👨‍⚕️ Robotik Diz Protezi Nedir?
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirmeyi okudum; randevu hatırlatma ve hizmet sunumu için iletişim bilgilerimin kullanılmasına izin veriyorum.


Güvenlik Kodu :
Güvenlik Kodunu Giriniz:

satır arası

Robotik Cerrahi

Bilim ve teknolojinin hızla gelişmesi sağlık alanındaki ilerlemeleri de beraberinde getirir. Günümüzde artık robot teknolojisi, sağlık alanında yaygın olarak kullanılan cerrahi yöntemlerden biri olmuştur. Robotik diz protezi ameliyatları, geleneksel diz protezi ameliyatlarına kıyasla daha az ağrının olduğu ve iyileşmesinin daha kısa sürede gerçekleştiği operasyonlardır. Robotik diz protezi ameliyatları nasıl yapılır? Robotik diz protezinin avantajları nelerdir? gibi soruların cevabını ve robotik diz protezi hakkında merak edilen diğer konuları yazının devamında bulabilirsiniz.

Robotik Diz Protezi Ameliyatları

Diz, insan vücudunda bulunan en büyük ve hareketli eklemlerden bir tanesidir. Diz aynı zamanda karmaşık bir yapıya ve çalışma sistemine sahiptir. Zamanla çeşitli faktörlerin de etkisiyle diz ekleminde aşınma ve yıpranma meydana gelebilir. Özellikle ilerleyen yaşlarda eklem içerisindeki kıkırdağın zamanla aşınmasına bağlı olarak dejeneratif eklem hastalığı olarak da bilinen osteoartrit görülme sıklığı yüksektir. Dejeneratif eklem rahatsızlığı diz ekleminin zamanla hareket özelliğini yitirmesine ve eklem ağrılarına neden olabilir. İlaç tedavisi, enjeksiyon tedavisi ve/veya fizik tedavi gibi tedavi seçeneklerinden olumlu sonuç alınamadığı durumlarda diz protezi ameliyatları hastanın ağrılarını hafifletmeye ve dize azalan hareket kabiliyetini geri kazandırmaya yardımcı olabilir. Buna ek olarak; romatizmal eklem iltihabı, olağan dışı kemik büyümesi, diz yaralanmaları gibi durumlarda da diz protezinden faydalanılabilir. Günümüzde diz protezi ameliyatları robotik teknolojinin yardımıyla gerçekleştirilebilir. Robotik diz protezi ameliyatları öncesinde ameliyatın nasıl gerçekleştirileceği bilgisayar ortamında detaylı bir biçimde planlanır. Bu sayede operasyon sırasında hata riski en aza iner.

Robotik Diz Protezi Tedavisi

Diz protezi ameliyatları diz ekleminin her iki tarafının da değiştirildiği total diz protezi veya diz ekleminin sadece tek tarafının değiştirildiği kısmi diz protezi olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Önceleri geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilen diz protezi ameliyatları, günümüzde robotik cerrahi ile gerçekleştirilebilir. Robotik diz protezi tedavisinde uzman doktor öncelikle hastayı detaylı olarak inceler ve gerekli tetkikleri gerçekleştirir. Hastanın genel sağlık durumunun iyi olması halinde hasta uzman bir ekip tarafından operasyona hazırlanır.

Ameliyattan önce hastanın kalça, ayak bileği ve dizinin röntgen ve tomografisi çekilir. Ameliyat planlaması için 2 yöntem söz konusudur. Bunlardan birisi sadece röntgenler incelenerek tomografi çekmeksizin planlama ve ameliyat aşamasına geçilir. Diğer yöntemde ise çıkan tomografi sonuçları, 3 boyutlu olacak şekilde bilgisayara aktarılır. İşlemi gerçekleştirecek olan doktorlar operasyonu planlamak ve hastaya en uygun protezi seçebilmek için bilgisayara aktarılan 3 boyutlu görüntüleri kullanırlar. Böylece hastanın diz eklemindeki açısal eğrilikler hesaplanabilir. Bilgisayara aktarılan 3 boyutlu görüntüler sayesinde operasyonu gerçekleştirecek olan doktor, ameliyatın planlamasını yapar ve bu plan robotik sisteme tanıtılır. Hastanın muayenesi sonrası bir yöntem tercih edilerek planlama yapılır. Bu ölçüm, planlama ve ameliyat, robot ile son derece hassas bir şekilde yapılabildiği için ameliyat sonrası en iyi fonksiyonel sonuçlara ulaşılabilmektedir.

Diz Protezi Ameliyatlarının En Güncel Yöntemi: Robotik Diz Protezi Ameliyatı

Güncel tıp teknolojisi, günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve protez uygulaması gerektiren diz problemlerinin tedavisinde ileri teknoloji cerrahi yöntemlerin kullanılmasına imkan verir. Tecrübeli hekimler tarafından gerçekleştirilen robotik diz protezi ameliyatının hasta lehine pek çok avantajı bulunur. Robotik cerrahi, milimetrik dijital ölçümleri ile planlama yapmaya, bu planları uygulamaya ve en iyi fonksiyonel sonuca ulaşmaya yardımcı olur. Robotik diz protezi ameliyatları sayesinde protez kullanım ömrü uzun olur ve bu sayede ameliyat tekrarı ihtimali minimuma indirilir.

Neden Robotik Cerrahi?

Robotik cerrahi uygulamasıyla protez diz eklemine en doğru şekilde yerleşir. Diz eklemine en doğal şeklinde yerleşen protez sayesinde ameliyatın başarısı ve hastanın ameliyat sonrası karşılaştığı olumlu sonuçlar robotik diz cerrahisinin avantajlarını kanıtlamaktadır.

  • Hasta ameliyat sonrası daha az ağrı hisseder
  • Hastane kalış süresi azalır
  • İyileşme süresi hızlıdır
  • Protez takılan diz yapay bir his vermez, hasta kendi dizi gibi hisseder
  • Protezin ömrü çok daha uzundur
  • Hareket kabiliyeti artar

Robotik Diz Protezi Ameliyatları Ne Kadar Sürer?

Robotik diz cerrahisinde cerrahi süresi 1 saat ile 1 saat 10 dakika sürmektedir. Hastaların toparlanma süreci hastadan hastaya farklılık göstermekle beraber genellikle bu hastaların tamamına ameliyattan bir gün sonra walker yardımıyla yürümesini önerilebilir. Bu walker kullanımı bazı hastalarda 10 gün bazılarında 1 aya kadar uzayabilmektedir. Ortalama bir toparlanma süreci hastadan hastaya değişmekle beraber 1 ay kadar sürebilir. Ameliyatın ne kadar süreceği de protezin türüne veya diz eklemindeki hasarın boyutuna göre değişkenlik gösterir. 

Robotik Diz Protezi Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Hekim tarafından diz protez ameliyatı tedavisi uygun görülmüş tüm hastalar, robotik diz protezi ameliyatını tercih edebilir. Robotik diz protezi ameliyatının en önemli avantajı robot yardımıyla gerçekleştirilen dijital ölçümler ve milimetrik hesaplamalar sayesinde kemik kesisinin tam planladığı şekilde yapılabilmesidir. Bu planlamalar dizin yan bağlarının yani yumuşak doku dengesinin de düzgün sağlanmasına imkan tanıyarak protezin en küçük kesi ile doğru yere yerleştirilmesini sağlar ve kullanım ömrünü uzatır.

Zimmer Biomet’in ROSA Robotu ile Diz protezi Tedavisi

Zimmer Biomet’in ROSA robotu, diz protezi ameliyatlarında kullanılan robotik sistemlerden bir tanesidir. Diz protezi ameliyatı öncesinde alt ekstremitenin tomografik görüntüleri üzerinden planlama yapılır veya ameliyat esnasında robot sayesinde sanal bir diz modeli oluşturulur. Bu şekilde ameliyatın her aşamasında yapılabilen kontrollerle planlanan ameliyat en hassas şekilde gerçekleştirilmiş olur.

Robotik Diz Protezi Sonrası Yaşam Nasıldır?

Diz protezi ameliyatı sonrası yaşam, bu operasyonu yaptırması gereken hastalar tarafından en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Ameliyat olan hastalar genellikle birkaç gün hastanede müşahede altında tutulur ve ardından taburcu edilir. Her ameliyatta olduğu gibi diz protezi operasyonunda da enfeksiyon, kanama ve ağrı gibi komplikasyonlar düşük olasılıkla da olsa görülebilir. Bu nedenle operasyondan sonra hekimin reçetelendireceği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı, ameliyat bölgesine zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Başlangıçta hastaların bir süre boyunca koltuk değneği kullanması gerekir. Belirli düzeyde iyileşme elde edildikten sonra fizik tedavi uygulamalarına başlanır.

Fizyoterapist tarafından gösterilecek bazı diz egzersizleri diz ekleminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Bunlar sağlık profesyoneli tarafından gösterildiği şekilde düzenli olarak yapılmalıdır. Bireylerin büyük bir kısmı operasyondan yaklaşık 4-6 hafta sonra koltuk değneği veya farklı yürüme yardımcılarını kullanmadan rahatlıkla yürüyebilir, 8 hafta sonra ise araba kullanmaya başlayabilir. 

Dizlerde meydana gelen sağlık sorunları, kişinin hareket kabiliyetinin azalmasına neden olur ve yaşam konforunu önemli ölçüde etkiler. Erken tanı sayesinde dizdeki aşınmanın ilerlemesini engellemek mümkün olabilir. Siz de sağlığınız ile ilgili her türlü konuda bilgi almak ve kontrollerinizi yaptırmak için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmayı ihmal etmeyin. Eğer siz de protez ameliyatı gerektiren diz eklemi sorunları yaşıyorsanız hekiminize danışarak diz protezi ameliyatları hakkında bilgi alabilir, operasyon sürecinizi planlayabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

55347

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.