satır arası

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Şeffaf plak tedavisi çarpışık dişlerin düzeltilmesi, hizalanması ve çenenin yeniden yapılandırılmasını sağlayan ortodontik bir tedavidir. Şeffaf plak tedavisi, geleneksel ortodontik tedavilere göre birçok avantaj sunabilir. Bunlardan öne çıkanları, metal diş telleri veya braketlerin aksine daha konforlu ve estetik bir görünüm sunması olabilir. Tedavi süresinin daha kısa olması ve günün belirli saatlerinde çıkarılması ise sunduğu diğer avantajlar arasında yer alabilir. 

Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Şeffaf plak tedavisi hastanın diş yapısına göre bireysel olarak planlanır. Şeffaf plaklar kişiye özel ölçülerle ve 3 boyutlu cihazlar kullanılarak hazırlanır. Şeffaf plakların uygulanma aşamaları şu şekildedir:

  • Diş muayenesi: Hastalar diş hekiminin yaptığı ilk muayene sonrası bir ortodonti uzmanına yönlendirilir. Ortodonti uzmanı dişlerin durumunu, çene yapısını değerlendirir ve dişlerin şeffaf plak için uygun olup olmadığına karar verilir.
  • Ağız ölçüleri: Kişiye özel plakların hazırlanmasına diş ölçülerinin alınmasıyla başlanabilir. Tedavinin planı için ağzın dijital görüntüleri alınır ve bu sayede dişlerin ölçüleri de belirlenmiş olur.
  • Tedavi planı: Dişlerin ölçüsüne göre bilgisayar ortamında 3 boyutlu yazılımlar kullanılarak plaklar üretime hazır hale getirilir. Plak ölçüleri, bilgisayar ortamında düzenlenir ve ağızda daha rahat hareket edilecek bir hale getirilir.
  • Şeffaf plakların üretilmesi: Şeffaf plaklar özel olarak belirlenen ölçülere göre medikal sınıf termoplastik malzemeden üretilir.
  • Plakların takılması: Hazırlanan şeffaf plaklar hastanın ağzına sıkıca oturacak şekilde takılır. Şeffaf plaklar 1-2 haftalık periyotlarda değiştirilir ve her yeni plak dişin yeni şekline uyum sağlayacak şekilde hazırlanır. Plaklar takıldıktan sonra dışarıdan fark edilmesi oldukça zordur.
  • Düzenli kontroller: Şeffaf diş plağı takıldıktan sonra doktorun belirleyeceği düzenli aralıklarla kontrol muayeneleri yapılır. Muayeneler sırasında tedavinin gidişatı değerlendirilir ve gerekli hallerde plak ayarlamaları yapılabilir.

Şeffaf plak tedavi diş hekimi ve ortodontist tarafından iş birliği içinde yürütülür. Belirlenen tedavi planına göre yapılan son kontroller ile plaklar çıkarılır ve tedavi tamamlanır.

Şeffaf Plak

Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Şeffaf plak tedavisi, diğer diş teli tedavileri gibi dişlerin görünümünü zaman içinde düzelten bir yöntemdir. Şeffaf plaklar, dişlerin çevresine tam olarak oturur ve fark edilmesi zordur. Şeffaf plak tedavisinin avantajlarından bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Günün belirli saatlerinde saatlerinde çıkarılabilir olması, diğer yöntemlere göre kullanım kolaylığı ve konforlu bir tedavi süreci sunar.
  • Şeffaf plakların dışarıdan fark edilmesi zor olduğundan metal diş teli takmak istemeyenler için alternatif bir seçenektir.
  • Klasik diş teli tedavilerinde bazı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi yasakken, şeffaf plak tedavisinde istenilen yiyecekler tüketilebilir.
  • Tedavi planı dijital ortamda hazırlandığı için tedavinin nasıl seyredeceği önceden belirlenmiş olabilir.
  • Metal diş tellerinin kısa periyotlarda ayarlanması daha sık doktor kontrollerini gerektirir. Ancak şeffaf plaklar önceden hazırlandığından kontrol süresi bu yöntemlere oranla daha uzun süreleri kapsayabilir.

Şeffaf Plak Tedavisi Süresi

Şeffaf plak tedavi süresi, kişinin diş ve çene yapısına, tedaviye ne kadar uyum sağladığına ya da tedaviden beklenen sonuca göre değişebilir. Şeffaf plak tedavi süresi ortalama olarak 3 ay ila 1 yıl arasında sürebilir. Ancak bu süre tedavi planını ne kadar iyi takip edildiğine göre değişkenlik gösterebilir. Şeffaf plak tedavisi kişiye özel bir planmayla yapıldığı için bu işlemin süresi de tedaviyi yürüten ortodonti uzmanı tarafından belirtilebilir.

Kimler Şeffaf Plak Yaptırabilir?

Şeffaf plak tedavisi hafif ve orta düzeyde çarpık olan dişler için uygun bir tedavi yöntemidir. Şeffaf plaklar, bu tarz dişlere sahip kişilerin daha konforlu bir tedavi ve estetik kaygıları nedeniyle tercih sebebidir. Hafif ve orta düzeyden daha karmaşık dişler ile çene yapısı daha sorunlu olan kişilere ise geleneksel metal diş teli tedavisi önerilir.

Şeffaf Plak Tedavisi

Şeffaf Plaklar Çıkarılabilir mi?

Şeffaf plaklar belirli sürede kullanılmak koşuluyla çıkarılabilir özelliktedir. Bu da, şeffaf plak tedavisinin hastalara sunduğu önemli avantajlardan biridir. Şeffaf plaklar genel olarak günde 20 saat takılır ve yemek yerken, diş fırçalarken çıkarılabilir. Bazı planlamalara göre ise uyku sırasında takılmak üzere yalnızca 10 saat süren gece kullanımını içerir. Şeffaf plakların çıkarılmasının sağladığı avantajlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Klasik diş tellerine oranla yemek yeme konforu ve yemek artıklarının plaklara takılmaması
  • İyi bir ağız diş temizliği için yemek yeme sonrası diş fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın daha rahat yapılması
  • Estetik bir görünüm elde edilmesi için özel günler veya sosyal etkinliklere katılmayı gerektiren durumlarda plakların çıkması

Şeffaf plakların çıkarılma özelliği birçok avantaj sağlasa da, doktorun önerdiği sürelerde kullanmaya özen göstermek gerekir. Daha kısa takılan şeffaf plaklar, tedavinin uzamasına ve istenilen sonucu vermemesine sebep olabilir.

Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilir?

Şeffaf plak veya diğer ortodontik tedavilerde dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar bulunur. Tedavi sonrasındaki süreç, dişlerin yeni yapılanmasının korunması açısından önemlidir. Bunun için yer tutucu aparatların doktorun önerdiği periyotlarda kullanılması gerekir. Bu duruma ek olarak, ağız diş hijyenini ihmal etmemek, diş çürükleri riskine karşı sert, yapışkan, şekerli yiyeceklerden uzak durmak, sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek ve en az 6 ayda bir diş muayenesi yaptırmak gerekir.

Şeffaf Plak Fiyatları

Şeffaf Plak Tedavisinin Komplikasyonları Var mıdır?

Şeffaf plak tedavisinin diğer ortodontik tedavilerde olabileceği gibi bazı komplikasyonları olabilir. Olası komplikasyonlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Rahatsızlık hissi: Tedavinin ilk zamanlarında ağızda yabancı bir madde olduğu için konuşma, yutkunma ve genel rahatsızlık hissi görülebilir.
  • Ağız yarası: Yetersiz ağız hijyeni ve sürtünme durumunda ağız yaraları meydana gelebilir.
  • Daha uzun tedavi: Şeffaf plaklar ağızda sürekli takılı kalmadığı için metal diş tellerine oranla daha uzun bir tedavi süresi gerektirebilir.
  • Bakım zorluğu: Şeffaf plakların düzenli olarak değişmesi ve temizlenmesi gerekir. Plakların düzenli bakımı yapılmazsa zamanla rengi koyulaşabilir veya kötü bir koku oluşabilir.
  • Plakların hasarlanması: Şeffaf plaklar çıkarılma, temizleme sırasında kırılabilir veya hasar görebilir. Bu durum da, tedavi süresinin uzamasına ve ek maliyetlerin çıkmasına sebep olabilir.
  • Diğer yan etkiler: Şeffaf plaklar bazı kişilerde uyum göstermeyebilir ve yan etkilere sebep olabilir. Bunlar arasında tükürük salgısında artış, baş ağrısı ya da çene ağrısı yer alabilir.

Şeffaf Plak Fiyatları

Şeffaf plak fiyatları birden fazla faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bunların başında dişlerin karmaşık yapısı gelebilir. Dişlerin ne kadar çarpık olduğu tedavi süresini uzatacağından bu durum tedavi maliyetine de etki edebilir. Diğer etkenler ise tedaviyi yürüten diş doktoru ve ortodonti uzmanının tecrübesi, bilinirliği, kliniğin donanımı ve tedavinin yapılacağı şehir olabilir. Bazı özel sigorta şirketleri şeffaf plak tedavisi ücretinin tamamını veya bir kısmını karşılayabilir. Tüm bu bahsedilen faktörler şeffaf plak fiyatlarına etki edebilir ve net bir fiyat bilgisi vermek mümkün değildir. En doğru fiyat bilgisi için tedaviyi yürütecek sağlık uzmanıyla görüşmek gerekir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Dr. Öğr. Üyesi
Emin Orkun Olcay
Ağız ve Diş Sağlığı
Medical Park İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa
45111

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.