmek için regl döneminde test yaptırmak gerekir diye cevap vermek yerinde olur. 3 farklı formda bulunan estradiol da bu hormonlardan biridir.

Üreme çağındaki kadınlarda yüksek olan östrojen hormonudur. Yumurtalıklardan sentezlenir. Ne kadar salgılandığı ise adetin hangi döneminde olduğunuza göre değişir. Estradiol değerleri yaşa göre değişir.

Üreme çağındaki kadınlarda ortalama 30 ile 400 pg/ml, menopoz sonrası kadınlarda ortalama 0 ile 30 pg/ml olarak ölçülür. 

  • PRL-Prolaktin Hormonu

Prolaktin halk arasında süt hormonu olarak da bilinir. Regl düzeni ve üreme üzerindeki etkisi de önemlidir.

Prolaktin hormonu kadınlarda 15 ile 25 µg/L seviyesinde olmalıdır. Regl başlangıcının 2. gününde test edilmesi gereken bir hormondur.

Adet dönemine yakın test yapıldığında yüksek çıkması olası olduğundan o dönemde doğru sonuç vermeyebilir. 

  • TSH Hormonu (Tiroid uyarıcı Hormon) 

TSH testi kandaki tiroit oranına bakarken hipertiroidizm (tiroidin fazla üretimi), hipotiroidizm (tiroidin az üretimi) gibi tiroit bozuklukları hakkında da bilgi verir.

Tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) diğer tiroit hormonlarıdır. TSH değerleri yaşa göre değişir.

7 ila 11 yaş arası çocuklarda 0,6 ile 4,84 IU/mL, 12 ila 20 yaş arası kadınlarda : 0,51 – 4,3 IU/mL, 21 ila 99 yaş arası kadınlarda : 0,27 – 4,2 IU/mL

Regl iken Kan Tahlili Düşüklüğü Nedenleri

Regl döneminde kan tahlili düşüklüğünün farklı nedenleri vardır. Regl döneminde kadınlar 40 ile 60 ml aralığında kan kaybeder.

Bazı kadınlarda adetin 2. gününde kanama çok fazladır. Bu durumda kan kaybı 80 ml’e kadar çıkabilir. Bununla birlikte kaybedilen saf kan değildir. 

Yaklaşık %36 oranındaki kan kaybına ek olarak %64 oranında mukus, rahim dokusu ve pıhtı kaybedilir.

Hemoglobin seviyeniz kan kaybetmenize rağmen 11 g/Dl’nin üzerindeyse tahlil yaptırmanızda bir sakınca yoktur.

Bunun yanı sıra tahlil sırasında alınan kan miktarı sağlığınızı etkilemeyecek kadar azdır. 

Regl dönemindeki kan değeri düşüklüğünün diğer bir nedeni de kanama ile birlikte demir deposunun azalmasıdır.

Bu durumda demir eksikliği ortaya çıkar. Adet döneminde ferritin ve hemoglobin seviyesi de düşebileceğinden kan değerleri etkilenebilir. 

Regl iken Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri

Regl iken Kan Tahlili Yüksekliği Nedenleri

Araştırmalara göre adet döngüsünün bazı aşamalarında progesteron seviyelerinde artış meydana gelir.

Ayrıca bazı prolaktin, tiroit, östrojen gibi hormonlarda yaşanan sıkıntılar kan değerlerinin yüksek çıkmasına sebep olur.

Bunun yanında P LCR, MPV, PLT gibi tam kan sayımında bakılan değerler de olası patolojik durumlarda yükselir.

Regl Dönemi Kan Tahlili Randevusu Nasıl Alınır?

Adet düzensizliğiniz varsa ya da hormonlarınızla ilgili bir sıkıntı varsa kadın doğum, dahiliye ya da endokrin bölümü doktorlarından randevu alabilirsiniz.

Randevuyu hastanelerin online sistemleri üzerinden veya hastanelerin randevu merkezlerini arayarak alabilirsiniz.

Regl İken Kan Tahlili Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Link BaşlığıLink AdresiAyrı Sekme İle AçılsınEkleVazgeçkan verirken aç olmanız ve doktorunuzun kan verilecek saat ve adetin günü konusundaki uyarılarını dikkate almanız önerilir.

Sonucu ise doktorunuza giderek, bölüm sekreterliğinden sonuç çıktınızı alarak veya varsa laboratuvar ya da hastanenin online sistemleri üzerinden öğrenebilirsiniz.

Regl iken Kan Tahlili Testi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Regl iken Kan Tahlili Testi Nasıl Yapılır?

Regl döneminde kan tahlili yaptıracaksanız hemoglobin değerlerinizde ciddi bir sıkıntı olmasa iyi olur. Bunun yanı sıra yaptıracağınız teste göre adetin kaçıncı günü ya da en geç saat kaça kadar kan tahlili verebileceğiniz konusunda doktorunuz yönlendirecektir. Kan tahlili hastane laboratuvarlarında steril bir ortamda kanın tüpe aktarılmasıyla başlar. Analiz edilen kan değerleri hastanenin sistemine yönlendirilir. 

Regl iken Kan Tahlili Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Tam kan sayımı sonuçları ve regl döneminde yaptıracağınız hormon tahlil sonuçları 2 ile 4 saat arasında çıkar. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Op. Dr.
Billur Küpelioglu
Kadın Hastalıkları ve Doğum
İstinye Üniversitesi Hastanesi İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir
31325

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.