satır arası

Segmenter kolon rezeksiyonu; kanser, divertikülit, crohn hastalığı ve bağırsak düğümlenmesi gibi sağlık problemleri yaşandığı zaman kalın bağırsağın belirli bir bölümünün uzman bir cerrah yardımıyla çıkarılması işlemi olarak bilinir. 

“Segmenter” terimi ise ameliyat sırasında kalın bağırsağın belirli bir bölümünün çıkarılacağı anlamını ifade eder.

Hastalığın genel belirtileri uzman bir doktor tarafından teşhis edildikten sonra hastanın sağlık durumu göz önüne alınarak uygun bir tedavi yöntemi izlenir. 

Segmenter Kolon Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir? 

Segmenter Kolon Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir? 

Segmenter kolon rezeksiyonu, kalın bağırsağın ciddi sağlık problemine neden olan hasarlı bir bölümünün çıkarılması maksadıyla uygulanır.

Kolon kanseri ameliyatı, hangi kısmın çıkarılacağına bağlı olarak farklı isimlerle ifade edilir. Segmenter kolon rezeksiyonu çeşitleri şu şekilde sıralanabilir: 

Sağ Hemikolektomi: Sağ kolon kanseri veya Crohn hastalığının tedavisinde kullanılan bir işlemdir. 

Sol Hemikolektomi: Sol kolon kanseri ya da divertikülit gibi hastalıklarda başvurulan tedavi yöntemlerinden biridir. 

Sigmoid Kolektomi: Sigmoid diverkülit, kanser ve bağırsağın bükülmesi durumlarında başvurulan bir tedavi yöntemidir. 

Transfer Kolektomi: Transvers kolondaki kanserli tümörlerin tedavi edilmesi amacıyla nadir başvurulan işlemlerdendir. 

Segmenter Rezeksiyon: Kolonun yalnızca küçük bir bölümünün çıkarılması işlemidir. Genellikle küçük tümörlerde bu yöntemden faydalanılır. 

Ameliyatın asıl amacı, hastalığı taşıyan kalın bağırsaktaki kanserli dokunun güvenli bir cerrahi operasyon ile dışarı çıkarılması ve kalan sağlıklı bölgelerin ise birleştirilerek genel bağırsak fonksiyonlarının devam ettirilmesi olarak bilinir. 

Segmenter kolon rezeksiyonu çeşitleri, kolonun yer aldığı kısma ve hastalığın yayılma durumuna bağlı olarak belirlenir.

Bu durumda doktor, hastanın genel sağlığına dikkat ederek uygun cerrahi müdahaleyi belirler. 

Segmenter Kolon Rezeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur? 

Segmenter kolon rezeksiyonu işlemi tanısı sırasında hastalığın türü, görülen belirtiler ve kolonun etkilendiği bölgeye kapsamlı şekilde göz atılır.Genellikle hastalarda belirli bazı semptomlar gözlemlenir. Segmenter kolon rezeksiyonu semptomları şu şekilde sıralanabilir:

  • Şiddetli karın ağrısı
  • Bağırsakların genel fonksiyonlarında görülen aksaklıklar
  • Şişkinlik, gaz
  • İştahsızlığa bağlı kilo kaybı
  • Yorgunluk
  • Dışkılamada zorluk
  • Ateş, enfeksiyon 

Bu belirtilerin görülmesi ile birlikte doktor, hastalığı teşhis etmek ve uygun bir tedavi yöntemi belirleyebilmek üzere hemogram, biyokimya ve dışkıda gizli kan gibi laboratuvar testleri isteyebilir.

Görüntüleme testleri içerisinde yer alan kolonoskopi, bilgisayarlı tomografi, BT kolonografi gibi tetkiklere de bu süreçte başvurulur. 

Bağırsağın iç yapısının incelenmesi için ise baryumlu röntgen, kanser tanısı konulduğu takdirde tümörün yayılımını gözlemlemek üzere pozitron emisyon tomografisi (PET/CT) ve son olarak da tümör belirteci için karsinoembriyonik antijen testi devreye sokulur. 

Testlerin sonucunda, kolonda bulunan hastalıklı kısmın çıkarılması kararı alınır.

Ameliyat öncesinde genel bir değerlendirmenin ardından hasta için uygun tedavi yöntem ve planı belirlenir. 

Segmenter Kolon Rezeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir? 

Segmenter kolon rezeksiyonu etkili bir tedavi yöntemidir. Karın ağrısı, bağırsak alışkanlıklarında aksaklık, şişkinlik, gaz, iştah kaybı, yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteren bağırsak kanseri ve diğer bağırsak hastalıklarını tedavi etmek üzere cerrahi bir müdahale ile hasta ameliyata alınır.  

Ameliyata alınmadan önce doktor gözlemi ile birlikte belirtilerin teşhisi için fiziksel muayene ve laboratuvar testleri yapılır.

Ayrıca görüntüleme yöntemleri içerisinde bulunan kolonoskopi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans enterografi uygulamalarından da yararlanılır.

Kapsamlı bir değerlendirme sonucunda ise hastalığın ilerlemesini engellemek üzere gerekli tedavi yöntemine başlanabilir. 

Doktor, hastanın yaşadığı belirtileri dinler ve bu belirtilerin ne zamandır devam ettiğini öğrenir.

Bu durumda hastanın geçmişte yaşadığı rahatsızlıklar, yeme alışkanlıkları gibi faktörler de gözden geçirilebilir.

Kalın bağırsakta bir sorun olup olmadığını anlamak için çoğu zaman doktor karın bölgesini elle muayene edebilir.

Böylece hassasiyet, kitle ve şişlik gibi fiziksel belirtiler yoklanır. Aynı zamanda kanama, kitle ve diğer herhangi bir anormal durumların tespitlerini yapabilmek için rektal muayene tercih edilir. 

Tedavi sürecine girmeden önce segmenter kolon rahatsızlığının türü ve kolonun etkilendiği bölgenin belirlenmesi, doğru bir tedavi yöntemi seçebilmek için önem taşır.

Segmenter kolon rahatsızlıklarının giderilmesi için doktor tarafından reçete edilen antibiyotik, ağrı kesici ve antienflamatuar ilaçlara başvurulabilir.

Yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri ile düzenli beslenmeye teşvik edilir. 

Segmenter Kolon Rezeksiyonu Ameliyatı 

Segmenter Kolon Rezeksiyonu Ameliyatı 

Segmenter kolon rezeksiyonu, gerekli tetkiklerin yapılması ve hastalığın teşhis edilmesi sonucunda ameliyat sırasında uygulanan bir işlemdir.

Açık cerrahi (laparotomi) veya minimal invaziv cerrahi (laparoskopi) yöntemleri hastalığın genel durumuna bağlı olarak uzman bir doktor tarafından uygulanır. 

Büyük kitlelerin çıkarılması veya komplikasyon riski yüksek hastalar için uygulanan açık cerrahi, karın bölgesinde kesik açılarak yapılır.

Kolonun hastalıklı kısmına erişim sağlanır ve çıkarılır.

Minimal invaziv bir yöntem olarak bilinen laparoskopi ise karın bölgesine küçük bir kesik açılarak içerisine yerleştirilen sterilize bir kamera ve cerrahi aletler kullanılarak gerçekleştirilebilir. 

Hastalıklı kolonun bir bölmesi alındıktan ve dışarı çıkarıldıktan sonra ise bağırsak uçlarının birleştirilmesi (anastomoz) işlemi uygulanır.

Geri kalan sağlıklı bağırsak uçları birbirine dikilerek dikkatli bir şekilde bağlanır. Böylece bağırsak normal işlevini sürdürmeye devam edebilir. 

Segmenter Kolon Rezeksiyonu Tedavi Sonrası İyileşme Süreci

Segmenter kolon rezeksiyon ameliyatı sonrasında yapılan işlemin türüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak hastanede 3 ve 7 gün kadar yatış istenebilir. Eve alınan hasta, ameliyat sonrası ilk günlerde su diyet ile beslenmeye başlar. 

Bağırsak fonksiyonlarının düzelmesi ve sorunsuz şekilde çalışmaya devam etmesi için yumuşak ve katı gıdalar önerilir.

Ayrıca ameliyat sonrasında ortaya çıkan ağrı ve sızı kontrolü için doktor onaylı ağrı kesiciler içilebilir.

Cerrahi kesilerin temizliği ve bakımına özen gösterilmesi gerekir. Enfeksiyon kapmamak için yara bakımının düzenli olarak gerçekleştirilmesi önemlidir. 

Ağır kaldırma ve yorucu aktivitelerden kaçınmak, ameliyat sonrası ise hafif hareketlerle yürüyüş yapmak hastanın iyileşme sürecine katkıda bulunur.

Düzenli doktor kontrolleri de ameliyat sonrasında oluşabilecek herhangi bir komplikasyonu önlemek açısından büyük önem taşır.

Ameliyat kolon kanseri nedeniyle yapıldığında, ek tedavi yöntemi olarak kemoterapiye de başvurulabilir. 

Sıkça Sorulan Sorular 

Segmenter Kolon Rezeksiyonu Tehlikeli midir? 

Cerrahi müdahale ile gerçekleştirilen segmenter kolon rezeksiyonu, uzman cerrahlar tarafından belirtilen kritik faktörler göz önüne alınarak yapılır. Ameliyat hastalığın tedavi edilmesi, sorunlu kısmın çıkarılması, komplikasyonların önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle belirtiler netleştirildiği ve tanı konulduğu zaman gerekli tedbirlerin alınması, sağlık durumunun korunması üzerine bu işleme başvurabilirsiniz. 

Segmenter Kolon Rezeksiyonu Kanser midir? 

Segmenter kolon rezeksiyonu kanser değil, kolon kanseri tedavisinde yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemidir. Kalın bağırsağın belirlenen hasarlı kısmının çıkarılması işlemi olarak da ifade edilebilir. Kanserli dokunun özenle alınması ve geriye kalan sağlıklı kalın bağırsağın ise düzenli fonksiyonlarını sürdürmesi amaçlanır. Diverkülit, bağırsak tıkanıklığı gibi problemlerin giderilmesi için bu tedavi yöntemi prosedürü izlenir. 

Segmenter Kolon Rezeksiyonu Nasıl Temizlenir?  

Ameliyat sonrası genel bakıma dikkat etmek ve hijyenik kalabilmek iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler. Beslenme düzeni, yeterli su tüketimi, doktorun önerdiği diyet programının dikkate alınması gerekir. Kalın bağırsağın tekrar sorunsuz çalışabilmesi için sıvı yollarla beslenilmesi, yüksek lifli gıdalardan kaçınılması önerilir. Bol su tüketimi ise kabızlığın önlenmesinde etkin bir rol oynar. 

En Çok Okunan Sağlık Rehberi Yazılarımız

Sosyal Medya Hesaplarımız:
Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn

Uzm. Dr.
Hatice Rızaoğlu Balcı
Gastroenteroloji
Medical Park Mersin
109

Bu içeriğin geliştirilmesinde Medical Park Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.