satır arası

VR – Virtual Reality (Sanal Gerçeklik Gözlüğü) İle Vestibüler Rehabilitasyon

Sürekli baş dönmesi (vertigo) yaşayan, baş dönmesi şikayetinden hiç kurtulamayan, tedavi olduğu halde sersemliği ve dengesizlik (dizziness) hali devam eden hastalara vestibüler rehabilitasyon uygulanmaktadır. Üç Boyutlu Sanal Gerçeklik Gözlüğü kullanılarak yapılan bu rehabilitasyonda hastaların ihtiyaçlarına, şikayet içeriklerine, günlük hayatta beklentilerine ve bulguların şiddetine bağlı olarak seans seans uyaranlarla parametreleri değiştirerek tedavi olabilmeleri sağlanmakta, bu sayede baş dönmesi ve dengesizlik gibi şikayetlerin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Aynı zamanda nörolojiyle, psikiyatriyle, fizik tedavi ve fizyoterapi branşlarıyla da birlikte multidisipliner olarak çalışıldığında, felçli hastalar ve inme geçirmiş hastalara da denge rehabilitasyonları yapılabilmektedir. Düşme korkusu, yükseklik korkusu gibi şikayetlerde asansör simülasyonu, araç tutması, deniz tutması gibi şikayetlerde araba simülasyonu ve deniz simülasyonu gibi simülasyonlarla sanal gerçeklik gözlüğü kullanılarak hastaların rahatsız oldukları ortam ve hareketlerde teknolojik ekipmanın modülleri ve egzersiz ile aşama aşama rehabilite ederek hayat kalitelerinin arttırılması hedeflenmektedir.

Baş dönmesi (Vertigo) ve dengesizlik (dizziness) şikayetleri ile hastanemize başvuran, çeşitli medikal veya geleneksel metodlarla tedaviler uygulanmış olmasına rağmen şikayetlerinden kurtulamayan veya beklentilerini karşılayacak iyilik haline ulaşamayan hastalara seanslar halinde parametreler değiştirilerek uyaranlar kullanılıp üç boyutlu olarak simülasyon modülleri ile Vestibüler (Denge) Rehabilitasyonu uygulanmaktadır.

Sürekli baş dönmesi, denge sorunu yaşayan kişilerin tedavisinde, araba-deniz tutması, yükseklik korkusu, kapalı alan korkusu, sosyal fobi, düşme korkusu gibi rahatsızlıklarda yapılan tüm testlere rağmen hiçbir sonuç elde edilmediğinde 3 boyutlu gözlük kullanılmaktadır.

Gözlük ile;
-Baş - göz koordinasyonu
-Optokinetik (hareketli ortam)
-Denge sistemi kaslarına yönelik VOR çalışması
- Araba simülasyonu
- Kitap okuma
- Asansör simülasyonu
- Yürüyen merdiven
- Deniz
gibi birçok simülasyon ile hastaların baş dönme sebepleri tespit edilerek vestibüler rehabilitasyonları yapılmaktadır.

VR 3 boyutlu sanal gerçeklik gözlüğü kullanılarak; felç, travma, inme geçirmiş hastaların denge sisteminin değerlendirilmesi ve multidisipliner olarak, Fizik Tedavi ve Fizyoterapi, Nöroloji, Psikiyatri branşları ile beraber çalışılarak denge rehabilitasyonunun yapılması sağlanır.

Hareket etmekte zorlanan, uzun süre hareketsiz kalmış veya hareket edebilmeye yeni başlayacak hastalarda Fizik Tedavi ile bağlantıda kalınarak dengeli hareket için rehabilitasyon gerçekleştirilir.

Kapalı alan korkusu-fobisi, sosyal fobi, düşme korkusu, yükseklik korkusu, deniz korkusu olan hastalarda Psikiyatri ile beraber multidisipliner olarak ilerlenip, VR 3 boyutlu sanal gerçeklik gözlüğüyle rehabilitasyon terapileri yapılmaktadır.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

4451

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.