Saç kökü iltihabı, kıl kökü iltihabı ile aynı şekilde bilinir. Direkt olarak köklerin iltihaplanması ile alakalı olduğu için iki durumu aynı kategori içerisinde incelemek mümkündür.
Kıl köklerinin dibinde enfeksiyon oluşması nedeni ile saç diplerinde kaşıntı meydana gelir.
Bu kaşıntıya ek olarak farklı belirtiler de ortaya çıkar. Bu iltihaplanma türü kişinin saçlarına da zarar verir. Kıl kökleri, bakterilerin vücutta en kolay ulaşabildiği noktalardır.
Bu nedenle de en sık iltihaplanma bu noktalarda meydana gelir. Saç köklerinin üzerinde ya da çevresinde enfeksiyon oluşumu gözlemlenebilir.
Bu iltihaplanma ile birlikte bölgesel ağrı oluşumu ve şişlik de meydana gelebilir.
Saç kökü iltihabı sivilce şeklinde görülebilir.
Oluşan iltihaplanmaların sıkılmamasına dikkat etmek gerekir. Kafa derisindeki saç köklerinde oluşan bu iltihabın sıkılması hem kişinin canını acıtabilir hem de iltihabın artış göstermesine neden olabilir.
İltihaplanma kırmızı ya da beyaz renge sahip olacak şekilde oluşmuş olabilir.
Saç Kökü İltihabı Nedir?
Saç kökü iltihabı isminden de anlaşılacağı üzere bir iltihap hastalığıdır. Kıl köklerinde oluşan iltihaplanma ile aynı şekilde kendisini gösterir.
Saç diplerinde iltihap oluşur. Bu iltihap ağrı hissini de beraberinde getirir. Saç ve kıl köklerinde yağ bezleri yer alır. Kıllar genellikle vücudun korunmasına yardımcıdır.
Örneğin burun içerisinde kıl olması, zararlı bakterilerin burun yolu ile vücuda ulaşmasına engel olur.
Saçlarda da bu durum aynı şekildedir. Saçlar, vücudu koruyucu özelliğe sahiptir. Fakat saç köklerinin zarar görmesi çok daha kolaydır. Saç kökü iltihabını cilt hastalığı olarak değerlendirmek mümkündür.
Kısaca bahsetmek gerekir ise saç kökü iltihabı, cilt problemidir. Saç köklerinin enfeksiyon kapması ile ortaya çıkar.
Bakteriler nedeni ile oluşabileceği gibi farklı faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkma ihtimali vardır. Bu gibi durumlarda sağlık kuruluşlarından randevu alınması gerekir.
Kişinin saç dibinde oluşan problemin giderilmemesi, durumun tekrarlanmasına ya da iltihapların yaraya dönüşmesine sebebiyet verebilir.
Saç Kökü İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Saç kökü iltihabında kişilerde bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Özellikle saç diplerinin kaşınması ile birlikte saç köklerinizde bir problem olduğunu anlamanız mümkündür.
Saç kökünde iltihaplanma olan kişilerde ortaya çıkabilecek olan belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Saç diplerine kaşıntı
- Kırmızı ya da beyaz renkte kabarıklık oluşumu
- Saç köklerinin acıması
- Saç diplerinde ağrı hissi
- Saç kökünün çevresinde kızarıklık oluşumu
- Saç derisinde hassasiyet oluşumu
- Saç derisinde yanma hissi
Saç Kökü İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Saç kökü iltihaplanması özellikle bakterilere bağlı olarak meydana gelir. Fakat bu durumun tek nedeni bakteriler değildir. Farklı nedenlere bağlı olarak da kişilerin saç köklerinde iltihaplanma oluşması mümkündür.
Saç kökü iltihabının nedenleri arasında şu maddeler yer alır;
- Kortizonlu ilaçların ya da kortizonlu kremlerin uzun süre kullanımı
- Havuzun yeterince klorlanmamış olması
- Ayak mantarı gibi enfeksiyonlar
- Parazitler ve bakteriler
- Kimyasal içerikli ürünlerin kullanımı
- Uzun süre boyunca antibiyotik kullanmak
- Kafa yaralanmaları
- Saçı tıraş ederken kullanılan ürünlerin temiz olmaması
- Saç bölgesinde kıl dönmesi meydana gelmesi
- Egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklar
- Bağışıklık sisteminin zayıflamış olması
- Diyabet hastalığı, AIDS ve kanser hastalıkları da bazı kişilerde saç kökü ya da kıl kökü iltihaplanmasına yol açabilir
- Yağ içerikli saç bakım ürünlerinin çok fazla kullanılması
Geçmeyen Saç Kökü İltihabına Ne İyi Gelir?
Saç köklerinde iltihaplanma olan kişilerin, hastanelerin ilgili alanlarından randevu alarak muayene olması gerekir. Kişinin saç kökü incelenir.
Genel kontroller gerçekleştirildikten sonra ise doktorlar tarafından hastaya bazı ilaçlar verilir. Bunların haricinde ise saç kökündeki iltihaplanmanın geçmesi için özel şampuanlar da önerilebilir.
Doktor tavsiyelerine uyulması gerekir. Verilen ilaçların ve diğer ürünlerin de düzenli olarak kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Bütün bunlara rağmen kişinin saç kökündeki iltihaplanma geçmiyor ise tekrar doktora başvurulmalıdır.
Saç Kökü İltihabı Nasıl Geçer?
Saç kökü iltihabı olan kişilerin saçlarını düzenli olarak yıkaması gerekir. Ortak havlu kullanımından kaçınılmalıdır.
Saç diplerinin iyice temizlendiğinden emin olmak gerekir. Saç diplerinde şampuan ya da krem kalıntısı kalmamasına özen gösterilmelidir. Herkese açık alanlarda havuza girilmemelidir.
Bunlara dikkat edilmesi halinde saç diplerinde meydana gelen iltihaplanma daha hızlı bir şekilde iyileşme gösterir.
Başkalarının kullandığı saç fırçalarının da kullanılmaması gerekir. Bu gibi şahsi eşyaların ortak kullanılması halinde iltihaplanma diğer kişilere de geçebilir. Aynı zamanda başkasında var olan mikroplar, saç kökünde meydana gelen iltihabın şiddetlenmesine neden olabilir.
Bunlara dikkat edilmelidir ve sağlık kuruluşlarından randevu alıp muayene olunmalıdır.
Böylelikle saçınız için en uygun ilaçlara karar verilir. İlaç kullanımı ile birlikte saç köklerinde meydana gelen iltihaplanma problemi de ortadan kalkar.
Saç Kökü İltihabı Tedavisi Nedir?
Saç kökü iltihabında genellikle ilaç tedavisine başvurulur. Gerekli durumlarda kişilere antibiyotik verilebilir. Fakat genel olarak saç için şampuanlar ve merhemler önerilir.
Bu ürünler sayesinde saç kökleri iyileşme göstermeye başlar.
Bazı kişilerde bu iltihaplanma durumu kronik hale gelebilir ve sürekli olarak kendisini tekrarlayabilir. Bu gibi durumlarda ise doktorlar tarafından uygun görülen farklı bir tedavi yöntemi varsa o tedavi yöntemine başvurulabilir.
Genel olarak saç kökü iltihabı tedavisi, şampuanlar, losyonlar, merhemler, saç için vitaminler ve ilaçlar yardımcı ile gerçekleştirilir.
Saç Kökü İltihabı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Saç Kökündeki İltihaplanma Kendiliğinden Geçer mi?
Saç kökü iltihaplanması, kişinin saç diplerine iyi bakması halinde bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkabilir. Fakat bu durum her zaman yaşanmaz. Çoğu zaman kişinin ilaç kullanması ve doktor onaylı şampuanları kullanması gerekli olur. İltihaplanmanın kendiliğinden geçmesi için saç bakımına dikkat etmek gerekir. Saç diplerinin iyi temizlendiğinden emin olunmalıdır. İltihaplı bölge kaşınmamalı ve iltihap patlatılmaya çalışılmamalıdır. Böylelikle bir süre sonra iltihaplanma ortadan kalkabilir.
Saç Kökü İltihabının Oluşmasını Engellemek Mümkün mü?
Saç köklerinin iltihaplanmasını önlemek için hiçbir saç ürününü ortak kullanmamak gerekir. Kişinin bağışıklık sistemi zayıf ise bu durumu önlemek çok daha zordur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayacak sebze ve meyveler tüketilebilir. Saç köklerinin temiz olmasına özen gösterilmelidir. Ortak kullanım alanlarında yer alan havuzlara ya da benzeri alanlara girilmemelidir. Saç bakım ürünlerinin içerisinde kimyasal olmamasına özen göstererek iltihaplanma riskini azaltmak mümkündür. Saç bakımı için doğal içerikli ürünler tercih edilebilir. Şapka ya da bere gibi aksesuarların kullanımını da azaltmak gerekir. Kullanılacak ise hava alan yapıya sahip ürünler tercih edilmelidir.
Saç Kökü İltihabı Yayılır mı?
Kıl köklerinde oluşan iltihaplanmalar genellikle yayılım göstermeye yatkın bir yapıdadır. Kişinin saç köklerinde oluşan iltihaplanmalar genellikle vücudun farklı bölgelerine yayılmaz. Fakat başka bir kişi ile saç fırçanızı ya da saç havlunuzu paylaşmanız halinde, kişinin saç kökünde iltihaplanma meydana gelebilir. Özellikle bakteri kaynaklı olarak bir iltihaplanma söz konusu ise bu bakteriler kişiden kişiye geçebilir. Saçınızda kullandığınız havluyu vücudunuzun farklı bölgelerinde kullanmanız halinde de yayılım görülebilir.
Saç Kökü İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Saç köklerinde iltihaplanma meydana gelen kişilerin tedavi edilmesi önerilir. Tedavi edilmemesi halinde kaşıntı hissi artmaya başlar. Kaşıntı hissinden kaynaklı olarak bölgenin kaşınması halinde ise iltihaplanmalar yaralara dönüşmeye başlar. Bu durum iyileşme sürecine zarar verir. Aynı zamanda bu durum kişinin canının daha fazla yanmasına da yol açar. Saç kökü iltihaplanması sürekli olarak kendisini tekrar edebilir.
En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız
Uzm. Dr.
Erdem Geçer
https://www.medicalpark.com.tr/_uploads/_images/_doctorProfile/UG95169D.jpg
Dermatoloji (Cildiye)
Medical Park Medical Park Gebze (Fatih Devlet Hastanesi Karşısı)
https://www.medicalpark.com.tr/_assets/_i/mp_logo_red.jpg
Dermatoloji (Cildiye)
4.9.2024
4.9.2024
377
Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.