satır arası

Segmental rezeksiyon nedir sorusundan önce ilk olarak rezeksiyon nedir bu konu hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Vücuttaki bir organın ya da organın bir kısmının çıkarılması rezeksiyon olarak adlandırılır. Rezeksiyon işleminin birden farklı türü bulunur. Bu türlerden birisi de segmental rezeksiyondur. 

Segmental rezeksiyon bir diğer ismi ile segmentektomi olarak da bilinir. Yapılan işlem kolonun, organın ya da kistin çıkartılması olarak da adlandırılabilir. Rezeksiyon işleminin alt türü olarak da bahsedilmesi mümkündür. Segmental rezeksiyon haricinde de kişinin sağlık durumuna bağlı olarak diğer rezeksiyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekli olabilir.

Kişilere yapılan cerrahi işlem esnasında kişinin vücudunda, kişiye zarar veren organın, kistin vb. şeylerin çıkarılması gerekir. Kişinin sağlık durumunun iyileşme gösterebilmesi için zararlı olan organ ya da kist alınarak ameliyat gerçekleştirilir. Segmental rezeksiyon, sağlık açısından önemli bir ameliyat türüdür. Tümörün ya da etrafındaki normal dokunun çıkarılması için de bu yönteme başvurulması mümkündür. Bu ameliyat türünün uygulanmasının temel nedeni, kanserli hücrelerin temizlenmesidir demek mümkün.

Segmental Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Segmental rezeksiyonunun bilinen farklı bir çeşidi yoktur. Gerçekleştirilen bu cerrahi operasyon, rezeksiyon işleminin çeşitlerinden birisidir. Bu nedenle de kendi içerisinde farklı türlere ayrılmaz. Ameliyat esnasında zararlı dokuların çıkarılması için yapılan bir işlem türü olan rezeksiyonun ise bilinen ortalama beş farklı çeşidi bulunur. Bu çeşitler organların çıkarılma şekline bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu nedenle de farklı işlemler olarak kabul edilir. Fakat genel olarak incelemek gerekirse bütün işlemler organ, kist, tümör, kolon çıkarma için tercih edilir. 

Segmental Rezeksiyon Tanısı Nasıl Konulur?

Segmental rezeksiyon bir hastalık değildir. Bu nedenle de tanı konulabilecek bir durum olarak kabul edilmez. Bazı sağlık problemlerine bağlı olarak kişilere uygulanan bir cerrahi operasyondur.

Kişide kanserli bir hücre varsa ve bu alınabilecek durumda ise rezeksiyon işlemine başvurulması mümkündür. Kişinin organlarına bağlı olarak bir sağlık problemi varsa da yine rezeksiyon işlemine başvurulur. Bu durumda organın alınmasının kişinin sağlığı üzerindeki etkilerine bakılır. 

Sağlık problemi neticesinde rezeksiyon işlemine başvurulacak ise de hangi rezeksiyon işleminin yapılması gerektiğine karar verilir. Organın ya da tümörün bir kısmının alınması gerekiyor ise segmental rezeksiyon işlemine başvurulur. Segmental rezeksiyon bir tedavi türü olduğu için hastalığın tanısının konulması gerekir. 

Kişiye kanser tanısı konulduktan sonra ameliyat gerekli olabilir. Bu işlem genellikle yeni oluşum göstermiş kanserli hücrelerin alınması için gerçekleştirilir. Kişinin sağlık durumuna bağlı olarak ise hangi rezeksiyon işleminin uygulanması gerekildiğine, alanında uzman hekimler tarafından karar verilir. Böylelikle ameliyat sürecine başlanır.

Segmental Rezekisyon Nasıl Tedavi Edilir?

Segmental rezeksiyon tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Örneğin kişide akciğer kanseri varsa bölgedeki kanserli hücrenin bir kısmının alınması gerekli olabilir. Aynı şekilde bağırsaklarda ya da diğer organlarda bu gibi durumlarla karşı karşıya kalınma ihtimali vardır. Bölgesel olarak birçok alanda segmental rezeksiyon işlemine başvurulabilir. 

Alınacak kanserli hücrenin ya da organın tamamı alınacak ise farklı rezeksiyon türleri değerlendirilir. Bu işlemde belirli bir parçanın alınması sağlanır. Kısaca belirtmek gerekirse segmental rezeksiyon, ameliyat türlerinden birisidir. Tedavi türü olduğu için tedavi edilmesi gereken bir problem değildir. Kişilerin sağlıksız olan organlarının ya da kanserli dokularının bir kısmının alınması için uygulanır.

Segmental Rezeksiyon Ameliyatı

Segmental rezeksiyon ameliyatı olmak için kişilerin önemli bir sağlık probleminin olması gerekir. Bu işlem genellikle kanser hastalarına uygulanır. Göğüs cerrahisinden kan ve damar cerrahisine kadar birçok farklı sağlık alanında bu ameliyata başvurulması mümkündür.

Kişilerde bağırsak, akciğer, mide vb. organlarda kansere rastlanılabilir. Kanser hastalığı en sık rastlanan hastalık türleri arasında yer alır. Aynı zamanda oldukça tehlikeli bir hastalık olarak da kabul edilir. 

Çoğu kanser türünde radyoterapiye ya da kemoterapiye başvurulur. Kanserin ilerlememiş olması halinde ise kanserli hücrenin alınabilmesi için rezeksiyon ameliyatına başvurulabilir. Kişinin genel sağlık durumu incelenir. 

Anestezi uzmanlarının da onay vermesi halinde ameliyat sürecine başlanır. Bu ameliyat türünde kişiye genel anestezi uygulanır ve bölgedeki zararlı doku cerrahi operasyon aracılığı ile çıkarılır. Bu süreçte en önemli nokta kanserli hücrenin yeni oluşmuş olması ve büyümeye başlamamasıdır. 

Segmental Rezeksiyon Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Cerrahi operasyonlar sonrasında hastaların bir süre müşahede altında tutulması gerekir. Segmental rezeksiyon ameliyatı sonrası için de bu durum geçerlidir. Ameliyat sonrasında kişinin narkozun etkisinden çıkması beklenir. Bir süre doktor gözetimi altında olunması gereklidir.

Bu süreçte ameliyatlı bölgenin pansumanı hastane ortamında gerçekleştirilir. Gerekli olunması halinde kişiye serum verilebilir. İlaç kullanılması gerekiyor ise hastanede kalınan sürede ilaç tedavisine de başlanır. Müşahede süresi tamamlanan hastalar ise taburcu edilir.

Taburcu edilen hastaların bir süre dinlenmesi önerilir. Ameliyatlı bölgenin zorlanmamasına dikkat edilmelidir. Doktor tarafından hastaya bazı ilaçlar reçetelenmiş ise bu ilaçların düzenli olarak kullanımına özen gösterilmelidir. Belirli aralıklar ile doktor kontrollerini gerçekleştirilmesi gerekli olabilir. Bunların haricinde ise doktor tarafından hastaya verilen bir diyet listesi varsa bu listeye uygun şekilde beslenilmesi önerilir. 

Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gerekenler, doktorlar tarafından hastaya ve varsa hasta yakınlarına bildirilir. Ameliyat sonrasında iyileşme süresi; kişinin genel sağlık durumuna, ilaçların düzenli kullanılmasına, dinlenmeye ve daha birçok farklı etkene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ameliyat sonrasında genellikle kişilerin birkaç hafta içerisinde iyileşme göstermesi beklenir.

Segmental Rezeksiyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Segmental Rezeksiyon Tehlikeli midir?

Segmental rezeksiyon tehlikeli değildir. Bu işlemin gerçekleştirilmesinin temel nedeni, kişinin tehlikeli bir hastalığının ortadan kaldırılmasına ve kişinin iyileşmesine yardımcı olmaktır. Yapılan her cerrahi işlemin ise bazı tehlikeleri ve riskleri olduğunu unutmamak gerekir. Cerrahi operasyon riskleri arasında kişinin narkozun etkisinden çıkamaması, enfeksiyon kapması ya da aşırı kan kaybetmesi gibi riskler yer alır. Fakat bu riskler, alanında uzman hekimlerce gerçekleştirilen cerrahi operasyonlarda oldukça düşüktür. Bu risklerin önüne geçilebilmesi adına kişi ameliyat olmadan önce farklı alanlardaki uzman hekimler tarafından detaylı muayeneden geçer.

Segmental Rezeksiyon Kanser midir?

Segmental rezeksiyon kanser değildir ve tam tersine kanser hücrelerinin ortadan kaldırılması amacı ile gerçekleştirilen bir ameliyat türüdür. Bu ameliyat yardımı ile büyüme göstermemiş olan kanserli hücrelerin organlardan alınması sağlanır. Kişinin organının kanserli hücreden temizlenmesi ile ameliyat gerçekleşmiş olur. Konuyu özetlemek gerekirse segmental rezeksiyon bir kanser türü değildir. Kanser hastaları için gerçekleştirilen bir ameliyat türü olarak adlandırılması mümkündür.

Segmental Rezeksiyon Nasıl Temizlenir?

Segmental rezeksiyon ismi ile bilinen bu işlemin kendisi, direkt olarak bir temizleme işlemi olarak düşünülebilir. Kişinin organlarında oluşum gösteren kanserli hücreler, bu ameliyat türü yardımı ile temizlenir. Bu işlemlerde genellikle kişiye genel anestezi uygulanır ve açık ameliyat şeklinde işlemin gerçekleştirilmesi gerekli olabilir. Kanserli organın bir kısmı alınarak, organ bu işlem sayesinde kanserli hücreden temizlenmiş olur. Segmental rezeksiyon, kanserli organın temizlenmesi için hastalara uygulanan cerrahi operasyon türlerinden birisi olarak kabul edilir. Bu nedenle de temizlenmesi gereken bir hastalık türü değildir.

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Prof. Dr.
Orhan Kocaman
Gastroenteroloji
Medical Park Bahçelievler Hastanesi
208

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.