satır arası

Birbirinden farklı pek çok rahatsızlık rektumdan kan gelmesine neden olabilir. Meydana gelen kanama hemoroid , bağırsak rahatsızlıkları ya da rektum kanseri gibi ciddi rahatsızlıklardan dolayı ortaya çıkmış olabilir. Meydana gelen rektum kanamasının erken tanı ve tedavi ilkesiyle iyileştirilmesi önemlidir. Rektumdan gelen kanın ihmal edilmeden mutlaka tedavi edilmesi gerekir. 

Rektumdan (Makattan) Kan Gelmesi Nedir?

Dışkılama esnasında kan görmek endişelenmeye neden olabilir. Bu nedenle kanamaya neyin sebep olduğunun teşhis edilmesi son derece önemlidir.

Hemoroid gibi bazı rahatsızlıklar tedavi gerektirmeyebilir. Ancak kanamanın nedeni rektum kanseri ise acil tedavi edilmesi gerekir. Bazı rahatsızlıklar rektumdan kan gelmesi nedeniyle belirti gösterebilir. Rektal kanser, bağırsak hastalıkları ya da ülser makattan kan gelmesinin nedenleri olabilir.

Rektum Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Rektum kanserinin erken evrelerinde genellikle belirtileri olmayabilir. Hastalık ilerledikçe belirtiler ortaya çıkabilir. Rektum kanserinin ilerlemesi yıllar içerisinde gerçekleşir. Rektum kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Dışkıda kan: Genellikle kolonda meydana gelen kanserlerle ilişkili olarak dışkıdaki kan parlak kırmızıdır. Rektum kanserinden dolayı dışkıda meydana gelen kan, koyu kırmızı ya da siyah görünebilir.

Sindirim sorunları: Sürekli kabızlık, ishal ya da diğer bağırsak değişiklikleri belirtiler olabilir.

Daha ince dışkı: Rektumdaki bir tümör kanalın bir kısmını tıkadığında kalem benzeri ya da ince olarak tanımlanan dışkılama meydana gelebilir. Kalem benzeri dışkılama rektum kanserinin öncü belirtilerinden biri olabilir.

Açıklanamayan kilo kaybı: İstenmeyen kilo kaybı, 6 ila 12 aylık bir süre içinde vücut ağırlığının en az %5'inin kaybı olarak tanımlanır ve rektum kanser belirtisi olabilir.

Karın rahatsızlığı: Ağrı, hassasiyet ya da kramp şeklinde karın çevresinde rahatsızlıklar meydana gelebilir.

Genel yorgunluk: İyi uyuyor olsanız bile, kendinizi normalden daha yorgun hissedebilirsiniz. Meydana gelen bu yorgunluk hissi rektum kanserinden kaynaklanan belirtilerden biri olabilir.

Anemi: Rektum kanseri kronik, hafif kanamaya neden olduğunda ilk belirti anemi ya da anemiye bağlı belirtiler şeklinde ortaya çıkar. Rektumdan kan gelmesi nedeniyle anemi, genel vücut sağlığını etkileyebilir.

Bu tür semptomlar rektum kanserinin ortaya çıkardığı belirtiler olabilir. Bu belirtileri fark ettiğinizde zaman kaybetmeden bir sağlık merkezine giderek muayene olmanız gerekir. Rektum kanseri erken tanı ve tedavi ilkesiyle daha kolay bir şekilde iyileştirilebilir. Bu nedenle ortaya çıkan belirtilerin ihmal edilmeden tanısının konması gerekir.

Rektumdan (Makattan) Kan Gelmesi Nasıl Anlaşılır?

Makattan gelen kanama bazı durumlarda fark edilerek anlaşılabilir. Dışkılamadan sonra tuvalet kağıdında fark edilebilir. Dışkı içerisinde de kanama belirtileri olabilir. 

Kanama anüsten (makat deliğinden) çıktığında buna rektal kanama denir. Kanama gastrointestinal (GI) sistemin herhangi bir yerinden geliyor da olabilir. Mide, ince bağırsak, kolon, rektum ve anüs gastrointestinal yolu oluşturur. Bu yol üzerinde bulunan organlarda meydana gelen kanamalar aynı şekilde makatta kanamaya neden olabilir.

Kolondan, rektumdan ya da anüsten daha alt bölgelerde kanama olması halinde dışkıda parlak kırmızı kan görülür.

Kolonda ya da ince bağırsağın üst bölümünde oluşan bir kanamada ise koyu kırmızı, bordo kan görülebilir.

Mide kanamalarında siyah dışkı (melena) görülür.

Bazen rektumda kanama olduğunda çıplak gözle görülemeyebilir. Bu durumda oluşan kanamanın tespit edilmesi mikroskopla gerçekleşir. Ortaya çıkan kanamaya gizli kanama denir. 

Rektumdan (Makattan) Kan Gelmesi Neden Olur?

Rektumda farklı nedenlerle kanama meydana gelebilir. Dışkı içerisinde kan görülebilir ya da makat bölgesinden kan gelebilir. Bu durumun fark edilmesi rektumda kanama olduğunu gösterir. Rektumdan kan gelmesi nedenleri şöyle sıralanabilir;

Hemoroid: Basur ya da hemoroid, rektum ve anüsün içinde bulunan şişmiş damarlardır. Rektumda meydana gelen kanamaların en büyük nedenidir. Şişmiş damar şeklinde cildin yüzeyine yakın bulunurlar. Bazı durumlarda cilt yırtılarak kanayabilir. Sağlığı tehdit eden ciddi bir rahatsızlık değildir. Hamilelik döneminde oluşabilir, ağrı kaldırmaktan kaynaklanabilir ya da dışkılama sırasında fazla ıkınma ve baskıyla ilişkili olarak ortaya çıkabilir.

Anal fissür: Anal kanalda meydana gelen astarın yırtılmasıdır. Anal fissürler kolayca hemoroidlerle karıştırılır. Anal fissür ve hemoroid kabızlıkla ilişkili rahatsızlıklardır. Anal ağrı ve kanama meydana gelebilir. Anal fissür rahatsızlığı bazı durumlarda kendiliğinden iyileşebilir. Bazı durumlarda ise tedavi edilmesi gerekir.

İnflamatuar bağırsak hastalığı: Bu hastalığa bağlı belirtilerin şiddetli olması halinde, rektumdan kan gelmesi nedeniyle bazı belirtiler bağırsak hastalığından kaynaklanabilir.

Divertikülit: Divertikülit; kolonda, genellikle rektuma yakın alt uçta meydana gelir. Kolonun iç astarındaki küçük cepler olan divertiküller enfekte olduğunda ve iltihaplandığında meydana gelir. Bu ceplerdeki iltihaplanma, içindeki kan damarlarını daha kırılgan hale getirebilir ve yırtılma olasılığını artırabilir. 

Enfeksiyöz kolit: E. coli ve C. diff gibi bazı bakteriyel enfeksiyonlar kolonda meydana gelen hemorajik kolite neden olabilir. Bu genellikle kanlı ishal şeklinde olur. Bir enfeksiyondan dolayı rahatsızlanıldığında kanlı ishal olmak anlaşılabilir ve çoğu zaman kendiliğinden geçer. Ancak bazı enfeksiyonlar antibiyotik gerektirebilir. 

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar: Bel soğukluğu, klamidya ve frengi gibi rahatsızlıklar cinsel yoldan bulaşan enfeksiyon türleridir. Cinsel yoldan bulaşan hastalıklardan olan HPV nedeniyle kanama oluşabilir. Ayrıca HPV, anal bölgede siğillerin oluşmasına neden olabilir Cinsel yoldan bulaşan enfeksiyonların iyileşebilmesi için tedavi edilmeleri gerekir. 

Peptik ülser hastalığı: Peptik ülserler midede ya da ince bağırsağın üst kısmı olan duodenumda (oniki parmak bağırsağı) meydana gelir. Mide asidi, koruyucu astarı aşındırdığı zaman ve açık yaralar oluşturduğunda meydana gelir. Üst sindirim yolunda kanamanın oluşması daha uzun sürer. Bu nedenle kan koyu, siyah ve katran rengi olabilir.

Kolon polipleri ve kolorektal kanser: Bağırsağın yan tarafında mantar gibi büyüyen yapılara polip denir. Polipler yaygın olarak görülebilir. Büyük boyutta olan polipler kanayabilir. Polipler zamanla bazı durumlarda kanserli hücre oluşumuna neden olurlar. Kanserli polip yapıların kanama yapma riski yüksektir. Meydana gelen kanamaların teşhisini koymak için kolonoskopi işlemi uygulanabilir.

Rektumdan (Makattan) Kan Gelmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Dışkıda Kan Görülmesine Yiyecekler Neden Olabilir mi?

Bazı yiyecekler dışkının rengini değiştirebilir. Dışkıda kan göründüğünü düşünüyorsanız yakın zamanda yediğiniz besin maddelerinin neler olduğunu belirlemeniz gerekir. Pancar, domates, böğürtlen, kırmızı gıda boyası içerikli besinler dışkıdan çıktığında kırmızı ya da kanlı görünebilir. Ayrıca demir takviyesi kullanımı kanama olmadan dışkının koyu veya siyah görünmesine neden olabilir.

Rektumda Meydana Gelen Kanama Kendiliğinden Geçer mi?

Nedenine bağlı olarak, makattan gelen kanamalar kendiliğinden durabilir. Kanamanın durması ve tekrar etmemesi halinde daha fazla tedavi gerektirmeyebilir. Her zaman makattan gelen kanamaların ya da dışkıda kan olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Eğer makattan kan geliyorsa sıklığına, tekrar edip etmediğine ve başka belirtilerin olup olmadığına özellikle dikkat edilmesi gerekir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Dışkıda Kan Görülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Bebek ve çocuklar dışkılama sırasında ıkınabilirler. Bu nedenle ıkınmadan kaynaklı hemoroid ve anal fissür rahatsızlığı bebekler ile çocuklarda oluşabilir. Çocuklarda ayrıca enfeksiyöz kolit de görülür. Bebek ve çocukların inflamatuar bağırsak hastalığı, divertikülit ya da kolon kanseri gibi gelişmesi zaman alan kronik hastalıklara yakalanma olasılıkları daha düşüktür.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Mesut Sezikli
Gastroenteroloji
Medical Park Kocaeli
176

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.