Retrograd Ejakülasyon bir diğer bilinen adıyla geri boşalma, dışarı atılması gereken semenin mesane kanalındaki bir sorun nedeniyle testislerden çıkıp mesaneye geri kaçmasıdır. Bu sebeple meninin büyük çoğunluğu geri gittiği için dışarı çıkan miktarı 1 ml bile olmaz. Azospermi yani menide sperm görülmemesi durumunun önemli sebeplerinden biri de retrograd ejakülasyon olur. Retrograd ejakülasyon tedavi edilmediği takdirde normal yollar ile çocuk sahibi olmayı oldukça zorlaştırır.
Retrograd Ejakülasyon Neden Olur?
Normal şartlarda penis ereksiyonu esnasında mesane boynu olarak adlandırılan kısımda bulunan proksimal sfinkter refleks olarak büzülür. Böylece meninin idrar yolu boyunca ilerlemesi sağlanır ve mesaneye geri dönmesi engellenmiş olur. Patolojik bir durum oluştuğunda ise bu mekanizma bozulur ve retrograd ejakülasyon meydana gelir. Retrograd ejakülasyona sebep olabilecek birçok durum bulunur, bu durumlar şöyle sıralanabilir:
- Prostat ameliyatı.
- Polinöropati gelişen Tip 1 Diyabet hastalarında uzun süre karbonhidrat metabolizmalarının dengelenememesi sonucu sfinkter kası kontrol eden sinirde hasar oluşması.
- Multipl skleroz, omurilik veya beyin hasarına neden hastalıklar gibi mesane sfinkterinin fonksiyonunu bozan sinirsel kontrol hasarları.
- Belirli bir yaştan sonra oluşan endokrin sistem bozuklukları.
- Pelvik bölgede oluşan travmalar veya kırıkların mesanede hasar oluşturması.
- Mesane boynunun kasılmasını zayıflatan bazı hipertansif ve antidepresan ilaçların uzun süre kullanımı.
- Alkol ve nikotin tüketiminin zehirlenmeye kadar ulaşan fazla kullanımı.
- Mesane ve üretranın olduğu bölgede yapılan cerrahi girişimler.
- Çeşitli sebeplerle pelvik bölgeye uygulanan radyoterapi.
Retrograd Ejakülasyon Belirtileri Nelerdir?
Fizyolojik bir bozukluk sonucu veya sonradan çeşitli sebeplerle meydana gelen hasardan kaynaklı görülen retrograd ejakülasyon, kişiyi oldukça rahatsız edici belirtiler oluşturabilir. Retrograd ejakülasyonun ilk fark edilen belirtisi, boşalma esnasında dışarı çıkan meni miktarının çok az olmasıdır. Sonrasında ise mesaneye kaçan meniden dolayı cinsel ilişkiden sonra yapılan idrarın bulanık olduğu gözlenir. Uzun vadede etkisi fark edilen bir belirti de kısırlık görülmesidir.
Retrograd ejakülasyon sorunu yaşayan çoğu kişi normal yollarla çocuk sahibi olmakta zorlanır. Retrograd ejakülasyonun belirtileri cinsel yaşam üzerinde de fark edilir. Geri boşalma sorunu yaşayan pek çok kişi cinsel birliktelik sonrası tatminsizlik veya orgazm hissinde azalma yaşar. Bu durum zamanla cinsel isteksizliğe kadar ulaşan psikolojik belirtiler meydana getirebilir.
Retrograd Ejakülasyon Nasıl Teşhis Edilir?
Retrograd ejakülasyonun teşhisinde ilk olarak hastanın belirtileri dikkate alınır. Boşalma esnasında az meni çıkışı ve cinsel birliktelik sonrası yapılan idrarın bulanık olması durumunda doktora başvurulur. Doktor muayene yapar, detaylı olarak hasta öyküsünü alır ve geçirilen hastalıkları varsa ameliyatları göz önünde bulundurur, sonrasında ise teşhis için idrar örneği ister. Çünkü teşhis için kuru boşalma yeterli bir sebep olmaz.
Boşalma esnasında sperm çıkışının az olması sperm üretimindeki bir sorundan kaynaklı olabileceği için önemli olan idrardaki sperm miktarı olur. Uygun zamanda ve şartlarda alınan idrar örneği santrifujden geçirildikten sonra mikroskop altında sperm analizi yapılır. Yapılan analizdeki idrarda gözlenen sperm miktarının fazlalığı retrograd ejakülasyonun önemli göstergelerinden biri olur. Yapılan muayene ve tahlillerden sonra doktor tarafından retrograd ejakülasyon tanısı konulur ve tedavinin gerekliliği değerlendirilir.
Retrograd Ejakülasyon Nasıl Tedavi Edilir?
Retrograd ejakülasyon görülen kişilerde her zaman tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Genellikle çocuk sahibi olmak istendiğinde veya cinsel yaşamı ciddi derecede olumsuz etkilediği durumlarda tedavi yollarına başvurulur. Retrograd ejakülasyon tedavisi geri boşalmaya neden olan duruma göre belirlenir. Sorun mesane boynundaki kasılması gereken kasın zayıflığından kaynaklanıyorsa veya ilaç kullanımı gibi bu kası gevşeten sebepler varsa öncelikle onlar ortadan kaldırılır. Bacak ve pelvik bölgedeki kasların güçlenmesi için egzersizler yapmak, gerekli durumlarda antidepresanların kesilmesi, hipotansif ilaçlarının değiştirilmesi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Eğer sorun sfinkter kası kontrol eden sinirdeki bir hasardan kaynaklı ise bu durumda ilaç tedavileri yeterli gelmez. Sinir hasarının henüz hafif boyutta olduğu diyabet hastalığı, multiple skleroz gibi hastalıklarda mesane boynundaki kasın sıkılaşmasını sağlayan ilaçlar kullanılabilir. Ama prostat ameliyatı gibi cerrahi müdahaleler sırasında veya ciddi travmalar söz konusu olduğunda oluşan sinir hasarlarında ise ilaç tedavisi yeterli olmaz. Bu durumda çocuk sahibi olabilmek için tüp bebek, mikroenjeksiyon ve aşılama gibi alternatif tedavi yöntemleri uygulamak gerekir.
Retrograd Ejakülasyonda Kısırlık Tedavisi?
Retrograd ejakülasyonda tedavi görme ihtiyacı duyulan en önemli nedenlerden biri çocuk sahibi olma isteğidir. Doğal yollarla çocuk sahibi olmayı oldukça zorlaştıran geri boşalma sorununda, tüp bebek, aşılama ve mikroenjeksiyon gibi yöntemlerin uygulanabilmesi için spermin ayrıştırılması gerekir. Normal şartlarda örnek kabına basit bir şekilde sperm toplama yapılırken, retrograd ejakülasyon varlığında ise dikkat edilmesi gereken konular vardır.
Öncelikle doktorun önerdiği cinsel perhiz uygulanır, sonrasında ise işlemden önce mesanenin boşaltılmış olmasına dikkat edilir. Mesanenin boş olduğundan emin olduktan sonra boşalma gerçekleşir ve ardından mesanede biriken spermler toplanır. Toplanan spermler aşılama ve tüp bebek gibi uygun tedavi yöntemleri için kullanılır. Retrograd ejakülasyonda spermin toplandığı bir diğer yöntem ise Mikro TESE ameliyatıdır. Cerrahi bir uygulama olan Mikro TESE ameliyatında doğrudan testisin içinden sperm alınır.
Retrograd Ejakülasyonda Mikro TESE Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Retrograd ejakülasyonun tedavisi için en çok kullanılan yöntemlerden biri Mikro TESE ameliyatıdır. Mikro TESE ameliyatında doğrudan testislerin içerisindeki spermler alındığı için öncesinde cinsel bir perhiz gerektirmez. Ameliyat sırasında tek tek kanallardan sperm toplama işlemi yapıldığı için yaklaşık 2-3 saat kadar sürer. Mikro TESE operasyonu süresi uzun olduğu için genel anestezi altında gerçekleştirilir. Anestezi uzmanı tarafından anestezi verildikten sonra, cerrah tarafından da testislere ufak bir kesi yapılarak kanalların önü açılır. Sperm boyutu mikro olduğu için işlem, mikroskop altında 20-25 kat büyütülerek görüntülenen kanallarda gerçekleştirilir.
Böylece kan damarları ve sperm kanalları net bir şekilde görüntülenerek testislerdeki kanlanma da gözlenebilir. Operasyon sonucunda toplanan spermlerin bir miktarı aşılama ve tüp bebek gibi tedavilerde kullanılırken bir kısmı ise dondurularak saklanır. Bunun sebebi ileride tekrar mikro TESE ameliyatına ihtiyaç duymamaktır. Çocuk sahibi olma tedavisi başarılı olmadığında veya tekrar çocuk sahibi olmak istendiğinde bu spermler kullanılabilir. Bazı durumlarda nadirde olsa yeterli sperm toplanamadığı için ameliyatın tekrarlanması gerekebilir ama iki operasyon arası en az 6 ay geçmesi istenir.
Retrograd Ejakülasyon Mikro TESE Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Genel anestezi altında gerçekleştirilen mikro TESE ameliyatı uzun süren bir operasyon olduğu için kanama ve enfeksiyon riskleri bulunur. Bu sebeple ameliyat sonrasında doktorun tavsiyelerini aksatmadan uygulamak gerekir. Mikro TESE ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şöyle listelenebilir:
- Kanama riskine karşı kan sulandırıcı ilaç ve bitkiler kullanılmamalıdır.
- Operasyon sonrası sadece doktorun önerdiği ağrı kesici ve antibiyotik gibi ilaçları düzenli kullanmak gerekir.
- Kanama riski olduğu için 24 saat süreyle buz uygulaması yapılarak testisler yukarıda tutulmalıdır.
- Ameliyat sonrasında 1 hafta süreyle cinsel birliktelikten kaçınılması, dar iç çamaşır giyilmemesi ve operasyon yapılan bölgenin korunması tavsiye edilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Tüp Bebek (IVF) Tedavisi - Tüp Bebek Merkezi
3.2.2023
3.2.2023
35790
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.