Apgar Skoru Nedir? Apgar Skoru Kaç Olmalı?

Apgar Skoru Nedir? Apgar Skoru Kaç Olmalı?

Apgar skoru, yenidoğan bebeğin doğumdan hemen sonraki genel sağlık durumunu değerlendirmek için kullanılan hızlı bir puanlama sistemidir. Bebeğin solunum, kalp atımı, kas tonusu, refleks yanıtı ve cilt rengi 0-2 arasında puanlanır. Toplam skor, sağlık ekibine bebeğin doğum sonrası uyum süreci ve destek ihtiyacı hakkında yol gösterir.

Güncelleme :
Görüntüleme : 1.260
Medical Park’ı sağlıkta güvenilir kaynağınız olarak seçin
ai Bu İçeriği Yapay Zeka İle Özetle

Apgar Skoru Nedir?

Apgar skoru, yenidoğan bebeğin doğumdan hemen sonraki genel sağlık durumunu hızlı ve pratik şekilde değerlendirmek için kullanılan bir puanlama sistemidir. Bu puanlama yönteminde:

5 temel kriter değerlendirilir: 

  • Appearance (Cilt rengi)
  • Pulse (Nabız / Kalp atışı)
  • Grimace (Refleksler / Yüz buruşturma)
  • Activity (Kas tonusu / Aktivite)
  • Respiration (Solunum)

Doğumdan sonra bebeğin dış ortama uyum sağlayıp sağlamadığını anlamak, solunum ve dolaşım gibi temel yaşamsal fonksiyonlarını gözlemlemek amacıyla uygulanır. Bu değerlendirme, doğumu takip eden ilk dakikalarda sağlık ekibine bebeğin ek desteğe ihtiyaç duyup duymadığı konusunda yol gösterir.

Apgar skoru, bebeğin sağlık durumunu tek başına kesin olarak belirleyen bir test değildir. Daha çok doğum anındaki ilk klinik değerlendirmeyi destekleyen bir ölçüttür.

Yenidoğanın solunumu, kalp atım hızı, kas tonusu, refleks yanıtı ve cilt rengi gibi temel bulgularına bakılarak hesaplanır. Her bir kriter 0, 1 veya 2 puan üzerinden değerlendirilir ve toplamda 0 ile 10 arasında bir skor elde edilir.

Apgar Skoru Ne Zaman Değerlendirilir?

Apgar skoru genellikle doğumdan sonraki 1. ve 5. dakikada değerlendirilir. İlk dakika skoru, bebeğin doğum sürecine ve dış ortama verdiği ilk yanıtı gösterir. Beşinci dakika skoru ise bebeğin doğum sonrası uyumunun nasıl ilerlediği hakkında daha fazla bilgi verir.

Bazı durumlarda, özellikle skor düşükse veya bebeğin solunum ve dolaşım desteğine ihtiyacı varsa değerlendirme 10. dakika ve sonrasında da tekrarlanabilir. Böylece bebeğin yapılan müdahalelere nasıl yanıt verdiği izlenir.

Apgar Skoru Nasıl Hesaplanır?

Apgar Skoru Nasıl Hesaplanır?

Apgar skoru 5 temel kriter üzerinden hesaplanır. Bu kriterlerin İngilizce baş harfleri “APGAR” kelimesini oluşturur. Değerlendirmede bebeğin görünümü, nabzı, refleks yanıtı, kas tonusu ve solunumu dikkate alınır.

Görünüm, bebeğin cilt rengini ifade eder. Bebeğin tamamen soluk veya mor olması düşük puanla değerlendirilirken, vücudun pembe olması daha iyi bir bulgu olarak kabul edilir.

Nabız, bebeğin kalp atım hızını gösterir. Kalp atımının olmaması 0 puan, dakikada 100’ün altında olması 1 puan, dakikada 100 ve üzerinde olması ise 2 puan olarak değerlendirilir.

Refleks yanıtı, bebeğin uyarılara verdiği tepkiyi gösterir. Hiç yanıt vermemesi düşük puanla değerlendirilirken, öksürme, hapşırma, yüzünü buruşturma veya güçlü ağlama daha iyi refleks yanıtı olarak kabul edilir.

Kas tonusu, bebeğin hareketleri ve kas gücüyle ilgilidir. Bebeğin gevşek olması düşük puan alırken, kol ve bacaklarını aktif şekilde hareket ettirmesi daha yüksek puanla değerlendirilir.

Solunum, bebeğin nefes alıp almadığını ve ağlama gücünü gösterir. Solunumun olmaması 0 puan, yavaş veya düzensiz solunum 1 puan, güçlü ağlama ve iyi solunum ise 2 puan olarak puanlanır.

Apgar Skoru Kaç Olmalıdır?

Apgar skoru toplamda 0 ile 10 arasında değişir. Genel olarak 7-10 arası skor, bebeğin doğum sonrası uyumunun iyi olduğunu gösterebilir. Bu aralıkta değerlendirilen bebekler çoğunlukla rutin yeni doğan bakımıyla takip edilir.

4-6 arası Apgar skoru, bebeğin yakın izlem veya destekleyici müdahaleye ihtiyaç duyabileceğini düşündürebilir. Bu durumda sağlık ekibi bebeğin solunumunu, kalp atımını, vücut ısısını ve genel durumunu yakından takip eder.

0-3 arası Apgar skoru ise bebeğin acil tıbbi değerlendirme ve müdahaleye ihtiyaç duyabileceğini gösterir. Bu skor, yenidoğanın solunum veya dolaşım desteğine gereksinim duyabileceği anlamına gelebilir.

Ancak düşük Apgar skoru her zaman kalıcı bir sağlık sorunu olduğu anlamına gelmez. Özellikle ilk dakika skoru düşük olan bazı bebeklerde, uygun destekle 5. dakika skoru belirgin şekilde yükselebilir.

Apgar Skoru Neden Önemlidir?

Apgar skoru, doğumdan hemen sonra bebeğin genel durumunu hızlıca değerlendirmeyi sağlar. Sağlık profesyonelleri bu skor sayesinde bebeğin solunum desteği, oksijen, ısı desteği veya daha ileri bir müdahaleye ihtiyaç duyup duymadığını kısa sürede anlayabilir.

Bu değerlendirme özellikle zor doğum, erken doğum, çoğul gebelik, sezaryen doğum, doğum sırasında oksijensiz kalma şüphesi, mekonyumlu doğum veya yenidoğanda solunum güçlüğü gibi durumlarda daha yakından takip edilir.

Apgar skoru, bebeğin ilk dakikalardaki durumunu göstermesi açısından önemlidir; ancak tek başına bebeğin uzun dönem gelişimi hakkında kesin bilgi vermez.

Düşük Apgar Skoru Ne Anlama Gelir?

Düşük Apgar skoru, bebeğin doğumdan hemen sonra bazı yaşamsal fonksiyonlar açısından desteğe ihtiyaç duyabileceğini gösterir. Bu durum solunumun yetersiz olması, kalp atım hızının düşük seyretmesi, kas tonusunun zayıf olması veya refleks yanıtının az olmasıyla ilişkili olabilir.

Ancak Apgar skorunun düşük çıkması, her zaman ciddi ya da kalıcı bir hastalık anlamına gelmez. Bazı bebekler doğumdan sonraki ilk dakikada dış ortama uyum sağlamakta zorlanabilir.

Bu bebeklerde yapılan uygun destekleyici uygulamalarla birkaç dakika içinde solunum, renk ve kas tonusu düzelebilir. Bu nedenle 1. dakika ve 5. dakika skorlarının birlikte değerlendirilmesi önemlidir.

Apgar Skoru Hangi Durumlarda Düşük Olabilir?

Apgar skoru bazı doğum ve yenidoğan durumlarında düşük ölçülebilir. Erken doğan bebeklerde kas tonusu ve solunum yeterince gelişmemiş olabileceği için skor daha düşük olabilir. Zor veya uzun süren doğumlarda, bebeğin doğum sırasında strese girmesi de Apgar puanını etkileyebilir.

Ayrıca annede gebelik döneminde gelişen bazı sağlık sorunları, doğum sırasında kullanılan bazı tıbbi uygulamalar, bebeğin solunum yollarında sıvı veya mekonyum bulunması gibi nedenler de doğum sonrası ilk değerlendirmeyi etkileyebilir.

Bu nedenle Apgar skoru her zaman bebeğin genel klinik tablosu ile birlikte yorumlanmalıdır.

Apgar Skoru Tanı Koyar mı?

Apgar skoru bir hastalık tanısı koymak için kullanılan test değildir. Bu skor, yenidoğanın doğumdan sonraki ilk dakikalardaki genel durumunu değerlendirmeye yardımcı olur. Bebeğin uzun vadeli gelişimi, nörolojik durumu veya ileride karşılaşabileceği sağlık sorunları hakkında tek başına kesin bilgi vermez.

Apgar skoru fizik muayene, doğum öyküsü, gebelik süreci, bebeğin klinik bulguları ve gerekli görülen diğer tıbbi değerlendirmelerle birlikte ele alınmalıdır. Skorun düşük olması durumunda sağlık ekibi bebeği yakından izler ve gerekli destekleyici müdahaleleri uygular.

Apgar Skoru Nasıl Yorumlanmalıdır?

Apgar skorunun doğru yorumlanabilmesi için yalnızca toplam puana değil, puanın hangi kriterlerden kaynaklandığına da bakılması gerekir. Örneğin bir bebekte cilt rengi düşük puan alırken kalp atımı ve solunumu iyi olabilir. Başka bir bebekte ise düşük skor solunum desteği ihtiyacına işaret edebilir.

Bu nedenle Apgar skoru aileler için tek başına endişe nedeni olmamalıdır. Değerlendirme sağlık profesyonelleri tarafından bebeğin genel durumu ile birlikte yapılır. Doğumdan sonraki ilk dakikalarda amaç, bebeğin ihtiyaçlarını hızlı şekilde belirlemek ve gerekli desteği zaman kaybetmeden sağlamaktır.

Kısacası Apgar skoru, yenidoğan bebeğin doğumdan sonraki ilk dakikalarda hayata uyumunu değerlendiren önemli bir klinik göstergedir. Bebeğin solunum, kalp atımı, refleks, kas tonusu ve cilt rengi gibi temel bulguları puanlanarak sağlık ekibine hızlı karar verme imkânı sağlar.

Skorun düşük olması her zaman kalıcı bir sorun anlamına gelmez önemli olan bebeğin genel klinik durumu, takip süreci ve gerekli durumlarda uygulanan tıbbi destektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Apgar skoru, yenidoğan bebeğin doğumdan hemen sonraki genel sağlık durumunu gösteren hızlı bir değerlendirme puanıdır. Bebeğin solunumu, kalp atım hızı, kas tonusu, refleks yanıtı ve cilt rengi incelenerek hesaplanır. Bu skor, sağlık ekibine bebeğin doğum sonrası dış ortama uyum sağlayıp sağlamadığı ve ek desteğe ihtiyaç duyup duymadığı hakkında bilgi verir.

Düşük Apgar skoru, bebeğin doğumdan sonra solunum, kalp atımı, kas tonusu veya refleks yanıtı açısından desteğe ihtiyaç duyabileceğini gösterebilir. Ancak düşük skor her zaman kalıcı bir sağlık sorunu anlamına gelmez. Özellikle 1. dakikada düşük olan Apgar skoru, yapılan destekleyici müdahalelerle 5. dakikada yükselebilir. Bu nedenle skor, bebeğin genel klinik durumu ile birlikte değerlendirilmelidir.

Apgar skorunun 9/10 olması genellikle iyi bir sonuç olarak değerlendirilir. Bu skor, bebeğin doğum sonrası solunum, kalp atımı, refleks, kas tonusu ve cilt rengi açısından genel durumunun iyi olduğunu gösterebilir. Ancak Apgar skoru tek başına bebeğin uzun dönem sağlığı hakkında kesin bilgi vermez; değerlendirme yenidoğan ekibi tarafından bebeğin genel durumu ile birlikte yapılır.

Apgar ölçeği, yenidoğan bebeğin doğumdan hemen sonraki yaşamsal bulgularını ölçer. Ölçekte 5 temel kriter bulunur: görünüm yani cilt rengi, nabız yani kalp atım hızı, refleks yanıtı, kas tonusu ve solunum. Her kriter 0, 1 veya 2 puan alır. Toplam puan 0 ile 10 arasında değişir ve bebeğin doğum sonrası ilk değerlendirmesinde sağlık ekibine yol gösterir.

Teşekkürler

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz. Sağlıklı günler dileriz!


Güncelleme
Güncel Versiyon
Yayınlanma Tarihi:
Op. Dr. Gizem Başbay
Bu içeriğin geliştirilmesinde  Medical Park Yayın Kurulu  katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Teşekkürler! En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz. Sağlıklı günler dileriz!

Makaleye Dön

Sayfa bağlantısı panoya kopyalandı!

Tamam